Реклама
Реклама
Реклама

Акт взаємозаліку між організаціями: зразок і бланк документа

  1. Зразок акту 2018 р
  2. Юридичні аспекти та переваги
  3. Коли можна зробити взаємозалік
  4. однорідність
  5. наступ терміну
  6. Коли не можна провести процедуру
  7. Переваги взаємозаліку перед бартером
  8. Оформлення в 1С: відеоінструкція

Поряд з виконанням договірних зобов'язань в буквальному вигляді на практиці між організаціями нерідко застосовується так званий взаємозалік, про що складається акт. Готові приклади документа, зразок для складання та юридичні нюанси - про це прямо зараз.

Порожній бланк акта взаємозаліку між організаціями (word) Порожній бланк акта взаємозаліку між організаціями (word)

Зразок заповнення акту взаємозаліку (word) Зразок заповнення акту взаємозаліку (word)

Зразок акту 2018 р

Законодавство допускає можливість підписання акту взаємозаліку між організаціями, однак конкретних вимог до зразка і особливостям оформлення не описує. Тому в загальному випадку сторони можуть скористатися довільною формою, з урахуванням норм, що склалися в діловій практиці. Таким чином, в акті повинні бути відображені такі відомості:

  1. Назва документа - по центру. Тут же прописуються повні найменування організацій, в точності так, як вони були вказані в раніше укладеному договорі.
  2. Далі можна скласти коротку преамбулу. У ній описується мета складання документа, яка зазвичай формулюється як «більш ефективне і швидке здійснення розрахунків між сторонами».
  3. У наступному пункті необхідно констатувати поточну ситуацію:
  • які зобов'язання існують на сьогоднішній день між партнерами;
  • підстава виникнення цих зобов'язань - договір, додаткова угода (номер, назва, дата);
  • термін виконання зобов'язань, який передбачався спочатку (за договором).
  1. Предмет цього акту - тобто власне суть взаємозаліку:

сума для заліку (або інші зобов'язання);

  • порядок розрахунку;
  • термін зарахування (або виконання зобов'язань).
  1. Потім можна відобразити твердження про те, що обов'язок виконання зобов'язань настає прямо з дня підписання акту за встановленим зразком.
  2. Також можна вказати, що всі інші зобов'язання, які не передбачається зарахувати за актом, будуть виконані відповідно до тексту раніше підписаного договору.
  3. При необхідності прописують додатки - які документи були прикладені, в якій кількості, їх назву, вид (оригінал або копія) і кількість сторінок.
  4. На завершення, як завжди, вказуються реквізити компанії, назва, номер розрахункового рахунку, підпис посадових осіб, розшифровка (прізвище, ініціали), дата, печатка (при наявності).

На завершення, як завжди, вказуються реквізити компанії, назва, номер розрахункового рахунку, підпис посадових осіб, розшифровка (прізвище, ініціали), дата, печатка (при наявності)

зразок:

зразок:

Документ складається між необмеженою кількістю сторін. Кількість оригінальних примірників точно дорівнює кількості сторін. Допускається використання копій, які засвідчуються підписом відповідальної особи та печаткою організації на кожній сторінці. Юридична сила всіх оригіналів та коректно завірених копій рівноцінна.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Допускається відсутність печатки організації на акті, якщо на практиці оригінальний відбиток не використовується. Однак в більшості випадків проставляються круглі печатки, штампи організації і навіть відбитки, що засвідчують підписи керівників.

Юридичні аспекти та переваги

Можливість проведення процедури взаємозаліку, а також юридичні підстави та особливості прописані в основному в Цивільному кодексі. Основне призначення - знизити свої витрати, вирішити накопичені проблеми за невиконаними зобов'язаннями. При цьому залік передбачається саме за зобов'язаннями, пов'язаними з наданням послуг і / або постачанням товарів, а не зобов'язаннями з оплати, що відображено на схемі.

На практиці зобов'язання одного боку і інший рідко бувають рівними з точністю до рублів, тому фактично залік завжди проводиться по меншій сумі. Відповідно, один партнер залишається повинен іншому певну різницю.

Переваги цього виду взаємодії очевидні:

  • боку можуть дозволити давні проблеми з непогашеними боргами або іншими зобов'язаннями за договором;
  • партнери можуть домовитися про найбільш прийнятною формою взаємозаліку і тим самим заощадити на витратах, які виникнуть у разі звичайного (буквального) виконання договору;
  • нарешті, навіть у найпростішому варіанті заліку грошових коштів за борговими зобов'язаннями боку гарантовано заощадять на банківських комісіях, які у випадку з великими сумами досить відчутні.

Коли можна зробити взаємозалік

Проведення подібної процедури можливо, якщо сторони не тільки узгодили свої позиції, але і врахували одночасно дві умови:

  1. Однорідний характер заборгованостей.
  2. Факт настання моменту виконання зобов'язань.

однорідність

Однорідність заборгованостей, які передбачається ліквідувати між організаціями, підписавши акт - це дуже важлива вимога. Найбільш поширений приклад однорідних вимог - боргові зобов'язання в одній і тій же валюті: в рублях, євро, доларах і т.п. При цьому для будь-якої іноземної валюти важливо також заздалегідь домовитися про єдиний курс розрахунку (зазвичай за курсом ЦБ РФ на день операції).

Однак сторони можуть домовитися і про залік вимог неоднорідного характеру - наприклад, зобов'язання в різній валюті. Досить узгодити єдиний підхід до обмінного курсу за сумами.

Якщо ж мова йде про те, що у однієї компанії є грошова заборгованість, а інша не виконала частину робіт, які повинна зробити за договором, то вимоги явно неоднорідні, тому і взаємозаліку між організаціями бути не може, а значить, і зразок акта підписати неможливо .

наступ терміну

Допускається проведення процедури тільки в тих випадках, коли фактично термін виконання зобов'язань вже настав. Наприклад, сторони домовилися про поставки товарів з 1 травня 2018 року. Взаємозалік таких вимог сьогодні, в листопаді 2017 року, неможливий, тому що виконання поставки ще не настав.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Нерідко в договорі поставки або інших договорах не вказуються конкретні терміни, в межах яких заборгованість повинна бути погашена. Відповідно, можна вважати, що момент настання зобов'язання вже трапився після підписання договору. Таким чином, взаємозалік проводити можливо.

Коли не можна провести процедуру

Проведення взаємозаліку стає неможливим в тих випадках, які прямо передбачені цивільним законодавством та / або договором між партнерами:

  1. Коли в договорі така умова прямо забороняється. Пункт про неможливість проведення взаємозаліку слід включати в текст угоди заздалегідь, коли можна передбачити, що для вашої компанії це буде явно невигідно.
  2. Коли мова йде про взаємодію з іноземним контрагентом, з яким ведеться зовнішньоекономічна діяльність. Взаємозалік забороняється в більшості подібних випадків.
  3. Якщо з моменту настання терміну виконання вимог вже минули 3 роки - тобто строк позивної давності.

Переваги взаємозаліку перед бартером

Взаємозалік між організаціями, зразок акта за яким розглянуто вище, має деяку схожість із бартером, тому що в обох випадках мова йде не про буквальне виконання своїх зобов'язань, а лише про обмін. Але насправді зовнішня схожість має формальний характер, і взаємозалік більш вигідний, ніж бартер:

  1. Бартер здійснюється за договором міни, в якому може брати участь тільки 2 сторони.
  2. Оформити взаємозалік простіше: додаткових договорів не потрібно, достатньо отримати згоду, скласти і підписати акт.
  3. Самого поняття бартер в законодавстві немає (а взаємозалік - є). При цьому договір міни прирівнюється до договору купівлі-продажу, причому договір міни може бути пов'язаний тільки з матеріальними об'єктами (товарно-матеріальними цінностями). У той же час предметом взаємозаліку можуть також стати послуги та / або роботи.
  4. Проведення бухгалтерського обліку за взаємозаліком набагато простіше: розрахунок податкової бази проводиться звичайним чином, складаються проводки по реалізації. Що стосується заліку зобов'язань, то вони відображаються такою проводкою:

Що стосується заліку зобов'язань, то вони відображаються такою проводкою:

Оформлення в 1С: відеоінструкція

Покрокова інструкція зі складання акту взаємозаліку в програмі 1С 8.3.0 представлена:

Поділитися посиланням: