Реклама
Реклама
Реклама

Акт про відмову від підпису в повідомленні

  1. У яких випадках повідомлення необхідно
  2. Процедура передачі повідомлення
  3. Як задокументувати відмову від підписання повідомлення
  4. Правила формування акту
  5. Навіщо потрібен акт, його значення
  6. Як скласти акт
  7. Особливості та нюанси оформлення бланка
  8. Хто повинен розписатися в бланку
  9. Реєстрація, облік і зберігання акта
  10. зразок акту

У разі, якщо співробітник підприємства, отримуючи повідомлення від роботодавця, не хоче в ньому розписуватися, про це в обов'язковому порядку слід залишити відповідний акт.

У яких випадках повідомлення необхідно

Формування повідомлень для працівників організацій може відбуватися з найрізноманітніших приводів. Зокрема, необхідно писати їх при намічається скорочення штату, при плановані звільнення, переведення на іншу посаду, при майбутніх відпустках, реорганізації або ліквідації компанії, різні зміни в умовах трудового договору і т.д.

ФАЙЛИ
Завантажити порожній бланк акта про відмову від підпису в повідомленні .doc Завантажити зразок акта про відмову від підпису в повідомленні .doc


Будь-яке повідомлення, як правило, формується у вільному вигляді, - за винятком ситуацій, коли в обліковій політиці фірми є його уніфікований і прийнятий до звернення саме всередині цієї компанії бланк. У ньому обов'язково повинна бути вказана причина обставин, за якими воно написано, і дата, з якої зазначені події набудуть законної сили.

При цьому період, в який потрібно повідомити співробітника про ту чи іншу подію, практично завжди регулюється законодавством і може бути різним: іноді він дорівнює мінімум двох місяців (як у випадку зі звільненнями і скороченнями) іноді - двох тижнів (як при відпустці).

Процедура передачі повідомлення

Повідомлення складаються обов'язково в письмовому вигляді і доводяться в зазначений термін до адресата під розпис.

Передати повідомлення можна різними способами. Найпростіший і доступний: віддати особисто з рук в руки співробітникові. Але це не завжди можливо (наприклад, працівник підприємства може бути на лікарняному, у відпустці або у відрядженні). У таких випадках дозволяється відправляти йому повідомлення через звичайну пошту рекомендованим листом з повідомленням про вручення, в якому працівник також повинен поставити свій автограф (таким чином, цей метод гарантує те, що сповіщення до нього дійде). Ще один шлях: передати документ за місцем проживання адресата через представника, але це допустимо тільки при дотриманні тієї умови, що у нього буде при собі завірена в нотаріальній конторі довіреність.

Як задокументувати відмову від підписання повідомлення

Якщо працівник організації не хоче з якихось своїх міркувань підписувати передане йому повідомлення, то потрібно скласти про це спеціальний акт. При цьому по можливості попередньо потрібно постаратися прочитати йому повідомлення вголос, а вже потім зайнятися створенням акту. В акті треба засвідчити сам факт відмови, а також його причину (якщо працівник її висловлює).

Правила формування акту

Акт повинен бути написаний саме в той момент, коли відбулася відмова від підпису в повідомленні (тобто «заднім числом» формувати його неприпустимо). При складанні акта повинні бути присутні кілька осіб: сам автор документа (зазвичай це представник керівного складу підприємства або начальник будь-якого структурного підрозділу), а також свідки в кількості не менше двох осіб (краще, якщо це будуть працівники з різних відділів).

Навіщо потрібен акт, його значення

Відмова від підпису повідомлення зовсім не говорить про те, що стосовно співробітника підприємства, який його висловив, не може бути вироблено дій, зазначених у документі.

Навпаки, акт засвідчує той факт, що роботодавець зі свого боку все норми законодавства виконав і має право далі надходити так, як потрібно в ситуації, що склалася. Надалі цей документ може стати в нагоді для вирішення суперечок і розбіжностей, що дійшли до трудової інспекції або судової інстанції.

Як скласти акт

Акт про відмову від підпису в повідомленні пишеться в довільній формі. Однак, якщо у роботодавця є розроблений і затверджений зразок документа, то акт потрібно робити відповідно до нього. При цьому добре, якщо умова про форму акта буде вказано в нормативно-правових документах організації.

Особливості та нюанси оформлення бланка

Оформлення акту, рівно як і його формат, повністю залежать від упорядника: це означає, що він може зробити акт на простому аркуші паперу або ж на бланку з фірмовим логотипом і реквізитами підприємства. Акт можна написати від руки або ж набрати в комп'ютері, правда в другому випадку його потрібно роздрукувати.

Акт потрібно формувати в декількох однакових примірниках, по кількості присутніх осіб, при цьому один з них обов'язково повинен залишитися в організації, - в майбутньому при потребі він буде виступати в ролі письмового свідчення совершившегося відмови.

Хто повинен розписатися в бланку

В акті про відмову від підпису в повідомленні мають стояти кілька підписів.

По-перше, того, хто безпосередньо сформував бланк, по-друге, присутніх при цьому свідків. Друк в акті ставити не потрібно, за винятком випадків, коли умова про її застосування закріплено в локальній документації фірми.

Реєстрація, облік і зберігання акта

Акт, як будь-який інший створюваний всередині компанії документ, підлягає обов'язковому обліку і зберігання. Для цього потрібно внести інформацію про акт в спеціальний журнал, потім вкласти готовий бланк в окрему папку, разом з іншими такими ж документами і передати на зберігання відповідальній особі. Після того, як значимість документа буде втрачена, акт можна знищити.

зразок акту

При необхідності сформувати акт про відмову від підпису в повідомленні, який ви взагалі раніше не робили, подивіться його приклад і коментарі до нього - з їх допомогою ви без проблем складете потрібний вам бланк.

  1. Cначала впишіть найменування організації, потім назва документа, його номер, місце, дату формування.
  2. Далі обов'язково посвідчіть факт відмови від підпису повідомлення працівника компанії, вказавши його посаду, ПІБ, а також включите дані про самому повідомленні, позначивши його номер і дату.
  3. Коротко відзначте в акті суть повідомлення, внесіть в нього відомості про особу, його який становив і про всіх присутніх при цьому людей.
  4. На закінчення обов'язково проставте всі необхідні підписи.

На закінчення обов'язково проставте всі необхідні підписи