Реклама
Реклама
Реклама

Акт погодження меж земельної ділянки: що це таке, як він виглядає, як заповнювати і куди здавати, можливість виправлення і заперечування

  1. Що таке акт узгодження
  2. Для чого потрібен
  3. процес оформлення
  4. як заповнювати
  5. Як виглядає бланк і зразок
  6. вимоги
  7. заперечення
  8. куди здавати
  9. особливості виправлень
  10. як оскаржити
  11. Корисне відео
  12. висновок

Власники земельних ділянок досить часто стикаються з ситуаціями, коли необхідно точно вказати межі їх наділів Власники земельних ділянок досить часто стикаються з ситуаціями, коли необхідно точно вказати межі їх наділів.

Межі землеволодіння повинні бути підтверджені документально.

Це дозволить запобігти спірні і конфліктні ситуації з сусідами і місцевими структурами влади.

Узгодження меж угідь - це одна з операцій, які є частиною процедури межування.

межування по своїй суті вважається різновидом кадастрових робіт.

Ділянка, межі якої не зафіксовано, не може бути поставлений на кадастровий облік. Значить, його власник в такій ситуації не буде вважатися повноправним господарем землі.

Дізнатися більш детальну інформацію про процедуру узгодження можна в окремій нашої статті .

Що таке акт узгодження

Акт погодження меж земельної ділянки (далі - Акт) - це особливий документ, в якому чітко визначено, де саме проходять Межі землеволодіння.

За його змістом можна однозначно встановити, де закінчуються володіння господаря ділянки і починаються землі, що належать сусідам, організаціям, поселенням чи державі.

Без цього документа здійснити операцію з відчуження нерухомості неможливо.

Якщо немає Акту, ділянку можна продати або подарувати. Такими є вимоги нової редакції закону від 13.07.2015 № 218-ФЗ «Про державну реєстрацію нерухомості» .

Для чого потрібен

Акт погодження меж земельної ділянки дозволяє:

  • поставити ділянку на кадастровий облік;
  • оформити його в приватну власність в повній відповідності з російським законодавством (включаючи ситуації, коли власник угіддя стає його власником по так званій «дачної амністії»);
  • користуватися і розпоряджатися землеволодінням будь-яким не забороненим законом способом, в тому числі укладати угоди по його відчуженню;
  • спростити вирішення спірних ситуацій, що виникають з сусідами через розбіжності щодо кордонів угідь;
  • провести коректний розрахунок суми, стягуваної з власника в якості податку на землю.

поставити ділянку на кадастровий облік;   оформити його в приватну власність в повній відповідності з російським законодавством (включаючи ситуації, коли власник угіддя стає його власником по так званій «дачної амністії»);   користуватися і розпоряджатися землеволодінням будь-яким не забороненим законом способом, в тому числі укладати угоди по його відчуженню;   спростити вирішення спірних ситуацій, що виникають з сусідами через розбіжності щодо кордонів угідь;   провести коректний розрахунок суми, стягуваної з власника в якості податку на землю

У разі, якщо був сформований новий земельну ділянку (наприклад, в результаті поділу колишнього угіддя на окремі частки), для нього також складається акт погодження меж.

Це потрібно в першу чергу для того, щоб зареєструвати право власності на земельну ділянку.

Як бачимо, акт погодження меж є важливим і потрібним документом.

процес оформлення

Які відомості містить

В Акті повинна міститися наступна інформація:

  • Назва документу;
  • точне місце розташування земельної ділянки (його фактична адреса);
  • площа ділянки, розташування його кордонів і інші відомості, що стосуються результатів узгодження;
  • кадастровий номер об'єкта;
  • кадастрові номери ділянок, що мають з даним об'єктом спільні кордони;
  • П.І.Б. власника земельної угіддя;
  • якщо від імені власника ділянки діє його представник, також вказуються його П.І.Б. і номер належним чином завіреної довіреності;
  • якщо будь-яка зі сторін з чимось не згодна, є певні зауваження або заперечення, запис про них також підлягає внесенню в Акт;
  • може бути приведена інформація про порядок погодження (індивідуально або на загальних зборах);
  • підпис виконавця робіт (кадастрового інженера), завірена печаткою;
  • підписи осіб, зацікавлених в узгодженні меж об'єкта нерухомості.

До Акта узгодження меж додається схема ділянки, на якій повинні бути нанесені його межі.

як заповнювати

Повноваженнями на заповнення акту погодження меж земельної ділянки має тільки кадастровий інженер. Він повинен мати відповідний сертифікат.

Бланк документа допускається заповнювати як на комп'ютері для подальшого роздруку, так і від руки. В останньому випадку робити це слід за допомогою ручки з чорнилом чорного або синього кольору.

Заповнює його інженер обов'язково повинен запевнити документ своїми підписом і печаткою, а також переконатися, що правовласники поставили в ньому особисті підписи. Без цих реквізитів Акт недійсний.

Як виглядає бланк і зразок

Єдиної форми бланка цього документа, що є обов'язковою, на сьогоднішній день поки не існує. Він може мати будь-яку форму за умови присутності в ньому коректного заповнення необхідних реквізитів (вони перераховані вище).

Зразок такого бланка можна скачати за посиланням .

Готовий акт узгодження може виглядати, наприклад, так:

вимоги

Щоб документ вважався дійсним, він повинен відповідати ряду вимог:

  1. Перед складанням Акта узгодження всім зацікавленим в ньому громадянам повинен бути вручений план межування, на якому відзначені кордону, що вимагають проведення узгодження;
  2. Підписи на документі повинні бути зроблені власноруч громадянами, зацікавленими в узгодженні меж ділянки, або їх представниками (їх повноваження повинні мати документальне підтвердження);
  3. Інформація про характеристики угіддя і відомості про зацікавлених осіб, зазначені в Акті, повинні приводитися в коректній формі і бути дійсними на момент його складання.

Акт роздруковується в кількості примірників, що дорівнює числу осіб, зацікавлених в узгодженні меж наділу. Кожному вручається по одному примірнику цього документа.

Якщо зацікавлений в ухваленні акта громадянин (або його представник) був належним способом повідомлений про процедуру узгодження, але не поставив в Акті свого підпису або ж не пред'явив письмового обґрунтованого заперечення, розташування меж земельної ділянки вважається узгодженим.

заперечення

На практиці нерідко виникають ситуації, коли власники сусідніх ділянок відмовляються визнавати наведені в Акті узгодження кордону На практиці нерідко виникають ситуації, коли власники сусідніх ділянок відмовляються визнавати наведені в Акті узгодження кордону.

Наприклад, сусід по дачі може порахувати, що частина його землі була неправомірно захоплена або неправильно встановлена.

Згідно із законом в такому випадку вони повинні оформити свої заперечення в письмовому вигляді і привести підкріплюють їхні аргументи.

Якщо домовитися з сусідом так і не вдалося, то в згоді з положеннями земельного законодавства слід керуватися такими правилами:

  1. До оцінки площі земель, які використовуються за фактом, залучається кадастровий інженер. Виходячи з цих даних визначаються межі наділу.
  2. Межі землеволодіння встановлюються відповідно до положення червоних ліній , Які накреслені на межевом плані. Крім цього, може враховуватися і фактично існуюче розмежування землеволодінь.

Найчастіше подібні суперечки вдається вирішити без судових розглядів. Якщо ж порушення в добровільному порядку знищені не були, то сторона, яка вважає себе постраждалою, має право звернутися до суду з відповідним позовом.

куди здавати

Готовий акт погодження меж земельної ділянки потрібно здавати в кадастрову палату. Обов'язок його передачі в дану структуру покладається на кадастрового інженера.

Доступ стороннім особам до місця зберігання Акта узгодження меж не надається.

особливості виправлень

В Акті не допускається наявність будь-яких виправлень або помарок. Якщо в ході його складання була допущена помилка або зроблена помилка, кадастровий інженер повинен виготовити документ заново. Потім його потрібно знову надати для ознайомлення і підпису зацікавленим особам.

як оскаржити

Уже готовий Акт можна оскаржити в суді, якщо на те є юридично значущі підстави (наприклад, була встановлена підробка підпису або виявлено, що кадастровим інженером допущена помилка при визначенні меж землеволодіння).

Для цього необхідно пред'явити в суд позовну заяву, що містить вимогу визнати документ недійсним.

Основним доказом у справі буде офіційно складений і завірений акт погодження меж земельної ділянки.

Корисне відео

Дивіться цікавий відеоматеріал, в якому розповідається, що таке акт погодження меж земельної ділянки та для чого він потрібен.

висновок

Отже, акт погодження меж земельної ділянки - це документ, в якому закріплено положення кордонів певної земельної угіддя. Повноваженнями щодо його оформлення і запевненням володіє кадастровий інженер.

Встановлення меж необхідно для постановки об'єкта нерухомості на облік в Росреестр. Власник ділянки не зможе розпоряджатися їм в повній мірі, поки не буде складено даний документ.

Акт узгодження потрібно підписувати власнику угіддя і господарям сусідніх ділянок, що мають з ним спільні кордони. Якщо хтось із зацікавлених осіб не згоден з визначенням кордонів, він повинен письмово аргументовано викласти свої претензії.

Якщо виявилися якісь невідповідності після підписання і прийняття документа, його можна спробувати визнати недійсним, звернувшись до суду з відповідною позовною вимогою.