Реклама
Реклама
Реклама

Що таке опціони і як вони працюють?

  1. види опціонів
  2. застосування опціонів
  3. хеджування ризиків
  4. спекулятивний заробіток

Слово «опціон» нерідко трапляється на очі в новинах на економічні теми. Особливо часто воно зустрічається в біржових зведеннях. Саме поняття опціону з'явилося досить давно, набагато раніше виникнення нинішніх бінарних опціонів. Термін походить від латинського слова optio, яке в перекладі на російську означає «вільний вибір, розсуд, бажання».

Термін походить від латинського слова optio, яке в перекладі на російську означає «вільний вибір, розсуд, бажання»

Опціон являє собою контракт, при якому одним з учасників угоди купується право на здійснення покупки або продажу в певний термін суворо обумовленого кількості будь-якого біржового активу. При цьому в якості терміну виконання опціону може виступати конкретний час, або відрізок часу. Істотний момент: згідно з правилами опціонів, купується саме право на покупку або продаж, але ніяк не зобов'язання здійснити операцію.

Опціонним контрактом в обов'язковому порядку визначаються наступні параметри угоди:

  1. Найменування (вид) активу угоди;
  2. Обсяг, або кількість активу угоди;
  3. Точний час або проміжок часу, протягом якого може бути здійснена операція;
  4. Вид угоди (продаж або купівля);
  5. Ціна угоди (або «ціна страйк») - наперед визначена ціна контракту.

види опціонів

Відповідно до напрямком передбаченої угоди, всі опціони поділяються на 2 різних види контрактів:

  1. Опціон Call, або Колл - договір, який передбачає можливість покупки активу.
  2. Опціон Put, або Пут - договір, який передбачає можливість продажу активу.

Існує також підрозділ опціонів залежно від особливостей передбачених контрактами функціональних можливостей:

  1. Європейський опціон (або опціон європейського типу) дозволяє власнику скористатися правом здійснення угоди тільки в конкретно обумовлений день (в останній день дії договору опціону).
  2. Американський опціон (або опціон американського типу) дає можливість купити або продати актив в будь-який день протягом дії терміну контракту (в т. Ч. І в останній).
  3. Азіатський опціон (або опціон азіатського типу) також дозволяє скористатися правом на вчинення правочину в будь-який день дії контракту, але - за середньозваженою за весь період дії опціону ціною.

застосування опціонів

Основними цілями використання опціонів при веденні біржової торгівлі є хеджування ризиків і отримання спекулятивного заробітку.

хеджування ризиків

В цьому випадку за допомогою придбання опціону учасник торгів має намір застрахувати себе від втрат по майбутній угоді. Вартість опціону при цьому фактично є оплатою страховки.

Приклад 1. Інвестор планує через місяць (після отримання грошового надходження) придбати акцію, яка сьогодні стоїть 100 доларів. Так як вартість акцій може зрости, інвестор прямо зараз купує опціон call терміном на місяць за ціною $ 100 за акцію. Сам опціон обходиться йому, наприклад, в 2 долари.

Після закінчення місяця вартість акції може зрости - наприклад, до 110 доларів. В такому випадку він користується своїм опціоном і набуває акцію за 100 доларів, тобто витрачає на неї $ 102 (з урахуванням вартості опціону). Якщо цю акцію тут же продати за $ 110, то можна відразу ж заробити 8 доларів.

Якщо ж ціна акції через місяць впала, наприклад, до $ 95, то інвестор купує її за цією ціною, що не скориставшись правом опціону. В такому випадку покупка обходиться йому в $ 97.

Приклад 2. Інвестор відразу набуває акцію вартістю $ 100. З метою захисту себе від можливого падіння ціни акції протягом місяця він набуває опціон put терміном на місяць, на продаж цієї ж акції за ціною $ 100. При цьому сам опціон обходиться йому в 2 долари.

Якщо через місяць вартість придбаної цінного паперу знижується, наприклад, до $ 90, то інвестор продає цю акцію за допомогою договору опціону - за $ 100. Якщо він зараз же купить акцію за $ 90, то фактично запрацює на цьому $ 8. Інвестор зможе скористатися правом продажу акцій за опціоном, навіть якщо їх вартість внаслідок банкрутства підприємства-емітента впаде до нуля.

Якщо ж вартість акцій зросте, наприклад, до $ 110, то інвестор тим більше нічого не втрачає, за винятком невеликої премії опціону, яка виступає в ролі страховки від збитків.

спекулятивний заробіток

Учасник торгів може продати опціон іншому учаснику за вигідною для себе ціною протягом терміну дії опціонного контракту. Опціони в даному випадку виступають в якості таких же біржових активів, як цінні папери , Валюти, реальні товари та ін.

Приклад. Припустимо, інвестор придбав за 2 долари опціон на покупку акції вартістю $ 100 терміном на 1 місяць. Спекулянт розраховує, що ціна акції буде зростати протягом місяця. Якщо через 2 тижні вартість акції зросте до $ 105, то він може продати свій опціон на покупку акції по $ 100 вже дорожче - за 5 доларів. Таким чином, він заробляє на цій угоді 3 долари. Новий власник опціону теж не залишається у програші - адже він має можливість купити через півмісяця цю акцію за $ 100. При цьому її ціна може ще вирости, а він заплатить за неї з урахуванням ціни опціону все ті ж $ 105, які вона коштувала в момент придбання опціону.

Подібні описаним вище операції з опціонами здійснюються на біржах щодня у великій кількості. Опціонні контракти є зручним і ефективним інструментом хеджування ризиків і отримання спекулятивного заробітку.