Реклама
Реклама
Реклама

Ринок землі в Україні і курс акцій агрохолдингів

Питання про скасування мораторію на продаж землі в Україні і висновок сільськогосподарської землі в ринковий оборот вийшов в практичну порядку реформ в країні близько двох років тому.

Каталізатором цього процесу став МВФ. За програмою розширеного фінансування МВФ України, яка була підписана в 2015 році, реформа в області землеволодіння була прописана, але точні терміни її реалізації були віднесені сторонами на «прийнятний період». У 2015 році цей період, очевидно, почав для МВФ підходити до кінця, і питання скасування мораторію все наполегливіше став звучати в переговорах про виділення чергових траншів.

Вважається, що широко обговорити питання про зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення першим закликав політиків і громадськість президент Петро Порошенко, виступаючи на засіданні Національної ради реформ 31 березня 2015 р Вважається, що широко обговорити питання про зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення першим закликав політиків і громадськість президент Петро Порошенко, виступаючи на засіданні Національної ради реформ 31 березня 2015 р

Після цього призову, спочатку колишній глава президентської адміністрації Борис Ложкін, а потім колишній міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус заявили, що мораторію на продаж сільгоспземель вже можна покласти край, враховуючи практики європейських та ринкових країн, і що він може бути знятий вже з 1 січня 2016 року.

Після цього призову у відкритій пресі розгорнулася дискусія про «за і проти» такого кроку. Вона набрала достатній оборот, щоб потурбуватися як місцеві, так і зарубіжні бізнес структури. Як відреагувати бізнесу, якщо найближчим временя буде введений ринок землі в глобальній зерновий державі - Україна? Але головне - як буде вирішуватися питання з кадастром земель.

Реальний бізнес на це питання відреагував по-різному. Але якщо ми візьмемо період активного обговорення в мас-медіа в квітні - червні 2015 року питання про можливість відкриття ринку землі в Україні, ми бачимо, що він привів до зниження агрегированной ціни акцій українських агрохолдингів. Бізнес - не повірив?

В цей же час була запущена офіційна версія перетворень в АПК, яка носила назву Єдина комплексна стратегія розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки. З приватних джерел стало ясно, що також була ініційована в мас-медіа дискусія щодо формування громадської думки про економічну ефективність продажу сільгоспземель - проведення ряду громадських слухань, присвячених земельну реформу і т.д.

2015 рік тихо зійшов нанівець з продажу сільгоспземель, з огляду на більш значущих викликів в економіці. Але оскільки Україна не змогла виправити платіжний баланс і, як і раніше потребувала транші МВФ, в 2016 році знову в повний зріст постало питання про транші, і одним з них умов - скасування мораторію на продаж сільгоспземель в Україні.

На сьогоднішній день, фактично, положення України в міжнародному поділі праці пов'язано з рештою глобальними перевагами України в міжнародному поділі ресурсів, які знаходяться в площині земельних і водних ресурсів.

2016 рік був відзначений другим етапом інтенсивного обговорення в мас-медіа і зондування громадської думки з приводу скасування / продовження мораторію на землю в зв'язку з вимогою МВФ 2016 рік був відзначений другим етапом інтенсивного обговорення в мас-медіа і зондування громадської думки з приводу скасування / продовження мораторію на землю в зв'язку з вимогою МВФ.

Ми визначаємо цей період як серпень-вересень 2016 р 6 жовтня Верховною Радою був прийнятий закон "Про внесення змін до розділу X" Перехідні положення "Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель". 28 жовтня 2016 року президент Порошенко підписав цей закон. Закон був покликаний дати час на законодавче врегулювання процедури обороту земель сільськогосподарського призначення. Як відзначають, законом доручено на 1 липня 2017 року розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Розуміючи всю серйозність ситуації в економіці і реальну готовність уряду відпустити землю «у вільний обіг», міжнародний ринок відреагував позитивно, як зазначено на вищенаведеної діаграмі.

Тиск МВФ на уряд України з приводу скасування мораторію стає все більш загальновідомим і, як стверджується в останній версії меморандуму про співпрацю України і МВФ, для отримання найближчих траншей МВФ в 4,5 млрд. Дол. США наш уряд повинен подати закон про ринок сільгоспземель вже до кінця травня 2017 року.

Звичайно, ми зовсім пов'язуємо жорстко залежність між скасуванням мораторію на продаж сільгоспземель в Україні і курс акцій, і капіталізацію українських агрохолдингів на європейських біржах. На рівень капіталізації впливає ще маса факторів.

Але ось теза про те, що агрохолдинги не зацікавлені в продажу землі побічно підтверджується.

Дійсно, зараз більш ефективно орендувати землю, ніж купувати. Але коли виникає альтернатива між збереженням контролю над банками землі через оренду або купівлю, обидва варіанти будуть з вигодою використані агрохолдингами - оренда веде до мінімізації витрат, покупка веде до зростання капіталізації. Поєднання між двома варіантами - справа техніки бізнес-рішень і конкретних домовленостей за місцем землі в наших умовах.

Поділитися в соц. мережах:

Як відреагувати бізнесу, якщо найближчим временя буде введений ринок землі в глобальній зерновий державі - Україна?
Бізнес - не повірив?