Реклама
Реклама
Реклама

У Набережних Челнах в «Академії розвитку мономіст» вчать заманювати інвесторів

(Набережні Челни, 21 червня, «Татар-інформ», Ельвіра Мухаметдінова). У Набережних Челнах розпочала свою роботу конференція-семінар «Академія розвитку мономіст», учасників якої збираються навчити, як заманювати і утримувати інвесторів.

Для навчання в «Академії розвитку мономіст» приїхали 200 делегатів з Башкортостану, Мордовії, Удмуртії, Пермського краю, Кіровської області. Всього на конференції-семінарі зібралися представники 79 мономіст з 13 суб'єктів Федерації, що входять до складу Приволзького федерального округу. Їм належить відвідати семінари зі створення цифрового простору в своїх містах і по соціальному підприємництву, а також взяти участь у діловій грі «Як залучити інвестора».

На церемонії відкриття освітнього форуму побували керівник пріоритетної програми «Комплексний розвиток мономіст», заступник голови Зовнішекономбанку Ірина Макіев, генеральний директор Фонду розвитку мономіст Росії Ілля Крівогов, перший заступник Прем'єр-міністра РТ Рустам Нігматуллін, міністр економіки республіки Фарід Абдулганіев і інші офіційні особи.

На церемонії відкриття освітнього форуму побували керівник пріоритетної програми «Комплексний розвиток мономіст», заступник голови Зовнішекономбанку Ірина Макіев, генеральний директор Фонду розвитку мономіст Росії Ілля Крівогов, перший заступник Прем'єр-міністра РТ Рустам Нігматуллін, міністр економіки республіки Фарід Абдулганіев і інші офіційні особи

На початку роботи форуму перший заступник Прем'єр-міністра РТ Рустам Нігматуллін зауважив: «Татарстан одним з перших почав користуватися широкими можливостями ФРМ по залученню коштів на розвиток інфраструктури мономіст. Чотири татарстанських міста отримали статус ТОСЕР. У республіці починаючи з 2016 року завдяки реалізації програми розвитку мономіст створено 18 тис. Робочих місць, не пов'язаних з діяльністю містоутворюючих підприємств. І в цілому наші моногорода, я вважаю, отримали потужний поштовх у розвитку благоустрою. За що окреме спасибі хочеться сказати заступнику голови Зовнішекономбанку Ірині Макіев ».

Ірина Макіев з трибуни нагадала, що «Академія розвитку мономіст» була заснована в 2017 році. На її думку, це був правильний крок. «Про це свідчить і той факт, що Московська школа" Сколково "на міжнародному конкурсі взяла" золото "за комплекс проектів, розроблених спеціально для мономіст. Гарвард і Оксфорд зі своїми кейсами залишилися позаду. І тепер за нашими кейсам вчиться вся країна », - заявила вона.

За словами заступника глави Зовнішекономбанку, навчання в рамках «Академії розвитку мономіст» в першу чергу направлено на залучення інвесторів. «Ми зараз їхали з главою Набережних Човнів Наїлем магдеева. І він розповідав, як заманює інвесторів в місто. Я не буду розкривати його таємниці. Але результат дійсно є - інвестори, в тому числі й іноземні, йдуть сюди », - додала вона.

Але результат дійсно є - інвестори, в тому числі й іноземні, йдуть сюди », - додала вона

Генеральний директор Фонду розвитку мономіст Ілля Крівогов назвав аутсайдерів в частині залучення інвестицій. За його словами, не зовсім виходить «заманювати гроші» у Нижегородської, Кіровської та Пензенської областей, у Мордовії. «Через рік-два їх ТОСЕРи можуть бути визнані неефективними. І цілком можливо, що вони позбудуться статусу. Така загроза існує », - констатував він.

Гендиректор ФРМ попередив, що Мінфін РФ зараз знаходиться в пошук додаткових коштів на реалізацію різних проектів. І той факт, що в деяких ТОСЕРах гроші не освоюються, може привернути увагу фінансистів.

Крівогов також похвалив Магдеева: «Не дивлячись на те, що Наіль Гамбаровіч іноді скаржиться на брак грошей, він вміє їх якось знаходити».

Міністр економіки РТ Фарід Абдулганіев нагадав про взяті на себе зобов'язання: за десять років республіка повинна залучити 19 млрд рублів інвестицій і створити 7 тис. Робочих місць. Щоб досягти намічених показників, в Татарстані розробляється комплекс додаткових заходів зі стимулювання підприємництва. Серед них - підтримка регіону щодо зниження адміністративного навантаження на бізнес, зниження або субсидування процентної ставки по кредиту. Абдулганіев згадав і про новий продукт для малого і середнього бізнесу - безпроцентний кредит для тих, хто працює на промислових майданчиках РТ. Проект доопрацьовується і незабаром буде представлений громадськості. Міністр також зауважив, що в Росії такого продукту поки немає.

Ірина Макіев під кінець спілкування з журналістами сказала, що в понеділок, 25 червня, буде оголошено список з десяти мономіст, де успішно реалізуються проекти ФРМ. «Я впевнена, що там буде згаданий місто з Татарстану», - повідомила вона.

Більше цікавого в стрічці медіа сервер - додайте «Татар-інформ» в обрані джерела.