Реклама
Реклама
Реклама

"Вимагаємо звільнити приміщення": академія наук виселяє 200 сімей з новобудови в Єкатеринбурзі

"Полісся-2" на Чкалова.

Новосели, які купили квартири в останніх чергах ЖК "Полісся-2" на Чкалова, 231 і Академіка Семіхатова, 18, не можуть оформити право власності на квартири, які вже оплатили. Багато вже зробили ремонти і обжилися - люди заселялися туди цього літа.

Наприкінці вересня один з учасників будівництва комплексу, а саме УрО РАН, розіслав їм листи з вимогою негайно покинути житло.

Стривожені покупці звернулися в редакцію Е1.RU і показали листи, які отримали.

"Вимагаємо звільнити приміщення".

Історія з будівництвом триває з 2012 року, коли УрО РАН уклало з забудовником ТОВ "Кронверк" договір про те, що в обмін на будівництво на земельній ділянці, відданому УрО РАН в безстрокове користування, побудують будинки - і 15% квартир перейде у власність академії та в федеральну власність. Перелік квартир до передачі вченим був закріплений відповідними додатками до договору - мова йде про 142 квартирах ЖК "Полісся-2", і ще деяку кількість квартир, що призначався для пільгового продажу співробітникам.

Будівництво житлового комплексу не задалася: в 2015 році два засновника "Кронверк", Сергій Карманов і Ігор Ражев, розійшлися і вирішили розділити бізнес; у компанії були серйозні борги, грошей на будівництво не вистачало, тому об'єкт зводили довго (а зараз "Кронверк" і зовсім знаходиться в процесі банкрутства).

Квартири тим часом продавалися через кооперативи - ЖБК "Янтар" і ЖБК "Полісся-2". Пайовики, які купували метри через "Янтар", і гадки не мали, що їх житло насправді "обіцяно". Зараз будинки добудовані, але проблема зареєструвати власність полягає в двох речах: по-перше, будинки офіційно не здані - хоча люди за актом приймання-передачі отримали квартири і живуть там з літа. А по-друге, на житло судом накладено забезпечувальні заходи - ніяких операцій з ним поки проводити не можна. Лише кілька пайовиків домоглися через суд зняття цих заходів, але більшість не можуть вступити в свої права і живуть в страху.

Ескіз комплексу.

Одна з пайщіц, Катерина, розповідає, що об'єкт вдалося завершити саме на гроші пайовиків.

- На будівельний комплекс накладені забезпечувальні заходи, так як, виявляється, Академії наук було обіцяно "Кронверк" 15% від побудованого житла за передану під будівництво державну землю. Відсоток зафіксований документально, списком квартир плюс другим списком з переліком квартир, призначених для продажу співробітникам академії на пільгових умовах. Співробітники РАН вносили по 100 тисяч рублів за обрані ними квартири на продаж і чекали закінчення будівництва. Але не за всі квартири були внесені гроші, тільки за частину. Яку - питання в "Кронверк". Нам, які купили квартири, звичайно ж, ніхто не говорив ні про які списках. Інакше хто в здоровому глузді понесе свої останні чималі гроші на таку угоду? Ніхто, - дивується пайщіца.

Мешканці, між тим, зверталися і до Мінбуду, і до губернатора. Варто відзначити, що "нездані" вдома дійсно фактично готові - отримано висновок про відповідність у Госжілстройнадзора. Наступний крок - отримання дозволу на введення в експлуатацію - повинен ініціювати забудовник, тобто академія, якій належить земля (жителі вважають, що за цим дозволом не звертаються спеціально - щоб не дати зареєструвати їх власність).

Це фрагмент відповіді на звернення пайовиків. Мінбуд підтвердив: будинки готові, у відповідності з проектом, інше - справа забудовника.

Пішло лист і президенту Путіну. Там вказується: в суперечці на правах на житлові приміщення задіяно понад 200 квартир - і, відповідно, більше 200 сімей. Ось фрагмент звернення:

Жителі звинувачують не тільки продавців, а й академію - що не стежила за своєю будовою.

Наводимо також коментарі учасників процесу, які вдалося отримати під час підготовки матеріалу:

Володимир Квансков, арбітражний керуючий: class = "_">

- Листи з вимогою покинути приміщення не мої, звертайтеся до УрО РАН. Суперечка з цього питання знаходиться в арбітражному суді - як суд вирішить, так і буде. Поворотних моментів в справі поки немає: головні бенефіціари, тобто ЖБК "Янтар-2", не показують нам документи, куди вони поділи гроші, отримані від громадян за продані квартири. Підтверджуючі документи є тільки на частину загальної суми.

Костянтин Гаранько, юрист засновника "Кронверк" Сергія Карманова: class = "_">

- Проблема полягає в тому, що академія наук, уклавши контракти не тільки з "Кронверк", але і з іншими будівельними фірмами, полізла в будівельний бізнес, але замість того, щоб надійно працювати, вони безконтрольно віддали землю - з тим же "Кронверк" у них раніше вже теж були протиріччя, але було укладено мирову угоду, за якою квартири, які передбачалося віддати в рамках попередньої будівництва, повинні були віддати з тієї, про яку мова йде зараз.

Договір, який підписаний між академією та "Кронверк" - це, по суті, договір простого товариства, і за цим договором партнери беруть участь своїми коштами в створенні будь-якої речі: їх мета - побудувати комплекс. І в їх угоді сказано, що є "первинне" розподіл квартир - при укладенні договору, а є "підсумкове" - по завершенні будівництва. А будівництво є завершеним, коли відбудеться введення об'єкта в експлуатацію - і тільки після цього "Кронверк" і академія можуть претендувати на прибуток, що залишився, наприклад, у вигляді непроданих квартир.

Я є адвокатом Сергія Карманова, він відомий будівельник, його всі знають з хорошого боку, і ця ситуація у нього завжди викликала тривогу - тому він сприяв забудові після того, як попереднє керівництво "Кронверк", якраз і домовлятися з академією, в 2015 році просто пішло з кабінетів і намагається робити вигляд, що воно ні до чого. ЖБК "Янтар" продавало житло, просто не знаючи про ці угоди: їм "Кронверк" передав повноваження на продаж всього комплексу - він і продавав. А академія йде хибним шляхом і невигідний результат спільної діяльності і відсутність контролю зараз намагається перекласти на плечі громадян.

Владислав Клушевскій, начальник Управління майна, земельних фондів, інвестицій і розвитку матеріально-технічної бази УрО РАН: class = "_">

- Листи людям були дійсно спрямовані. В даний час ми до судових приставів за виселенням, звичайно, не зверталися: поки це все знаходиться на розгляді в суді. Але оскільки ці квартири є федеральною власністю - передбачалося, що вони перейдуть у федеральну власність після закінчення будівництва - я думаю, так і повинно вийти. Ті, хто будував, визнані банкрутами - арешт був накладений у квітні цього року, але вже в цей час людям видавалися ключі від наших квартир, і це є в матеріалах суду. Я не знаю мотивацію тих, хто почав торгувати федеральними квартирами. Справа зараз перебуває в суді - ми з'ясовуємо, чи існує яка-небудь інша компенсація і чи можлива вона взагалі.

Текст: Олена Баталова
Фото: надано учасниками подій, Google.MAPS, документація проекту

Інакше хто в здоровому глузді понесе свої останні чималі гроші на таку угоду?