Реклама
Реклама
Реклама

Правоохоронці вирішили розслідувати чому готель "Лейпциг" лагодять майже 20 років

4 липня 2018 р 17:00

З початку 2000-х років пам'ятник архітектури - історичний готель "Лейпциг" по вул. Володимирська, 39/24 - був переданий в приватні руки. Новий власник планував там відкриття п'ятизіркового готелю Renaissance Hotel Kiev на 173 номери, проте реалізація ідеї з тріском провалилася. Лише в 2018 році на ситуацію звернули увагу правоохоронці - вони вважають, що будівельні роботи на об'єкті культурної спадщини проводилися з грубими порушеннями. Справою займається вже Нацполіція, планується залучення прокуратури та СБУ.

Про це KV стало відомо з ряду рішень Голосіївського районного суду Києва.

Суть справи

З'ясувалося, що рішенням Київради № 384/544 від 24.04.2003 року Головному управлінню комунальної власності Києва було доручено продати нежитловий будинок вул. Володимирська, 39/24 (Прорізна, 24/39) площею 7454,7 кв. м дочірньому підприємству "Гранд Плаза" корпорації "Геледжен, Інк.". Це ДП на той час було орендарем вказаного нежитлового будинку, відповідно до договору з Київрадою від 28.02.2001 року.

Надалі рішенням Київради N 333/6549 від 09.10.2011 року земельну ділянку під будівлею був переданий в суборенду терміном до 25.04.2046 ДП "Гранд Плаза". Підприємство повинно було провести реконструкцію знаходиться на ділянці будівлі до рівня п'ятизіркового готелю з наступною його експлуатацією. У той же період і почалася реконструкція.

Підписуйтесь на новини "Київ Vласть"

за інформації "Ліга.Бізнес", спочатку готель мала працювати під брендом Renaissance Hotel Kiev і включати 173 номери.


Проект готелю і планування

Запуск проекту неодноразово переносився через фінансові проблеми. Планувалося фінансування від Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), але він відмовив у кредиті, після чого будівництво було тимчасово заморожено.

Ч ітайте: ЄББР дасть кредит для реконструкції готелю на Прорізній

слідство

У 2018 році на будівництво звернули увагу правоохоронні органи. Слідство вважає, що посадові особи Міністерства культури України та Київської міськдержадміністрації (КМДА), зловживаючи службовим становищем, посприяли посадовим особам ДП "Гранд Плаза" в порушення вимог законодавства України в сфері охорони культурної спадщини.

У підсумку, 25 травня 2018 року в ЕРДР були внесено відомості про відкриття Голосіївським управлінням Нацполіціі Києва кримінального провадження № 42018101010000108 за ч.5 ст.191 КК України. Це - незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини, вчинене службовою особою з використанням службового становища. Стаття карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Правоохоронці вважають, що ДП "Гранд Плаза" проводячи будівельні роботи на об'єкті культурної спадщини "нежитловий будинок колишнього готелю" Лейпциг "за адресою: вул. Володимирська, 39/24 (вул. Прорізна, 24/39) ". забудовник пошкодив пам'ятник архітектури місцевого значення.

забудовник пошкодив пам'ятник архітектури місцевого значення

Висновки слідчих, викладені в рішенні суду

Слідство з'ясувало, що в порушення законодавства України в сфері охорони культурної спадщини ДП "Гранд Плаза" не укладало з Управлінням охорони культурної спадщини КМДА охоронний договір на користування пам'яткою культурної спадщини, що повинен був зробити.

Крім того, історико-містобудівне обґрунтування, яке в подальшому було використано для отримання дозвільних документів на реконструкцію пам'ятника історії, було розроблено та погоджено з порушенням законодавства України, - вважає слідство. У всіх цих порушеннях поліція вбачає участь посадових осіб Міністерства культури України та КМДА.

Череда виїмок

В ході розслідування правоохоронцям знадобилося вилучити цілий ряд документів: зокрема, паперу, які знаходяться у володінні ДП "Гранд Плаза" за адресою: Київ, вул. Шота Руставелі, 19. Йдеться про копіях землевпорядної, правовстановлюючої, дозвільної та проектно-кошторисної документації по законності користування земельною ділянкою по вулиці Володимирська 39/24 (вул. Прорізна 24/39) в Шевченківському районі Києва.

Крім того, слідству знадобилося вивчити первинні фінансово-господарські документи, що відображають взаємовідносини та розрахунки ДП "Гранд Плаза" з генеральним підрядником і іншими субпідрядними організаціями.

Суддя Голосіївського районного суду ще одним рішенням від 18 червня 2018 року дозвіл на доступ до зазначених документів надав.

схожим рішенням від 18 липня суд надав доступ Нацполіціі або (за дорученням її співробітників Головному управлінню контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України (СБУ), до документів, які знаходяться у володінні Управління охорони культурної спадщини Міністерства культури України за адресою: Київ, вул . Ярославів Вал, 36. Йдеться про копії документів щодо об'єкта культурної спадщини за адресою: вул. Володимирська, 39/24 (вул. Прорізна, 24/39).

ще одним рішенням від 18 липня суд надав Нацполіціі, а також прокурору Київської місцевої прокуратури Голосіївського району (або за їх дорученням працівникам оперативного підрозділу Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ) дозвіл на доступ до документів, які знаходяться у володінні Департаменту земельних ресурсів КМДА з адресою Київ, вул. Хрещатик, 32-А. Йдеться про всі документи щодо відведення та використання за період з 2000 року по теперішній час земельної ділянки за адресою: вул. Володимирська, 39/24 (вул. Прорізна, 24/39).

Крім того, правоохоронцям і працівникам СБУ рішенням від 18 червня було надано дозвіл на доступ до документів, які знаходяться у володінні Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) за адресою: Київ, б-р Лесі Українки, 26: проектно-дозвільної документації на будівництво (реконструкцію, реставрацію), а також введення в експлуатацію закінченого об'єкта будівництва (реконструкції, реставрації) за адресою Володимирська 39/24 (вул. Прорізна 24/39).

Американський бізнес пакистанських українців

Відзначимо, "Гранд плаза" є дочірнім підприємством корпорації "Геледжен, інк", зареєстрованої за адресою Штат Делавер, місто Вілмінгтон Фолк роуд, 201, США. Кінцевим бенефіціаром компанії є британсько-український підприємець пакистанського походження, засновник і основний власник групи компаній ISTIL Group а також чоловік співачки Камалії - Мохаммад Захур . У 2016 році всеукраїнські ЗМІ повідомляли про те, що бізнесмен згортає свої активи в медіа та готельному бізнесі в Україні і "негативно оцінює перспективи для інвестування в країну". Зокрема, мова йшла і про готелі на Володимирській, 24/39.

Зараз компанією керує якийсь Сергій Марцин. До 28.11.2017 року фірму очолював депутат Київради Вадим Ніздря (Фракція "Об'єднання" Самопоміч ").

Пам'ятники Києва під загрозою

Як постійно пише KV , Знищення пам'яток архітектури в Києві за останні роки фактично досягло свого апофеозу.

Ч ітайте: Реєстр знищених пам'яток архітектури Києва за останні 15 років

Зовсім недавно небайдужі кияни висловили стурбованість станом будинку за адресою Андріївський узвіз, 34-б, який внесений до Реєстру пам'яток місцевого значення. Незважаючи на те, що згідно із законом будівля повинна охоронятися державою, при бездіяльності власника і столичної влади воно знаходиться в жалюгідному стані.

Ч ітайте: Ще один пам'ятник архітектури столиці доведений власником до критичного стану

Крім того, скаржаться кияни і на стан історичних будівель в центрі Києва на Хрещатику. Ці житлові будинки - пам'ятки столиці - давно потребують капремонту фасадів, покрівлі, сходових клітин, конструктивних елементів. Однак місцева влада ігнорує проблему.

Ч ітайте: Через бездіяльність столичної влади руйнуються пам'ятки архітектури на Хрещатику

Також, останні півроку кияни стурбовані станом пам'ятника архітектури і містобудування за адресою Хорива 29-а в Києві. Будівля знаходиться в незадовільному технічному стані, а роботи по збереженню і відновленню не проводяться, через це воно руйнується.

Ч ітайте: На Подолі в Києві руйнується черговий пам'ятник архітектури

Довідка   KV   : Будівля готелю Лейпциг розташоване в історичному центрі столиці біля Золотих воріт і Софії Київської і є пам'ятником архітектури Довідка KV : Будівля готелю "Лейпциг" розташоване в історичному центрі столиці біля "Золотих воріт" і "Софії Київської" і є пам'ятником архітектури. Будинок побудований в 1900 році за проектом архітектора Карла Шимана. На той час це була найвища житлова будівля Києва - висота - 42,5 м. Замовник особняка дворянин, власник найбільшого канцелярського магазину в Києві Петро Григорович-Барський. В процесі будівництва Григорович-Барський збанкрутував, будівництво завершив купець Олександр Сироткін. До 1917 року там перебувала кондитерська "Маркіза", а частина кімнат здавалися агентством "Палермо" як мебльовані номери. За часів Радянського союзу в будівлі функціонував двоповерховий ресторан "Лейпциг", з 90-х рр. минулого століття і до початку реконструкції будівля пустувала. Фото 1905 року .

Фото 1905 року

Вид до і після

фото: http: // kievonline

Kиев Vласть