Реклама
Реклама
Реклама

Договір надання юридичних послуг. складаємо правильно

  1. Предмет договору
  2. Вимоги до якості послуг
  3. Порядок надання послуг
  4. Ціна послуг, що надаються і порядок розрахунків
  5. Відповідальність сторін

Договір надання юридичних послуг - один з видів договорів послуг, правовідносини за якими регулюються Главою 39 ЦК РФ. Але для створення дійсно практичного і важливого договору, як для виконавця юридичних послуг, так і для замовника, необхідно не забути вказати ряд специфічних моментів. Розглянемо порядок укладення договору в такому випадку за допомогою сервісу конструктор договорів СПС консультант Плюс .

Суть даного договору проста - виконавець зобов'язується вчинити ряд певних дій або передбачену договором діяльність, а замовник оплатити ці послуги. Звідси видно, що істотною умовою даного виду договору є визначення конкретного обсягу, виду юридичних послуг.

Виконавцем за даним видом договору буде, як правило, або адвокат, або юрист без статусу адвоката. При складанні договору, де послуги буде надавати адвокат, враховувати потрібно не тільки норми Цивільного кодексу РФ, а й норми спеціальних законів: ч. 4 ст. 25 Федерального закону 31 травня 2002 року № 63-ФЗ «Про адвокатську діяльність і адвокатуру в Російській Федерації», Федерального закону від 21 листопада 2011 року № 324-ФЗ «Про безоплатну юридичну допомогу в Російській Федерації».

Предмет договору

В даному розділі визначається суть всього договору - які саме дії повинен здійснити виконавець, разова це послуга або юридичне обслуговування, що передбачає виконання певних дій протягом певного часу. До юридичних послуг відносять: письмові та усні консультації з правових питань, складання різних видів документів, представництво в судах, підготовка правової позиції для участі в судових засіданнях, представництво в кримінальному процесі на всіх стадіях, представництво інтересів клієнтів в різних організаціях, надання текстів нормативних актів і змін до них, роз'яснення різних ситуацій з точки зору захисту інтересів клієнтів, правова експертиза документів, правові дослідження і т.д. Зверніть увагу на нюанс - не дивлячись на те, що в договорі визначаються дії виконавця, юрист все одно повинен мати певну свободу дій, цим договір надання юридичних послуг відрізняється від договору доручення.

Від повноти опису тієї чи іншої послуги і дій виконавця буде залежати в подальшому право вимоги замовником виконання юристом певних дій за договором, а також оцінка повноти і якості наданих послуг. При складанні даного розділу можна звернутися за допомогою до сервісу Конструктор договорів Консультанта Плюс.

Вимоги до якості послуг

Якість юридичних послуг безпосередньо залежить від рівня професіоналізму та обсягу знань виконавця.

Залежно від виду юридичних послуг вимоги до їх якості в договорі можна встановити по-різному. Ось такі формулювання пропонує Конструктор договорів:

На практиці нерідко виникає питання, як же оцінити якість наданих юридичних послуг. Адже замовник для того і звертається до фахівця, що не володіє специфічними знаннями. Конституція РФ в статті 48 гарантує кожному право на кваліфіковану юридичну допомогу, але ось виникають проблеми, як же визначити якість цієї допомоги. Якщо з товарами більш менш зрозуміло - встановлені стандарти, раніше були ГОСТи, технічні вимоги, технічні умови, то ніяких законодавчо встановлених стандартів правової допомоги в законодавстві РФ немає. Саме тому і важливо передбачити в договорі хоча б загальні поняття, за якими можна визначити, якісно надані послуги чи ні. Адже до надання юридичних послуг застосовується загальна норма, яка регулює відносини підряду ( ст. 721 ГК РФ ), Згідно з якою якість роботи має відповідати зазначеному в договорі, або звичайно ставляться до робіт відповідного роду вимогам.

У практиці виникають випадки, коли замовник вважає послуги не наданими у разі недосягнення певного результату. Особливо показово, коли в договір надання юридичних послуг в розділ про якість послуг включаються умови про гарантії, наприклад, виграшу справи в суді. Включення подібних умов в договір є неправомірним, тому що юрист не має можливості гарантувати той чи інший результат справи в суді або в інших правових процедурах.

Порядок надання послуг

Цей розділ важливий для обох сторін договору. Для захисту інтересів виконавця бажано передбачити, які дії повинен зробити замовник для забезпечення надання послуг, наприклад: видати довіреність (яку, в який термін), надати певні відомості, надати ряд документів (яких, в який термін). Для замовника, можливо, виявляться потрібними умови про порядок роботи з документами, повернення їх після надання послуг, про право на залучення до процесу надання правових послуг третіх осіб. Не забути про важливу ситуації допоможе Конструктор договорів, що пропонує користувачам наступні варіанти:

Не забути про важливу ситуації допоможе Конструктор договорів, що пропонує користувачам наступні варіанти:

Одним з ключових моментів при наданні будь-яких послуг, в тому числі і юридичних, є порядок оформлення здачі наданих послуг замовнику. Як правило, оформляється акт прийому-здачі наданих послуг. За офіційною позиції, висловленої в Листах Мінфіну, акт є обов'язковим документом лише тоді, коли його складання необхідно за законом або відповідно до умов укладеного договору. Однак є і судова практика, де суди приходять до висновку, що акт виконаних робіт необов'язковий для визнання витрат. Рекомендуємо все ж дотримуватися позиції Мінфіну і складати акт виконаних робіт за договором надання юридичних послуг, тому що судова практика може змінитися.

У договорі можна передбачити вимоги до акту виконаних робіт, наприклад, обов'язкову наявність докладного опису наданих послуг. Це також викликано реаліями сьогоднішнього дня і неоднозначною судовою практикою, де одні суди визнають, що для підтвердження факту виконання зобов'язань за договором виконавцем необов'язково мати розшифровку наданих послуг, а інші суди дотримуються протилежної точки зору.

Бажано також передбачити наслідки, якщо замовник невмотивовано відмовляється або ухиляється від підписання акту виконаних робіт, адже односторонній акт без вказівки в договорі про його правомірності нічого очікувати бути підтвердженням виконання зобов'язань виконавцем.

Ціна послуг, що надаються і порядок розрахунків

Юридичні послуги досить різноманітні, і цілком реальні ситуації, коли при укладенні договору визначити точну вартість номерів неможливо. Тоді ціна послуг є приблизною, і сторони прописують в договорі порядок її уточнення. Якщо ж за вартістю послуг сторони прийшли до конкретного угодою, то в договорі вказується розмір винагороди юриста, порядок його визначення (за конкретні дії або за весь обсяг наданих послуг), умови про витрати (включаються вони в ціну договору або оплачуються окремо) і ПДВ:

Якщо ж за вартістю послуг сторони прийшли до конкретного угодою, то в договорі вказується розмір винагороди юриста, порядок його визначення (за конкретні дії або за весь обсяг наданих послуг), умови про витрати (включаються вони в ціну договору або оплачуються окремо) і ПДВ:

Виконавець зацікавлений в точній вказівці в договорі порядку розрахунків - чи передбачається передоплата, в якому розмірі, за яким графіком. Якщо передоплати немає, то в який конкретно термін буде проведена оплата після надання послуг, в якій формі і коли замовник буде вважатися таким, що виконав свої зобов'язання по оплаті послуг. Встановлюючи надмірно високий розмір винагороди, у замовника є ризик того, що при спробі стягнути з відповідача судові витрати суд зменшить витрати на оплату послуг представника, і цьому є чимало прикладів судових рішень.

Уважно варто поставитися до визначення розміру винагороди юриста і пам'ятати, що Конституційний Суд РФ (п. 3.3. Постанови Конституційного Суду РФ від 23.01.2007 № 1-П) визнав неправильним ставити розмір винагороди в залежність від факту прийняття судом позитивного рішення. Тому варто уникати формулювань, де явно проглядається дана залежність. На практиці можна прийти до угоди, коли юристу встановлюється фіксована грошова виплата, а потім після проведення судового процесу встановлюється преміальну винагороду, так званий, гонорар успіху. Однак тут теж є нюанс - судова практика роз'яснила, що гонорар успіху встановлюється виконавця не за виконання конкретних дій, і, відповідно, не може бути стягнуто з програла в суді сторони у вигляді судових витрат.

Відповідальність сторін

За загальним правилом, за порушення зобов'язань сторонами в договорах встановлюються умови про сплату неустойки. Стосовно до договору надання юридичних послуг варто звернути увагу, що якщо неустойка за порушення зобов'язань, як виконавця, так і замовника, не встановлена, то сторони можуть зажадати оплатити її тільки в тому випадку, якщо вона прямо передбачена законом.

Якщо в договорі все ж прописують відповідальність, то з боку виконавця вона може бути встановлена ​​за порушення термінів надання послуг, за порушення вимог про якість послуг, за заподіяння збитків замовнику і т.д. Замовник може відповідати за прострочення оплати винагороди, за заподіяння збитків, за прострочення видачі довіреності (якщо даний термін передбачений у відповідному розділі договору), за ненадання необхідної інформації і т.д.

Конструктор договорів, пропонуючи користувачеві приклад оформлення даного розділу договору, дає також важливі поради та нагадування, що стосуються бухгалтерського обліку відносин сторін:

Конструктор договорів, пропонуючи користувачеві приклад оформлення даного розділу договору, дає також важливі поради та нагадування, що стосуються бухгалтерського обліку відносин сторін:

Прикінцеві положення даного виду договору, такі як зміна і розірвання, підсудність, кількість примірників, обмін важливими повідомленнями та ін., Ідентичні з іншими видами договорів. Використовуючи Конструктор договорів, користувач Консультант Плюс не зіткнеться з глобальними труднощами.

Ринок надання юридичних послуг в даний час представлений досить різноманітним видом виконавців, Якщо не брати до уваги класичних адвокатів і адвокатські освіти, то це юридичні та консалтингові фірми, правові фірми, консультанти і навіть юристи-фрілансери. Вибираючи виконавця і укладаючи з ним договір надання юридичних послуг, підійдіть до справи серйозно, врахуйте положення Інформаційного листа Президії ВАС РФ від 29.09.1999 № 48 «Про деякі питання судової практики, що виникають при розгляді спорів, пов'язаних з договорами на надання правових послуг». По суті обидві сторони зацікавлені в максимальному відображенні в договорі всіх своїх зобов'язань і наслідків їх виконання та невиконання.