Реклама
Реклама
Реклама

СКР завершив слідство у справі про аварію на шахті "Распадська"

Про це ГСУ СКР повідомила чотирма основними фігурантам кримінальної справи, слідство стосовно яких було виділено в окреме провадження. Про це ГСУ СКР повідомила чотирма основними фігурантам кримінальної справи, слідство стосовно яких було виділено в окреме провадження

Відновлювальні роботи на "Распадской". Архівне фото.

Фото: ТАСС, Олександр Колбасов

Москва. 20 січня. INTERFAX.RU - Головне слідче управління Слідчого комітету Росії (ГСУ СКР) завершило досудове слідство у кримінальній справі про два вибухи на найбільшій вугільній шахті країни - "Распадской", в результаті яких загинула 91 особа, пише газета "Комерсант" у вівторок.

"В кінці минулого тижня ГСУ СКР оголосило про закінчення попереднього слідства основним фігурантам цієї справи: колишнім директору" Распадской "Ігорю Волкову, головному інженеру шахти Андрію Дружинину, його першому заступнику Владиславу Вальц, а також технічному директору Распадской вугільної компанії Анатолію Рижову", - відзначає видання.

Газета підкреслює, що їх справа була виділена в окреме провадження з базового розслідування, за яким проходять 13 обвинувачених, у тому числі керівництво гірничо-рятувального загону, відправленого на допомогу опинилися в пастці гірникам, чиї співробітники загинули під час другого вибуху на шахті.

Вибух на шахті "Распадская" стався в ніч з 8 на 9 травня 2010 року. В результаті аварії загинула 91 людина, а видобуток була зупинена до грудня.

Слідство щодо основних фігурантів

"Слідство йшло більше чотирьох з половиною років, і в 2012-2013 роках в справі стали з'являтися нові обвинувачені, однак всі вони залишалися під підпискою про невиїзд або під заставою, під варту нікого не брали", - розповів "Комерсанту" адвокат Волкова Сергій Гребенщиков .

За його словами, в листопаді минулого року слідчий ГСУ СКР, чий штаб розташовувався на місці трагедії - в кузбасівській місті Междуреченську, запросив на черговий допит Волкова. При цьому було пояснено - йому повинні пред'явити нове звинувачення.

Видання нагадує, що спочатку кримінальну справу розслідували за ч. 3 ст. 216 КК РФ ( "Порушення правил безпеки при проведенні гірничих робіт, що призвело до смерті двох або більше осіб"), а потім його перекваліфікували на "Порушення правил безпеки на вибухонебезпечних об'єктах, що спричинило смерть двох і більше осіб" (ч. 3 ст. 217 КК РФ).

Тим часом, як зазначив Гребенщиков, слідчий пояснив його підзахисному, що нове звинувачення буде пред'являтися вже в Москві. "Після цього Волков сам купив квиток на поїзд, приїхав до столиці, де і почув нові звинувачення", - пояснив захисник.

Він зазначив, що Волков був попереджений про те, що його збираються заарештувати, проте приїхав в Басманний суд, де розглядалося клопотання слідства. За даними "Комерсанта", тоді ж разом з ним були поміщені під варту Дружинін, Рижов і Вальц.

Видання додає, що найближчим часом обвинувачені повинні почати ознайомлення з матеріалами справи представники потерпілої сторони, а потім самі обвинувачені.

причини аварії

Газета зазначає, що, згідно з висновком Ростехнагляду, першої, о 23:40 8 травня, стався спалах метано-повітряної суміші, до якої призвело "ендогенне самонагрівання вугілля у виробленому просторі" двох лав.

Крім накопичення газу і самозаймання, серед основних причин першої аварії експерти назвали також "наявність великої кількості вугільного пилу, що відклався у мережі гірничих виробок".

Тим часом до основних причин другого вибуху, що стався через чотири години після першого, в акті віднесені зупинка вентиляторів, яка призвела до накопичення метану; що залишилися після першого вибуху "локальні джерела займання"; "Додатковий винос пилу з виробленого простору через зруйновані перемичок"; а також "некваліфіковані дії керівника ліквідації аварії", підкреслює "Комерсант".

У свою чергу, адвокати обвинувачених вважають, що справжня причина трагедії на "Распадской" до цих пір не встановлена.