Реклама
Реклама
Реклама

32 роки тому сталася аварія на Чорнобильській АЕС

  1. "Довелося спалити мою рясу - вона занадто" шуміла "- священик про Чорнобиль
  2. Читайте також:
  3. Чорнобиль: чесна розмова або відхід від проблеми?
  4. біль ліквідатора
  5. Бог сердиться?

У четвер 26 квітня 2018 року виповнюється 32 роки з дня однієї з найбільших техногенних катастроф ХХ століття - аварії на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) .

Трагедія сталася в ніч на 26 квітня 1986 року в результаті вибуху на четвертому енергоблоці станції, розташованої на території України (в той момент - Української РСР) на правому березі річки Прип'ять в декількох кілометрах від міст Чорнобиль та Прип'ять Київської області.

В результаті вибуху в атмосферу зі зруйнованого реактора потрапили великі обсяги продуктів поділу ядерного палива, які потім поширилися на величезні території, в першу чергу, торкнувшись України, Білорусь і Росію. Найсильнішому радіаційного забруднення зазнала 30-кілометрова зона в ЧАЕС.

Матеріал по темі

Матеріал по темі

"Довелося спалити мою рясу - вона занадто" шуміла "- священик про Чорнобиль

Тут в храм йшли все. Хтось ставив питання, хтось просив, щоб його похрестили. Мені доводилося сповідувати і причащати самих різних людей - за віком, за освітою, за соціальним статусом. Були серед них і ліквідатори, і просто місцеві жителі.

На ліквідацію наслідків аварії було кинуто величезні сили з усього Радянського Союзу. Відразу ж після катастрофи загинула 31 людина, в подальшому від отриманої радіації померли ще від 60 до 80 осіб.

Понад 600 тисяч осіб, які брали участь в ліквідації наслідків аварії, також отримали дози радіації різного ступеня.

В цілому радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8,4 мільйона жителів Білорусі, України та Росії, з них було переселено майже 404 тисячі осіб. Повністю був переселений місто Прип'ять.

Через високий радіоактивного фону спочатку робота станції була припинена. Повністю ЧАЕС перестала виробляти електроенергію 15 грудня 2000 року, коли був назавжди зупинений третій енергоблок.

25 квітня 2001 станція була реорганізована в Державне спецпідприємство «Чорнобильська АЕС». В кінці листопада 2016 го на будівлю реактора була успішно насунута арка «Укриття-2». Планується, що ЧАЕС буде повністю знята з експлуатації до 2065 році.

У грудні 2003 року Генасамблея ООН підтримала рішення Ради глав держав СНД про проголошення 26 квітня Міжнародним днем ​​пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

За традицією в цей в Росії, Білорусі та Україні проходять численні пам'ятні акції, а також богослужіння в пам'ять про загиблих і померлих від радіації ліквідаторів.

Читайте також:

спокуса Чорнобилем

Чорнобиль: чесна розмова або відхід від проблеми?

На самоті людині важко боротися

біль ліквідатора

Війна без пострілів

Бог сердиться?

Фото Юлії Маковейчук / Журнал "Фома"