Реклама
Реклама
Реклама

У Сумах 52 сім'ї стали заручниками Державної програми молодіжного кредитування

Гроші за нові квартири люди внесли ще в 2008 році, але заїхати в них не можуть до сих пір

Про те, що вона виявилася в числі щасливчиків, які потрапили у програму «Доступне житло», мама трьох дітей Оксана Катрич дізналася десять років тому. Багатодітній родині держава запропонувала пільгове кредитування при покупці квартири. Щоб виплатити початковий внесок, Оксана продала мамину квартиру і оформила кредит в банку. Сьогодні у Оксани шестеро дітей. Всі разом вони туляться в маленькій орендованій квартирі. В таких же умовах - і інші інвестори новобудови. Люди, з останніх сил погашають кредит за новий будинок, змушені оплачувати і оренду житла. Хоча фірма-забудовник «Номак-Інвест» ще в 2009 році відзвітувала перед своїм керівництвом про закінчення будівництва будинку по вулиці Інтернаціоналістів, 35-д.

За роки очікування здачі будинку люди перепробували все, що тільки могли: вони страйкували, жили в наметах перед міськадміністрацією, викликали перевіряючих. Кожен новий губернатор області знає про їхні проблеми. Черговий начальник виїжджає на об'єкт, досконально все вивчає, і ... терміни здачі будинку знову переносяться.

Скільки разів забудовники обіцяли здати об'єкт, точно вже ніхто не пам'ятає. Тільки офіційних заяв про перенесення терміну було близько десяти. А цієї осені майбутнім мешканцям нарешті дозволили оформити квартири у власність. Вони їх оформили. Але будинок досі стоїть без світла, води і тепла. Щоб підключити комунікації, з новоселів в черговий раз вимагають гроші. «Водоканал» вимагає додатково оплатити вартість лічильника води в колодязі перед будинком. «Сумиобленерго» - замінити підземний кабель, нібито для того, щоб будинок не страждав від нестачі потужностей електричної напруги.

* Намагаючись привернути увагу міської влади, члени багатодітних сімей страйкували в центрі міста
* Намагаючись привернути увагу міської влади, члени багатодітних сімей страйкували в центрі міста

- Це не будівництво, а якийсь кошмар, - зітхає 39-річна Оксана Катрич. - Ми всі виявилися настільки безпорадними ... Не знаємо, коли нарешті зможемо в'їхати в свої квартири. У нашому будинку дуже багато пільговиків. Є, наприклад, матуся з дитиною-інвалідом, який вчиться в інтернаті. Жінка не може забрати його додому - просто нікуди. Люди з останніх сил виплачують кредити банку. При цьому оплачують і знімне житло. Так триває десять років.

Історія наших нещасть почалася в 2004 році. Я тоді ще була заміжня перший раз, чекала на третю дитину. Ми з колишнім чоловіком жили в старому будинку під знесення - без зручностей, з зруйнованими стінами. Хтось із друзів розповів про програму молодіжного будівництва. Щоб стати її учасником, ми як багатодітна сім'я зареєструвалися в черзі на житло в міськвиконкомі. Мене також поставили в пільгову чергу в регіональному відділенні Фонду сприяння молодіжному будівництву. Спочатку я була 37-й, потім восьмий. А потім раптом стала ... 385-й! Виявилося, що люди, які стояли за мною, принесли якісь довідки і отримали квартири в будинку по вулиці Правди. У фонді молодіжного будівництва мені сказали, що вийшла нова постанова, за якою наукові співробітники мали більше прав, ніж багатодітні матері.

Тоді я пішла на прийом до тепер вже колишньому меру міста Геннадія Мінаєва. З'ясувалося, що ніякої постанови не було, а мене просто обдурили. Натомість же запропонували взяти квартиру в споруджуваному будинку по вулиці Інтернаціоналістів. Я погодилася.

До цього часу ми розлучилися з колишнім чоловіком. Було дуже важко. Якраз в цей час померла моя мама, і я, по суті, залишилася одна з усіма цими кредитами і боргами. Словом, все лягло на мої плечі.

Коли прийшла оформляти кредит за програмою МЖК, керівник сумського відділення зажадав, щоб я повністю виплатила перший внесок. Продавши мамину квартиру, внесла необхідну суму. Це був 2008 рік. У тому ж році директор Сумського відділення Держфонду МЖК Володимир Братушка змусив мешканців оплатити страховки вартістю 9700 гривень, щоб убезпечити нас від форс-мажорів. Потім, коли форс-мажором виявилася вся наша стройка, братушка вдав, що фірма-страховик розорилася. Адже за умовами страхування, якщо фірма-забудовник не вкладалася в терміни здачі, мешканцям повинні були надати або новий кредит, або нове житло. Природно, нічого цього зроблено не було.

Таких моментів, коли нас обманювали забудовники, було дуже багато. Нам, наприклад, обіцяли, що держава погасить 50 відсотків вартості квадратного метра. Але, коли ціна метра всюди була три тисячі гривень, з нас вимагали оплату ... 4200 грн. За цю суму нам обіцяли автономне опалення і сучасний будинок. Нічого цього немає і в помині. З нас тільки постійно вимагають гроші, пояснюючи, що в країні криза. Хоча довгі роки долар стабільно тримався на одному рівні!

- Як же вам одній з трьома дітьми на руках вдавалося викручуватися?

- Я приватний підприємець, у мене невелика фірма. До онечно, доводилося нелегко. Але я завжди мріяла мати багато дітей. Моя бабуся була з багатодітної сім'ї. І все моє дитинство пройшло в оточенні дядьком, тіткою, братів і сестер ...

А потім в моєму житті з'явився Андрій. Офіційно відносини ми оформили через кілька років після знайомства - через всіх цих проблем з квартирою, кредитом і документами. Але повінчалися відразу ж. Для мене це був дуже відповідальний крок. Потім у нас з'явилися Назар, Міша і Ксюша.

- Не страшно було народжувати в такій ситуації?

- Якби я була одна, то страшно. Але я довіряю Богові. Знаю, що я і Господь - найсильніша команда. І якщо він мені дає стільки діток, значить, йому так завгодно. Всі ці роки саме віра додавала мені сили. Хоча одного разу був момент, коли я зовсім зневірилася і хотіла вже відмовитися від нової квартири. Поїхала в монастир і розповіла про свою біду одному ченцеві. Вислухавши мене, він сказав: «Вам потрібно боротися заради дітей». Після цих слів я вирішила не здаватися. - Якби я була одна, то страшно

* Оксана Катрич з чоловіком і дітьми. «У нашому будинку по сей день тільки стіни - ні води, ні електрики, ні опалення. Тому вселитися туди ми не можемо і довгі роки знімаємо житло », - говорить жінка (фото з сімейного альбому)

Ми з чоловіком спимо по три-чотири години на добу. Днем займаємося дітьми і бізнесом. Ночами я веду всю ділову переписку і бухгалтерію, а Андрій пише вірші.

- Вірші?

- Так. Він досить відомий в Сумах поет, виступає з творчими вечорами. Каже, що наша велика дружна сім'я допомагає йому творити. Що ж, не дивлячись на всі труднощі, життя йде своєю чергою. Хоча всі ці переживання, вимагання забудовників забрали занадто у нас багато сил і здоров'я. Коли в 2012 році я народжувала свою шосту дівчинку, Ксюшу, чомусь була впевнена, що будівництво завершиться. Сподівалася, що з пологового будинку ми з малятком поїдемо в нову квартиру. А потім виявилося, що все знову відкладається, і я злягла. Слідом за мною захворіла і дочка. У рік вона перестала вставати на ніжки. Лежала пластом в ліжечку - і все. Нам довелося пройти курс лікування в Києві, малятко поправилася, а лікарі досі не знають, що з нею сталося.

Був період, коли нам з дітьми не на що було купити їжу. Всі гроші йшли на погашення кредиту за квартиру і оренду житла. А через те, що діти були прописані в різних місцях (хто у колишньої свекрухи, хто у бабусі Андрія в іншому місті), у свій час ми не могли отримати допомогу на дітей. Тільки після того, як працівники служби соціального захисту створили спеціальну комісію і перевірили, в яких умови ми живемо, я стала отримувати допомогу. Зараз ось знову чергова криза і скажений курс долара.

За ці роки ми переплатили забудовникам стільки грошей! - обурюється Оксана. - На нас наживалися як могли, збираючи гроші то на засклення балконів, то на сучасні електроплити, то на інші «зручності». Але в нашій квартирі зараз є тільки стіни. Ні унітазу, ні ванни, ніякого ремонту. Ми готові вже вселитися навіть в ці голі стіни. На жаль. Будинок готовий, а жити в ньому не можна - немає води, електрики, опалення. Забудовники знову попросили відстрочку. Вірити їм уже немає ніяких сил. Напевно, доведеться вселятися. Носити воду з підвалу і користуватися биотуалетом. Що залишається робити?

... У 2005 році Сумська міськрада виділила регіональному відділенню Фонду молодіжного будівництва майже п'ять гектарів землі для будівництва молодіжного мікрорайону на тисячу квартир. Введення в експлуатацію будинку № 35-д був запланований на 2009 рік. Але організація явно не розрахувала своїх сил. Їй хронічно не вистачало грошей. Засоби шукали, де тільки можна. Зробили автономну котельню на даху. Потім її переробили в квартиру для продажу, змінивши автономне опалення на централізоване. Офісні приміщення першого поверху теж пішли з молотка. Продали навіть приміщення колясочної на першому поверсі. Це при тому, що будинок є власністю мешканців. Але його приміщеннями розпоряджаються без їх відома.

Ревізія виявила, що кошти інвесторів витрачалися незаконно. Чи не за цільовим призначенням витрачено понад восьми мільйонів гривень!

- Під час позапланової ревізії ТОВ «Номак-Інвест» виявлено незаконне витрачання коштів інвесторів молодіжного житлового будівництва на загальну суму 8,1 мільйона гривень, - повідомили в прес-службі Держфінінспекції в Сумській області. - Посадові особи «Номак-Інвеста» використовували кошти пільгових державних кредитів, виділених позичальникам з державного та місцевого бюджетів, щоб вирішити свої фінансові проблеми.

Наприклад, майже 4,7 мільйона гривень товариство «Номак-Інвест» витратило на об'єкти, не пов'язані зі згаданим молодіжним житловим будівництвом. Ще понад 1,8 мільйона гривень безпідставно використано на сплату страхових платежів за ризиками при виконанні будівельно-монтажних робіт.

Крім того, 780 тисяч гривень ТОВ «Номак-Інвест» перерахувало субпідряднику за роботи, які він не виконав. Було завищено вартість і обсяги будівельних робіт. Також була надана безповоротна фінансова допомога Сумському регіональному управлінню Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву на суму майже 130 тисяч гривень. Матеріали ревізії передані до правоохоронних органів.

Після перевірки фінансових ревізорів пройшло півроку. За цей час «Номак-Інвест» повернув інвесторам всього чотири відсотки з восьми мільйонів - 310 тисяч гривень. Грошей на закінчення будівництва у фірми немає. Оскільки ця організація - потенційний банкрут, необхідних коштів ні від кого не отримає. Гроші інвесторів розбазарені. Такий ось сумської варіант «Еліта-Центру». Зараз діяльність ТОВ «Номак-Інвест» вивчають в міліції.

- На даний момент, - уточнила «ФАКТАМ» слідчий сумської міської міліції Ірина Куліш, - за фактом нецільового використання коштів інвесторів порушено кримінальну справу. Створено спеціальну робочу групу, призначено кілька великих експертиз. Ведеться слідство.

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

Як же вам одній з трьома дітьми на руках вдавалося викручуватися?
Не страшно було народжувати в такій ситуації?
Вірші?
Що залишається робити?