Реклама
Реклама
Реклама

Ставка ФФОМС - скільки відсотків відрахування? 2019

  1. Як розрахувати ставку внеску
  2. Ставка внеску в ФФОМС в 2017 році
  3. Хто не платить внесків

Сплата внесків до ПФР і на мед. страхування обов'язкове для всіх роботодавців і підприємців. Щоб перераховувати внески на медичне страхування, потрібно знати КБК і процентну ставку. У статті розглянемо, які ж в ФФОМС ставка і відсоток відрахувань.

У статті розглянемо, які ж в ФФОМС ставка і відсоток відрахувань

Як розрахувати ставку внеску

Більшість роботодавців розраховують ставку ФФОМС за чинним тарифом 5,1%. Для цих страхових внесків не встановлено максимальної величини. Незалежно від того, яку суму заробив за рік працівник, з кожної виплати необхідно робити відрахування на мед. страхування. Внески залежать від мінімальної оплати праці, тому розрахунок не складе труднощів.

На прикладі внесків ІП за «себе» розглянемо, яка сума по обов'язковому страхуванню в 2017 році:

  • Пенсійний - 7 500 * 26% * 12 = 23 400 рублів.
  • Мед. страхування внесків комерсанта - 7 500 * 5,1% * 12 = 4 590 рублів.

Отже, страхові внески для комерсантів, які платять за себе, складають у 2017 році 27 990 руб. Дана сума зазвичай ділиться на чотири квартали. Після закінчення кварталу комерсанти зобов'язані сплачувати єдиний внесок в сумі 6 997,5 рублів. Щомісячна ставка становить 2 332,5 рублів.

Знаючи річну суму, ці внески можна сплачувати як єдиним платежем, так і щокварталу. Щоквартальні платежі роблять практично всі комерсанти. Вони фіксовані для підприємців, які не мають співробітників. Для всіх роботодавців страховий внесок і його ставка залежать від обраної системи оподаткування, від суми, яка нараховувалася працівнику протягом року.

Страхувальники, які мають працівників, роблять відрахування за такими тарифами:

  • ПФР - 22%. Ця сума коливається і залежить від небезпеки робіт на підприємстві. Можуть бути встановлені додаткові внески, про що в окремому повідомленні фонд повідомляє керівнику.
  • ФСС - 2,9%. Нараховуються внески на небезпеку і травматизм. Розмір цього внеску визначається для кожного підприємства окремо.
  • ФФОМС - 5,1%.

Якщо ж компанія знаходиться на спрощеній системі і в той же час займається «пільговим» видом діяльності, то розмір страхового внеску буде іншим.

Щоб скористатися пільговим внеском, потрібно перевірити, чи стосується код економічної діяльності до «пільговикам», перелік яких був встановлений на підставі ФЗ № 212. Для таких компаній і підприємців внески в ПФР становлять 20%, а страхові внески в мед. страх 5,1%.

Якщо пенсійний внесок може досягати межі і зменшуватися, то медична ставка не має граничного значення, тому відрахування 5,1% діють весь рік.

Ставка внеску в ФФОМС в 2017 році

Зміни, які торкнуться всіх платників податків в 2017 це, перш за все, передача повноважень від одних контролюючих органів іншим. Займатися тепер перевірками правильності нарахування та сплати будуть податкові органи. Федеральний закон тепер діяти не буде, на зміну йому прийде НК.

Перевірка діяльності підприємців і організацій здійснюватиметься на підставі нового законодавства. Це єдине і головна зміна в 2017 році. Який відсоток відрахування в ФФОМС нас очікує, можна побачити в таблиці:

ПФРВнески до ФССФФОМС

Гранична величина Пільгова ставка Єдиний тариф 5,1% 22% 10% 2,9%

Як ми бачимо, страхові тарифи не зміняться і залишаться на колишньому рівні. Зниження внесків контролюючі органи не скасували, просто тепер скористатися зможуть не всі роботодавці. Зміни за розміром страхового внеску відчують на собі підприємці, які платили за себе.

Підвищення МРОТ на 7 500 рублів призведе до збільшення суми податків на обов'язкове страхування.

Хто не платить внесків

Хто може не платити внески? Сюди відносяться:

  • Аптеки, комерсанти, які мають ліцензію на ведення фармацевтичної діяльності.
  • Організації, що займаються сферою соціального обслуговування громадян.
  • Благодійні організації.
  • Компанії, що займаються дослідницькими розробками.

Для цих організацій передбачена тарифна ставка 0%.

Ставкою 4% по нарахуванню страхових обов'язкових внесків до ФФОМС можуть скористатися наступні страхувальники:

  • Компанії, які займаються інформаційними технологіями.
  • Комерсанти і організації, які займаються винаходами і науковими розробками.
  • Туристичні організації.

Таким чином, процентна ставка для сплати внеску безпосередньо Завіт від виду діяльності підприємця і організації. Наскільки активна структура в державному і благодійному фінансуванні, настільки знижується і ставка внесків.