Реклама
Реклама
Реклама

Що таке роялті?

  1. Поняття паушального внеску і роялті
  2. ставка роялті
  3. Розмір роялті - що це таке і від чого залежить?
  4. Метод звільнення від роялті
  5. ИНТЕРЕСНОЕ ВІДЕО: Франшиза. Стягнення роялті з франчайзі

Відкрити свій бізнес - це завжди гарна ідея. Для здійснення цієї мети можна розглядати три варіанти розвитку подій:

  • - можна відкрити власний бізнес з нуля;
  • - можна купити вже готовий бізнес;
  • - можна купити вже успішно діє франшизу.

Для того щоб відкрити власний бізнес з нуля, доведеться докласти багато зусиль і часу на розробку індивідуального плану і програми дій, реклами бренду, пошуків інвесторів і т.д. і т.п. Такий варіант відкриття свого бізнесу дуже проблематичний і приносить багато клопоту, на відміну від уже готового бізнесу.

Готовий бізнес - це будь-яке підприємство чи бренд, який вже відбувся на ринку і не вимагає певних витрат, які зустрічаються на початковому етапі побудови бізнесу. Але ще більш вигідний варіант відкриття власного бізнесу, який значно економить час і кошти майбутнього підприємця - це купити франшизу будь-якого бренду, яка дозволятиме працювати під «прапором» вже готового, розкрученого на ринку і розрекламованого серед покупців продукту або виду послуг.

Купівля франшизи включає безлічі нюансів і термінів, в яких бізнесмену буде проблематично розібратися. У цій статті ви знайдете відповіді на такі питання, як поняття паушального внеску і роялті, ставка і платежі роялті, що таке розмір виплати роялті та які існують методи звільнення від роялті.

Поняття паушального внеску і роялті

Відкрити свій бізнес, купивши франшизу - один з найвигідніших і популярних варіантів побудови бізнесу сьогодні. Разом з франшизою бізнесмен отримує розкручений, відомий покупців бренд або вид послуги, має постійну підтримку партнерів у всіх областях ведення бізнесу, навчений персонал висококваліфікованими франчайзерами, і при цьому низьку закупівельну ціну необхідного для бізнесу товару.

Для успішної реалізації бізнесу, заснованого на франшизі, необхідно мати достатню кількість паушального внеску і роялті, які ще називають «запорукою успіху вашої системи франзайзінга» Для успішної реалізації бізнесу, заснованого на франшизі, необхідно мати достатню кількість паушального внеску і роялті, які ще називають «запорукою успіху вашої системи франзайзінга».

Купуючи франшизу, ви вносите за неї певну вартість, значну частину якої становить паушальний внесок. На практиці, паушальний внесок - це покупка права на те, щоб вести торговельну діяльність під маркою ліцензіара. При цьому той, хто купив його франшизу, отримує власні розробки і товар ліцензіара.

Паушальний внесок, з точки зору розміру платежу, складає фактичну ціну на ліцензію, яка складається у відповідність з прогнозом економічного ефекту майбутнього проекту.

Паушальний внесок вноситися один раз і може виплачуватися як однією сумою, так і в розстрочку. Але, як правило, ліцензіари вимагають виплату в максимально короткий термін.

Поняття роялті вводиться для визначення кілька інших виплат, які повинен робити майбутніх підприємець, який придбав франшизу.
Під роялті розуміють регулярні платежі, які має сплачувати бізнесмен власнику франшизи. Роялті може становити відсоток від валового прибутку бізнесмена, або бути фіксованою сумою, яка обмовляється договором.

Для ефективної діяльності нового бізнесу з франшизою вибирається оптимальний розмір роялті, який буде вигідний кожному з учасників договору. Якщо при обліку роялті його розмір буде завищений, то прибутковість франшизи може бути дещо занижена, через що сенс бізнесу може бути втрачений. Те ж саме можна віднести і до паушальний внесок.

Тому, при покупці франшизи для відкриття власного бізнесу потрібно звертати увагу на такі показники, як паушальний внесок і роялті, щоб визначити, наскільки вигідна вам це франшиза і чи варто починати бізнес саме з неї.

Паушальний внесок, роялті, оподаткування враховуються при веденні бухгалтерського обліку і при розрахунку економічної прибутковості роботи підприємства, яке використовує ліцензію на виробництво товарів або надання послуг.

Оптимальним варіантом укладення договору на покупку франшизи є договір, в якому застосовується паушальний внесок, виплати за договором роялті і мінімальні відрахування на користь власника франшизи.

ставка роялті

Якщо паушальний внесок визначається господарем франшизи, то франшиза роялті становить певну ставку Якщо паушальний внесок визначається господарем франшизи, то франшиза роялті становить певну ставку. З французького «роялті» визначення означає «частка короля», сьогодні ж скоріше означає деяку суму - винагорода за використання авторського права або інтелектуальної власності.

У вузькому розумінні, новий бізнесмен за договором роялті платить за бренд, ім'я, товарний знак, під яким він зможе вести самостійний бізнес і отримувати від нього дохід. В ціну роялті включені вартості маркетингу, вартості навчання персоналу, рекламних акцій франшизи, розміщення інформації на офіційному сайті компанії, яка надає франшизу.

По суті, роялті - це плата за управлінням готового бренду, але нового підприємства під власним начальством бізнесмена. Це також і плата за підтримку і обслуговування бізнесу.

Розмір роялті - що це таке і від чого залежить?

Сьогодні виділяють 3 види розрахунку роялті:

  • - відсоток з фінансового обороту підприємства, який франчайзинг виплачує своєму франчайзеру. Сьогодні це один з найпоширеніших видів роялті, що застосовуються на ринку. Відсоток з обороту організації сплачуватися франчайзеру за певний період і складає раніше обумовлений у договорі відсоток;
  • - відсоток з маржі. Цей вид роялті найбільш часто використовується в тих випадках, коли мова йде про різні рівні націнки на товар в магазині. Особливо актуальний він для тих франчайзерів, які можуть контролювати цінову політику роздрібних і оптових продажів;
  • - фіксований роялті - це постійний платіж, який залежить від договору і становить певний відсоток від обороту. Це сума безпосередньо залежить від вартості послуг франчайзера, кількості підприємств, числу обслуговуваних клієнтів, площ будова і т.д. Такий вид роялті найбільш часто використовується для підприємств, у яких важко визначити точний розмір доходу. Як правило, це щомісячні роялті відрахування.

Метод звільнення від роялті

Метод звільнення від роялті використовується франчайзером для визначення вартості патенту і ліцензії. У звичайному випадку, власник франшизу представляє потенційному покупцеві франшизи право використовувати свій об'єкт інтелектуальної власності за винагороду (роялті).

Роялті в даному випадку виражається у відсотках від загальної виручки, яку підприємець отримує внаслідок продажу товарів або надання послуг, які виробляються на підставі патенту. Згідно з методом звільнення від роялті протягом певного терміну ціна інтелектуальної власності становить певну (найчастіше поточну, мінімальну) вартість потоку планованих платежів по роялті за термін служби ліцензії або патенту.

Розмір роялті фрі розраховується відповідно до аналізу ринку. Такий метод розрахований як на дохідних, так і на ринковий підхід до обчислення роялті.

ИНТЕРЕСНОЕ ВІДЕО: Франшиза. Стягнення роялті з франчайзі

Стягнення роялті з франчайзі

Розмір роялті - що це таке і від чого залежить?