Реклама
Реклама
Реклама

Що таке роялті та паушальний внесок?

Останнім часом багато хто прагне відкрити своє прибуткова справа. Велику популярність отримало такий напрямок, як франчайзинг. Попит на франшизи з кожним днем ​​зростає. І багатьом здається, що такий вид отримання доходу дуже простий і доступний кожному. Але це далеко не так. Для того щоб почати свій бізнес і отримати істотний дохід від своєї діяльності, людина повинна володіти певними якостями:

• діловою хваткою;

• організаційні здібності;

• компетентністю в своїй сфері діяльності.

Успіх в такій сфері діяльності, як франчайзинг, забезпечений, якщо договір про покупку франшизи буде складено правильно і грамотно, а набувач зможе уникнути всіх підводних каменів на цьому ринку послуг і продажів. Необхідно досконально вивчити своїх партнерів по бізнесу і знайти хороших фахівців для роботи. Як видно, не кожен зможе досягти на успіх такій справі, незважаючи на простоту організації такого бізнесу.

Перш ніж займатися купівлею або продажем франшизи варто врахувати всі нюанси. Перед підписанням договору важливо його досконально вивчити, особливу увагу варто приділити паушальний внесок і роялті. А щоб зробити акцент саме на цих моментах, необхідно в першу чергу знати, що це таке.

Основні поняття про роялті

Основні поняття про роялті

Це поняття означає той постійний, обумовлений у договорі платіж, що отримує франчайзер за користування ім'ям своєї компанії. Розмір роялті обов'язково прописується окремим пунктом. Сума такої виплати може бути фактичної й не змінюватися, а може прямо залежати від прибутку франшизи. Для кожної сторони ця сума повинна бути зручною. Якщо вона занижена, то значно скоротяться доходи від франшизи, а якщо завищена, то прибутковість управління компанією значно зменшиться.

види роялті

Як уже зазначалося, може бути кілька варіантів виплати роялті:

1. Сума може складати певний відсоток від реалізації пропонованої продукції, послуг, в тому числі за конкретний проміжок часу. У більшості випадків такі виплати здійснюються щомісяця, один раз в три місяці або навіть рік.

2. Може бути встановлений відсоток від маржі. В такому випадку сума розраховується від різниці між прибутком від реалізації продукції і необхідними витратами на бізнес з вирахуванням передбачених незмінний витрат. Найбільш затребуваний такий спосіб нарахування роялті при заняттях роздрібної або оптової торгівлею.

3. Фіксована сума роялті, яка виплачується відповідно до договору в певний час.

Коротко можна сказати, що роялті є оплатою за популярний бренд, під яким належить працювати. Франчайзі сплачує можливість управляти підприємством і користуватися популярністю конкретної торгової марки. Крім того, це плата за підтримку і допомогу в бізнесі.

Крім того, це плата за підтримку і допомогу в бізнесі

Але не забувайте, що при покупці франшизи існує ще один платіж франчайзеру.

Паушальний внесок, що це?

Під цим поняттям розуміють первинний платіж, який виробляє франчайзі за можливість відкрити свій невеликий бізнес під цією торговою маркою. Така плата береться з покупця франшизи лише один раз. У більшості випадків частина цієї суми йде на оплату маркетингових та рекламних послуг, а також навчання та інші витрати, які можуть знадобитися при відкритті нового бізнесу.

У більшості випадків частина цієї суми йде на оплату маркетингових та рекламних послуг, а також навчання та інші витрати, які можуть знадобитися при відкритті нового бізнесу

Паушальний внесок буває в більшості випадків двох видів. У першому випадку ця сума чітко не визначена, а розраховується під час укладення договору і складається з усіх витрат, які будуть потрібні на відкриття бізнесу. У другому випадку сума фіксована і визначена спочатку.

Виплату паушального внеску деякі компанії вимагають виробляти одиничним платежем, а деякі дають розстрочку на певний термін. Якщо говорити про суть такого платежу, то варто сказати що він повинен покривати всі фінансові боку обслуговування нового франчайзі. Єдиної і чіткої формули, згідно якої слід проводити розрахунок такого платежу, не існує. На суму паушального внеску впливає багато:

• передбачуваний дохід від здійснення угоди;

• індивідуальний метод розрахунку;

• можливість виникнення кризових обставин і багато іншого.

Будь-які виплати, в тому числі роялті та паушального внеску, прописуються при складанні франчайзингового договору.

Всього переглядів: 3125, за сьогодні: 1

Паушальний внесок, що це?