Реклама
Реклама
Реклама

Що таке роялті та паушальний внесок в франшизі

  1. Вступ
  2. Як купити
  3. Як сплачується роялті
  4. Як сплачується паушальний внесок
  5. Чи бувають безкоштовні франшизи?
  6. Приклад бізнесу без внесків
  7. Як позбутися від роялті

Сьогодні досить популярною стає торгівля по франшизі - вона дозволяє уникнути безлічі організаційних проблем і отримати повністю працюючий бізнес при мінімумі вкладень. Багато підприємців не розуміють принципів роботи франшизи і навіть не розглядають її як варіант для бізнесу. Тому ми вирішили розкрити ключові поняття, розповісти, що таке роялті в франшизі і чим воно відрізняється від паушального внеску.

Вступ

Франшиза - це право на використання торгової марки і бізнес-моделі діючого підприємства. Купивши франшизу, ви можете відкрити філію компанії, повністю перейнявши його концепцію, принципи роботи і використовуючи її внутрішні резерви.

Купивши франшизу, ви можете відкрити філію компанії, повністю перейнявши його концепцію, принципи роботи і використовуючи її внутрішні резерви

Чітких правил у франшиз немає - кожна компанія встановлює свої умови і розцінки

Підприємство, яке продає вам франшизу, називається франчайзі. Воно передає вам права на використання бізнес-моделі, вимагаючи суворо дотримуватися певних вимог до якості продукції, обслуговування, торговельного майданчика і різних виробничих процесів.

Зверніть увагу: купивши франшизу, ви отримуєте не торгову марку або вітрину. Ви стаєте частиною компанії і повинні будете займатися її просуванням і популяризацією.

Як купити

Хочете придбати франшизу? Тоді вам слід знати, що платежі можуть ділитися на два види:

  1. Початковий внесок, який називають паушальним.
  2. Щомісячна "орендна плата" за використання ТМ і обладнання, звана роялті.

Паушальний внесок сплачується при покупці, це одноразовий платіж, розмір якого може варіюватися в залежності від різних умов. Роялті - це поточні витрати, які витрачає на вас франчайзі. Паушальний внесок і роялті становлять плату за використання франшизи. Причому різні компанії можуть брати зі свого нового компаньйона тільки один вид платежу. Сума платежів буває постійної або розраховується індивідуально на основі різних параметрів. В середньому розмір роялті варіює від 5 до 15% від усього обсягу продажів.

Примітно, що деякі франчайзери можуть додатково знімати гроші зі своїх партнерів за проведення рекламних акцій. Це заздалегідь обговорюється при укладанні контракту і прописується в договорі, тому зайві витрати не стануть для вас несподіванкою.

При покупці франшизи сплачується паушальний внесок

Як сплачується роялті

Роялті - основний платіж, який чинять по франшизі. Дане слово перекладається з французької мови як "Доля". Воно позначає щомісячний (рідше щотижневий, щоквартальний або щорічний) платіж, який партнер платить компанії за її послуги. Роялті може нараховуватися трьома способами:

  1. Певний відсоток від загального обороту продукції. Це найпоширеніша схема роботи, яка використовується більшістю франчайзі.
  2. Постійна сума для оплати послуг. Зазвичай такий варіант використовується в бізнесі, де неможливо точно підрахувати прибуток, і франчайзі перестраховується, беручи з партнера фіксовану суму. Натомість він отримує бренд, рекламу, підтримку юристів і технологів, загальну бізнес-модель роботи.
  3. Ставка в розмірі певного відсотка від обороту за вирахуванням загальної суми витрат. Зазвичай подібна схема використовується там, де немає єдиної націнки на товари, і вона може плавати від 15 до 200 і більше відсотків.

Як сплачується паушальний внесок

Тепер давайте розберемо, що таке паушальний внесок в франшизі, як він сплачується і від чого залежить. Паушальний (початковий) внесок сплачується один раз. Зазвичай підприємцю необхідно виплатити відразу всю суму, хоча можливі й інші варіанти з розбивкою на кілька частин. Даний платіж дозволяє франчайзі оплатити всі витрати на запуск нової філії, навчання персоналу, обладнання торгового / виробничого приміщення, розкрутку мережі і поставку обладнання. Сума паушального внеску може бути фіксованою або змінюватися в залежності від різних факторів. Кожна компанія має свою практику нарахування даних внесків, тому уважно вивчайте умови отримання "ліцензії".

Кожна компанія має свою практику нарахування даних внесків, тому уважно вивчайте умови отримання ліцензії

Паушальний внесок піде на ваше навчання і відкриття нової торгової точки

Чи бувають безкоштовні франшизи?

Це питання задають практично всі підприємці, адже не у всіх є гроші на оплату початкового внеску. Безкоштовні франшизи дійсно існують, але вони досить рідкісні і зазвичай поширюються з метою розвитку дилерської мережі. Тобто основна компанія займається виробництвом певної продукції, а ви стаєте її дилером, реалізуючи її на ринку. В цьому випадку паушальний внесок може бути відсутнім, а роялті буде максимальним. Але в будь-якому випадку це хороший варіант для починаючого підприємця - ви зможете почати працювати з мінімальними вкладеннями, заробляючи живі гроші. Дохід при цьому буде досить низький, але все ж краще мати синицю в руках, ніж журавля в небі. Істотний мінус тільки в тому, що франчайзі напевно захоче встановити фіксовані ціни на свій товар, при цьому вимагаючи реалізовувати тільки його. Виходить, що паушальні платежі - це своєрідна плата за свободу і гарантований дохід, тоді як його відсутність означає повну залежність від умов і вимог франчайзі.

Приклад бізнесу без внесків

Найпопулярніший приклад подібного бізнесу - мережевий маркетинг. Підписуючи договір, ви отримуєте товар, навчання і рекламні матеріали, після чого приступаєте до реалізації продукції. Ціни на товар фіксовані, з кожного продажу ви отримуєте певний відсоток. Деякі мережеві компанії вимагають придбати у них першу партію товару, другі видають його на реалізацію, але принцип роботи у них однаковий. Для старту подібного мережевого бізнесу на потрібний офіс, персонал і навіть реєстрація в якості приватного підприємця - ви будете продавати предмети своїм колегам, знайомим, друзям, демонструючи їх в каталогах. У цьому бізнесі є непоганий кар'єрний ріст, особливо якщо ви будете успішно створювати мережі і залучати нових співробітників.

Ще один приклад - отримання франшизи безпосередньо від виробника. Вигода франчайзі в цьому випадку - швидке захоплення ринку. Він надає партнерам продукцію, обладнання для торгівлі, різні знижки і преференції, вимагаючи натомість лише роялті для часткової компенсації своїх витрат.

Франшиза без паушального внеску дозволяє виробнику швидко захопити ринок

Як позбутися від роялті

Ви вже знаєте, що таке роялті та паушальний внесок у франчайзингу, і вмієте правильно застосовувати ці поняття. Тепер давайте розглянемо, як знизити роялті або взагалі відмовитися від нього. Зробити це можна тільки в тому випадку, якщо ви успішно розвинули бізнес і приносите хороший прибуток компанії. В такому випадку ви маєте право звернутися до головного офісу із заявою про зниження процентної частки в роялті, правильно обгрунтувавши свою пропозицію. Наприклад, вам більше не потрібно навчати нових співробітників у фахівців компанії, оскільки ви можете займатися цим самостійно. Або ви не використовуєте юридичні послуги компанії, оскільки правильно ведете бізнес. пропрацювавши певний термін, ви зрозумієте, на чому можна економити, тому не соромтеся звертатися до офісу і просити про зменшення роялті. Дуже часто його взагалі скасовують, оскільки підприємець приносить гарний прибуток компанії своєї успішною роботою і репутацією.