Реклама
Реклама
Реклама

Подарунки співробітникам: оформлення, оподаткування, облік

  1. Що таке подарунок
  2. ПДФО з подарунків співробітникам
  3. Страхові внески з сум подарунків співробітникам
  4. Облік подарунків при розрахунку податку на прибуток, ССО
  5. ПДВ при передачі подарунків співробітникам
  6. узагальнення
  7. Бухгалтерський облік подарунків співробітникам
  8. Нормативна база

Зі статті Ви дізнаєтесь:   1 Зі статті Ви дізнаєтесь:

1. Які податки і внески і в якому порядку необхідно нарахувати при врученні подарунків співробітникам.

2. Як враховуються подарунки співробітникам для цілей розрахунку податку на прибуток, при ССО.

3. У якому порядку відображаються подарунки співробітникам в бухгалтерському обліку.

Не секрет, що найпоширеніший спосіб висловити свою подяку або надати знак уваги іншій людині - подарувати йому подарунок. Тому багато роботодавців практикують «обдаровування» своїх співробітників як частина корпоративної культури. Благо приводів для вручення презентів досить: це і офіційні святкові дати, такі як Новий рік, День захисника Вітчизни (23-е лютого), Міжнародний жіночий день (8-е березня), і індивідуальні, наприклад, професійне свято чи день народження співробітника. Однак, незважаючи на всю урочистість моменту, вручення подарунків працівникам з точки зору бухгалтерського обліку - господарська операція, яку потрібно правильно оформити, відобразити в обліку, розрахувати податки і внески. Як все це зробити правильно і на що звернути увагу бухгалтеру, розглянемо в цій статті.

Що таке подарунок

Подарунок подарунку - різниця. Для того щоб правильно оформити передачу подарунка співробітнику, а потім правильно нарахувати податки і внески з цієї операції, необхідно визначити, як кваліфікується даний подарунок з точки зору цивільного і трудового законодавства.

1. Подарунок, не пов'язаний з трудовою діяльністю працівника (до ювілейних та святкових дат і т.д.).

Згідно з Цивільним кодексом РФ подарунком визнається річ (в тому числі грошові кошти, подарункові сертифікати), яку одна сторона (дарувальник) передає другій стороні (обдаровуваному) на безоплатній основі (п. 1 ст. 572 ЦК України). У контексті цієї статті дарувальником виступає роботодавець, а обдаровуваним співробітник. Передача подарунка здійснюється на основі договору дарування.

! Зверніть увагу: договір дарування повинен в обов'язковому порядку полягати в письмовій формі, якщо вартість подарунка перевищує 3 000 руб., А дарувальником виступає юридична особа (п. 2 ст. 574 ЦК України). Однак безпечніше для роботодавця укладати письмовий договір дарування з співробітником в будь-якому випадку незалежно від вартості подарунка, щоб уникнути можливих претензій податкових органів і фондів.

завантажити Зразок договору дарування між роботодавцем і працівником

Якщо вручення подарунків відбувається масово, наприклад, всім співробітницям до 8 Березня, то немає необхідності укладати окремі договори з кожним співробітником. У цьому випадку доцільно скласти багатосторонній договір дарування, в якому кожен з одержувачів подарунків поставить свій підпис (ст. 154 ЦК України).

2. Подарунок як заохочення за працю.

Трудовий кодекс РФ передбачає право роботодавця нагороджувати своїх працівників цінними подарунками в якості заохочення за працю (ст. 191 ТК РФ). В цьому випадку вартість подарунка виступає як частина оплати праці, а передача подарунка відбувається не на основі договору дарування, а на основі трудового договору з працівником.

Подарунки, що видаються працівникам як заохочення за працю, по суті, являють собою виробничі премії. Про порядок документального оформлення та підтвердження премій співробітникам Ви можете прочитати в однією з попередніх статей .

ПДФО з подарунків співробітникам

Подарунок, виданий співробітникові, як в грошовій, так і в натуральній формі, визнається його доходом і підлягає обкладенню ПДФО. Обов'язок по нарахуванню та утриманню ПДФО з доходів співробітника лежить на роботодавця, оскільки він є податковим агентом. При цьому податком обкладається не вся сума подарунка, а тільки понад 4 000 руб. (П. 28 ст. 217 НК РФ). Застосовуючи дане обмеження, потрібно враховувати загальну суму подарунків, виданих конкретному співробітнику в грошовій і натуральній формі, протягом календарного року.

Приклад.

  • Протягом 2014 року співробітниця отримала перший подарунок у березні (до Міжнародного жіночого дня). Вартість першого подарунка 2800 руб. Так як вартість подарунка менше 4000 руб., ПДФО з неї не нараховується.
  • У вересні 2014 року співробітниці вручили другий подарунок до дня народження в сумі 3000 руб. В даному випадку необхідно утримати ПДФО з суми подарунка, що перевищує 4000 з початку року, тобто з суми 1800 руб. (2800 + 3000 - 4000).
  • Очевидно, що всі наступні подарунки даної співробітниці, видані в поточному календарному році, наприклад, до Нового року, повинні обкладатися ПДФО в повному розмірі.

ПДФО з вартості подарунків розраховується в загальному порядку за ставкою 13%, якщо співробітник резидент, за ставкою 30%, якщо працівник не є податковим резидентом РФ. Детальніше про те, хто такі резиденти і нерезиденти, а також про особливості обчислення ПДФО з доходів нерезидентом Ви можете прочитати в цієї статті .

! Зверніть увагу: момент утримання ПДФО та перерахування до бюджету залежить від того, в якій формі виданий подарунок (Лист ФНС від 22.08.2014 N СА-4-7 / 16692):

  • якщо подарунок виданий співробітникові в грошовій формі, то утримати податок і перерахувати його до бюджету необхідно в день видачі суми подарунка з каси або перерахування на особовий рахунок працівника;
  • якщо подарунок виданий в натуральній формі, то утримати і перерахувати ПДФО потрібно в найближчий день виплати грошових коштів співробітнику, наприклад, в найближчий день виплати заробітної плати. Якщо після вручення подарунка співробітникові не буде проводитися ніяких виплат до кінця календарного року, то роботодавець повинен не пізніше одного місяця з дня закінчення податкового періоду (року) письмово повідомити співробітнику, а також до податкового органу за місцем обліку про неможливість утримання ПДФО і не утриманої сумі податку . У цьому випадку на співробітника заповнюється довідка 2-ПДФО, в якій в поле «ознака» необхідно вказати значення «2», і надається в ИФНС не пізніше 31 січня наступного року.

Дохід, отриманий співробітником у вигляді подарунків, відбивається в довідці 2-ПДФО в наступному порядку:

  • сума кожного подарунка (в т. ч. що не перевищує 4000 руб.) відбивається в довідці як дохід з кодом 2720;
  • сума подарунка, що не підлягає обкладенню ПДФО (тобто до 4000 руб.), відбивається в довідці як відрахування з кодом 501.

Страхові внески з сум подарунків співробітникам

Щоб визначити, нараховуються страхові внески з сум подарунків співробітникам або не нараховуються, потрібно чітко розуміти, до виплат якого характеру відносяться ці подарунки. Відповідно до закону № 212-ФЗ, страховими внесками обкладаються виплати та інші винагороди співробітникам в рамках трудових відносин (ч. 1 ст. 7) і не обкладаються виплати та інші винагороди за договорами цивільно-правового характеру, предметом яких є перехід права власності на майно ( до яких відноситься договір дарування) (ч. 3 ст. 7). Це означає наступне:

  • якщо подарунки видаються співробітникам на підставі трудових і колективних договорів без складання договорів дарування, суми таких подарунків обкладаються страховими внесками;
  • якщо подарунки (в тому числі в грошовій формі) видаються співробітникам на підставі письмово укладених договорів дарування, суми цих подарунків не обкладаються страховими внесками в ПФР, ФФОМС, ФСС, в т.ч. на страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Такий висновок міститься в листах Міністерства охорони здоров'я від 27.02.2010 N 406-19 «Оподаткування страховими внесками окремих виплат»; від 05.03.2010 N 473-19 «Щодо сплати страхових внесків з вартості подарунків співробітникам».

! Зверніть увагу: У договорі дарування не повинно міститися жодних посилань на трудові і колективні договори, а також інші локальні акти організації. Крім того, в договорі дарування не варто проводити розрахунок вартості подарунка в залежності від посади співробітника, його окладу, трудових показників, або яким-небудь іншим чином встановлювати взаємозв'язок між трудовою діяльністю співробітника і врученням йому подарунка. В іншому випадку у інспекторів будуть всі підстави вважати подарунки заохоченням за працю і донарахувати страхові внески.

Облік подарунків при розрахунку податку на прибуток, ССО

Можливість врахувати вартість подарунків співробітникам в податкових витратах безпосередньо залежить від мети і приводу вручення таких подарунків.

1. Подарунки співробітникам не пов'язані з трудовою діяльністю і виробничими результатами, наприклад, подарунки до ювілейних дат, офіційним святам.

При розрахунку податку на прибуток вартість таких подарунків співробітникам не враховується в податкових витратах (п. 16 ст. 270 НК РФ). Організації та ВП, які застосовують УСН з об'єктом оподаткування «доходи - витрати», також не можуть включити до витрат суми таких подарунків співробітникам, оскільки даний вид витрат не пойменований в закритому переліку витрат (п. 1 ст. 346.16 НК РФ).

2. Цінні подарунки співробітникам видаються в якості заохочення за працю (ст. 191 ТК РФ).

В цьому випадку вартість цінних подарунків, пов'язаних з виробничими результатами і передбачених трудовими договорами, може бути врахована при обчисленні податкової бази по податку на прибуток організацій у складі витрат на оплату праці (Лист Мінфіну Росії від 02.06.2014 N 03-03-06 / 2 / 26291). За аналогією, вартість таких подарунків також можна врахувати у витратах при ССО.

ПДВ при передачі подарунків співробітникам

Відповідно до НК РФ передача права власності на товари на безоплатній основі визнається реалізацією і є об'єктом обкладення ПДВ (пп. 1 п. 1 ст. 146 НК РФ). Відповідно, з вартості подарунків, переданих співробітникам, необхідно нарахувати ПДВ (Лист Мінфіну РФ від 22.01.2009 N 03-07-11 / 16). При цьому потрібно враховувати наступне:

  • ПДВ з суми подарунка, виданого працівнику в грошовій формі, не нараховується.
  • Нарахувати ПДВ з вартості подарунків співробітникам повинні організації та ВП, які застосовують загальну систему оподаткування, а також перекладені на ЕНВД. Оскільки передача подарунків працівникам здійснюється не в рамках діяльності, перекладеної на сплату ЕНВД, дана операція визнається об'єктом оподаткування ПДВ у загальновстановленому порядку (п. 4 ст. 346.26 НК РФ).
  • Організації та ВП, які застосовують УСН, не є платниками ПДВ, тому нараховувати ПДВ з вартості подарунків співробітникам вони не зобов'язані (п. 2 ст. 346.11 НК РФ).
  • Вартість подарунка, переданого працівнику в якості заохочення за працю, не обкладається ПДВ. Такої позиції дотримуються судові органи (Постанови ФАС Центрального округу від 02.06.2009 N А62-5424 / 2008, ФАС Уральського округу від 19.01.2010 N Ф09-10766 / 09-С2).

Податковою базою по ПДВ є ціна придбання подарунка, розрахунок податку здійснюється за ставкою 18% (п. 3 ст. 164 НК РФ). При цьому «вхідний» ПДВ з вартості подарунка можна прийняти до відрахування (при наявності рахунку-фактури).

узагальнення

Як узагальнення всього вищесказаного, пропоную Вашій увазі табличку, в якій відбивається взаємозв'язок між підставою вручення подарунка співробітнику (є подарунок заохоченням за працю чи ні) і порядком нарахування податків і внесків з суми подарунка.

Податки і внески Подарунок не пов'язаний з трудовою діяльністю працівника Подарунок, який видається як заохочення за працю ПДФО нараховується Чи нараховується Страхові внески в ПФР, ФФОМС, ФСС Чи не нараховуються Чи нараховуються Податок на прибуток, ССО Не враховується у витратах Враховується у витратах ПДВ нараховується Не нараховується

Відповідно до наведеної табличкою давайте визначимо, якими податками та внесками обкладаються, наприклад, дитячі подарунки, вручені співробітникам до Нового року. Очевидно, що такі подарунки не є заохоченням за працю, однак для того щоб це було очевидно і перевіряючим, необхідно скласти договір дарування. Причому в даному випадку зручніше укласти багатосторонній договір дарування. Суми подарунків, в тому числі і новорічних подарунків дітям працівників, обкладаються ПДФО. А ось страхові внески нараховувати не потрібно, оскільки такі подарунки не відносяться до виплат в рамках трудових відносин. При розрахунку податку на прибуток і при ССО такі витрати не зменшують податкову базу. З вартості переданих подарунків потрібно нарахувати ПДВ.

Бухгалтерський облік подарунків співробітникам

Бухгалтерський облік подарунків співробітникам пропоную розглянути на конкретному прикладі.

ТОВ «Світоч» прийняло рішення вручити подарунок своєму співробітникові Сорокіну М.М. в зв'язку з його 50-річчям. У співробітника це перший подарунок з початку року.

Порядок облікового відображення залежить від того, в якій формі подарунок передається співробітнику: натуральної або грошової.

1. Подарунком є наручний годинник вартістю 5900 руб. (В тому числі ПДВ 900 руб.).

Дебет Кредит Сума Операція Придбання подарунка 10 60 (76, 71) 5 000,00 Оприбутковано подарунок співробітнику (за вартістю без ПДВ) 19 60 9 00,00 Відображено «вхідний» ПДВ 68 / ПДВ 19 900,00 «Вхідний» ПДВ прийнятий до відрахування Передача подарунка співробітнику 73-3 10 5 000,00 Видано подарунок співробітнику 91-2 73-3 5 000,00 Вартість подарунка, виданого працівнику, списана на інші витрати 70 68 / ПДФО 247,00 Утримано ПДФО з доходів співробітника у вигляді подарунка з суми заробітної плати (з урахуванням неоподатковуваної суми 4 000): (5 900 - 4 000) х 13% 91-2 68 / НДС 900,00 Нараховано ПДВ з вартості подарунка, переданого співробітникові

2. Подарунком є грошова сума 5 900 руб.

Дебет Кредит Сума Операція 91-2 73-3 5 900,00 Нараховано грошова сума, належна працівникові в якості подарунка 73-3 68 / ПДФО 247,00 Утримано ПДФО з суми подарунка 73-3 50 (51) 5 653,00 Видано подарунок працівнику

У розглянутому прикладі подарунок співробітнику не пов'язаний з трудовою діяльністю (подарунок на ювілей), тому для розрахунків використовується рахунок 73 «Розрахунки з персоналом за іншими операціями». Якщо ж цінний подарунок видається як заохочення за працю, то для розрахунків використовується рахунок 70 «Розрахунки з оплати праці».

Отже, вручення подарунків співробітникам - процедура, без сумніву, приємна і для обдаровуваного, і для дарувальника. Однак для бухгалтера вона криє чимало «підводних каменів», з якими, я сподіваюся, Вам допоможе впоратися ця стаття. І на прощання кілька рекомендацій на тему подарунків співробітникам. По-перше, по можливості даруєте співробітникам, як це не банально звучить, канцелярське приладдя (щоденники, ручки, ...), комп'ютерні миші, флешки і тому подібні предмети, які можна списати як витратні матеріали, не проводячи їх як подарунки. І друге, якщо передбачається вручення подарунка співробітнику в якості заохочення за працю, то краще його оформити як виробничу премію , В цьому випадку у перевіряючих не виникне питань з приводу включення до податкових витрат і не нарахування ПДВ.

Чи вважаєте статтю корисною і цікавою - діліться з колегами в соціальних мережах!

Є коментарі і питання - пишіть, будемо обговорювати!

Нормативна база

  1. Цивільний кодекс РФ
  2. Трудовий кодекс РФ
  3. Податковий кодекс РФ
  4. Федеральний закон від 24.07.2009 № 212-ФЗ «Про страхові внески до Пенсійного фонду Російської Федерації, Фонд соціального страхування Російської Федерації, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування»
  5. Лист Мінфіну Росії від 02.06.2014 N 03-03-06 / 2/26291
  6. Лист Мінфіну РФ від 22.01.2009 N 03-07-11 / 16
  7. Лист ФНС від 22.08.2014 N СА-4-7 / 16692
  8. Листи Міністерства охорони здоров'я від 27.02.2010 N 406-19, від 05.03.2010 N 473-19

Як ознайомитися з офіційними текстами зазначених документів, дізнайтеся в розділі Корисні сайти