Реклама
Реклама
Реклама

Платити - не платити: хто може не вносити внесок на капремонт

  1. Про програму
  2. хто платить
  3. Хто не платить

Фото: ТАСС / Сергій Фадеічев

Москвичі почали оплачувати капітальний ремонт з 1 липня минулого року. Мінімальний внесок, встановлений в столиці, становить 15 рублів за один квадратний метр. Давно відомо, що для ряду категорій громадян передбачені пільги зі сплати внеску. А як оплачують капремонт власники магазинів, аптек та інших нежитлових приміщень - читайте в матеріалі мережевого видання m24.ru.

Про програму

Капітальний ремонт житлових будинків в столиці розпочався в минулому році. Програма розрахована до 2044 року. Першими в черзі на ремонт стали п'ятиповерхівки зносяться серій, будинки довоєнної споруди і 1957-1968 років.

Згідно короткострокового плану на 2015-2016 роки, капітальний ремонт проведуть більш ніж в двох тисячах будинків, відремонтують і замінять понад 23 тисяч інженерних систем.

В цьому році ремонт внутрішньобудинкових інженерних систем теплопостачання проведуть в 1810 багатоквартирних будинках. Старі чавунні батареї поміняють на сучасні біметалічні радіатори, термін служби яких не менше 25 років.

Крім того, в цілому до кінця 2016 року замінять шість тисяч ліфтів. А всього протягом перших трьох років програми капремонту планується поміняти вісім тисяч ліфтів в 1569 будинках.

хто платить

Фінансова складова - важлива умова виконання програми капремонту. А Москва в цьому питанні має один з кращих показників в країні. За даними на квітень 2016 року, збирання внесків перевищує 92 відсотки. Тільки в першому кварталі поточного року москвичі внесли 8,2 мільярда рублів.

Платити за капремонт повинні тільки власники квартир, включених в регіональну програму, причому навіть якщо квартира здається. При цьому власник має право підвищити щомісячну плату за оренду квартири.

Багато хто задається питанням: оплачують капремонт власники магазинів, перукарень, стоматологий і інших нежитлових приміщень, розташованих на перших поверхах багатоквартирних будинків.

Відповідь нам дали в Фонді капітального ремонту Москви. Як розповіли m24.ru в прес-службі відомства, обов'язок вносити внески на капітальний ремонт поширюється на всіх власників приміщень у багатоквартирному будинку - як на власників квартир, так і власників нежитлових приміщень: громадян, юридичних осіб, власників муніципальних і державних приміщень.

Тарифи для власників житлових будинків діють такі ж, як і для всіх інших - мінімальний внесок становить 15 рублів за один квадратний метр. А ось пільги надаються тільки на житлові приміщення. На нежитлові приміщення ні пільг, ні субсидій немає.

Цікаво, що якщо приміщення продали і воно перейшло до нового власника, а у колишнього залишилися борги зі сплати внеску на капремонт, новий господар повинен погасити всі борги і вносити плату і за наступні місяці.

Хто не платить

Не платити за капітальний ремонт можна в декількох випадках. По-перше, для ряду категорій громадян передбачені пільги зі сплати, в тому числі до 100 відсотків внеску.

Від платежів за квартири площею від 33 квадратних метрів звільнені літні люди старше 80 років. Цей захід соціальної підтримки поширюється на 120 тисяч літніх москвичів, серед яких інваліди, трудівники тилу, учасники оборони Москви і ветерани праці. Для цього з міського бюджету щорічно виділяють 383 мільйони рублів.

А ось самотні непрацюючі пенсіонери старше 70 років отримали 50-відсоткову знижку за приміщення площею від 33 квадратних метрів. Субсидії на оплату внесків за капремонт також можуть отримати малозабезпечені москвичі, Герої СРСР, РФ, Соціалістичної Праці, ветерани бойових дій та інші категорії громадян.

Незважаючи на те, що рішення про введення пільг було прийнято в квітні, поправка діє з 1 січня 2016 року. Таким чином, пенсіонерам повернуть гроші за капремонт, заплачені в цьому році.

По-друге, плата не стягується з власників будинків, визнаних аварійними або підлягають реконструкції або знесення.

Посилання по темі

сюжет: Зручний місто: все, що потрібно знати