Реклама
Реклама
Реклама

Ознака виплат в розрахунку за страховими внесками: 1 або 2

  1. Яка ознака виплат ставити в розрахунку за страховими внесками
  2. Прямі виплати або залікова система
  3. У чому вигода прямих виплат
  4. Які регіони включені в пілотний проект по прямим виплатам
  5. Ознака виплат в додатку 2 розрахунку страхових внесків

Практично кожна компанія стикається з проблемою, якої вказати ознаку виплат в розрахунку за страховими внесками: 1 або 2. Цей рядок «ознака виплат» в додатку 2 розрахунку по страхових внесках з'явилася зовсім недавно, коли контроль за внесками перейшов у відання ФНС. Давайте розберемося, що це таке: ознака виплат 1 або 2, в яких випадках вказувати той чи інший код, і як компанії самостійно визначитися з вибором.

Яка ознака виплат ставити в розрахунку за страховими внесками

Щоб визначити, який ставити ознака виплат - 1 або 2 в додаток 2 розрахунку по внесках, потрібно спочатку розібратися, а що це взагалі таке «ознака виплат» і з чим він пов'язаний.

Ознака виплат - це система, за якої ваші співробітники зможуть отримати допомогу в зв'язку з непрацездатністю або материнством. На даний момент існує дві системи виплат: залікова і пряма.

ознака виплати

Як відбувається виплата допомоги по слухаючи

заліковий

При залікової системі виплат допомога по тимчасовій непрацездатності та материнству компанія виплачує зі своїх грошей, а потім страховий фонд компенсує їй ці витрати в повному обсязі.

прямий *

При прямій системі виплат допомога по тимчасовій непрацездатності та материнству виплачується працівникам безпосередньо з фонду соцзахисту, минаючи фінанси компанії.

* - виплати, які можна отримати безпосередньо з ФСС:

  • виплати через хворобу (лікарняним листком, в тому числі в зв'язку з вагітністю та пологами);
  • виплата, якщо жінка встає на облік в жіночу консультацію на ранньому терміні вагітності;
  • щомісячну допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею 1,5 років;
  • оплату належних чотирьох днів до відпустки батьків, якщо він доглядає за дитиною-інвалідом.

Пряма ознака виплат існує тільки в регіонах, що беруть участь в пілотному проекті «Пряма виплата» .Соответственно, якщо у вас пряма ознака виплати допомоги по слухаючи, то заповнюючи додаток 2 Розділу 1 розрахунку за страховими внесками, ви ставите код 1. Якщо у вас заліковий ознака виплати, то ставите код 2.

Прямі виплати або залікова система

Прямі виплати допомоги по слухаючи або залікова система залежить від того, увійшов чи ваш регіон в програму «Прямі виплати». Що це за програма?

Ще з далеких часів в РФ страхові виплати проводилися виключно за заліковою системою. Компанії, виплативши соцстраху покладені страхові суми з доходів своїх працівників, все одно несли відповідальність перед ними за цими виплатами.

Бо якщо працівник брав лікарняний лист, то організація зобов'язана була виплатити йому грошову допомогу по непрацездатності зі своїх коштів, а потім вже вимагати повернення грошей від ФСС.

У зв'язку з тим, що фінансові ситуації в ході господарської діяльності бувають різні, то далеко не завжди роботодавець сумлінно виконував свої обов'язки перед співробітником. Це породжувало численні суперечки, створювало зайву тяганину, і змушувало компанії витрачати власні гроші на допомогу.

І ось вже з 2011 року уряд РФ намагається змінити систему виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах. Воно планомірно з року в рік включає регіони в пілотну програму «Прямі виплати» з тим, щоб до 2021 року на всій території РФ виплата допомоги платникам внесків відбувалася виключно безпосередньо з коштів ФСС, минаючи при цьому бюджет компаній.

У чому вигода прямих виплат

Це вигідно з наступних причин:

  • співробітники, платники страхових внесків, гарантовано отримують допомогу в повному обсязі, незалежно від наявності грошових коштів в організації;
  • компаніям залишається тільки перерахувати страхові внески із зарплати своїх співробітників, а подальші дії лягають на плечі фонду, що значно скорочує обсяг роботи і документації;
  • організації позбавляються від зайвих витрат і потреби вилучати гроші для допомоги зі своїх господарських операцій;
  • знижується ризик суперечок і розглядів, в тому числі судових, між співробітниками і роботодавцями.

Закривши лікарняний лист, працівник, минаючи організацію, де він працює, йде з ним безпосередньо до територіальних органів соцстараха, і протягом 10 днів гарантовано отримує допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Таким чином, переваги системи прямих виплат перед залікової очевидні. Залишається тільки визначити, чи стосується ваш регіон до пілотної програми чи ні.

Які регіони включені в пілотний проект по прямим виплатам

На допомогу приходить Лист ФНС від 14 лютого 2017 р N БС-4-11 / 2748 @, в якому сказано, що відповідно до п. 2 Постанови Уряду РФ від 21.04.2011 N 294 в даний час пілотний проект реалізується в:

  • Карачаєво-Черкеської Республіці,
  • Нижегородської області,
  • Астраханській області,
  • Курганської області,
  • Новгородської області,
  • Новосибірської області,
  • Тамбовської області,
  • Хабаровському краї,
  • Республіці Крим та м.Севастополі,
  • Республіці Татарстан,
  • Бєлгородської області,
  • Ростовської області,
  • Самарської області,
  • Республіці Мордовія,
  • Брянської області,
  • Калінінградській області,
  • Калузької області,
  • Липецької області,
  • Ульяновської області.

Однак, це далеко не повний перелік, так як з 2018 року замінювати залікову систему прямими виплатами ще в ряді регіонів (дивіться таблицю).

Увага! Перед тим, як заповнити ознака виплат в додатку 2 розрахунку страхових внесків, обов'язково уточнюйте, чи діє у вашому регіоні система прямих виплат, або ви працюєте за заліковою системою.

Зробити це можна на сайті «Федеральний портал проектів нормативних правових актів», де ви знайдете все зміни Постанови уряду РФ №294 від 21 квітня 2011 року, яке, власне кажучи, і регулює питання прямих і залікових виплат.

Також перелік регіонів і послідовність їх введення містяться безпосередньо в самому цьому постанові Уряду РФ від 21 квітня 2011 № 294 .

Ознака виплат в додатку 2 розрахунку страхових внесків

Нагадаємо, що Положення 2 Розділу 1 розрахунку за страховими внесками входить до переліку обов'язкових листів для надання в податкову. Заповнюючи Додаток 2 до Розділу 1 розрахунку за страховими внесками, перш за все треба визначити, за якою ознакою: 1 або 2 виплачуються страхові суми. Як це зробити, ми детально розписали вище.

Далі в поле 001 Додатка 2 Розділу 1 розрахунку потрібно поставити ознака виплат:

  • 1 - якщо у вашому регіоні прямі виплати з ФСС посібників з слухаючи;
  • 2 - якщо у вашому регіоні залікова система виплат допомоги.

1 - якщо у вашому регіоні прямі виплати з ФСС посібників з слухаючи;   2 - якщо у вашому регіоні залікова система виплат допомоги

Зверніть увагу! В поле 001 у більшості платників буде стояти цифра "2". Цифру "1" зможуть поставити тільки платники, які перебувають на території суб'єктів РФ, що беруть участь в пілотному проекті, де жителі отримують прямі виплати з ФСС РФ.

Варто відзначити, що якщо ви невірно вказали ознака виплат в розрахунку за страховими внесками, то лякатися не варто. Компанію за це не оштрафують. Ви просто робите виправлення, і здаєте виправлений розрахунок в ИФНС.

Робити уточненку при цьому не обов'язково, так як дана помилка не применшує і не збільшує розмір сплачених страхових внесків.


Що це за програма?