Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Кудрін незадоволений підвищенням ставки страхових внесків на обов'язкове медичне страхування

Кудрін незадоволений підвищенням ставки страхових внесків на обов'язкове медичне страхування

Віце-прем'єр, міністр фінансів Олексій Кудрін незадоволений підвищенням ставки страхових внесків на обов'язкове медичне страхування з 1 січня 2011 року до 5,1% і розраховує на продовження обговорення урядом РФ цього питання.

"Я розчарований цим рішенням", - сказав він, відповідаючи на питання про рішення, винесене прем'єр-міністром Володимиром Путіним про підвищення страхового внеску.

як передає "Інтерфакс" , Мінфін раніше пропонував відкласти підвищення на два роки, залишивши майже 460 млрд рублів в економіці. Однак, виступаючи в Держдумі , Путін повідомив, що вважає недоцільним відмовлятися від підвищення ставки.

Крім того, Мінздоровсоцрозвитку пропонує створити при Федеральному фонді обов'язкового медичного страхування резервний фонд, де протягом двох років починаючи з 1 січня 2011 року будуть акумулюватися кошти, що надходять до фонду за рахунок підвищення ставки страхових внесків.

Кудрін же вважає, що "внесок носить страхової характер і не може спрямовуватися на цілі, не пов'язані зі страхуванням". Міністр також підкреслив, що пропозиції Міністерства охорони здоров'я ще не обговорювалися урядом, і припустив, що обговорювати їх доведеться "серйозно".

Раніше прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що вважає недоцільним відмовлятися від прийнятого рішення підвищити ставку внеску в Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування в 2011 році з 3,1% до 5,1%.

Путін розповів, що серед інших обговорювалися пропозиції перенести підвищення внесків до фонду ОМС з 2011 року на більш пізній термін, так як це стане серйозним навантаженням для бізнесу. Він погодився, що це "серйозний аргумент", і нагадав, що для бізнесу була зроблена пауза по непідвищення страхових внесків в 2010 році.

При цьому прем'єр-міністр заявив, що "зростання якості життя людей і зміцнення здоров'я - наша головна мета". За його словами, підвищення страхових внесків на 2% призведе до системи ОМС порядку 460 млрд рублів в найближчі два роки.

Глава уряду висловився за ефективне витрачання цих коштів: "Було б нерозумно просто скинути ці ресурси в неефективно працюючу систему, розмазати на поточні витрати", - сказав Путін.

Перенести підвищення страхових внесків з 2011 року до фонду ОМС на 1-2 роки пропонував Мінфін. Це б дозволило збільшити страхові внески у 2011 році до 32% з нинішніх 26% замість запланованих 34%.

Відповідно до законів, що передбачають перехід від сплати ЄСП до страхових внесків, з 1 січня поточного року тарифи страхових внесків у державні позабюджетні фонди встановлені в розмірі ставки єдиного соціального податку, що діяла в 2009 році - 26%. При цьому розмір внеску до Пенсійного фонду РФ становить 20%, до Фонду соціального страхування - 2,9%, до Фонду обов'язкового медичного страхування - 3,1%.

З 1 січня 2011 року, за чинним законодавством, страхові внески планується підвищити: в ПФР - до 26%, в ФФОМС - до 5,1%. Внесок до ФСС залишиться в розмірі 2,9%. Таким чином, загальна ставка підвищиться до 34%.

Кудрін також припустив, що зростання валового внутрішнього продукту в 2010 році може перевищити офіційний прогноз уряду і складе 4%, передає РІА Новини" заяву віце-прем'єра і міністра фінансів.

У вівторок прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, виступаючи в Держдумі з урядовим звітом, заявив про "велику ймовірність" того, що темпи зростання ВВП будуть вище прогнозованого 3,1%.

Кудрін оцінює перспективи російської економіки більш обережно, ніж закордонні аналітичні центри. Так, американський банк BofA Merril Lynch в квітні підвищив прогноз зростання ВВП РФ за підсумками цього року з 5% до 7%. Рейтингове агентство Standard & Poor's очікує збільшення ВВП за підсумками 2010 року на 4,5%. Всесвітній банк в кінці березня поліпшив прогноз зростання російської економіки в 2010 році до 5-5,5%.

За останніми даними Росстату, в минулому році російська економіка скоротилася на 7,9%.