Реклама
Реклама
Реклама

Добровільні страхові внески в ПФР на накопичувальну частину трудової (страховий) пенсії в 2019 році

  1. Співфінансування державою добровільних внесків на накопичувальну пенсію Програма, покликана дати...
  2. Хто бере участь і за яких умов?
  3. Порядок перерахування грошових коштів і пільги
  4. Період дії програми

Співфінансування державою добровільних внесків на накопичувальну пенсію

Програма, покликана дати цивільному населенню РФ можливість брати участь у формуванні їх пенсійного капіталу, почалася з того часу як був прийнятий Федеральний закон від 30.04.2008 року №56-ФЗ. Він вступив в силу з 01.10.2008 року і з цього моменту ПФР почав прийом заявок від громадян, що мають намір брати участь в програмі співфінансування, запропонованою державою.

Зазначеним законом регламентувалися терміни подачі громадянами заяв на участь в програмі, і був встановлений період з 01.10.2008 року по 30.09.2013 року.

Зміни тимчасових рамок для учасників програми

Зміни в закон №56-ФЗ щодо термінів участі в програмі, були проведені Федеральним законом №345-ФЗ, який вступив в силу 05.11.2014 року. Згідно з ним, період для громадян РФ, які мають достатні підстави і намір для участі в Програмі співфінансування, продовжили. Вони могли подавати відповідну заяву до 31.12.2014 року.

Державна програма співфінансування пенсії буде продовжена. Читайте останні новини .

Хто бере участь і за яких умов?

Хто бере участь і за яких умов

Громадяни Росії, зареєстровані в системі обов'язкового страхування і сплачують обов'язкові страхові внески, могли брати участь в програмі співфінансування. Обмеження вводилося тільки для працюючих пенсіонерів . Мета, поставлена ​​Програмою, зводилася до збільшення розміру пенсій в майбутньому.

Ту суму, яку учасник перерахує на свій індивідуальний рахунок, держава за умовами програми доповнює своїм внеском, тобто грошовою сумою, причому в тому ж розмірі. Іншими словами - грошовий внесок учасника подвоїться. Були встановлені деякі обмеження щодо розміру добровільного внеску. Так, не підлягають подвоєння грошові внески в такому розмірі:

  • менше 2 000 рублів;
  • більше 12 000 рублів.

Втім, це не означає обмеження розміру добровільного внеску, так що перераховувати громадянин може будь-яку суму, але співфінансувати будуть тільки ті, які відповідають умовам, визначеним державою.

Приклад: перерахувавши 3000 рублів на рахунок, з урахуванням внеску держави, учасник отримає 6000 рублів, а при вкладі на 14000 рублів на рахунку буде 26000 рублів, так як сума збільшиться тільки на 12000 рублів.

Особливу увагу надано тим стійким співгромадянам нашої країни, які маючи вже все права для призначення пенсійного забезпечення будь-якого виду, не скористалися цим правом. І якщо вони не подавали відповідної заяви в ПФР, то взявши участь в Програмі співфінансування, могли розраховувати на чотирикратне збільшення своїх добровільних внесків, з урахуванням обмеження розмірів грошових сум від 2000 до 12000 рублів.

Наприклад, перерахувавши на свій рахунок 14000 рублів, учасник такої категорії в результаті отримає 62000 рублів, так як: 48000 + 14000 = 62000.

Накопичені кошти підлягають спадкоємства в такому ж порядку, який діє в системі обов'язкового пенсійного страхування.

Порядок перерахування грошових коштів і пільги

Грошові кошти учасників програми можуть бути перераховані як разовим, так і щомісячним платежем. Банківські реквізити рахунку можна дізнатися у відділенні ПФР і перераховувати гроші самостійно. Або доручити цю процедуру роботодавцю, звернувшись в бухгалтерію свого підприємства.

Роботодавець має право брати участь в якості посередника. Оплата добровільних внесків працівників, її терміни і порядок здійснюється так само, як і в разі сплати обов'язкових пенсійних внесків. Подібні перерахування можуть враховуватися в графі витрат при розрахунку сум, що підлягають оподаткуванню на прибуток. Розмір внесків може бути будь-яким і не обкладається сплатою обов'язкових страхових внесків у межах до 12000 рублів.

Що стосується пільг для учасників, то слід знати, що кошти, які надходять на їх рахунок в рамках участі в Програмі співфінансування, доходом НЕ вважаються, а це означає, що ПДФО не обкладаються. Працівник має право отримати податкове вирахування з прибуткового податку в розмірі 13 відсотків, звертатися потрібно до бухгалтерії підприємства або в податковий орган за місцем проживання.

Підтверджуючими документами є:

  1. Квитанція про перерахування внесків або довідка від роботодавця, аналогічного характеру.
  2. Повідомлення про участь у Програмі софінанасірованія.

Період дії програми

Програма співфінансування діє протягом десятирічного періоду. Під час цього терміну кожен її учасник, який справив хоча б один платіж в якості добровільного внеску, має право припиняти і відновлювати сплату внесків до будь-який час. З моменту завершення десятирічного періоду громадянин так само має право поповнювати свій рахунок, але вже без державної підтримки, тому суми подвоюватися не будуть.

Висновок: задумом програми співфінансування державою добровільних внесків її учасників є збільшення розміру пенсій громадян. За умовами даної програми, грошові суми, внесені учасниками, будуть подвоюватися, в результаті чого накопичувальна частина пенсії повинна збільшитися. Співфінансування державою буде припинено для учасника після закінчення 10-річного періоду, що минув з дня подачі громадянином його заяви на участь в програмі.

Хто бере участь і за яких умов?
Хто бере участь і за яких умов?