Реклама
Реклама
Реклама

Дачницю хочуть виключити з СНТ за оплату внесків через банк

У садівництві Інтеграл ігнорують норми права У садівництві "Інтеграл" ігнорують норми права. Мешканка Барнаула Людмила Виноградова днями отримала сувору виписку з протоколу загальних зборів членів свого садівництва:

Виноградова знову оплатила внески через банк, незважаючи на те, що була попереджена про те, що завдає своїми діями шкоди садівництву. В результаті ми знову втратили гроші, так як банківські збори за операціями для нас просто руйнівна.

Обурення в залі: до яких пір це триватиме і чи не час приймати рішучі заходи. Постановили: Голові садівництва в письмовій формі винести Виноградової попередження про неприпустимість подібних дій і про відповідальність за заподіяння шкоди садівництву. Викликати Виноградову на загальні збори членів садівництва для дачі пояснень і уявлень документів. Включити до порядку денного зборів питання про виключення Виноградової з членів садівництва згідно нового статуту. У разі неявки на збори і несплати заборгованості залучити адвоката і вирішити всі питання в судовому порядку.

Отримавши такий грізний ультиматум, дачниця Людмила Виноградова звернулася до редакції:

Людмила Виноградова:

Хіба я не можу вибрати сама, як платити членські внески в садівництво?

Вибір на користь банку був зроблений через багаторічного конфлікту з правлінням садівницького товариства. У 2006 році в садівництві "Інтеграл" склалося двовладдя, і я підтримала колишнього голови, яка виявила розкрадання і намагалася запитати за це правління. Однак правління незабаром виключило і голови, і мене з членів садівництва і мені довелося відновлюватися через суд.

І ось тепер загрожують новим винятком.

Раїса Мальцева,

голова садово-городницьких некомерційного товариства "Інтеграл":

Виноградову не раз попереджали, що не треба платити членські внески через банк. У нас багато відповідальних осіб, які уповноважені приймати ці внески. Через банк виходить ситуація яка? Вона оплатила 500 рублів, з мене банк тільки за операцію взяв 500 рублів і по дрібниці. Десь в районі 570 рублів.

Ще такий момент: за погодженням з усіма інстанціями ми в банк раз в квартал платимо податки. Я один раз заплатила, три місяці не показуюсь в банк. А вона оплатила в липні 2000 рублів, припустимо. Приходжу в банк через три місяці, а з мене знімають гроші за те, що її внески лежать. Ні копійки з її членських внесків садівництво не отримувало. Ці ж гроші закладаються в кошторис витрат, бюджет. Зрозуміло, що я їх потім повинна вишукувати.

- Уявляєте, у нас спеціально скликаються збори і спеціально під неї змінили статут садівництва, - поділилася Раїса Мальцева.

- Що значить "під неї змінили"? Щоб її виключити?

- Так. Одного разу її виключали, але відновили потім, тому що все було юридично не оформлено.

Валентин Ковальов,

заступник голови крайової асоціації садівників:

Будь-яке садівництво - це велика комуналка, де бушує багато конфліктів. Днями до мене звернулися сусіди, які намертво розсварилися через три сантиметри забору, наприклад. Але які б сварки Там не вирували, на першому місці повинен бути закон. Згідно із законом будь-яка людина може оплатити внески садівництва через банк. І ніяких серйозних втрат від цього садівниче товариство не несе - не треба перебільшувати. Якщо цю дачницю виключать, вона може подати в суд і виграє його і навіть може стягнути гроші за моральну шкоду.

Володимир Марков,

голова асоціації "Рада садівничих товариств Алтайського краю":

У переважній більшості садівничих товариств краю відповідно до Федерального закону присутні два види оплати членських внесків: як готівковий (в касу садівничого товариства, де має бути чітко прописано, як засоби регулюються, зберігаються і т.д.), так і через банки.

Це альтернативне право повинно залишатися у садівника. Рішення про те, як платити повинен приймати садівник, а не загальні збори.

Якщо члена садівничого товариства позбавляють права вибору - це порушення прав з оплати платежів. Не можна садівника примушувати платити тільки в касу садівництва і тільки готівкою. Можу для порівняння привести один приклад. У багатьох садівничих товариствах дуже важливим питанням є облік і оплата електроенергії. Тому одні садівники набувають лічильник і за лічильником оплачують за спожиту електроенергію в касу садівничого товариства, а інші не хочуть встановлювати лічильник і платять суму, встановлену загальними зборами.

Здавалося б, рішення про оплату в касу садівництва "Інтеграл" прийняли загальні збори. Але вибачте, а якщо вони спільним рішенням ухвалять рішення про розстріл садівника? Все повинно відповідати закону. Вища інстанція закон, а нижча інстанція - статут. Рішення зборів повинні бути адекватними.

Я вважаю, щоб таких непорозумінь не виникало, потрібно кожному голові садівничого товариства, членам його правління розширювати свій кругозір в пізнанні існуючого закону. Можна звертатися до асоціації садівників краю за консультаціями. Тел 8-963-502-6642.

altapress.ru

Через банк виходить ситуація яка?
Що значить "під неї змінили"?
Щоб її виключити?
Але вибачте, а якщо вони спільним рішенням ухвалять рішення про розстріл садівника?