Реклама
Реклама
Реклама

Як оподатковуються ПДФО та страховими внесками доходи працівників ТСЖ

  1. Порядок оподаткування ПДФО
  2. Порядок обкладання страховими внесками

Про те, як оподатковуються ПДФО та страховими внесками доходи голови та працівників ТСЖ, розповів Мінфін в листі від 31.10.2017 №03-04-05 / 7136

Згідно правовстановлюючим нормативним актам ТСЖ зобов'язане виплачувати винагороди за діяльність голови товариства. Крім того, доходи виплачуються і особам, які виконують роботи в рамках укладених з ними цивільно-правових угод. Про те, як оподатковуються ПДФО та страховими внесками ці доходи, розповів Мінфін у своєму листі від 31.10.2017 №03-04-05 / 71369. Розглянемо коментарі чиновників в сьогоднішній статті.

Бухгалтеру на кожен день

Порядок оподаткування ПДФО

У коментованому листі чиновники звернулися в першу чергу до Податкового кодексу і нагадали, що пунктом 1 статті 210 НК РФ встановлено обов'язок враховувати всі доходи платника податків (і в грошовій, і в натуральній формі) при визначенні бази по ПДФО. Під доходом слід розуміти економічну вигоду працівника, в тій мірі, в якій цю вигоду можна оцінити.

Виходячи з цього, слід, що виплати голові ТСЖ за виконання ним посадових обов'язків, визнаються доходом голови і підлягають обкладенню ПДФО в загальному порядку.

Якщо ТСЖ уклав з фізособами договори ЦПХ з метою виконання ними певних робіт, то на підставі 41 і 210 НК РФ доходи, отримані такими працівниками, також обкладаються прибутковим податком.

При цьому в Мінфіні уточнюють, що для таких працівників ТСЖ буде виступати податковим агентом з ПДФО згідно з пунктами 1 і 2 статті 226 НК РФ. А значить, товариство повинно виконати обов'язки, які диктував йому як податковому агенту статтями 226 і 230 НК РФ - обчислювати і утримувати податок з доходів, а також звітувати по ньому в ИФНС за місцем обліку організації в загальному порядку.

Порядок обкладання страховими внесками

Нагадаємо, що з 2017 року страхові внески адмініструють податківці, а значить, і норми регулювання цих платежів викладені в податковому законодавстві. Фінансисти дають наступні роз'яснення з питання оподаткування внесками доходів голови ТСЖ і працівників на ЦПХ угодах, і тут не все так однозначно як з ПДФО.

Для цілей встановлення обов'язку сплачувати страхові внески з доходів голови слід спочатку звернутися до Житлового кодексу РФ. Згідно з частинами 1 і 3 статті 147 ЖК РФ діяльність ТСЖ повинна перевірятися під керівництвом виборного правління товариства на чолі з його головою. Вибір членів правління товариства і його голови вирішується на загальних зборах учасників ТСЖ.

У Трудовому кодексі РФ говориться, що трудові відносини - це в тому числі і відносини, що виникли в результаті обрання на відповідну посаду, якщо після цього обрання працівник почне виконувати певні трудові обов'язки.

Статтею 149 ЖК РФ на голови ТСЖ покладені певні обов'язки, а значить, між ТСЖ і головою товариства виникають трудові відносини.

У голови ТСЖ чимало обов'язків, серед них - розрахунок нарахувань за комунальні послуги, ведення взаєморозрахунків з постачальниками, фіксація платежів і своєчасна оплата комунальних послуг.

Всі ці операції дозволяє зробити проста і зручна програма обліку ТСЖ «Правконс: Комунальні послуги».

Виходячи з цього, слід, що винагороди голови за виконання ним трудових функцій, обкладаються страховими внесками (п. 1 ст. 420 НК РФ).

При цьому доходи працівників ТСЖ за укладеними з ними договорами ЦПХ обкладаються страховими внесками тільки в частині обов'язкового медичного і пенсійного страхування.

Пов'язано це з особливостями законодавства, а саме, до положень підпункту 2 пункту 3 статті 422 НК РФ, де говориться, що в базу для нарахування страхових внесків на обов'язкове соціальне страхування по хворобах і в зв'язку з материнством не потрібно включати доходи, які виплачуються громадянам за договорами цивільно-правового характеру.