Реклама
Реклама
Реклама

Нерухомість-2011: події року

Тема нерухомості тільки на перший погляд може здатися вузькою і одноманітною. Але при ближчому знайомстві з нею виявляється ...

Тема нерухомості тільки на перший погляд може здатися вузькою і одноманітною Тема нерухомості тільки на перший погляд може здатися вузькою і одноманітною. Але при ближчому знайомстві з нею виявляється, що ця сфера багата на громадські, політичні та економічні події. Пропонуємо згадати, чим запам'ятається рік, що минає жителям різних регіонів нашої республіки.

січень

Початок 2011 року проходить в Казахстані під гаслом VII зимових Азіатських ігор Початок 2011 року проходить в Казахстані під гаслом VII зимових Азіатських ігор. Світова громадськість і казахстанці отримують можливість оцінити відремонтовані і побудовані з цієї нагоди об'єкти. В Алмати модернізували аеропорт, побудували шляхопроводи і основні маршрути, реконструювали високогірний каток «Медео», спортивно-розважальний комплекс «табаган», гірськолижну базу «Шимбулак», Палац спорту. В Астані до Азіади звели льодову арену Палацу спорту «Казахстан», ковзанярський стадіон, лижні трампліни, велотрек, лижно-біатлонний стадіон.

Січень показав і те, як країна була готова до зимового періоду Січень показав і те, як країна була готова до зимового періоду. У місті Приозерськ Карагандинської області оголошують надзвичайний стан: розморожені житлові будинки та соціальні об'єкти. Причина - вихід з ладу обладнання місцевої котельні. Трохи пізніше без опалення залишаються три мікрорайону міста Шім'ї. Причина та ж: через зношування зупиняються котли на ТЕЦ-1. Температура в квартирах семіпалатінцев не перевищує 8-10 градусів тепла.

Найбільшу незвичайну новина повідомляє газета «Караван»: група юристів з Астани збирається судитися з американцем Денисом Хоупом. Правозахисникам зі столиці не сподобалося те, що житель США оголосив себе власником Місяця та Марса і навіть налагодив торгівлю інопланетними територіями через Інтернет.

Лютий

Починається з проблем ипотечников Починається з проблем ипотечников. Активісти руху «Залишимо народу житло» спочатку не дають судовим приставам виселяти з квартир сім'ї за борги, потім виникає низка позовів від позичальників до банків. Апогеєм лютневої боротьби стають акції протесту активістів-ипотечников відразу в декількох регіонах Казахстану.

На початку місяця президент країни підписує закон, що посилює правила видачі іпотеки.

Нові поправки обмежують ставку винагороди за кредитами і штрафи за вчасно непогашений борг Нові поправки обмежують ставку винагороди за кредитами і штрафи за вчасно непогашений борг. Крім того, стає неможливим одностороння зміна умов банківського договору.

В середині лютого уряд розробляє нову житлову програму і стверджує максимальну собівартість будівництва кредитного житла. Тепер ціна доступного житла не повинна перевищувати 90 тисяч тенге за квадратний метр.

Березень

Країна готується до виборів президента. З усіх кінців республіки в Астану з'їжджаються пайовики, щоб напряму звернутися до головного фавориту списку кандидатів - Нурсултану Назарбаєву.

Активісти об'єднання «Залишимо народу житло» хочуть звернути увагу головного політика країни на свої проблеми Активісти об'єднання «Залишимо народу житло» хочуть звернути увагу головного політика країни на свої проблеми. У середині місяця в різних містах Казахстану проходять мітинги ипотечников. «Жілстройсбербанк» Казахстану приступає до реалізації нової державної програми житлового будівництва. Для її учасників вартість квадратного метра в чистової обробки не буде дорожче 90 тисяч тенге.

У столиці підписується угода про будівництво комплексу «Абу-Дабі Плаза». Це гігантське будівля стане найвищою в Астані - 382 метра. Спорудження буде складатися з декількох веж різної величини, найвища з яких буде налічувати 88 поверхів.

Квітень

Почалося повінь в Західно-Казахстанської області Почалося повінь в Західно-Казахстанської області. В результаті паводку підтопленими виявилися більш 8,5 тисячі будинків. Тисячі людей залишилися без житла. На ліквідацію наслідків стихії уряд виділяє близько 6 мільйонів доларів.

У квітні уряд проголосив про початок повномасштабного проекту з модернізації ЖКГ.

За планами в найближчі 5 років на ремонт застарілого житла і комунікацій буде спрямовано близько 11 мільярдів тенге За планами в найближчі 5 років на ремонт застарілого житла і комунікацій буде спрямовано близько 11 мільярдів тенге. Правда, витрачені державою на модернізацію кошти мешканці повинні будуть повернути.

Об'єднана асоціація ріелторів Казахстану заявляє про намір створити єдиний інтернет-ресурс по ринку нерухомості. Єдина система повинна відстежувати ситуацію не тільки у великих містах республіки, а й в районах.

Травень

1 травня жителі мікрорайону «Думан» Талгарского району Алматинської області зайнялися самозахопленням земель. Більше тисячі сімей почали розділяти на наділи поле, розташоване поруч з мікрорайоном. Підсумком самоуправства стало протистояння з поліцією і затримання кількох десятків громадян.

9 травня розпочались будівельні роботи в усіх населених пунктах ВКО, які постраждали від паводків 9 травня розпочались будівельні роботи в усіх населених пунктах ВКО, які постраждали від паводків. До середини місяця була повністю виплачена матеріальна допомога з розрахунку 5 тисяч тенге на кожного члена сім'ї та виділені кредити на покупку худоби.

АТ «Жілстройсбербанк» почало прийом письмових заявок від бажаючих придбати житло за держпрограмою.

Глава фонду "Самрук-Казина» Тимур Кулібаєв оголошує, що з проблемами пайовиків в цьому році буде покінчено. Фонд національного добробуту виділить понад 21 млрд тенге для завершення пайового будівництва.

З'являється інформація про те, що казахська юрта стає популярною у всьому світі З'являється інформація про те, що казахська юрта стає популярною у всьому світі.

Таку «нерухомість» зручно використовувати для створення екзотичних готелів, в туристичних походах. Своєрідні готелі вже з'явилися в США, Іспанії, Росії. Юртами цікавляться і в Великобританії.

червень

У казахстанців з середнім достатком з'являється можливість купити острів в Карибському басейні або Тихому океані У казахстанців з середнім достатком з'являється можливість купити острів в Карибському басейні або Тихому океані. Продажами займається одна зі столичних ріелторських фірм. Острів на Філіппінах, наприклад, розміром 57 тисяч квадратних кілометрів коштує 120 тисяч доларів.

Мажиліс Парламенту приймає поправки в закон про житло. Зміни, зокрема, стосуються КСК. За кооперативами залишаються тільки організаційні функції, ремонтами та іншими питаннями утримання об'єктів кондомініуму будуть займатися сервісні компанії. Вибирати їх повинні самі мешканці.

У Казахстані приймається нова програма енергетичного розвитку, яка має на увазі в республіці будівництво першої АЕС. В уряді вважають, що в країні є всі можливості для виробництва, споживання і транзиту атомної енергії.

На брифінгу в південній столиці представники організації «Залишимо народу житло» озвучують сумну статистику: за три роки через борги по іпотеці було скоєно 15 самогубств.

Липень

У столиці розпочалося будівництво першого в Казахстані житлового екодома У столиці розпочалося будівництво першого в Казахстані житлового екодома. Побудований з природних матеріалів (солома, дерево, очерет) котедж буде автономно забезпечуватися електроенергією, питною водою, а відходи життєдіяльності домочадців будуть перетворюватися в городній компост. Термін експлуатації ЕКОДОМА всього 100 років.

«Жілстройсбербанк Казахстану» з 1 липня 2011 року пом'якшив умови кредитування для учасників системи житлових будівельних заощаджень. За повідомленням прес-служби банку, процентні ставки винагороди за стандартними проміжним житловими позиками знижені до 8,5 відсотка річних.

До голови фонду "Самрук Казина» Тимуру Кулібаєву тепер уже за допомогою звертаються Ипотечники. Активісти вважають, що фонд є фактично власником системоутворюючих банків, а значить, зможе вплинути на їх політику щодо простих громадян. У підсумку керівництво фонду відповіло, що проблеми позичальників потрібно вирішувати в індивідуальному порядку.

Серпень

Жителі елітних новобудов в Астані скаржаться на недоробки при будівництві Жителі елітних новобудов в Астані скаржаться на недоробки при будівництві. Перевірки показали, що 40 відсотків будинків були неправильно утеплені, через що люди замерзали в квартирах. У деяких будинках під час зливи затопило кімнати і підземні паркінги.

У Таразі ніяк не просувається програма модернізації ЖКГ. Люди не хочуть виплачувати навіть безвідсотковий кредит. Їх не лякає морально і фізично застаріле житло.

Небувалий буревій зніс дахи в декількох населених пунктах Приуралля. Максимальна швидкість вітру досягала 28 метрів в секунду. Без дахів залишилося кілька сот будинків і соціальних об'єктів.

вересень

Президент Казахстану перевірив, як йде будівництво будинків і соцоб'єктів в Уральську після паводку. Всього на ліквідацію наслідків повені з різних джерел було направлено 17220,7 мільйона тенге. Від весняної стихії постраждали жителі 40 населених пунктів ВКО.

Агентство Moody`s знизило рейтинг Казахстанської іпотечної компанії з «В1» до «B2», прогноз «Негативний» Агентство Moody`s знизило рейтинг Казахстанської іпотечної компанії з «В1» до «B2», прогноз «Негативний». Основними завданнями АТ «Казахстанська іпотечна компанія» є розширення обсягів іпотечного кредитування, створення сприятливих умов для придбання житла в кредит. Зниження рейтингу в Moody`s пояснили погіршенням фінансового становища компанії.

Жовтень

В уряді схвалили законопроект про державну молодіжну політику В уряді схвалили законопроект про державну молодіжну політику. Згідно з ним, в 2012 році Міносвіти розпочне будівництво студентського містечка в Астані на 10 тисяч місць, в Алмати зведуть житлові корпуси для 20 тисяч студентів. Крім цього, закон передбачає пільговий проїзд для учнів.

Сенатор Оринбай Рахманбердіев звернувся до міністра фінансів з приводу грошей, виділених на Азіади. Депутата стурбували публікації в ЗМІ про порушення при будівництві об'єктів для ігор і нецільовому використанні коштів. П'ять об'єктів так і не були прийняті державною комісією. Міністр Болат Жамішев не став заперечувати, що порушення були, але зауважив, що з кожним випадком треба розбиратися окремо.

Листопад

У Караганді відкриті нові спортивні об'єкти та мечеть У Караганді відкриті нові спортивні об'єкти та мечеть. Новий тенісний центр на 400 місць, Льодовий палац на 6000 місць і соборну мечеть на 4000 місць відвідав глава держави. У другий день свого візиту в область президент країни побував на відкритті єдиного в Казахстані заводу спеціалізованих сільськогосподарських літаків. Надалі планується випуск багатоцільових літаків для аерофотознімальних робіт, патрулювання на об'єктах нафтової та ділових польотів.

Новий і незвичайний проект був запущений в місті Приозерськ Карагандинської області. Тут готується до запуску перший в республіці підприємство по виробництву маломірних суден. До моменту появи проекту, на заводі вже кожен місяць вручну збирали 2-3 човни.

Обрано девіз для виставки технічних і технологічних досягнень «ЕКСПО». Переможницею в конкурсі слоганів стала студентка 3-го курсу Гаухар Жанжолова зі своїм варіантом девізу «Збережи сьогодні і виживи завтра». Чи стане Астана містом проведення виставки, буде відомо лише в кінці наступного року на черговій сесії Міжнародного бюро виставок.

11 11.11.11. - дзеркальна дата стала днем ​​запуску оновленого інтернет-порталу про казахстанської нерухомості www.kn.kz. На думку фахівців, сайт обіцяє стати лідером серед тематичних інтернет-ресурсів про нерухомість в республіці.

грудень

Здійснилося подія, якого чекали з 1988 року, - в Алмати був запущений метрополітен. З цього моменту Казахстан входить в число 40 країн світу, де є метро.

За підрахунками чиновників, підземну дорогу відвідуватимуть приблизно 26 тисяч осіб на день За підрахунками чиновників, підземну дорогу відвідуватимуть приблизно 26 тисяч осіб на день. Вартість проїзду дорівнює 80 тенге.

В Астані в День Незалежності відкрита Тріумфальна арка «Менгілік їв». Ідея зведення об'єкта належить Нурсултану Назарбаєву. Арка символізує успіх республіки за 20 років Незалежності.

На 90% завершено будівництво нової мечеті «Хазрет-Султан» в Астані На 90% завершено будівництво нової мечеті «Хазрет-Султан» в Астані. Це найбільший мусульманський собор в Центральній Азії. Мечеть розрахована на одночасне відвідування 5000 віруючих. Роботи зі зведення закінчаться в наступному році, для заключного художнього оформлення приїдуть фахівці з усього Казахстану, Туреччини та Італії.

PS

На завершення слід додати, що в огляд не ввійшла маса повідомлень про відкриття об'єктів будівництва: дитячих садків, шкіл, житлових будинків, виробничих будівель і культурних установ. Майже кожен місяць в якому-небудь казахстанському місті рапортували про завершення чергового проекту. Що стосується Астани, ми постараємося тримати наших читачів в курсі всіх подальших подій в сфері нерухомості.

Фото: kn.kz

Ірина БЕРДАШОВА, Караганда

інформаційна служба www.kn.kz