Реклама
Реклама
Реклама

Кредит під розписку: що це таке, хто видає і як написати розписку - Наші Банки

  1. Що значить «отримати кредит під розписку»
  2. Хто займається кредитами під розписку
  3. Як написати розписку (реквізити)
  4. Кредит під розписку: альтернативні варіанти позики

У житті час від часу відбуваються ситуації, коли гроші потрібні терміново. У такій ситуації багато задумаються про банківський кредит , Але є і такі, хто з тих чи інших завдамо віддасть перевагу кредит під розписку.

Портал «Наші Банки» пише, що таке кредит під розписку, хто його видає і на яких умовах.

Можливо, у кожного траплялися ситуації, коли бажання або необхідність не покривається в повній мірі нашими можливостями. Наприклад, одним гроші потрібні для бізнесу, іншим - для покупки авто або техніки, а третім - на лікування . Хтось планував зібрати гроші на відпочинок до травня, хтось на дорогий подарунок своїй половинці, а комусь не вистачає коштів, щоб оплатити комуналку або купити продуктів на тиждень. Так чи інакше, грошей не вистачає. Рішенням може стати кредит. Однією з його різновидів є «кредит під розписку».

Що значить «отримати кредит під розписку»

Кредит під розписку - це певна грошова сума (іноді майно), яку одна сторона передає в борг іншій стороні - позичальнику, а той зобов'язується повернути її в зазначені в зазначені в розписці терміни. Позика може бути процентний і безпроцентний.

Хто займається кредитами під розписку

Отримати кредит під розписку можна у приватної особи, наприклад, знайомого, далекого родича або колеги, який вас не дуже добре знає. Найчастіше в такому випадку позику для вас буде безпроцентним.

Професійно кредитами під розписку займаються представники однієї з найдавніших професій - лихварі. Як правило, до них звертаються люди, які в силу поганою кредитною історією або низького кредитного рейтингу не мають можливість отримати кредит в банку. Природно, за користування грошима лихваря ви будете виплачувати відсоток по кредиту. Відсоток, під який лихвар дає гроші в борг, може досягати 550% річних.

Лихварі своїми перевагами вважають велику варіативність умов договору: можна домовлятися про всі пункти, які вас не влаштовують в шаблонному варіанті договору.

Як написати розписку (реквізити)

Згідно ст. 1047 Цивільного кодексу України (ЦКУ), розписка може мати місце, якщо борг не менше 10 неоподатковуваних мінімумів (170 грн) або, якщо кредитором є юридична особа. Розписка складається у довільній формі від руки і включає в себе наступні пункти:

  • Назва документа «Розписка»
  • Імена сторін договору (ПІБ повністю)
  • Сума (вказується і цифрами, і буквами)
  • Термін виплати (якщо строк не зазначено або зазначено «до запитання», то борг повинен бути повернутий протягом 30 днів з моменту вимоги кредитора, якщо інше не вказано в договорі)
  • спосіб виплати
  • Факт отримання грошей
  • Дата (у форматі «16 березня 2018 року»)
  • Підписи (друк для правомірності такого документа є необов'язковим)

При необхідності кредитор може засвідчити передачу грошей своїм підписом. Також за згодою сторін документ може включати в себе паспортні дані, адреси, посади і дані організацій.

Якщо позика безвідсотковий, потрібно обов'язково вказати це в розписці. В іншому випадку, якщо сума перевищує 50 неоподатковуваних мінімумів (850 грн), то кредитор буде мати право вимагати відсотки в розмірі діючої облікової ставки Національного банку України (ст. 1048 ЦКУ).

Розписка мають юридичну силу. Це означає, що даний документ дає законні підстави стягнути з позичальника гроші через суд. Але оформляти її може тільки дієздатна особа, інакше суд може анулювати такий договір.

Але оформляти її може тільки дієздатна особа, інакше суд може анулювати такий договір

Фото Nik Macmillan

Кредит під розписку: альтернативні варіанти позики

Портал «Наші Банки» радить ретельно підходити до вибору кредитора, так як фінансові відносини навіть для позичальника можуть мати певні ризики.

Найнадійнішими кредиторами вважаються банки. Сьогодні українські банківські установи пропонують широкий спектр кредитних продуктів.

Тим, кому потрібні невеликі суми на короткі терміни, буде зручніше користуватися кредитними картами з пільговим періодом . Максимальний кредитний ліміт в найбільших банках України становить 200 000 грн. Але банки підвищують його поступово, коли бачать, що позичальник успішно справляється з усіма виплатами по кредиту. А тим, кому потрібні відразу суми побільше і на довший термін, краще розглянути можливість отримання кредиту готівкою. На даний момент максимальна сума для споживчого кредиту готівкою - 500 000 грн.

Щоб дізнатися моментально, отримаєте ви кредит, спробуйте скористатися нашим спеціальним інструментом .

Портал «Наші Банки» також пропонує почитати, як вибрати надійний банк .