Реклама
Реклама
Реклама

Іпотека при розлученні подружжя. Як ділиться іпотека на квартиру

  1. Чому важливий шлюбний контракт
  2. Для укладення угод про розподіл майна звертайтеся до профільних юристів

Подружжя при розлученні не завжди можуть домовитися про розділі майна самостійно. Часто це питання доводиться вирішувати через суд. Ще більше ускладнюється справу, в разі якщо подружжя встигли оформити іпотечний кредит. Як ділиться іпотека при розлученні - варто собі уявляти ще в той момент, коли ви її берете. Як правило, подружжя є созаемщиками і виплачують кредит разом.

розділі майна

Якщо власність, придбана в іпотеку, не переходить повністю у володіння одного з подружжя, то при розлученні можливі наступні варіанти:

  • Зобов'язання по іпотеці колишнє подружжя після розлучення несуть по одному кредиту, домовившись між собою про частки - рівних або нерівних.
  • Банк розділяє взятий кредит на два окремих, по кожному з яких подружжя дотримуються своїх зобов'язань самостійно. Для цього, крім основного договору по кредиту, підписуються два додаткових угоди, в яких для кожного з колишнього подружжя прописуються його зобов'язання. Розділяти кредит банки не люблять і часто відмовляють в цьому. Без згоди кредитора розділ кредиту неможливий, проте є позитивна судова практика, коли вдавалося поділити кредит на дві рівні частини незважаючи на незгоду банку.

Якщо в процесі розлучення власність повністю переходить у володіння одному з подружжя, то він же і несе відповідальність за іпотекою. Тоді спочатку оформляються документи на право власності, а потім переоформляється кредит.

У разі, коли іпотека була взята до укладення шлюбу, а потім виплачувалася подружжям спільно, процедура поділу майна ускладнюється, оскільки у другого чоловіка теж є права на цю власність. На яку частину нерухомості він зможе претендувати - буде визначатися пропорційно тим засобам, які він встиг внести по кредиту.

Чому важливий шлюбний контракт

Шлюбний контракт істотно полегшить вирішення всіх потенційних проблем з іпотекою при розлученні. Якщо в шлюбному контракті записано, що другий з подружжя не претендуватиме на володіння частиною майна, купленого в іпотеку, власність залишиться повністю у володінні чоловіка, який оформляв іпотечний кредит на себе.

Також під час шлюбу або при розлученні можна укласти спеціальну угоду, за якою певним чином буде в разі розлучення розділене іпотечне майно. Угода можна скласти в довільній формі і завірити в нотаріуса, щоб воно мало юридичну силу. В угоді описується процедура поділу майна, його порядок і розділ боргів по кредиту.

Для укладення угод про розподіл майна звертайтеся до профільних юристів

Майте на увазі, що в окремих випадках домовитися не вдається, і обоє з подружжя перестають платити іпотеку. Ризик такого результату підвищується, якщо крім іпотеки були взяті ще будь-які кредити, якщо вирішується питання про проживання дітей, якщо у кого-небудь з подружжя є проблеми на роботі. Тоді особливо «гострим» виявляється питання виплат, адже на них можуть різко закінчитися гроші у обох сторін. У цьому випадку на майно звертається стягнення. Це найгірший варіант розвитку подій, який веде до втрати житла і прав на повернення вже внесених за нього грошових коштів. На тлі і без того високих моральних навантажень, які завжди несуть колишнє подружжя під час розлучення, не слід допускати подібної ситуації.

Уникнути тривалих суперечок при розділі іпотечного кредиту і іншого майна , Швидко і грамотно скласти шлюбний контракт або угоду про виплату іпотеки допоможуть юристи МКА «ЮрСіті» . Наші адвокати готові представити ваші інтереси в суді і домогтися найкращого вирішення справ. Ми знаємо всі «підводні камені» іпотеки на квартиру при розлученні подружжя і допоможемо вам їх обійти, щоб розлучення пройшов для вас без зайвих тривог і з мінімумом прикладених зусиль.