Реклама
Реклама
Реклама

Чи дають банки іпотеку на будинок з ділянкою під заставу цього будинку?

Lars Johansson / Fotolia   Заборон на оформлення в іпотеку житловий будинок з земельною ділянкою немає, проте, на відміну від іпотеки на квартиру, це більш рідкісний випадок, оскільки в сучасному світі квартири користуються набагато більшим попитом, ніж заміські будинки Lars Johansson / Fotolia

Заборон на оформлення в іпотеку житловий будинок з земельною ділянкою немає, проте, на відміну від іпотеки на квартиру, це більш рідкісний випадок, оскільки в сучасному світі квартири користуються набагато більшим попитом, ніж заміські будинки.

Як і при здійсненні будь-якої операції з нерухомим майном, у разі придбання об'єкта під заставу (в іпотеку) необхідно проаналізувати документи на придбані активи та перевірити їх ліквідність, оскільки заставним забезпеченням отримання кредиту може виступати тільки ліквідна нерухомість (що знаходиться в аварійному стані житловий будинок не буде цікавий банку що предмет застави).

Чи підходить мій будинок під іпотеку?

Мінуси іпотеки під заставу наявного майна

Перед операцією необхідно запросити у продавця:

  • свідоцтво про право власності на земельну ділянку та житловий будинок і / або виписку з ЕГРН не більше ніж триденної давності;
  • документи БТІ на будинок;
  • дозвільну документацію на будівництво житлового будинку (у разі наявності),
  • документ - підстава набуття земельної ділянки (наприклад, договір купівлі-продажу даної земельної ділянки або постанова (рішення) органу влади про надання земельної ділянки у власність та ін.);
  • довідку про відсутність зареєстрованих в житловому будинку осіб.

Земельна ділянка, межі якої не встановлено відповідно до вимог чинного законодавства, купувати не рекомендується, оскільки це може загрожувати в майбутньому судовими спорами щодо кордонів з сусідами. Крім того, покупець повинен бути готовий до того, що не всі банки орієнтовані на видачу таких іпотечних кредитів. Причина в тому, що, якщо позичальник не погасить кредит, банку буде складно реалізувати це майно в рахунок погашення боргу. При цьому вимоги банків до такого роду закладають майну менш лояльні, ніж до квартир (менш вигідна процентна ставка).

Оформлення іпотечного кредиту на покупку житлового будинку із земельною ділянкою можна реалізувати, використовуючи кілька варіантів. Перший - це класика, тобто кредит саме на покупку готового будинку і землі під ним. Це іпотека, коли разом з перекладом власності на покупця (позичальника) оформляється заставу на користь банку.

При цьому важливо, щоб будинок і земля відповідали безлічі критеріїв банку. Наприклад, будинок не повинен бути дерев'яним або збірно-щитових, має бути відносно недавно побудованим і т. П., А земля, як правило, повинна мати призначення тільки для ІЖС. Адже цілком може вийти так, що клієнт отримав схвалення в якомусь із банків на кредит, а коли підібрав «будинок мрії», будова виявилося поза стандартів кредитування.

Можна взяти іпотеку в одному регіоні, якщо прописаний в іншому?

Кому банки дають іпотеку на квартиру, а кому відмовляють?

Однак в цьому випадку є альтернатива - така ж іпотека, яка до того ж дозволяє не тільки купити абсолютно будь-який будинок, і не обов'язково готовий, але навіть добудувати вже розпочатий або прибудувати до нього баню, облагородити ділянку. Це програми під заставу вже є у клієнта. Наприклад, сім'я живе в міській квартирі і вирішила купити дачу йди будувати котедж. Цільовий класичний кредит складно знайти на такі цілі, а ось під заставу квартири - набагато простіше. Важливі моменти: ставки по таким кредитам аналогічні «класичних іпотечних» (11-14% річних), і в квартирі також залишаються проживати зареєстровані там позичальники і їх родичі. А якщо ще і правильно оформити використання такого кредиту на будівництво будинку або його покупку, то можна отримати від держави майновий податкове вирахування (з суми до 2 млн рублів по дому і до 3 млн рублів за відсотками по кредиту). Таким чином, для клієнта і ріелтора, який працює з таким клієнтом, важливо правильно підібрати програму і все погоджувати з іпотечним банком.

І ще плюс. Так як в заставі знаходиться стара квартира, то куплений / побудований на кредит будинок вільний від обтяжень. Це означає, що розпоряджатися ним клієнт може, як забажає: зламати, перебудувати, продати, подарувати, виділити частку дітям і так далі. Крім того, при таких угодах можливо залучити кошти материнського капіталу.

Є кілька банків, що надають кредити на покупку ділянки і будинку з ділянкою, наприклад той же Ощадбанк. Кредит можна отримати як на землі ІЖС, так і на садові ділянки і ДНП. Для цього Вам спочатку потрібно бути схваленим в якості позичальника за програмою придбання будинку з ділянкою. Далі Вам озвучать суму необхідного початкового внеску. Якщо цих грошей буде достатньо, Ви можете підписати з продавцем будинку попередній договір, за формою банку замовити оцінку в оцінної компанії і разом з ним надати в банк документи по ділянці і дому (повний перелік Ви отримаєте в самому банку або можете завантажити з його сайту) . Оціночний звіт, свідоцтва про власність або виписки з ЕГРН, договору придбання або приватизації, технічний паспорт на будинок, межовий план, всі сторінки паспортів всіх учасників угоди і - неповний перелік документів, які Вам потрібні. Якщо поданий повний комплект документів, банк протягом тижня схвалить об'єкт покупки і запише Вас на операцію.

Що обов'язково потрібно знати, купуючи будиночок в селі?

Чи можу я вимагати у Ощадбанку знизити мою ставку по іпотеці?

Перш ніж вносити передоплату, необхідно схвалити себе як позичальника і дізнатися точну суму видачі.

Для того щоб за допомогою іпотеки купити будинок з ділянкою, потрібно провести переговори з продавцем, який повинен надати пакет документів. У нього в обов'язковому порядку входить технічний план з випискою з ЕГРН на ділянку і будинок, а також документи на вимогу банку (правовстановлюючі документи, виписка з будинкової книги при наявності відкритої прописки).

Існує також заставу на користь фізичної обличчя. В цьому випадку не потрібно отримувати будь-які схвалення, потрібно лише зібрати необхідний пакет документів. Між фізичними особами, як правило, використовується схема позиковий договору, яка підкріплюється договором застави.

Згідно з чинним законодавством, при здійсненні угоди купівлі-продажу в якості застави можуть виступати будь-які об'єкти нерухомості, в тому числі і земельні ділянки з розташованими на них будівлями, за винятком тих, які знаходяться у державній та муніципальній власності.

Для оформлення нерухомості в заставу необхідно спочатку отримати схвалення банку на надання кредиту під покупку цієї нерухомості. При наявності схвалення між продавцем і покупцем укладається договір купівлі-продажу, в якому буде передбачено, що частина вартості буде оплачена за рахунок іпотечних коштів, наданих банком.

В цьому випадку земельну ділянку і розташований на ній будинок будуть перебувати в заставі у банку до моменту повної виплати кредиту і відсотків по ньому. Застава оформляється заставної, яка подається в Росреестр одночасно з усім комплектом документів для оформлення переходу права власності від продавця до покупця.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Як заощадити, якщо ви взяли іпотеку?

Які документи потрібно перевірити, купуючи дачу?

20 статей про те, як купити квартиру в іпотеку

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Чи підходить мій будинок під іпотеку?
Можна взяти іпотеку в одному регіоні, якщо прописаний в іншому?
Кому банки дають іпотеку на квартиру, а кому відмовляють?
Що обов'язково потрібно знати, купуючи будиночок в селі?
Чи можу я вимагати у Ощадбанку знизити мою ставку по іпотеці?
Які документи потрібно перевірити, купуючи дачу?