Реклама
Реклама
Реклама

Якщо не платити кредит, що буде? Списання боргу. Гроші.

  1. Коли банк списує безнадійну заборгованість
  2. Що буде, якщо не платити кредит
  3. Як не платити кредити законно в Росії
  4. Як не платити застрахований кредит
  5. Що таке банкрутство фізичної особи
  6. Кому слід банкрутувати
  7. Стаття 177 КК РФ при заборгованості по кредиту

ПРОФІкоммент вітає вас ПРОФІкоммент вітає вас! У цій статті ви дізнаєтеся, що буде, якщо не платити кредит три роки? В якому випадку може наступити кримінальна відповідальність, а в якому разі прострочення по платежах з терміном давності все ж списується банком з рахунків.

Кредити дуже затребувані серед населення. Отримавши кредит, можна купити квартиру, машину, замутити бізнес, купити потрібні товари. А щомісячні платежі, гармонійно стикуються з зарплатою, не так відчутні, як якщо б треба було віддавати всю суму відразу. Однак, не всі можуть впоратися з кредитним тягарем, так як платежі по кредитах вимагають стабільності, але не у кожної людини є впевненість навіть у завтрашньому дні, не те що на 10-20 років вперед. Тому, читайте далі, що буде, якщо не платити кредит 3 роки.

Зміст статті:

Коли банк списує безнадійну заборгованість

Існує кілька результатів подій, коли банк самостійно або за рішенням суду списує борг. В основному, це відбувається тоді, коли банк, вдавшись до всіляких способів повернення боргу, не може повернути гроші.

  • Сума боргу невелика. Банку невигідно затівати судові тяжби і йому простіше списати борг.
  • Повернути борг не представляється можливим.
  • Місцезнаходження боржника невідомо.
  • В ході перевірки було встановлено, що у боржника немає ніякого майна, а так само немає руху коштів на будь-яких рахунках.
  • Смерть позичальника.

Практика така, що навіть якщо у кредитоотримувача утворюються борги, то банк не поспішає звертатися до суду. Це дозволяє банку збільшити суму боргу, яку позичальник сам собі робить. Навіть якщо протягом трьох років людина не платить борг і з боку банку не отримує ніяких нагадувань, то це не означає, що банк забув про боржника. До речі, це теж важливо знати: що робити, якщо нема чим платити кредит - поради юристів .

До того ж, дуже складно цілих три роки не контактувати з банком щодо кредиту. Навіть дзвінок, здійснений співробітником банку про нагадуванні людині про борги, робить нову точку відліку в трехгодовалом терміні. До того ж лист з повідомленням від банку за адресою прописки або реєстрації боржника, яке він отримує на пошті, теж обнуляє такий термін давності. Однак, якщо людина після взяття кредиту ні разу не перерахував платіж, то його можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Про це докладніше в кінці статті.

Що буде, якщо не платити кредит

Якщо виходити з пунктів вище, то людині, який платив кредит і потім перестав, не завжди загрожує кримінальна відповідальність. Про кримінальну відповідальність за несплату кредиту ви дізнаєтеся нижче. Однак, навіть якщо людина не виплатить кредит і уникне кримінального переслідування, то ось яка дійсність чекає його попереду:

  1. Не можна мати нерухомість. За борги по кредиту її можуть забрати, тому що інформація про це, після покупки, є в Росреестра.
  2. Не можна купувати автомобіль. Як тільки у боржника з'являється якась власність, на неї тут-таки накладають арешт і забирають.
  3. Не можна заводити банківські рахунки. За борги по кредиту будь-які рахунки в будь-яких банках можуть заблокувати, а гроші, наявні на балансі карти, списуються через кредитні борги (читайте, що робити, якщо банкомат з'їв карту )
  4. Неможливо влаштуватися на роботу офіційно. Як тільки людина влаштовується на роботу, на його ІПН відбуваються податкові відрахування. За ним його тут же знаходять і зобов'язують роботодавця відраховувати частину зарплати в рахунок боргу за кредитом. Як правило, ця сума не повинна перевищувати 50% зарплати.
  5. Не можна реєструвати шлюб, так як майно, куплене на ім'я дружини (га) можуть вилучити, так як сім'я - це єдине ціле і нажите в шлюбі вважається загальним. До того ж, людині, у якого є борги за кредитами, дуже складно налагодити серйозні відносини, так як з боржником не завжди бажають реєструвати відносини офіційно.
  6. Неможливо виїхати за кордон або навіть, більш того, за межі області проживання. Так як в разі, якщо пристав-виконавець, обмежив виїзд, з цим нічого не поробиш. В аеропорті не пропустять на літак, а в касі Ж / Д не продадуть квиток.
  7. Без власності у вигляді нерухомості можна зробити прописку (постійну реєстрацію за місцем проживання) і бути повноправним громадянином, користуватися послугами держустанов. Хоча альтернативним варіантом прописки, є тимчасова реєстрація за місцем перебування, яку можна зробити, знявши квартиру і звернувшись до власників житла. Але цей спосіб життя вельми сумнівний. І до тимчасової реєстрації відносяться менш сприятливо, особливо якщо в основному паспорті немає ніякої прописки зовсім.
  8. Якщо людина прописаний у родичів, батьків, то в такому випадку він піддає ризику майно членів сім'ї. Так як за адресою прописки вважається, що у людини є майно. Якщо у родичів не буде документів на побутову техніку, то судові пристави можуть її вилучити з метою продажу та повернення частини боргу банку (дізнайтеся, як ділити кредит після розлучення ). Причому судові пристави можуть регулярно навідуватися до родичів, вилучати речі, на які немає документів, але які можна продати, навіть якщо боржник з ними не живе, а тільки прописаний на їхню адресу.
  9. Може наступити кримінальна відповідальність за ст. 177 КК РФ

Як бачите, людина, у якого є кредитні борги, стає, можна сказати, ізгоєм. Вище перелічені проблеми є основними. Однак це не повний перелік, з яким може зіткнутися окремо взятий громадянин. Адже кожна ситуація - індивідуальна.

Не платити кредит - значить позбавити себе свободи в суспільствіНе платити кредит - значить позбавити себе свободи в суспільстві

Основний мінус кредитного боргу в тому, що людина не може, володіючи великою позикової сумою грошей, розпорядиться нею розумно. Навіть якщо майно буде придбано на ім'я родича, його все одно вилучать, так як судові пристави-виконавці будуть розбиратися, звідки у родича раптом з нізвідки з'явилося дороге майно. Якщо на підставі сплати податків з'ясується, що у людини не могло бути надходження великих коштів, тоді так чи інакше ланцюжок приведе до того, що це майно придбано на кредитні гроші. Воно буде заарештовано і вилучено (продано).

Справа в тому, що при здійсненні будь-яких угод: отримання зарплати, даруванні, продажу нерухомості, автомобіля - за кожною людиною ведеться звітність в його ІПН . Так перевіряється законність і незаконність надходження коштів. При продажу майна, покупці машини, отримання спадщини - всі дані є в особистому кабінеті платника податків. Кожна людина може перевірити дану інформацію про себе на Державному ресурсі lkfl.nalog.ru

Як не платити кредити законно в Росії

Одним з важливих умови є те, що людина, у якого є доги по кредиту, повинен робити все можливе, щоб залишатися зовні сумлінним платником, бажаючим дотримуватись договору з банком. Якщо говорити про кримінальну відповідальність, то вона настає тоді, коли людина зовсім не робить ніяких платежів по кредиту, чим накликає на себе ризик бути переслідуваним законом по Ст. 177 КК РФ

Важливо знати! Щоб уникнути кримінальної відповідальності і піти від судових розглядів, отримувач кредиту повинен щомісяця сплачувати хоч якісь суми в рахунок погашення кредиту, розумні в співвідношенні з доходами, щоб не потрапити під поняття «злісного неплатника». Інакше, якщо буде доведено, що боржник мав суми в своєму розпорядженні для погашення по кредиту, але не погашав кредит в повному розмірі навмисно, його теж може очікувати кримінальна відповідальність.

Також, до поважних причин при несплаті кредиту відносяться такі ситуації:

  1. Втрата роботи позичальником з вини роботодавця.
  2. Затримка заробітної плати.
  3. Тимчасова непрацездатність позичальника в зв'язку з хворобою або травмою.
  4. Появи в сім'ї дитини і пов'язані з цим додаткові витрати на нього.
  5. Переїзд по вимушеним причин.
  6. Форс-мажорні ситуації, які потягли за собою настання страхового випадку. Наприклад, пожежа, землетрус, повінь, з зв'язку з чим майно, куплене в кредит, прийшло в непридатність. Наприклад, квартира, машина, побутова техніка.
Форс-мажорна ситуація - ідеальний страховий випадок, проте він тягне за собою псування або повну втрату купленого в кредит майна

Щоб залишатися законослухняним громадянином, людина першим повинен звертатися до банку за реструктуризацією боргу, отриманням кредитних канікул або настанням страхового випадку.

До речі, якщо ви, наприклад, чоловік, то ви можете погасити іпотечний кредит материнським капіталом , Якщо у вас вийде створити сім'ю з жінкою, у якої вже є друга дитина, або вона вагітна і ще не встигла скористатися цією державною підтримкою. Жінка має право направити кошти маткапіталу на погашення іпотеки свого чоловіка, якщо він зобов'язується в іпотечній квартирі виділити відповідну частку дітям.

Як не платити застрахований кредит

При оформленні кредиту в банку, практично завжди (в автоматичному режимі), банк плюсує до договору страхування. Оплата страховки здійснюється з позикових грошей. Від страховки відмовитися практично неможливо. Адже в разі настання страхового випадку, банк зможе отримати гроші назад. Страхові випадок прописані в кожному договорі і вони можуть відрізнятися, в залежності від певної кредитної програми, самої страхової компанії і банківських домовленостей зі страховими компаніями. Однак, існую більш-менш стандартні умови, при яких страхова компанія погашає борги кредитоотримувача:

  • Смерть позичальника.
  • Втрата працездатності, коли позичальник отримує інвалідність 1-2 групи.
  • Позичальник визнаний безвісно відсутнім, і за рішенням суду вважається померлим.

Відсутність грошей у кредитоотримувача не є страховим випадком. Однак, слід уважно читати договір. Можливо, в договорі буде прописано такий нюанс, і втрата роботи з професійної приналежності може вважатися форс-мажорною ситуацією. Все індивідуально.

Страхова компанія погашає борги по кредиту, якщо настає страховий випадокСтрахова компанія погашає борги по кредиту, якщо настає страховий випадок

Щоб не платити кредит, боржник спочатку повинен звернутися в страхову компанію, яка відноситься до банку (інформацію про неї можна знайти в кредитному договорі), з роз'ясненням, що більше немає можливості платити за кредитними зобов'язаннями, так як втратили роботу. Якщо страхова компанія відмовиться вважати такою випадок страховим, наступний етап - це суд. До речі, якщо ви жінка і у вас є проблеми з кредитом, то ви можете знайти в інтернеті багатого неодруженого чоловіка - читайте детальну інструкцію, як це зробити.

Слід врахувати такий момент - суд найчастіше стає на бік того, хто першим подає позов. Таким чином, це показує, яка сторона є потерпілою. Тому, слід взяти письмову відмову в страховій компанії, яка відмовилася визнавати випадок страховим і прикласти його до позовної заяви. Також до позовної заяви бажано додати всі документи, що підтверджують втрату роботи з професійної приналежності.

Найімовірніше, що суд після такої заяви відповість відмовою, тому що немає фактів відсутності роботи за вашою спеціальністю. Для цього потрібно буде стати на облік в службу зайнятості. Там необхідно взяти довідку про те, що за місцем проживання відсутній робота в тій сфері, яка була на момент взяття кредиту. Якщо в службі зайнятості пропонуватимуть влаштуватися за іншою спеціальністю, пройти курси отримання додаткової кваліфікації, то необхідно наполегливо робити упор саме на пошук роботи за втраченою спеціальності. До речі, читайте , Як заробити гроші сидячи вдома - адже будь-яка копійка не зайва. На цьому просто необхідно наполягати, щоб в службі зайнятості отримати довідку, що за втраченою спеціальності вакансій не запропоновано.

Після цього слід знову звернутися до суду про визнання вашого випадку страховим, так як це можна віднести до форс-мажорній ситуації і роботи за втраченою спеціальності немає. Не можна не погодитися, що така можливість є не у всіх людей. Чим складніше кваліфікація, відповідно, займана посада при оформленні кредиту, тим простіше довести, що більше знайти роботу не представляється можливим. Однак треба робити упор на цьому в будь-якому випадку, так як суд - це єдина інстанція, яка може вирішити ситуацію кредитного боргу.

А також, як варіант, останнє, що може зробити людина - це визнати себе в судовому порядку банкрутом.

Що таке банкрутство фізичної особи

Банкрутство - це визнання людини неплатоспроможним, внаслідок чого він може бути звільнений від багатьох кредитних зобов'язань. Однак, у людини, який визнається банкрутом, є ряд обмежень, про які поговоримо далі.

Банкрутом може визнати себе фізична особа, якщо його борг за кредитами перевищив 500 тисяч рублів. А також, для того, щоб по суду людини визнали банкрутом, повинні бути вагомі причини, які стали причиною фінансового краху. До них відносяться:

  • Втрата роботи в зв'язку з ліквідацією підприємства або вимушеного скорочення штату співробітників.
  • Тяжка хвороба

Однак слід враховувати те, що в ході визнання людини банкрутом, проводитиметься реструктуризація боргу, а також реалізація наявного у боржника майна. Імовірність, що платити за боргами зовсім не доведеться - малоймовірна.

Банкрутство фізичної особи - не факт списання боргуБанкрутство фізичної особи - не факт списання боргу

Однак, людина може бути впевнений в наступному - недоторканністю володіє наступне майно:

  • Єдино житло, в якому проживає людина. Це може бути будинок або квартира. Але якщо є і будинок, і квартира, то, швидше за все, щось одне буде вилучене і реалізоване в рахунок погашення боргу. Хоча є і що перешкоджають цьому чинники. Якщо житло оформлено на кількох людей (членів сім'ї), для яких будинок або квартира є єдиним житлом, то конфіскувати таке майно буде практично неможливо.
  • Побутову техніку, вартістю до 30.000 рублів.
  • Домашні тварини: рогата худоба, бджоли.
  • Медалі та нагороди.
  • Одяг
  • Продукти харчування
  • Власність, яка використовується для професійної діяльності.

Тепер, коли зрозуміло, де банкрут залишається захищеним, поговоримо про мінуси. Адже визнати себе банкрутом - значить поставити собі ряд соціальних обмежень:

  1. Чи не вийде взяти повторний кредит протягом 5 років.
  2. Протягом 5 років буде неможливо, претендувати на статус банкрута.
  3. Протягом 3 років банкрут не зможе зареєструвати юрособу. Тобто стати підприємцем і зареєструвати фірму.
  4. Можливо, буде обмежений виїзд за кордон. Це буде в тому випадку, якщо кредитор (банк), офіційно цього потребують в судовому порядку. Але не факт, що дане зустрічну заяву в суд буде задоволено суддею. Все залежить від індивідуального випадку.
  5. Письмові угоди банкрут може здійснювати тільки в присутності фінансового керуючого, послуги якого він сам повинен буде оплачувати.

Тепер поговоримо про плюси, які отримує людина, яка отримала статус «Банкрут»:

  • Відстрочка по сплаті боргу
  • реструктуризація боргу
  • Можливість списання частини боргу перед кредитором.
  • Відсутність тиску з боку колекторів (проте читайте, що робити якщо дзвонять колектори )
  • Звільнення від сплати штрафів за борговими простроченням.
  • Через 5 років можна знову взяти кредит.
  • Якщо майна у людини набагато менше, ніж сума боргу, він може бути зовсім списаний.

Кому слід банкрутувати

Банкрутство фізичної особи - це можливість виходу з боргової ями. Однак цей варіант позбавлення від боргів підходить не всім.

Вигідно оголошувати себе банкрутом тим людям, майна яких не вистачить, щоб погасити борг.

У разі, якщо у людини є майно, яке може бути реалізовано в рахунок боргу, то після того, як особа в судовому порядку вимагатиме даного визнання, все майно «пустять з молотка».

А також, відсутність майна ще не є причиною списання боргу. Його можуть реструктуризувати, враховуючи фінансове становище банкрута і його сім'ї. Якщо банкрут перебуває у шлюбі і у сім'ї є дохід, то висока ймовірність, що борг такої людини не буде списаний, а в судовому порядку буде, наприклад, тільки відстрочений. Тому затівати банкрутство можна тільки тоді, коли є 100% впевненість в тому, що по суду буде виграно його повне списання. Тому, в питаннях банкрутства, слід звертатися до професіоналів в судових позовах, інакше самостійно можна собі більше нашкодити, ніж принести користі.

Стаття 177 КК РФ при заборгованості по кредиту

Щоб за цією статтею наступила кримінальна відповідальність, людини повинні визнати злісним неплатником, а значить - шахраєм. Дана відповідальність настає тоді, коли людина взагалі ні разу не заплатив по кредиту з моменту його отримання. Що підтверджує злий умисел людини при скоєнні даного діяння. Якщо в судовому порядку буде доведено, що людина є злісним неплатником навмисне, то йому загрожує:

Стаття 177 КК РФСтаття 177 КК РФ

  • Позбавлення волі на строк до двох років.
  • Арешт на строк до шести місяців.
  • Обов'язкові роботи на строк до 480 годин.
  • Примусові роботи на строк до 24 місяців.
  • Грошове стягнення зарплати (частини доходів), терміном до 18 місяців.
  • Адміністративний штраф до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дивіться, які важливі зміни в законодавстві відбулися в 2017 році . Щоб кримінальна відповідальність наступила, у людини повинні бути:

  1. Борг, що перевищує півтора мільйона рублів.
  2. Доказ в судовому порядку, що людина навмисне ухилявся від сплати кредиту.
  3. Судове рішення про визнання людини винним за статтею 177 КК РФ.

В якому випадку буде доведена вина за статтею 177 КК РФ

  1. На рахунках у боржника було достатньо коштів для погашення кредиту, але він навмисне не погашав кредит.
  2. Людина умисне приховав від пристава-виконавця, що погасив новий кредит.
  3. Боржник здійснював операції купівлі-продажу свого майна, але отримані кошти (частину коштів) не звернув на погашення боргу.
  4. Людина як підприємець здійснював фінансово-кредитні операції, отримував і видавав грошові кошти, але не погашав кредит.
  5. Переоформляв нерухоме майно на своїх родичів з метою створення ситуації, при якій кредитор не може повернути борг шляхом конфіскації майна.
  6. Приховував додаткові джерела доходу, вводив в оману судового пристава.
  7. Чи не реагував на виклики судового пристава, і не представив поважних причин, за якими не зміг його відвідати, в той час як пристав виконавець займався виконанням судового акта.
  8. Міняв роботу і місце проживання з метою ввести в оману судову справу.
  9. Надавав на кредитора тиск незаконного характеру.
  10. Пред'являв суду неправдиві докази.

Увага! Якщо людина у своєму розпорядженні кошти для погашення кредиту, але навмисне платив неповні суми, тоді йому також не вийде уникнути кримінальної відповідальності за цією статтею кримінального кодексу. Якщо буде доведено, що людина робила неповні платежі спеціально, щоб не стати «злісним неплатником», то йому доведеться понести покарання за рішенням суду, виходячи з конкретної ситуації боржника.

У цій статті ви дізнаєтеся, що буде, якщо не платити кредит три роки?