Реклама
Реклама
Реклама

Як взяти в сім'ю дитину-сироту в Підмосков'ї

Процес усиновлення дитини багатьом може здатися затягнутим і трудомістким. Так, збір документів і очікування рішення органів опіки та піклування займають якийсь час. Однак все це здається незначним, коли батько нарешті возз'єднується зі своїм малюком. Як в Підмосков'ї взяти на виховання дитину і які документи потрібні, читайте в матеріалі порталу mosreg.ru.

ru

У Московській області щорічно скорочується число сиріт, які виховуються в дитячих будинках. За період з 2012 року по 2016 рік воно скоротилося на 70% - з 4400 до 1313 дітей. А з початку 2017 роки кількість дітей, які залишилися без піклування батьків, в Підмосков'ї знизилося на 13% в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.

Основною заслугою поліпшення показників називають роботу органів опіки і піклування. Зараз в Підмосков'ї працюють 73 служби супроводу заміщуючих сімей, які надають безоплатну консультаційну підтримку. Чимало на себе беруть і педагоги Школи прийомних батьків (ШПР). У 2016 році підготовку в них пройшли понад 2,5 тисячі жителів області, з початку поточного року - вже понад 900 осіб.

Хто може взяти дитину на виховання

Хто може взяти дитину на виховання

Взяти дитину на виховання або оформити над ним опіку в Підмосков'ї може як сімейна пара, так і громадяни, які не перебувають у шлюбі. Вони повинні бути повнолітніми і відповідати наступним критеріям:

• дієздатність;

• відсутність судимості за тяжкі та особливо тяжкі злочини;

• мати дохід, що забезпечує прожитковий мінімум кожному члену сім'ї, включаючи усиновлюваної дитини;

• мати постійне місце проживання (житло повинно відповідати санітарним вимогам);

• без серйозних захворювань, що ускладнюють виконання батьківських обов'язків;

• не мати позбавлення по суду батьківських прав або обмеження в батьківських правах.

Форми сімейного влаштування

У Московській області існують чотири форми сімейного влаштування дітей: усиновлення, опіка (або піклування), прийомна сім'я та патронат. Розглянемо кожну форму зокрема і розберемо, як можна стати батьком для дитини-сироти при кожній з них.

УСИНОВЛЕННЯ є пріоритетною формою сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. У цьому випадку дитина набуває усіх прав і обов'язків рідного (немайнові та майнові, в тому числі житлові права).

Етапи усиновлення:

Насамперед жителі Підмосков'я, які бажають усиновити дитину, повинні пройти навчання в ШПР. Однак ця умова не поширюється на близьких родичів (бабусі, дідусі, тітки, дядьки).

Курси проводяться протягом 1,5 місяця. Під час навчання кандидати у прийомні батьки отримують знання і навички, необхідні для виховання сироти. Паралельно з навчанням в ШПР можна приступити до збору документів.

документи:

Жителі Підмосков'я, які бажають усиновити дитину, подають до органу опіки та піклування за місцем свого проживання відповідну заяву з додатком наступних документів:

• паспорт, або інший документ, що засвідчує особу;

• коротка автобіографія;

• довідка з місця роботи із зазначенням посади та заробітної плати або копія декларації про доходи;

• копія фінансового особового рахунку і виписка з будинкової (поквартирно) книги з місця проживання або документ, що підтверджує право власності на житлове приміщення;

• довідка органів внутрішніх справ про відсутність судимості за умисний злочин проти життя чи здоров'я громадян;

• медичний висновок державного або муніципального лікувально-профілактичного закладу про стан здоров'я особи, яка бажає усиновити дитину, оформлене в порядку, встановленому Міністерством охорони здоров'я Російської Федерації;

• копія свідоцтва про шлюб (якщо перебувають у шлюбі).

Після представлення пакету документів в орган опіки необхідно буде дочекатися висновку про можливість взяти дитину (видається через 15 днів). Пошук дитини можна вести як самостійно через Федеральний банк даних про дітей-сиріт або базу відеоанкет дітей-сиріт , Так і через органи опіки за місцем проживання.

Отримавши інформацію про дитину, необхідно оформити документ-напрямок на його відвідування (термін дії - 10 днів з моменту видачі) і познайомитися з малюком в дитячому закладі. При необхідності на цьому етапі можна провести незалежне медичне обстеження дитини.

Після того як рішення взяти дитину в сім'ю прийнято, слід подати заяву до суду про усиновлення, приклавши пакет документів. Судове рішення виноситься не пізніше 2 місяців з моменту подачі заяви. Воно вступає в силу в протягом 10 днів з моменту його винесення.

Усиновителі зобов'язані особисто забрати дитину з дитячого закладу, пред'явивши згоду суду, і зареєструвати усиновлення в органах РАГС.

Протягом трьох років після усиновлення органи опіки та піклування будуть відвідувати дитину. Після закінчення цього терміну необхідність перевірки прийомної сім'ї встановлюється індивідуально відповідно до конкретної ситуації.

ВАЖЛИВО! Процес усиновлення є таємницею. Особи, що розголосили її проти волі усиновителів, притягуються до кримінальної відповідальності відповідно до ст. 155 КК РФ.

Опікунство (ПІКЛУВАННЯ) - найпоширеніші форми влаштування дітей в Росії. Опіка встановлюється над дітьми, які залишились без піклування батьків, до 14 років, піклування - над дитиною у віці від 14 до 18 років. Кандидат в опікуни (піклувальники) повинен пройти навчання в ШПР (крім близьких родичів).

Для встановлення опіки або піклування необхідна згода дитини, якщо вона досягла десятирічного віку. Дитина приймається в таку сім'ю тимчасово на правах воспитуемого. Він може спілкуватися зі своїми батьками або родичами, і опікуни (піклувальники) не має права перешкоджати цьому.

документи:

Кандидат в опікуни (піклувальники) надає заяву з проханням про призначення його опікуном з додатком наступних документів:

• паспорт, або інший документ, що засвідчує особу;

• довідка з місця роботи із зазначенням посади та зарплати за останні 12 місяців;

• виписка з будинкової книги та копія фінансового особового рахунку з місця проживання;

• медичний висновок про стан здоров'я;

• довідка про відсутність судимості за умисний злочин проти життя і здоров'я,

• копія свідоцтва про шлюб (якщо складається);

• письмова згода повнолітніх членів сім'ї (якщо є), які проживають разом з громадянином, на прийняття дитини під опіку (піклування),

• коротка автобіографія,

• документ про проходження підготовки громадянина в ШПР (якщо є).

Після подачі всіх документів за справу беруться співробітники органів опіки та піклування. Вони з'ясовують думку дитини, проводять обстеження умов проживання кандидата в опікуни (піклувальники). При позитивному результаті кандидату видається висновок про можливість бути опікуном / піклувальником. У разі відмови заявникові повертають його документи і роз'яснюють порядок оскарження рішення в судовому порядку.

Припинення опіки відбувається, як тільки дитина досягає 14 років. Після цього опіка автоматично трансформується в піклування, яке припиняється після досягнення дитиною повноліття.

ПРИЙМАЛЬНЯ СІМ'Я як інститут сімейного законодавства виник і розвинувся з ідеї створити дитячі будинки сімейного типу. Прийомна сім'я утворюється на основі договору, укладеного між органом опіки та піклування і прийомними батьками (подружжям або окремими громадянами). Якщо дитина досягла 10 років, при оформленні договору враховується його думку, чи хоче він стати частиною такої родини чи ні.

документи:

Заява з проханням дати висновок про можливість бути прийомними батьками подається до органу опіки та піклування за місцем проживання. До нього додаються такі документи:

• паспорт, або інший документ, що засвідчує особу;

• довідка з місця роботи із зазначенням посади та розміру заробітної плати або копія декларації про доходи, засвідчена в установленому порядку;

• характеристика з місця роботи;

• коротка автобіографія;

• документ, що підтверджує наявність житла у кандидата (-ів) (копія фінансово-особового рахунку з місця проживання і виписка з будинкової книги (поквартирно) книги для наймачів житлового приміщення в державному і муніципальному житловому фонді або документ, що підтверджує право власності на житлове приміщення) ;

• копія свідоцтва про укладення шлюбу (якщо перебувають у шлюбі);

• медична довідка лікувально-профілактичного закладу про стан здоров'я кандидата (-ів).

При підготовці висновку органи опіки та піклування оцінюють особисті якості людей, які бажають взяти на виховання дитину, їх здатність до виконання обов'язків по вихованню дітей, ставлення між дитиною та прийомними батьками, ставлення до дитини інших членів сім'ї прийомних батьків.

Висновок про можливість стати прийомними батьками готується протягом 20 днів з дня подачі заяви і документів. Термін приміщення дитини в сім'ю прописується в договорі і може бути різним.

При патронатного виховання дитина-сирота передається на утримання і виховання в сім'ю на термін не більше 6 місяців. Громадянин зможе взяти не більше трьох дітей.

ПАТРОНАТСТВО - порівняно нова форма сімейного влаштування дитини. Вона поки не увійшла до федерального законодавства і регулюється законами регіонів. У Московській області патронатство існує 2003 року (закон Московської області «Про патронат» №77 / 2003-ОЗ від 05.07.2003).

Щоб стати патронатних вихователем, необхідно подати такі документи:

• заяву про бажання стати патронатних вихователем;

• паспорт та його копію, завірену в установленому порядку;

• довідку з місця роботи із зазначенням розміру заробітної плати або копію декларації про доходи, завірену в установленому порядку;

• документ, що підтверджує наявність житла (копія фінансового особового рахунку з місця проживання і виписка з будинкової (поквартирно) книги для наймачів житлового приміщення в державному чи муніципальному житловому фонді або документ, що підтверджує право власності на житлове приміщення);

• довідка з ОВС про відсутність судимості;

• медична довідка лікувально-профілактичного закладу про стан здоров'я.

Договір про патронатного виховання укладається між патронатних вихователем і територіальним органом опіки та піклування Московської області.

Надія Осодоева