Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Путін напередодні виборів змінив формат послання Федеральним зборам: він пояснював, що і як має бути, нічого не обіцяючи. За планом, все буде добре

Послання Президента Федеральним зборам, 1 березня 2018 року
Послання Президента Федеральним зборам, 1 березня 2018 року
Послання Президента Федеральним зборам, 1 березня 2018 року

Президент Росії Володимир Путін 1 березня в 12:00 за московським часом почав оголошення свого традиційного послання Федеральним зборам. Судячи з початку виступу, президент ще не до кінця оговтався від застуди , Про яку стало відомо в середині лютого (тоді він навіть втратив голос). Сьогодні Путін, стоячи на трибуні "Манежу", часто підносив хустку до носа, голос його іноді переривався, він часто відкашлювався.

У новітній історії Росії це вже 24-е послання, а для Путіна - 14-е. Але на цей раз формат заходу зазнав ряд важливих змін в зв'язку з виборами президента РФ, які пройдуть через два тижні після сьогоднішнього всеросійського виступу Путіна.

По-перше, мова чинного президента, який зібрався перемогти на чергових виборах глави держави, адресована на цей раз всім громадянам країни, а не її політичній еліті. Таким чином, передвиборний штаб президента використовував даний захід, яке в прямому ефірі транслювали державні телеканали і радіо, для передвиборної агітації за Путіна. Росіянам наочно пояснили, що треба йти голосувати за Путіна, тому що він створив фантастичне зброю , І гроші громадян йшли на зміцнення обороноздатності РФ.

По-друге, велика частина послання присвячена не підсумками минулого року правління Путіна, а тому, як, на думку Кремля, буде або повинна виглядати наступна "шестирічка" правління нинішнього президента (уже четвертий термін). Таким чином, послання стало багатим на передвиборні обіцянки кандидата в президенти Путіна. У Кремлі цього і не приховували - прес-секретар президента Дмитро Пєсков заявив, що перспективи на майбутнє в посланні збігаються з програмою Путіна на майбутніх виборах.

По-третє, під час оголошення послання вперше активно використовувалися екрани з інфографікою, діаграмами та іншої наочною агітацією з метою кращої візуалізації слів Путіна для населення Росії. Показ на великому екрані новітнього російського зброї, що не має аналогів в світі , Набув важливий електоральний ефект. А зробити те ж саме в Георгіївському залі Кремля було неможливо.

По-четверте, захід було винесено за стіни Кремля, який асоціюється з неприступністю і віддаленістю влади від народу, і стало виглядати "доступніше" для електорату, який повинен голосувати за Путіна 18 березня.

Перша частина нинішнього послання президента Путіна була присвячена тому, як повинна бути влаштована життя в Росії і як потім в Росії буде добре. Але головною і основною стала друга частина послання, в якій президент перейшов від обіцянок до брязкання новітнім фантастичним зброєю .

- Путін: сьогоднішнє послання носить особливий, рубіжний характер
- Головний і ключовий фактор розвитку РФ - благополуччя громадян
- За наступні шість років повинен вдвічі знизитися рівень бідності
- Росії потрібно розширити простір свободи в усіх сферах
- До 2030 року середня тривалість життя в РФ повинна перевищити 80 років
- Технологічне відставання неприпустимо в Росії
- Обсяги житлового будівництва повинні бути збільшені в півтора рази
- Кадастрова вартість нерухомості повинна бути переглянута в 2018 році
- Регіони повинні поліпшити стан доріг
- Треба забезпечити індексацію пенсій вище інфляції
- Витрати на охорону здоров'я в РФ треба збільшити вдвічі, до 5% ВВП
- Нове просторовий розвиток РФ має сформувати масовий середній клас
- РФ повинна стати одним зі світових центрів обробки та зберігання інформації
- У РФ необхідно поліпшити якість питної води
- Путін половину послання представляв новий фантастичний вигляд озброєнь: "Сармат", "Кинджал", "Авангард", лазерні промені ...
- Повний ТЕКСТ послання на сайті президента

Формат спілкування глави держави з парламентаріями у вигляді послання Федеральним зборам передбачений Конституцією РФ. У цьому програмному політико-правовому документі президент традиційно викладає свою оцінку стану справ в країні і бачення основних напрямків розвитку внутрішньої і зовнішньої політики на найближчий рік і на перспективу. Це послання Путін повинен був оголосити до кінця минулого року, але переніс ближче до виборів. Те, що тепер цей захід носить явно передвиборне забарвлення, не бентежить ні самого президента, який відмовився від дебатів з іншими кандидатами, ні Центрвиборчком РФ.

У посланні на цей раз чекали яскраві популярні заходи, серед яких боротьба з бідністю, яка за весь час президентства Путіна не тільки не скоротилася, а й зросла . Крім того, - нові соціальні ініціативи, будівництво культурних об'єктів в регіонах і т.д. Очікувалося, що Путін повідомить про свої нових травневих указах , Аналогічних тим, що підписав після перемоги на виборах у 2012 році.

Путін торкнувся проблем вітчизняної науки і теми створення умов для роботи бізнесу в Росії - тобто питань поліпшення ділового клімату, формування комфортних умов для інвестицій в нові виробництва, реформування системи професійної та вищої освіти для вітчизняної промисловості, сільського господарства та інших галузей.

Путін: сьогоднішнє послання носить особливий, рубіжний характер

За словами Володимира Путіна, сьогоднішнє послання носить особливий, рубіжний характер. Сьогодні кожен наш крок і вчинок визначає розвиток Росії на десятиліття вперед.

"Шановні члени Ради Федерації і депутати Державної думи, сьогоднішнє послання носить особливий, рубіжний характер, як і той час, в який ми живемо, коли значимість нашого вибору, значимість кожного кроку, вчинку виключно високі", - сказав глава держави.

"Саме в такі поворотні моменти Росія не раз доводила свою здатність до розвитку, до оновлення, освоювала землі, будувала міста, підкорювала космос, здійснювала грандіозні відкриття, - заявив російський лідер. - Ця постійна спрямованість у майбутнє, сплав традицій і цінностей забезпечили спадкоємність нашої тисячолітньої історії. Ми також пройшли через масштабні непрості перетворення, впоралися з абсолютно новими і дуже складними економічними, соціальними викликами, зберегли єдність країни, утвердилися як демократична про Товариство на вільному, самостійному шляху ".

"Стійкість - основа, але не гарантія подальшого розвитку. Ми не маємо права допустити, щоб досягнута стабільність привела до самозаспокоєння", - сказав Путін. "Тим більше що багато проблем у нас ще далеко не вирішені", - підкреслив він.

Президент сказав, що "постійна спрямованість у майбутнє, сплав традицій і цінностей забезпечили спадкоємність нашої тисячолітньої історії".

Росія "пройшла через масштабні, непрості перетворення, впоралася з абсолютно новими і дуже складними економічними, соціальними викликами, зберегла єдність країни, утвердилася як демократичне суспільство на вільному самостійному шляху".

Президент зазначив, що в Росії забезпечена "стійкість і стабільність практично у всіх сферах життя - а це критично важливо для нашої величезної багатонаціональної країни зі складним федеративним устроєм, різноманіттям культур".

Головний і ключовий фактор розвитку РФ - благополуччя громадян

Росія - одна з провідних держав з оборонним і економічним потенціалом, але з точки зору добробуту людей ще багато чого доведеться зробити, сказав президент РФ, зазначивши, що в основі всього лежать заощадження народу Росії.

За його словами, благополуччя громадян - головний і ключовий фактор розвитку Росії. "Наш пріоритет - це благополуччя людей. Ми повинні дати людям гідну роботу", - сказав президент.

За його словами, люди повинні мати можливість реалізувати себе.

За наступні шість років повинен вдвічі знизитися рівень бідності

Президент зазначив, що з бідністю сьогодні стикаються 20 мільйонів громадян.

Він поставив завдання за шість років удвічі знизити рівень бідності. "Ми повинні вирішити одну з ключових завдань на майбутнє десятиліття - забезпечити впевнене, довгострокове зростання реальних доходів громадян, а за шість років як мінімум удвічі знизити рівень бідності", - заявив глава держави в посланні Федеральним зборам РФ.

На думку Путіна, "на принципах справедливості та адресності потрібно вибудувати всю систему соціальної допомоги". "Ми багато про це говоримо, але це потрібно врешті-решт зробити. Її повинні отримувати громадяни, сім'ї, які дійсно потребують", - вказав президент.

До 2030 року середня тривалість життя в РФ повинна перевищити 80 років

Президент нагадав, що в останні роки за рахунок активної підтримки сім'ї, материнства, дитинства вдалося переламати негативні демографічні тенденції.

Середня тривалість життя в Росії повинна перевищити 80 років до кінця наступного десятиліття, заявив Путін.

"Сьогодні ми зобов'язані поставити перед собою мету принципово нового рівня - до кінця наступного десятиліття Росія повинна впевнено увійти в клуб країн" 80 плюс ", де тривалість життя перевищує 80 років. Це в тому числі такі країни, як Японія, Франція, Німеччина", - сказав Путін.

Він розповів, що в останні роки темпи зростання середньої тривалості життя в Росії одні з найвищих в світі. "Нам вдалося цього добитися. Тривалість життя збільшилася більш ніж на сім років і становить 73 роки. Цього, звичайно, недостатньо", - сказав президент.

Росії потрібно розширити простір свободи в усіх сферах

Для динамічного розвитку Росії потрібно розширити простір свободи в усіх сферах і зміцнити інститути демократії, заявив президент РФ Володимир Путін.

"Щоб йти вперед, динамічно розвиватися, ми повинні розширити простір свободи, причому в усіх сферах, зміцнювати інститути демократії, місцевого самоврядування, структури громадянського суспільства, судів", - сказав він в середу, звертаючись з посланням.

За його словами, Росія повинна "бути країною, відкритою світу, новим ідеям та ініціативам".

Путін також вказав на необхідність прийняти "давно назрілі, непрості, але вкрай необхідні рішення, відсікти все, що гальмує наш рух, розкритися людям в повну силу і реалізувати себе". "Саме відставання - ось головна загроза і ось наш ворог. Якщо не переламаємо ситуацію, воно буде неминуче посилюватися", - підкреслив президент.

За його словами, Росії потрібно забезпечити таку динаміку розвитку, щоб ніякі перепони не завадили їй самостійно і впевнено йти вперед.

Технологічне відставання неприпустимо в Росії

Найближчі роки стануть вирішальними для майбутнього країни, підкреслив Путін. За його словами, це не пов'язано з виборами. Йдеться про розвиток технологій. Відставання в цій сфері є неприпустимим, зауважив глава держави.

За його словами, технологічне відставання несе ризики втрати суверенітету. "Від нас чекають сильного відповіді. І ми готові дати таку відповідь", - підкреслив Путін.

Глава російської держави заявив, що тих, хто не зможе освоїти і використовувати технологічну хвилю, вона захлесне і втопить.

"У світі сьогодні величезний технологічний потенціал, який дозволяє поліпшити якість життя людей", - зазначив лідер РФ.

Обсяги житлового будівництва повинні бути збільшені в півтора рази

Глава держави поставив завдання збільшити обсяги житлового будівництва в півтора рази.

Він назвав три чинники підвищення доступності житла. Йдеться, зокрема, про зростання доходів, зниження ставки. Іпотека повинна стати доступною для більшості громадян, зазначив президент.

А особливу увагу повинні бути приділена соціальним і інфраструктурним проектам.

Люди, які вкладають гроші в будівництво житла, повинні бути захищені, сказав Путін, відзначивши, що ризики повинні брати на себе не пайовики, а банки.

Кадастрова вартість нерухомості буде переглянута в 2018 році

Кадастрова вартість нерухомості дуже часто перевищує ринкову, оголосив президент Росії. "Ми так не домовлялися! І люди цього від нас не чекали! Кадастр треба переглянути вже в першому півріччі 2018 року", - сказав він.

Податок на квартири для фізичних осіб повинен бути посильним, підкреслив глава держави.

"Пропоную повернутися до податку на майно для фізосіб, він повинен бути справедливим і посильним для громадян. Коли сидять в цьому залі колеги переконували нас - і мене в тому числі - використовувати ринкову вартість нерухомості при розрахунку цього податку, вони говорили, що старі оцінки БТІ - це анахронізм. Однак в реальності виявилося, що кадастрова вартість, яка начебто повинна відповідати ринковій, часто значно її перевищує ", - сказав він.

"Потрібно уточнити механізм розрахунку податку, а також визначення кадастрової вартості нерухомості. У будь-якому випадку вона не повинна перевищувати реальну ринкову вартість. Всі рішення необхідно прийняти максимально швидко, в першому півріччі поточного року", - заявив президент.

Путін зобов'язав регіони поліпшити стан доріг

Президент Росії зобов'язав регіональні влади поліпшити стан доріг.

Глава держави звернувся до голів регіонів і зажадав їх пильної уваги до цієї проблеми.

"Необхідно подвоїти витрати на будівництво і облаштування доріг", - заявив Путін. На фінансування дорожнього будівництва буде виділено 11 трильйонів рублів.

Треба забезпечити індексацію пенсій вище інфляції

Пенсії повинні регулярно індексуватися на розмір, що перевищує рівень інфляції, вказав президент РФ Володимир Путін у щорічному посланні Федеральним зборам.

"Ми повинні домогтися збільшення розмірів пенсій, забезпечити їх регулярну індексацію вище темпів інфляції", - сказав глава держави.

"Будемо прагнути і до того, щоб скорочувався розрив між розміром пенсії і заробітною платою, яка була у людини перед виходом на пенсію", - продовжив президент.

Він також вказав на необхідність підвищити якість медичного і соціального обслуговування людей похилого віку, допомагати тим, хто залишився самотній і виявився в складній життєвій ситуації.

Витрати на охорону здоров'я в РФ треба збільшити вдвічі, до 5% ВВП

Президент Росії в щорічному посланні парламенту поставив завдання домогтися зростання витрат на охорону здоров'я до 5% внутрішнього валового продукту, використовуючи такі джерела фінансування, які не стримували б економічне зростання.

"У 2019-2024 роках на розвиток системи охорони здоров'я з усіх джерел буде потрібно щорічно направляти в середньому більше 4% ВВП. Але прагнути треба, безумовно, до 5% ВВП", - заявив Путін.

За його словами, "в абсолютному вираженні це буде означати, що загальні обсяги витрат на охорону здоров'я повинні збільшитися вдвічі. При цьому треба знайти додаткові можливості для фінансування, які не стримували б економічне зростання".

Нове просторовий розвиток РФ має сформувати масовий середній клас

Сучасне середовище необхідно створити в російських містах за допомогою масштабної програми просторового розвитку Росії і в найближчі шість років треба подвоїти витрати на ці цілі, заявив президент Росії.

"Нам потрібно створити сучасне середовище, змінити на краще наші міста і селища, щоб вони зберегли своє обличчя і історичну спадщину. У нас вже є успішний досвід поновлення міського середовища, від цього ми хочемо зараз відштовхнутися. У Казані, у Владивостоці, в Сочі, а також багато регіональних столиці і малі міста в принципі навчили це робити ... Пропоную розгорнути масштабну програму просторового розвитку Росії, включаючи розвиток міст та інших населених пунктів, як мінімум подвоїти витрати на ці цілі в наступні шість років ", - сказа він.

Влада підтримають ініціативи, які дозволять містам розкриватися по-новому. Особлива увага буде приділена соціальним і інфраструктурним проектам, заявив Путін.

Модернізація міського середовища і впровадження цифрових технологій в роботу соціальних об'єктів, громадського транспорту і ЖКГ дозволять сформувати масовий середній клас в Росії.

"Оновлення міського середовища має базуватися на широкому впровадженні передових технологій, сучасних архітектурних рішеннях, на використанні цифрових технологій в роботі соціальних об'єктів, громадського транспорту, комунального господарства. Такий масштабний проект - це нові економічні та соціальні перспективи для людей, сучасне середовище для життя, сучасних культурних і громадських ініціатив для малого бізнесу і стартапів. Все це послужить для формування в Росії масового, діяльного середнього класу ", - сказав Президе нт.

За его словами, успіх цього проекту много в чому буде залежаться від міськіх и місцевіх влади, від того, як смороду будут відгукуватіся на Предложения мешканців різніх поколінь. "Важливо, щоб розвиток міст стало рушійною силою для всієї країни, активна динамічне життя Росії не може зосередитися на кількох мегаполісах, ці міста повинні поширювати свою енергію і служити опорою для збалансованого просторового розвитку всієї Росії", - зазначив Путін. Одним з важливих чинників цього розвитку є, на його думку, сучасна інфраструктура.

РФ повинна стати одним зі світових центрів обробки та зберігання інформації

Росія повинна стати одним зі світових центрів обробки та зберігання великих масивів інформаційних даних, заявив президент РФ Володимир Путін, оголошуючи послання Федеральним зборам.

"За допомогою передових комунікацій ми відкриємо нашим громадянам всі можливості цифрового світу, і це не тільки сучасні сервіси онлайн освіти або телемедицини, що само по собі вкрай важливо. Ми з вами це розуміємо", - сказав російський лідер.

Він підкреслив, що "люди зможуть створювати в цифровому просторі наукові, волонтерські команди, проектні групи, компанії". На його думку, для такої величезної країни по території, як Росія, таке об'єднання талантів, компетенцій, ідей - це колосальний проривний ресурс.

У РФ необхідно поліпшити якість питної води

Президент у своєму посланні заявив, що в Росії необхідно поліпшити якість питної води.

Необхідно рекультивувати звалища в межах міст та поліпшити якість питної країни по всій країні. У деяких населених пунктах воду до сих пір дають "по годинах", зазначив Путін.

Для цього необхідно реалізувати проекти, пов'язані з екологією Байкалу і волзького басейну. Це поліпшить якість життя як мінімум половини населення.

Президент закликав також взагалі поліпшити екологічну ситуацію в країні. Він зазначив, що "переносів" у цьому питанні більше не буде.