Реклама
Реклама
Реклама

Забір між дачними ділянками: нормативи забудови

  1. Умови і норми для огорож
  2. Нормативні відстані до будівель
  3. Яким має бути відстань між стовпами?
  4. Висота огорожі
  5. Відстань від огорожі до дороги

Деякі помилково вважають, що паркан між ділянками можна ставити будь-яким чином, а така його встановлення не керується нормами. Але це далеко не так. Справа в тому, що паркан - це будівельна конструкція, яка при деяких обставинах може стати джерелом небезпеки. Це такі випадки, як пожежа, коли вогонь від однієї дерев'яної конструкції легко перекинеться на іншу, якщо не витримати певну відстань. Деякі помилково вважають, що паркан між ділянками можна ставити будь-яким чином, а така його встановлення не керується нормами

Схема мінімальних відстаней для забудов на ділянці.

Висота огороджень теж регламентована, як і їх установка на певній відстані від доріг, проїжджої частини, жвавій і широкої магістралі, пішохідної зони. Паркан, який ставиться між двома сусідніми ділянками, повинен мати певну висоту, форму (же не бути суцільними), не мати елементів, які можуть стати потенційно небезпечними для жителів сусідньої дачі.

Охарактеризуємо, які вимоги пред'являються при спорудженні огорож, які фактори необхідно при цьому враховувати, на що звертати увагу.

Все про покрівлі дахів своїми руками - kryshikrovli.ru .

Умови і норми для огорож

Будь паркан між ділянками регламентується згідно СНиП 30-02-97, тобто правилами планування, забудови дачних і садових ділянок. Відповідно до такого припису, все дачні територіальні одиниці повинні бути обгороджені. Можливе застосування різних конструкцій (сітчасті або гратчасті), які можуть досягати висоти в 1 м (в деяких випадках - 1,5 м). влаштування огорожі і їх конструкція допускається за спільним рішенням всіх членів садового об'єднання. За боку проїздів або вулиць, згідно з регламентом, допускається монтаж будівель з більшою висотою, повністю глухих огорож.

Слід врахувати, що раніше паркан виконував одну функцію - захист ділянки від проникнення. Але сьогодні огорожі - це ще й важливий декоративний елемент, який не тільки забезпечує захист вас і майна, але і служить відмінним прикрасою ділянки.

Норми для побудови огорож.

Згідно СНиП, установка глухого огорожі допускається тільки з боку вулиці або галасливого проїзду, дороги для забезпечення захисту від пилу, шуму, але ось між окремими ділянками такі суцільні огорожі не дозволені. Сьогодні вони часто зводяться шляхом узгодження власників цих ділянок між собою і правління садового (або дачного) об'єднання.

При спорудженні огорожі необхідно заручитися наявністю письмової угоди між вами, сусідами і правлінням, щоб в майбутньому уникнути конфлікту. Ділянка в такому випадку захищається обраним вами і узгодженими з іншими матеріалом. Якщо ж ваш сусід різко проти встановлюється вами конструкції, то необхідно шукати якусь золоту середину, так як постійні конфлікти на цьому грунті не підуть на користь ні вам, ні вашим сусідам. Рекомендується попередньо ознайомитися зі статутом садового об'єднання, щоб звести можливість конфлікту до мінімуму.

Рекомендується дотримуватися такі обмеження:

  • мінімальні відстані між огорожею і проїзною частиною;
  • мінімальна відстань між межею ділянки, тобто парканом, і санітарно-побутовими спорудами. Це житлові будинки та будинки, гостьові будиночки, господарські будівлі, скотарі та пташники, лазні, великі відкриті тераси;
  • відстані до зелених насаджень (чагарників, дерев різної висоти).

Відстані від зборів між ділянками і до будівель вимірюють від цоколя або стіни, якщо інші елементи будинку не виступають від площини стіни більше, ніж на 50 см. Тут мова йде про балконах, еркерах, ганку, свесе даху та інших архітектурних елементах. Якщо ця умова не дотримується, то відстань обчислюється, виходячи з даних від консольних навісів, балконів і іншого. Паркани можуть впливати не тільки на відстань, але і на орієнтацію ската даху. Якщо господарські будівлі знаходяться на відстані до 1 м від огорожі, то скати даху при їх будівництві необхідно орієнтувати на власну ділянку.

Треба пам'ятати про такі правила:

  • колодязі і компостні пристрої повинні знаходитися далеко не тільки від будови, але і від паркану (відстань становить від 8 м);
  • лазні та сауни повинні розташовуватися на відстані від забору, рекомендована відстань - 8 м.

Нормативні відстані до будівель

Забір між двома окремими ділянками - це не просто звичайне будова, яке позначає кордон. Це частина загального благоустрою, яка повинна відповідати певним вимогам. В даному випадку СНиП регламентує відстані від зборів, які повинні дотримуватися при будівництві самих різних будівель. Якщо враховувати нормативи забудови, то можна уникнути ряду неприємностей з сусідами.

Наводимо основні вимоги, які пред'являються в даному випадку:

Схема нормативних відстаней від огороджень до будівель.

  • між житловими будівлями і огорожею має спостерігатися віддаль не менше, ніж 3 м;
  • при будівництві господарських будівель, будов, де містяться різні тварини, подібні показники повинні бути наближені до 4 м;
  • від забору до інших будівель, наприклад, гаражів, лазні відстань може складати від 1 м.

Важливо дотримуватися певні параметри між парканами і зеленими насадженнями. Саме цей фактор стає часто предметом спору, зазвичай є високі дерева або кущі, які можуть «заважати» тій чи іншій стороні. Щоб таких конфліктів не відбувалося, необхідно керуватися наступними правилами:

  • чагарники від присадибної огорожі можуть перебувати на відстані не меншій, ніж 1 м;
  • для середніх дерев це значення - від 2 м;
  • високі дерева не можуть розташовуватися близько, необхідну відстань - від 4 м.

коли ставиться паркан і біля нього планується посадка зелених насаджень, необхідно керуватися не тільки нормами, а й здоровим глуздом, не влаштовувати посадку дерев, які можуть заважати або становити небезпеку для ваших сусідів, сусідніх будівель.

Яким має бути відстань між стовпами?

Влаштовуючи паркан між двома садовими ділянками, варто увагу приділити і стовпів. Відстань між ними може бути різним, що залежить від типу матеріалу, особливостей технології установки. При меншому кроці між опорами міцність забору набагато підвищується, але і занадто часто вони стояти також не повинні, тому що зовнішній вигляд стає не таким привабливим і акуратним, та й вартість монтажу подібного огорожі збільшується в рази. Та й навіщо перетворювати паркан між ділянками в справжнісінький частокіл?

Оптимальною відстанню між двома опорними стовпами є діапазон від 2 до 6 м, але найбільш поширені прольоти в 2,5-3 метра. Довші прольоти застосовні для спорудження цегляної огорожі або огорожі з профнастилу. У будь-якому випадку установка огорожі між сусідськими ділянками повинна забезпечити надійну, міцну конструкцію, яка не загрожуватиме безпеці людей і будівель на території.

Розміри відстаней між стовпами забору.

Висота огорожі

Споруджуючи дачний паркан між двома ділянками, необхідно врахувати, якої висоти буде огорожа. Багато хто помилково вважає, що висота огорожі, що виходить на вулицю і сусідню ділянку, може бути однією і тією ж. Жорстких норм тут немає, але є умови СНиП, які говорять наступне:

  • висота огорожі між сусідніми дачними ділянками не може бути вище, ніж 1 м;
  • паркан не повинен бути повністю глухим.

Оптимальним варіантом у даному випадку може стати паркан між ділянками у вигляді сітки рабиці, дерев'яного або металевого паркану з висотою до метра. Відстань між окремими штакетінамі має бути достатнім для нормального огляду. Багато хто віддає перевагу металеву сітку, по якій пускаються в'юнкі рослини, або висаджують перед таким парканом невисокі кущі, наприклад, смородину, аґрус.

Багато хто віддає перевагу металеву сітку, по якій пускаються в'юнкі рослини, або висаджують перед таким парканом невисокі кущі, наприклад, смородину, аґрус

Висота огороджень по ГОСТ.

Відстань від огорожі до дороги

Важливо не тільки визначити висоту огорожі між парканами, але і відстань від дороги до огорожі. Цей показник може бути різним у залежності від регіону і типу населених пунктів. Крім того, проїжджа частина і дорога - це різні поняття, розрізняють ще й узбіччя, пішохідні доріжки та інше. Тому відстань в кожному конкретному випадку може варіюватися. Оптимальним рішенням є відстань в 2 метри від дороги до паркану, в 5 метрів - від проїжджої частини до паркану.

Крім нормативів необхідно керуватися і зручністю заїзду особистого транспорту на ділянку. Як правило, при дуже невеликій відстані такий заїзд утруднений. 2 м при деяких ситуаціях недостатньо для безпечного руху автомобіля. Якщо у вас і є дозвіл на влаштування огорожі в 2 м від дороги, правильно розрахуйте, чи зможете ви заїхати на територію дачі, не заважаючи іншим учасникам руху, дотримуючись власну безпеку і збереження автомобіля.

При спорудженні забору між двома дачними ділянками необхідно врахувати численні фактори, серед яких не тільки висота, але і частота розташування стовпів, відстань від паркану до найближчих будівель. Важливо дотримуватися і деякі норми, що стосуються взаємного розташування будівель та огорожі, дотримання відстані від проїжджої частини.

Яким має бути відстань між стовпами?
Та й навіщо перетворювати паркан між ділянками в справжнісінький частокіл?