Реклама
Реклама
Реклама

Висота огорожі між сусідами

  1. Нормативна документація
  2. БНіП - знай і дотримуйся
  3. Дотримання вимог пожежної інспекції
  4. Відповідність санітарно-побутовим нормам
  5. Покарання за самовільне зведення огорожі
  6. Як не вийти за межі дозволеного

При придбанні приватного будинку або дачної ділянки рано чи пізно постає питання про встановлення паркану. Забір створює відчуття особистого простору, вкриває від пилу з проїжджої частини, захищає від бігають по населеному пункту тварин. Та й просто чітко окреслити межі своєї території, щоб уникнути непорозумінь теж корисно.

Незалежно від того, з якою метою ви вирішили звести паркан, перш ніж приступати до установки, потрібно домовитися з сусідами і зібрати відповідні документи, щоб потім не довелося спішно зносити огорожу і виплачувати штрафи. Багатьох лякає паперова тяганина, пов'язана з установкою огорожі, але дотриматися всіх правил не так вже й складно. Про те, як це зробити, піде мова нижче.

Нормативна документація

Нормативна документація

Перш ніж вирушати до представників влади за офіційним дозволом, варто полюбовно домовитися з сусідами про місце установки і габаритах майбутнього паркану і зафіксувати домовленість письмово. Це допоможе уникнути непорозумінь в майбутньому
Перш за все, потрібно визначитися з тим, які паркани можна будувати, а які не можна.

Це питання регулюється будівельними нормами, прийнятими місцевим муніципальним органом. Щоб дізнатися, якої висоти стіну ви можете звести, потрібно звернутися в адміністрацію населеного пункту, на території якого знаходиться ваш земельну ділянку. Спеціаліст, який відповідає за архітектурні норми, підкаже, яким повинен бути паркан, і в яких документах можна знайти інформацію про допустимі висоті, матеріалах і інші властивості огорожі.

Важливо знати: якщо місцем розташування ділянки є приватний сектор, то огорожу, що виходить на вулицю, має розташовуватися в одну лінію з парканами сусідів. Якщо паркан виходить на проїжджу частину, слід звернутися до нормативів дорожнього будівництва. Необхідна відстань від паркану до проїжджої частини може відрізнятися в залежності від типу дороги.

Для ділянки, яка розташована в місті, може знадобитися додаткове узгодження і дозвіл архітектора. До парканів в межах міста пред'являється більше вимог, ніж до дачних, тому потрібно дізнатися, чи потрібно спеціальний дозвіл, перш ніж вибирати паркан.

БНіП - знай і дотримуйся

Вимоги для будівництва на ділянці (натисніть, щоб збільшити)

Допустима висота огорожі, описана в нормативних актах місцевого самоврядування, може відрізнятися тієї, що вказана в Сніпах. Тому варто звернутися в адміністрацію населеного пункту за більш точною інформацією.

Всі документи, в яких описані нормативи з установлення огорож, базуються на правилах, прописаних в Сніпах, будівельних нормах і правилах. Ці правила затверджені Держбудом Російської Федерації на загальнодержавному рівні. Для визначення параметрів забору використовується СНиП №30-02-97.

Відповідно до даного Сніпу, дозволена висота розділового забору між двома ділянками не може перевищувати 1,5 метра. Не можна встановлювати глухі паркани, огородження повинне мати просвіти, щоб не створювати тіні на ділянці сусідів.

Дотримання вимог пожежної інспекції

Дотримання вимог пожежної інспекції

Дотримання норм пожежної безпеки забезпечить збереження ваших будівель. Не варто нехтувати цими простими правилами
Крім обмежень по висоті і конструкції, паркан повинен відповідати правилам пожежної безпеки. Проходження їм дозволить убезпечити свій будинок і уникнути санкцій з боку перевіряючих структур:

  • відстань від будинку з цегли або каменю до забору повинно бути не менше 6 м;
  • якщо у будівлі дерев'яні перекриття, відстань збільшується до 8 м;
  • дерев'яні споруди повинні розташовуватися в 15 м від паркану;
  • відстань між кам'яними будівлями має бути як мінімум 8 м, а між дерев'яними - 10 м.

Відповідність санітарно-побутовим нормам

Мінімальна відстань між об'єктами (натисніть, щоб збільшити)

Огородження, що відокремлюють вашу ділянку від власності сусідів, повинні бути гратчастими. А ось паркан, що виходить на проїжджу частину, може бути глухим.

Крім пожежної безпеки, паркан повинен відповідати санітарно-побутовим нормам, які включають такі обов'язкові пункти:

1. Забір слід розташовувати на відстані трьох метрів від житлових будівель.
Зверніть увагу: якщо у будинку є веранда, яка виступає за межі будинку більш ніж на півметра, відстань відміряють від її кордону. Те ж саме з виступаючими дахами і балконами;

2. Мінімальна дозволене відстань між господарської будівництвом і парканом становить один метр;

3. Скати дахів будівель, розташованих поблизу кордону ділянки, повинні бути обладнані таким чином, щоб вода стікала на територію вашої ділянки;

4. Огорожа не може розташовуватися ближче, ніж в 4-х метрах від великих дерев, двох метрах від невисоких дерев і метра від чагарників;

5. Туалет слід розміщувати на відстані 12 і більше метрів від кордону сусідської ділянки.

Покарання за самовільне зведення огорожі

Покарання за самовільне зведення огорожі

Слід мати на увазі, що якщо ваш паркан «поза законом», войовничо налаштовані сусіди можуть демонтувати його за рішенням суду. Навіть якщо ви отримали схвалення сусідів і спланували паркан у відповідності з усіма вимогами санітарних і пожежних норм, це не означає, що можна обійтися без відвідин місцевої адміністрації і отримання дозволу на будівництво від відділу містобудування та архітектури.

У деяких випадках забір ставити не можна, навіть якщо він задовольняє всім вимогам. Наприклад, не можна огороджувати ділянки, на яких розташований стовп-опора лінії електропередач, або інші елементи інженерних комунікацій.

Якщо паркан буде встановлений без відповідних дозволів, рано чи пізно його доведеться демонтувати. Таке огородження є протизаконним, і ваші сусіди можуть подати на вас відповідну скаргу.

Як не вийти за межі дозволеного

Як не вийти за межі дозволеного

Огорожа встановлюється по периметру ділянки, на кордоні з сусідніми територіями. Межі визначаються згідно межевому і кадастровим планом.

Якщо виникла спірна ситуація з сусідами, краще запросити геодезиста, який проведе заміри і зробить межові мітки, за якими можна встановити паркан, не виходячи за межі ділянки.


Зверніть увагу: згідно з санітарно-побутовим нормам встановлювати глухий паркан на кордоні з сусідньою ділянкою не можна, але якщо в статуті СНТ (садового некомерційного товариства), вказана можливість узгодження інших умов, то ви можете звести глуху стіну по всьому периметру ділянки, попередньо задобривши сусідів і оформивши з ними письмову угоду.

Пропонуємо Вам ознайомитись з відео про те, яку відстань від будівель до забору повинно бути по ГОСТу: