Реклама
Реклама
Реклама

хрущовка

  1. [ правити ] Історія походження хрущовок
  2. [ правити ] Походження назви
  3. [ правити ] Будівництво хрущовок і демографія
  4. [ правити ] «Хрущовської / зимовий холодильник»
  5. [ правити ] «Теплі стіні»
  6. [ правити ] «Тещині кімната»
  7. [ правити ] Підвали
  8. [ правити ] Двори
  9. [ правити ] "Блакитна мрія"
  10. [ правити ] 1-447
  11. [ правити ] Москва
  12. [ правити ] Німеччина
  13. [ правити ] Двохвилинка об'єктивності

Хрущовка (хрущоба, квартира ухрущённой планування, особняк ім. Хрущова) - будинок, споруджений з панелей, блоків чи цегли під час правління тов. Хрущова . Також, в основному для чи ти , З хрущёвочних панелей будувалися недокоттеджі-двухсемейкі хрущёвочного ж дизайну. Дешево, сердито і статусно.

[ правити ] Історія походження хрущовок

[ правити ] Звідки з'явилися Х. на землі російської

Через пару десятиліть після відкриття епохального тези «Жінка теж людина» було встановлено, що колгоспники теж люди, а так як серед них теж зустрічаються жінки, то навіть і подвійно. Після чого, виключно just for lulz , Їм були видані паспорти і дозвіл іноді заходити в місто, долучитися, так би мовити, до високого, великого і вічного. Благоухая гноєм і виблискуючи новими личаками , Колгоспна гопота понеслася в міста, куди їх до цього не пускали, ганяючи ссанимі ганчірками . У місті їм несподівано сподобалося - то ж пиво з семкамі , А орати в полі не потрібно через відсутність такого в міських джунглях. Тут-то і стався найголовніший фейл радянської влади ! Ні б паспорта відібрати, покарати невинних разом з непричетними, а працівникам села запропонувати продовжити працювати на благо Батьківщини у віддалених селах . На жаль, екстермінатус визнаний негуманною мірою, колгоспників було вирішено залишити, збільшивши за їх рахунок населення міст. Так як сільських наїхало трохи менше, ніж дохуя, придумати, як забезпечити всіх нормальною житлом, було неможливо. Зрозуміло, запитати Онотоле ніхто не здогадався, і влади вольовим рішенням набудували тимчасових будинків з гівна і палиць, авось понаехалу в місті набридне, поїдуть, а вдома зносити не доведеться, самі розваляться.

Як ми знаємо, не виїхали і не розвалилися.

Крім колгоспників в хрущовки радісно заселялися мешканці комуналок з інших міст (НЕ Нерезіновую і не Пітера, з них під страхом розстрілу нікого не було виманити, навіть в окреме житло) типу Нижнього або Ярославля.

Найбільше хрущовок дісталося Москві, Катеринбургу і Новокузнецьк. Там були зведені цілі квартали суворих панельних п'ятиповерхових вілл.

[ правити ] Походження назви

Назва «хрущовка» панельні будинки отримали в честь тов. Хрущова, який їх нібито придумав. Що не відповідає дійсності. Насправді такими, якими ми їх знаємо, придумав їх Ле Корбюзьє, але бидла це невідомо. Він же вирішив, що стелі 2,5 - це, ні-ні, не економно, а зручно і бажано людьми в силу власної таблиці розрахунків Ле Корбюзьє, яку він склав, відштовхуючись від пропорцій і зростання. І якщо з табуретками і шафами ще добре, то існування бажаного сталінського стелі в три з половиною він не врахував даремно.

А будівництво саме «дешевих будинків для тих, хто залишився без житла», без прикрас фасаду почав все-таки проклятий Сталін , Проте в «його» будинках були придатна цегляна кладка і ті самі стелі. Десь і 3,8 метра були. А скринька просто відкривається. Висота вхідних дверей при Сталіні була прийнята близько 2,5 метрів. Дверна коробка додавала сантиметрів 10-15, а зверху його високість ригель - ще півметра. Ось і виходило, що зробити стелю нижче 3,1 метра просто фізично неможливо. У хрущобах ж висота дверей була зменшена до 2-2,1 м, сама дверна коробка схудла, а головне, технології дозволили відмовитися від ригелів в панельних будинках. Ось і відкрилося вікно можливостей для стель в 2,5 метра.

після другої світової у Франції спостерігалася певна, ще більш сувора, ніж у нас, нестача цілих, придатних для житла будинків. Боротися з цією напастю лягушатники (в особі генерала Де Голля) вирішили за допомогою будівництва панельних будинків, тобто збираються з панелей і іншої арматурної хуіта. Ідея сподобалася, оскільки весело, швидко і дешево, і була імпортована в країну Рад ще при тов. Сталіна . При імпорті, однак, все якось призабули, що в цій країні навіть в Москві взимку злегка прохолодніше, ніж у Франції та придатні для Франції товщина плит і опалення не цілком підходять для цієї країни.

Однак тов. Сталін каза Болд , Поки будувалися заводи для виробництва будматеріалів, і його майже прямий наступник тов. Хрущов з усім «кукурудзяним» ретельністю став здійснювати ідею панельних будинків, забезпечуючи її палкими гаслами і базіканням на тему і без. З тих пір повелося, що панельні будинки звуться «хрущовками», тобто побудовані завдяки тов. Хрущову. Втім, хрущовки будувалися і з цегли. В принципі, в інтернетах є деяка плутанина між панельними будинками (байдуже який планування) і будівлями зі стандартною хрущовської плануванням (байдуже з чого побудованими).

Альтернатива будувати висотні будинки все ж розглядалася, але була відхилена, бо в той час ще не вміли як слід будувати дешево вище 7-9 поверхів. Каркасних будинків, як зараз (несуча монолітно-бетонна етажерка з навісний цегляної або з іншого матеріалу облицюванням), тоді ще не придумали, панельні розповзалися, а несучі цегляні стіни виходили OCHE товстими і дорогими. Не вистачало ліфтів. Нічим було качати воду у верхні поверхи. Загалом, як завжди: розглядатися-то вона розглядалася, але технічний убозтво було іншої думки.

Розробкою же перших хрущоб безборонно займався Мумій Троль-старший, дід Іллі Лагутенка .

Алсо, будівництвом хрущовок займався Єльцин . Його особисте досягнення - зведення одного такого сабжа від фундаменту до здачі за один місяць (в якості експерименту).

Треба розуміти, що радянська влада пустила колгоспників в міста не по доброті душевній, а виключно для участі в будовах комунізму. Радянських селян зганяли в міста ще з часів індустріалізації тридцятих років. А квартирне питання в радянських містах почав псувати населення ще в двадцятих, як зазначено в класиці . Але тоді бидло успішно годувалася обіцянками світлого майбутнього і відволікалася від побутових проблем неіллюзорно піздюлей. І тільки до шістдесятих років, при другій хвилі втечі колгоспників в міста і безперервної пропаганді про постійне подальшому підвищенні рівня життя, ситуація з нестачею житла і тим більше окремих (а не комунальних) квартир придбала політичну гостроту - народ почав бухтеть. Найбільше квартирне питання став псувати життя населення після дранг нах остен, коли на європейській частині СРСР виявилося випив 90% житлового фонду.

Втім, квартирне питання псував людям життя завжди. Подібності комунальних квартир існували і в дореволюційній Росії, почитайте класиків. У прибуткових будинках квартиронаймачі невидові квартир (вікнами тільки у двір) самі здавали в суборенду кімнати, а комнатонанімателі часто навіть здавали в своїй кімнаті кути. Після революції все, що залишалося зробити - перетворити в такі ж комуналки нечисленні видові панські квартири, ті, що мали вікна на вулицю, площу або річку-канал.

[ правити ] Будівництво хрущовок і демографія

Демовзриви більше викликаються будівництвом (масовим, дуууже масовим) житла (та хоч дерев'яних хат), а не «зростанням рівня життя» (див. На різні перенаселені Бангладеш), обіцянками забашлять за другого поспіль дитини та іншої хуіта. І зростання населення при Хруща реально збігся за часом з масовим будівництвом панельок. Ні, не як зараз. Будували не житловими комплексами, і навіть не кварталами, а цілими містами (приблизний час створення однієї коробки для хрущовки становило 3 місяці), точніше містечками-СМТ в 30-50 тисяч, на місці голою тайги, за десять-двадцять років. Див. Р Амурська Хабаровського краю, в 45 км від Комсомольська-на-Амурі. Визначаються по житловому фонду, на 95-99% складається з хрущовок і інших недо-тіпозданій.

А технологія будівництва ж була-таки кардинально змінена, що і призвело до такої дешевизні, при тому що деякі забудови (залежить від підрядника) до сих пір ніякого капремонту не вимагають і до довгожительства « сталинок »Якщо і не дотягнуть, то трохи. Загалом, технологія нормальна, якщо будівельники насипали цемент в розчин (хоча б трохи), кранівник та монтажники правильно похмелились і кладуть-монтажат плити хоча б більш-менш рівно, а приймальна комісія вивчала (або хоча б зачіпала) БНіП в своєму ПТУ і читала креслення в проміжках між полюванням і сауною з дівчатками, а не під час. Будівництво хрущовок в Нерезіновую завершилося в 1985 році, коли Михайло Сергійович Горбачов відмовився будувати разутой соціалізм з поєднаним санвузлом, але в замкадье продовжилося: за методом Горького (коли будують вскладчину @ своїми найму або силами) житло почали будувати на ебаная нічого. У порівнянні з гламурними ЖК, які імют тенденцію недостраіваться ... ну ти понел.

Якщо вірити архівів ZOG, хрущовки відрізняються різноманітністю, але ми-то знаємо, що це все виверти ЕРЖ , Так як всі вони однакові. Якщо не враховувати дрібні відмінності в плануванні і розташуванні балконів, з точки зору інженерії вони таки да, абсолютно ідентичні. Як вже було сказано вище, колгоспників було багато, а грошей на будівництво будинків для них мало, і влада ухвалила другу вольову рішення. У будинках була змінена планування і викинуті всякі свистілки і перделкі . Зокрема: стеля знижений до 2,5 метрів в панельних і до 2,75 метрів в цегляних «хрущобах», майже повністю ампутовані горище (в деяких серіях - таки повністю: за півметра над гіпсокартонних стелею - плита, за якою руберойд і вулиця) , сміттєпровід, ліфт (втім, в Нерезіновую подекуди є 9-поверхові хрущовки, в яких ліфт все-таки залишили) і нормальна звуко- і теплоізоляція (через надлишок використання гіпсолітових панелей). А також нові мешканці хрущовок були обдаровані поєднаним санвузлом aka «Гован» - тобто сортиром, поставленим поруч з ванною.

Ідея хрущовок була безперешкодно спізжена у француза Ле Корбюзьє, цей Жабоєдов дійсно вважав, що стелі в 2,5 метра досить для житлового приміщення. Він повів ідею функціональності по типу «якщо зручно, значить відразу красиво». У нас, як завжди, все зрозуміли з точністю до навпаки .

У деяких з хрущовок в санвузлі є навіть вікно на кухню. До цього дня багато анонімуси, які проживають в сабже, переймаються питанням «нахуя?». Є кілька припущень:

  • Якщо дитина довго сидить в туалеті або миється - треба обов'язково туди зазирнути, чи не дрочить Чи він, перебуваючи в санвузлі. У разі підтвердження гіпотези - виклик психіатра слідував негайно, найчастіше і з сусідського телефону без відома дитини.
  • Щоб підсікати з кухні і вивчати анатомію старшої сестри, компенсуючи відсутність предмета «сексологія» в школі. Таке вікно вельми доставляє при зніманні кімнати в двох-трикімнатної хрущобе, за умови молодий-Симпатишная господині або, що частіше, здачі іншої кімнати молодим-Симпатишная с'ёмщіцам-студенткам.
  • Також є думка, що кухонне вікно зазвичай знаходиться на сонячній стороні будинку, і світло, проникаючи в кухню, таки висвітлює через це саме віконце ще й ванну, дозволяючи економити на електриці. А при відсутності електрики (воно мало властивість періодично відключатися) можна було помитися днем ​​без використання свічок.
  • А також - для вентиляції. Мабуть, запах свежеотложенной личинки, що поширюється по кухні, повинен був, за задумом архітекторів, наганяти апетит. Рама зроблена знімною, тільки під десятком шарів фарби ця фіча працювати перестає.
  • Світлові вікна були в сортирах будинків, побудованих в позаминулому столітті до електрифікації по абсолютно зрозумілих причин, звідти вони за звичкою перекочували в сталінки (благо, стабільність електропостачання, незважаючи на масові розстріли , До ідеалу не дотягувала) і далі в якості зовсім вже олдфажного рудимента виявилися в деяких варіантах хрущовок.
  • Коли миєшся, стук в це вікно можна було використовувати, щоб попросити зайняту цим дружину потерти спину або принести рушник.
  • Є думка, що вікно з'явилося в ті часи, коли у ванній проходила газова колонка. У разі вибуху газу в замкнутій ванній кімнаті сила руйнування була б дуже велика. А то! бризантність , Десу! Віконце дозволяло вибуху вийти за межі ванній і знизити тиск, зменшивши руйнування. Ну, або расхуяріть вибуховою хвилею і кухню заодно.
  • З міркувань гігієни пряме сонячне світло необхідне: інсоляція створює несприятливі умови для розмноження всяких бактерій, а то і зовсім їх вбиває. У деяких житлових будинках до хрущовок практикувалися навіть вікна на вулицю в ванних кімнатах (можна споглядати в к / ф «Стомлені сонцем»), та й зараз схвалюється в котеджному будівництві.
  • Є думка: у зв'язку зі значним зменшенням площ всіх приміщень (в тому числі і санвузла), а також зі зниженням стелі, в хрущовці вищезгадані віконця ставили для нервових громадян, що можуть відчувати напади клаустрофобії в маленькій і абсолютно глухий кімнатці. Така віддушина полегшувала довленіе стін на мозок.

На основі хрущовки був відтворений досвід будівництва будинків-комун. Жителі хрущовки, на відміну від будинку-комуни, не бачили один одного, але постійно чули. Багато колишні колгоспники після в'їзду в хрущовки ще довго бігали срать на вулицю, тому що не представляли, як дивитися сусідам в очі після того, як ті почують їх пердёж через стіну вбиральні. Народ такого щастя не оцінив і кинувся утеплювати і звукоизолировать приміщення килимами .

По-науковому підійшли і до проектування кухонь. Заявлено, що малий розмір - це не жлобство, а торжество ергономіки. Реально було складено мега-талмуд, де розібрали кількість рухів, помахів і іншого сферичної господині в кухонному вакуумі для приготування базового набору страв. По ньому були складені планування кухні і кухонних гарнітурів. Зокрема, було підраховано, що людині середньої комплекції необхідно відстань не менше 0,4 м між столом і стіною, щоб встати з-за цього столу. Чи не виникни дана думка вчасно, кухні були б не 6 м², а ще менше. Кухня в хрущовках за задумом призначалася не для дисидентсько-ліберастичними посиденьок, а для приготування їжі і сжіранія оной в найкоротші терміни. І взагалі, робітник повинен був масово харчуватися в столових , Ня комунізм! Швондер схвалює, а ось дядя Стьопа обурюється.

У деяких хрущовках кухня 6 м² - мрія мешканця. Волею архітектора вхід на кухню в 3,8 м² знаходиться прямо в єдиній житловій кімнаті. Приймати їжу в такій кухні нереально, тільки готувати.

Навіть проводи в останню путь мешканця хрущовки були продумані до тонкощів. Розміри сходових прольотів були розраховані таким чином, щоб по ним тютелька-в-тютельку могли нести труну з тілом покійного (середнього зросту, не більше, ага) двоє людей.

Існувала особлива марка хрущовки, в якій на другому поверсі висота приміщення була 2,45, а 2,20, через що обиватель зростом вище, що піднімався по сходах, раптово упирався лобом в сходинку. Невідомо, чи був це косяк кресляра або взагалі зроблено виключно для таких ось Лулзім (все ж, по ідеї, панелі доводилося робити трохи коротше звичайного, а на укорочення ресурси потрібні), але до того як цю особливість будівлі помітили і виправили, вже було побудовано і заселено кілька десятків таких будинків.

[ правити ] «Хрущовської / зимовий холодильник»

Під вікном кухні цегляної «хрущовки» є специфічний вбудована шафа для зберігання продуктів. Товщина зовнішньої стіни в цій шафі зазвичай півцеглини, в деяких варіантах будівель в цій стіні є взагалі зовнішнє постійно відкрите отвір. Тільки мешканці їх самі виламували, так як зберігати там трилітрові банки з соліннями - саме те. У холодний період року шафа цей заміняв холодильник. Іноді ці самі банки навіть текли, заливаючи розсолом або варенням сусідів знизу. Словосполучення «хрущовської холодильник» стало застосовуватися і як назва самої хрущовки, через низьку теплоізоляцію, які ці «холодильники» дуже навіть псували.

У панельних хрущовках часто можна бачити інший варіант - ящик з оцинковки, приробленою зовні до кватирці кухонного вікна. Конструкція досить непрактична, сонця на кухні немає, тому трохи менше, ніж всі такі «холодильники» вже випив мешканцями.

В окремих хрущобах були зроблені спроби розширити функціональність таких холодильничка, і їх замінили «полубалконамі» - замість шафи назовні сантиметрів на 25-30 випирає край плити, обгороджений поручнями. Ця штука називається «французький балкон», що знову ж таки символізує (див. Вище). Ширина «балкона» дорівнює ширині виходить на нього двері. Взимку використовується за призначенням, влітку на ньому можна палити (при відсутності черева). У деяких «хрущобах» одночасно є і «холодильник», і «полубалкон». А при відсутності обох нямка вішається на цвях через кватирку. Однак і цвях не обов'язковий, можна використовувати дефолтну ручку кватирки.

[ правити ] «Теплі стіні»

На просторах цієї країни (і даже в Мурманська) зустрічаються хрущовки з просто-таки геніальнім Конструктивно рішенням для нашого клімату: в панельних Будинком Деяк серій батареї з трубами опалення Вбудовані всередину зовнішніх стін. Батареї пріховані в стіні Повністю, як и тепло від них. По всій видимості, проекти дійсно були спізжени у Ле Корбюзьє трохи менше, ніж повністю, що і до цього дня доставляє багато радості мешканцям таких квартир: крім того, що щасливі жителі оплачують зі своєї кишені опалення вулиці, все це господарство ще й має властивість гнити і протікати прямо всередині стін (що доставляє радість і сусідам теж). На даний момент в більшості подібних хрущоб батареї вже виведені мешканцями всередину квартири, як і належить, деякі навіть приставляють їх до несучої стіни, але подекуди в несурових районах країни такі анахронізми ще можна побачити.

Розташування труби щодо віконного отвору (3-5 см від кута) так і просить, щоб в неї під час ремонту стін або заміни вікна Забур умілий майстер. Ситуація радує навіть при працюючому опалюванні: гарячий душ і затоплення сусідів гарантовані. Якщо ж влучне буріння сталося влітку, то нежданчик відбудеться восени, по готовому ремонту, по побутовій техніці, і може бути - при відсутності людей в квартирі, що гарантує особливу успішність потопу.

[ правити ] «Тещині кімната»

У деяких, особливо цегляних, варіантах хрущовок були кімнати шириною трохи більше 2 і стандартною глибиною 5,5 метрів, у яких навіть було два вікна. Виходив такий нефеншуйний коридорчик, і щоб хоч трохи виправити пропорції кімнати, в глухому торці влаштовували шафу на всю стіну. Сабж мав назву «тещині кімната» і вміщував бабусю і овер 9000 корисних і не дуже речей.

[ правити ] Підвали

Міліпіздріческій розмір квартир частково компенсували тим, що в підвалах кожному користувачеві виділялося по дерев'яній клітках, в якій можна було безперешкодно зберігати дві дюжини ванн різних речей, які в даний момент не потрібні ніколи взагалі в житті не знадобляться, але викинути жа-а-алко. Наприклад, ляльки від колишніх мешканок. Часом жителі перших поверхів інтегрують підвал в квартиру. Щось корисне там зберігати, в общем-то, стрьомно, бо часто своровивается, але набагато частіше просто пліснявіє і затоплюється через нескінченні проривів водо- і говнопровода. У деяких цегельних версіях, особливо в тих, де перший поверх спочатку закладений нежитловим під магазини або ще що-небудь, підвал може бути відсутнім як такий, особливо сильно таким грішили в тимчасовому інтервалі 1964-1968 років (після 1968 року, з введенням нових Сніпов, які передбачають обов'язковість підвалу, так робити перестали). У разі, якщо перший поверх такого безпідвальних будинку таки житлової, всі труби проходять прямо під підлогою першого поверху, що викликає сильний баттхерт у його жителів - в разі аварії у них розкривають підлоги і перевертають квартиру догори дном. Особливо феєрично заміна каналізації в разі її повного засмічення, що не піддається дії троса - адже якщо труби водопроводу і опалення можна замінити з мінімальними втратами, уклавши нові труби не на глибину, а прямо під підлогу в закриваються траншеї або взагалі назовні в короби, то каналізацію потрібно закопувати під певний рівень, а це метра півтора, що означає викопану траншею з купами землі прямо в квартирі. Те ж саме і в сталінках без підвалу.

[ правити ] Двори

А ось двори у хрущовок - це безперечний вин (особливо для нашого часу - суцільний точкової забудови). Двори біля них вийшли просторі, на заздрість власникам «точкових» будівель. А навколо, за сорок з гаком років з моменту спорудження, встигли вирости великі дерева, розрослися чагарники, викопати погреба, так що влітку в «хрущовських» двориках цілком собі зелено і затишно. З іншого боку, великі двори були передбачені суто для їх подальшого ущільнення, якесь (поряд з асфальтуванням дерев і хаотичною паркінгізаціей) і відбувається нині повсюдно в обох столицях та інших великих містах цієї країни. Блджад . Друга причина - w: інсоляція . Її доцільність для Росії була сумнівна, хоча в антисанітарних умовах будинків в цілому і менталітеті більшості їх мешканців зокрема, боротьба з мікробами таким способом була цілком адекватною альтернативою безуспішним спробам перетворити вчорашніх колгоспників в нормальних людей.

Була ще й третя причина, цілком в дусі тоталітарного ™ сталінського совка, в якому все, як відомо, працювало на війну ™. Згідно з тодішніми нормативами, відстань між будинками має бути рівно таким, щоб в разі бомбардування будівлі не перекрили прохід техніці і не впали на сусідній будинок або бомбосховище. Саме тому в районах більш пізньої забудови (вже з висотками) запасного місця навколо проспектів досить, щоб розмістити там ще по кварталу.

[ правити ] "Блакитна мрія"

Військова версія. По суті є хрущовкою, але відокремлюється від них обробкою маленької блакитної кахельною плиткою по всій зовнішній поверхні, за що і отримала свою назву [1] . Будучи побудована для панів офіцерів, мала місцями кращу планування (великі кухні, просторі під'їзди), але тільки місцями. А через те, що будували їх умілими руками військовослужбовців будбат, ця «мрія» відрізнялася місцями позамежної кривизною і якістю виконання. Будучи населений панами офіцерами, яким все одно через пару років відправлятися в інший гарнізон, будинок швидко приходив в феєричне стан.

[ правити ] 1-447

Уютненькая мерзоту запустіння

З будиночком Карлсона

Фонд капремонту освоєний

Щоб генерувати хрущовки в промислових масштабах, як відомо, потрібен домобудівний комбінат, що випускає панелі. Але як бути, якщо ДСК в регіоні немає, а возити панелі за сотню кілометрів по дорогах відомого якості не вигідно? Тому інженерам-архітекторам було дано завдання розробити проект хрущовок з місцевих матеріалів - цегли і блоку. Цегляна серія 1-447 заполонила усі регіони Єдиного-Могутнього, і в неї і стали розселяти онажематерей - одинаків і педеровіков виробництва. Для несімейних були запив проекти общаги і малосімейки на базі сабжа.

Серія має туеву хучу модифікацій, що відрізняються кількістю під'їздів і поверхів, але - з однаковою висотою стелі і площею кімнат, а також поєднаним санвузлом, що дістався від панельної версії хруща. З боку вулиці на перших поверхах часто влаштовували магазини, кафе, бібліотеки та інші служби побуту, роблячи частина, а то і весь поверх непридатним для проживання. У цій країні перші поверхи таких будинків полюбилися торгашам для перекладу в нежитлове: купуєш квартирку у бабусі або її спадкоємців-алкашів, робиш ремонт, приварюють сходи з дороги і відкриваєш фешенебельний бутик з продажу барахла, а ось з панелькой такий фокус не завжди прокотить - БТІ не дасть прорубати в панелі замість вікна двері, будинок може скластися. У 60-х проект таки вдосконалили: розділили кімнати, розкидали їх по різні сторони будинку і незначно збільшили їх площа, зробили роздільний санвузол, приліпили балкони з торців. Назвали проект 1-447С. Сумнівним експериментом було створення будинків-веж: там, де не можна побудувати хрущовку в ширину, її будували в висоту - як правило, до дев'яти поверхів (вище не досягала сходи у Мухосранск пожежних). До того ж, за нормами, крім пасажирського ліфта, був потрібний ще і вантажний, а замість газових плит - електричні.

Пізніше дев'ятиповерхові проекти 1-447С еволюціонували в « вежі Вулиха »Та інші« вежі », які звуться брежневка.

[ правити ] Москва

Напередодні Дня Радянської Армії нічого не віщувало біди, але на зустрічі Собяніна з Путіним останній повелів чукчі знести і розселити хрущовки. Многоходовочка одночасно вирішує кілька завдань: надрачівала рейтинг Путіна і Собяніна до недосяжних висот, лаври Хрущова - це вам не це, вони спровокували бум народжуваності, коли у тебе окрема квартира, а не кімнатка зі зручностями в коридорі в бараці, плодитися і розмножуватися легше. Ця акція підтримає будівельну галузь, яка подзахірела в кризу грунтовно.

  • Природно, під шумок, крім власне виробили ресурс панельних п'ятиповерхівок, які потрапили під знесення, в програму потрапили і дев'ятиповерхові панельні будинки, а заодно і «постійні» міцні цегляні будинки, і навіть сталінки. Загалом, все житлові будівлі, що заважають серйозному бізнесу.
  • Звичайно, люди в старій Москві прикинули, що відбудеться, якщо на місці п'ятиповерхівок виростуть будинки в джвадцать джва поверху - інфраструктура міста не витримає навантаження. Але великих реформаторів це поки не турбує.
  • Заодно можна відразу потрясти таких осіб, як Сірожа .
  • Можна напружити тему «інвестиції в землю» і витрусити денех на запив саме що офісних хмарочосів (які таки вантажать інфраструктуру набагато менше, бо в них немає ванн і печей) і повирішувати проблеми, вибачте мій французький, sarcellite .
  • Окремий профіт мешканцям полягає в можливості задіяти землі з-під колишніх промзон на 14 лінії метро, ​​«озброївши» офісний планктон "планом Б» на випадок неможливості купити Matiz \ Chery \ тазик . Або просто, можливістю доїхати з дому до гіпермаркету без допомоги тролейбуса . Див. Пункт вище про офісні хмарочоси: їх реально зводити у метро прямо в промзонах.

Однак це Москва. Багато містечка, особливо в таких далеких регіонах, як Алтайський край, можуть повністю складатися з хрущовок і сталінок, зносити їх там ніхто не збирається, бо і житлові об'єкти, і самі ці містечка нікому нахрен не потрібні.

Перший побудований «за програмою реновації» будинок отримав купу скарг на тему недоробок якось протяги і непрацюючі розетки для печей.

[ правити ] Німеччина

В НДР за роки її існування було налаштоване чимало панельних п'ятиповерхівок радянських серій. Після падіння Берлінської стіни німці вирішили їх не зносити, а грунтовно модернізувати. В результаті модернізації будинку обзавелися ліфтами, величезними лоджіями і безліччю інших корисних поліпшень. В   НДР   за роки її існування було налаштоване чимало панельних п'ятиповерхівок радянських серій Детальніше з картинками / 5367

[ правити ] Двохвилинка об'єктивності

Власне хрущоби радянською владою бачилися як суто тимчасове рішення (хоча в цій країні, як відомо, немає нічого більш постійного, ніж тимчасове). Багатьом заїлися вони здаються хуіта, якою і є. Але розрахунковий термін життя у хрущоб був років двадцять-двадцять п'ять. За цей час повинен був настати комунізм , Хрущовки повинні були розібратися на дороги, а всі трудящі - рушити з бараків в світле майбутнє. На жаль, не вийшло .

А враховуючи, що за станом на 1956 рік населення, що жило ще з війни (а дехто - і з часів масового згону селян на будови комунізму на початку 30-х) в дощатих бараках, а то і в землянках, було щось в районі 80%, то це таки вин для наших предків. Крім того, хрущовок будувалося дійсно багато, і молоді сім'ї переїжджали в окремі, та ще й даром дістаються квартири, пачками. Судячи з відгуків людей, які отримали тоді ОКРЕМО ОДИН ВІД ОДНОГО (!!!) квартиру, і по тому, що таких людей було чимало - це навіть подвійно вин. Точно так же, як зараз - купити кімнату в відродилися з попелу комунальних квартирах, а потім переїхати звідти в свою, окрему, з власною кухнею і ванною - це як і раніше практично подарунок долі. А комунізм як і раніше не настав, якщо що ...

Власником житла було держава або підприємство, а Анонимус значився квартиронаймачем, але квартплата (оренда) була дуже низька, та й дітей прописати (залишити жити після себе) можна було без проблем. Викидали з квартири тільки за серйозний косяк, наприклад, кримінальний злочин (звідки і з'явилося багато безквартирних «урок»). А от дехто, наприклад, до цих пір живе в будинку без водопроводу і сральнік взагалі. При переселенні з подібних гадючників хрущоба здається палацом, бо нині в країні з житлом досі присутні широкі проблеми. Житло Іліт використовує як вигідне вкладення капіталів, звідси охуенная «платоспроможний попит» і ціни. Але це вже зовсім інша історія ...

До речі, для багатостраждальних старожилів цегляних хрущовок в що лопнули за рахунок міста надбудовують ще 4 поверху на окремих палях і дають нові квартири колишнім жителям.

Загалом, хрущовка - символ того часу, в одному ряду з кузькіну мамою , Розробкою нормальної ракетної галузі і першим польотом людини в космос, чи то пак Юрія нашого Гагаріна , І одночасно часу цього, поряд з « Ранетками », АвтоВАЗом і цими вашими поднятиями ВВП.

Випилювання хрущовки в Нерезіновую - Північне Медведково, літо 2008:

  1. Існує модифікація із зеленою плиткою, «зелена туга», а також варіант з міліпізерной білою або кремовою плиткою, без назви. Іноді їх - усіх - називають ще «чешками».

До цього дня багато анонімуси, які проживають в сабже, переймаються питанням «нахуя?