Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: У Дубаї відкрилося найвища будівля світу

Найвищий хмарочос планети "Бурдж Дубай" ( "Вежа Дубая") розгорне в понеділок свої двері в Об'єднаних Арабських Еміратах
У Дубаї відкрилося найвища будівля світу
Точна висота будівлі - 828 метрів - була оголошена після символічного розрізання стрічки
Феєрією музики, світла, води і вогню супроводжувався введення в експлуатацію світового рекордсмена, де одночасно знайшли для себе будинок, роботу і місце проведення дозвілля близько 12 тисяч осіб
Понад 2 млрд телеглядачів зможуть спостерігати за церемонією відкриття нового символу не тільки країни, а й усього світу висотних споруд
Точна висота будівлі в Дубаї, яке, за даними еміратських ЗМІ, піднялося на рекордну висоту 818 метрів, буде оголошена після символічного розрізання стрічки

Найвищий хмарочос планети "Бурдж Дубай" ( "Вежа Дубая") відчинив в понеділок свої двері в Об'єднаних Арабських Еміратах. Понад 2 млрд телеглядачів могли спостерігати за церемонією відкриття нового символу не тільки країни, а й усього світу висотних споруд. Точна висота будівлі - 828 метрів - була оголошена після символічного розрізання стрічки, передає ІТАР-ТАСС.

У той же час, інші джерела повідомляють, що вежі після відкриття дали нове ім'я - "Халіфа", в честь нинішнього президента Арабських Еміратів шейха Халіфа бен Заїда Аль Нахайяна.

Феєрією музики, світла, води і вогню супроводжувався введення в експлуатацію світового рекордсмена, де одночасно знайшли для себе будинок, роботу і місце проведення дозвілля близько 12 тисяч чоловік.

- У Москві 600-метрову вежу "Росія" побудувати не змогли
- 800 метрів - не межа для хмарочосів майбутнього

"Вежа Дубая" захопила пальму першості відразу в декількох категоріях - як найвища, саме багатоповерховий будинок, найвище житлове приміщення, як володар найвищої оглядового майданчика, розташованого на 124-му поверсі, а також як світовий лідер в ліфтовому господарстві.

Для зручності мешканців, співробітників численних офісів і відвідувачів хмарочоса будуть функціонувати 49 швидкісних ліфтів і вісім ескалаторів. Так, один з центральних ліфтів буде піднімати пасажирів відразу на висоту 504 метра зі швидкістю 9 метрів в секунду. А потім інша ліфтова кабіна злетить уздовж шпиля до рекордної позначки в 637 метрів.

Всього на будівництві "Бурдж Дубай" було задіяно до 14 тисяч робітників. Вони звели 160 поверхів, завершили внутрішнє оздоблення і ландшафтні роботи, щоб повністю здати комплекс до 4 січня 2010 року - до четвертої річниці вступу на посаду правителя Дубая, віце-президента і прем'єр-міністра ОАЕ шейха Мухаммеда бен Рашед Аль Мактума.

Будівництво гігантського будівлі почалося в січні 2004 року. Хмарочос стоїть на 192 палях і фундаменті, товщина якого становить 50 метрів, а вага - 110 тисяч тонн. Для зведення всієї будівлі потрібно 230 тисяч кубометрів бетону, 39 тисяч тонн сталі, 142 тисячі квадратних метрів скла і 22 млн годин робочого часу. Зовнішню сторону будинку покривають 22 тис скляних панелей, по площі рівних 17 футбольним полям.

Вежа вже привернула престижних "мешканців". Нижні поверхи хмарочоса відведені під перший в світі готель "Армані", в відрізку з 19-го по 108-й поверх розмістяться 900 апартаментів, а ще вище - корпоративні офіси. На 124-му рівні передбачена оглядовий майданчик, звідки любителі гострих відчуттів з висоти "вище пташиного польоту" зможуть милуватися величезними просторами мегаполісу.

"Бурдж Дубай" стане центром ділового і розважального комплексу міста, в якому передбачені офіси компаній, житлові будинки, готелі, центри відпочинку і розваг. Гідне оточення для вежі складуть найбільший в світі торговий центр "Дубай Молл", "омиває" підстава хмарочоса озеро площею 24 гектара з каскадом фонтанів, а також 19 багатоповерхових житлових будинків.

У Москві 600-метрову вежу "Росія" побудувати не змогли

Ще на початку серпня 2009 року стало відомо, що замість найвищого хмарочоса в Європі - вежі "Росія", інвестором якої повинен був виступити Шалва Чигиринський, в ММДЦ "Москва-Сіті" може бути побудована тимчасова автостоянка на 530 машиномісць . Інвестором проекту виступить ВАТ "Сіті", що належить "Базелу" Олега Дерипаски і близьким йому структурам.

У ВАТ "Сіті" уточнили, що Моськомархитектури вже замовлено проект стоянки - передбачається, що це буде паркінг на 530 машиномісць, однак параметри і обсяг інвестицій ще не визначені.

Про те, що будівництво вежі "Росія" (загальна площа 520 тис. Кв. М, 118 поверхів), яка повинна була стати найвищим хмарочосом в Європі, заморожено, Чигиринський оголосив в листопаді 2008 року. Своє рішення він пояснив неможливістю залучити фінансування в умовах кризи. Ще в докризові часи обсяг інвестицій в проект оцінювався в 1,5 млрд доларів.

Це вже не перший варіант використання ділянки 17-18, на якому спочатку планувалося побудувати вежу "Росія". В кінці минулого року головний архітектор Москви Олександр Кузьмін запропонував розбити на ділянці невеликий скверик. Обговорювалася також можливість будівництва багатофункціонального комплексу з двома-трьома висотками порівняно невеликої поверховості (менше 200 м), з максимально можливою кількістю машиномісць.

Зараз на території "Москва-Сіті" введено в експлуатацію 3,3 тисячі машиномісць, всього заплановано близько 24 тисяч машиномісць. При цьому паркувальні площі в ММДЦ спочатку були предметом суперечок. Так, за ділянку N16б (3,7 тисячі машиномісць), які зводить Capital Group, судилася Mirax Group, чия участь в цьому проекті спочатку передбачалося.