Реклама
Реклама
Реклама

Син Володимира Висоцького інвестує в кролівництво - Агроінвестор

У Калузької області відкрилася кроліководческой ферма на 1 тис. Кролікоматок вартістю 40 млн руб., Повідомляє прес-служба уряду регіону. Інвестор проекту - актор і режисер Микита Висоцький, син Володимира Висоцького.

Проект реалізований в СФГ Анни Висоцької (дружина Микити Висоцького). Господарство було утворено в липні 2012 року, через рік його власники отримали грант в 8,5 млн руб. по відомчої цільової програми розвитку сімейних тваринницьких ферм. Гроші були спрямовані на створення кролікоферм. Щорічно тут планується вирощувати більше 55 тис. Товарних кроликів.


Вже закуплено 500 кролікоматок французької генетики породи Хіплус, яка вважається однією з кращих м'ясних порід в світі: в Європі промислове кролівництво побудовано в основному на породах Хіплус і Панон. Кролики Хіплус швидко набирають вагу (до 55 г на добу), досягають забійної ваги за три місяці, вихід м'яса становить до 60%. Крім того, вони практично не схильні до ожиріння і володіє високою плодючістю.

На пiдприємствi встановлено автоматизованими системами годування, напування, навозоудаления і підтримки мікроклімату. Крім самої ферми побудований забійний цех потужністю 500 тварин в зміну. Найближчим часом планується почати зведення кормоцеху продуктивністю 30-40 т кормів на місяць.

Найближчим часом планується почати зведення кормоцеху продуктивністю 30-40 т кормів на місяць

Який брав участь в церемонії відкриття підприємства міністр сільського господарства Калузької області Леонід Громов зазначив, що це найбільша в Центральному федеральному окрузі і єдина в регіоні ферма з промислового розведення кроликів. Також він висловив надію, що ця галузь тваринництва буде розвиватися в області і далі, оскільки дієтичне м'ясо кролика затребуване у споживачів.

Окупності даного проекту залежить від виду оброблення продукції і планованих каналів реалізації, прокоментувала « Агроінвестору »Керівник проектів практики АПК консалтингової групи« НЕО Центр »Катерина Михальова. «При заявленому рівні капітальних вкладень і створюваних потужностей окупність може коливатися в інтервалі чотирьох-шести років, за умови, що не будуть реалізовані можливі ризики при виробництві».

За даними Росстата , В 2016 році поголів'я кроликів в сельхозорганизациях Росії склало 460,9 тис. Тварин, що на 9,2% більше, ніж до кінця 2015-го. При цьому число кролікоматок знизилося на 3,4% до 78,8 тис. Чисельність кроликів безперервно зростає з 2004 року, однак промисловий сегмент поки розвинений слабко. Так, в 2015 році загальне виробництво м'яса кролика склало 17,4 тис. Т у забійній вазі, при цьому на частку сільгоспорганізацій та СФГ в сумі довелося тільки 1,7 тис. Т.
За даними   Росстата   , В 2016 році поголів'я кроликів в сельхозорганизациях Росії склало 460,9 тис

«Ринок зараз фактично тільки формується. Оціночно, в Росії проводиться 15-20 тис. Т м'яса кроликів в рік, але велика частина цього обсягу припадає на особисті підсобні господарства, - підтвердив « Агроінвестору »Президент Національної спілки кролівників Олексій Ємельянов. - Промисловий сегмент дає незначний обсяг. Якщо порівнювати з європейськими або китайськими обсягами виробництва, то наш ринок в рази менше. Наприклад, в Китаї виробляється 600 тис. Т ». За його словами, в Росії середнє споживання м'яса кролика становить близько 100 г на рік, тоді як в європейських країнах цей показник досягає приблизно 2 кг / чол. на рік. В цілому цей вид м'яса затребуваний, так як воно вважається дієтичним, хоча і нішевим продуктом. «Є певна сезонність споживання, наприклад, до Нового року м'ясо кролика споживається більше», - уточнює Ємельянов.

Зараз основний обсяг вітчизняного споживання м'яса кролика доводиться на імпортну продукцію, звертає увагу Михалева. «При цьому в 2015 році в зв'язку з девальвацією рубля сталося стиснення ринку: імпорт кролятини знизився в 2,3 рази - з 4,3 тис. Т в 2014 році до 1,6 тис. Т в 2015-му, - порівнює вона. - За підсумками 2016- го сталася незначна позитивна динаміка щодо розвитку ринку: імпорт збільшився на 6% в абсолютному і вартісному вираженні, однак істотного приросту вітчизняного промислового виробництва не спостерігалося ». У цій ситуації кролівництво привабливо тим, що кінцева продукція виходить конкурентоздатною імпортної за рахунок більш низької ціни. Правда, за словами Міхальової, на відміну від Угорщини або Бельгії розведення кроликів в Росії відрізняється низькою технологічної опрацюванням: немає власної напрацьованої племінної бази, накопиченого досвіду з промислового виробництва, досвіду в ветеринарно-профілактичних заходах і т. Д.

«Зараз заявлений ряд інвестиційних проектів, які або вже знаходяться на певних етапах будівництва, або найближчим часом повинні почати реалізовуватися, - розповідає Ємельянов. - Наприклад, в Новгородській області відкрилося нове підприємство - наскільки я знаю, на 1,2 тис. Кролікоматок. У цьому ж регіоні буде запущено ще одне провадження, також кролікоферм створюється в Ленінградській області ». Ринок поки не насичений, і інвестори зараз все частіше звертають увагу на цей сегмент, намагаючись зайняти вільну нішу, резюмує Ємельянов.

При цьому, за його словами, їх зупиняє кілька факторів. По-перше, часто доводиться купувати імпортне обладнання, хоча є і російські аналоги. По-друге, обсяги інвестицій досить значні, так як промислове кролівництво - це високоавтоматизовані ферми, що передбачають клітинне зміст.

Інвестиції в промислове кролівництво досить ризиковані, оскільки у вітчизняних виробників немає напрацьованого досвіду в технології вирощування тварин, підтверджує Михалева. «Одночасно з негативними факторами даного сегмента варто відзначити його привабливість з боку такого каналу продажів як HoReCa, - додає вона. - Так, за підсумками 2016 року відбулося істотний приріст імпорту угорської кролятини (+ 68% в абсолютному вираженні), яка в середньому на 23% дорожче китайського м'яса кроликів. Основне призначення імпортних поставок - в ресторани та заклади громадського харчування ». З огляду на харчову цінність кролячого м'яса, при відновленні реальних наявних доходів населення в Росії можна говорити про потенціал збільшення споживання, додає вона.