Реклама
Реклама
Реклама

Все-таки зрізати: суд дав «свєю» півроку на усічення «Золотий середини»

15.10.2016

Рашид Аитов програв другий раунд битви з виконкомом. Чи наважиться на третій?

Принциповий судовий спір щодо визнання побудованого «свеем» вдома самовільно побудовою завершено в першій інстанції. Вчора пізно ввечері суддя арбітражу винесла рішення: зрізати зайві поверхи, зайвий під'їзд розібрати. Юристи Рашида Аітова, і без того зуміли розтягнути засідання на півроку, виявилися безсилі цьому перешкодити. Але пайовикам «Свея», яким було туманно обіцяно розселення з зайвих поверхів, все одно доведеться запастися залізним терпінням. Чому - в матеріалі «БІЗНЕС Online».

Арбітражний суд РТ виніс рішення знести 9 верхніх поверхів будинку №6 ЖК «Золота середина» Фото: Ірина Єрохіна Арбітражний суд РТ виніс рішення знести 9 верхніх поверхів будинку №6 ЖК «Золота середина» Фото: Ірина Єрохіна

ПОВЕРХИ - зрізати, ПІД'ЇЗД - РОЗІБРАТИ: ЯК наростає напруга

Процес, за яким стежили 400 пайовиків «Свея» і вся республіка, про те, чи змусять забудовника наполовину розібрати вже побудований будинок, створивши тим самим прецедент, вчора був завершений. Суддя Господарського суду РТ Румия Гільфанова повністю задовольнила позов виконкому, який вимагав визнати будинок №6 у ЖК «Золота середина» самовільно побудовою і привести будова у відповідність з виданим дозволом. Тобто з 18 поверхів скоротити до 9, а також розібрати «зайвий» шостий під'їзд.

Нагадаємо, в 2008 році «Свей» заявився на будівництво 9-поверхового будинку в 5 під'їздів і, отримавши дозвіл від виконкому, почав його зводити. Але, захопившись, звів довше, ніж передбачалося, а узаконити перевищення вирішив тільки в 2014 році, коли каркас вже махиною нависав над вул. Чистопольській. У виконкомі заперечили: зміни настільки істотні, що необхідно не переоформляти раніше видані документи, а фактично отримувати новий дозвіл на будівництво і заново розраховувати все навантаження. Адже немає гарантії, що фундамент може витримати дворазове збільшення ваги і вся конструкція просто не впаде - ніяких розрахунків на користь цього не було наведено.

П ротівостояніе перетекло в суд. «Свей» зажадав через арбітраж узаконити зведений об'єкт. Виконком, в свою чергу, подав позов про визнання будинку самовільно побудовою, вимагаючи зрізати зайві поверхи і розібрати «нелегітимний» під'їзд. За позовом «Свея» точку в листопаді минулого року поставив президія Верховного суду РФ (а це саме по собі дивно - президія розглядає тільки особливі відносини, таких за рік набирається з усієї країни з десяток): узаконити те, на що не було дозволу, не можна. Після того, як Рашид Аитов програв перший раунд, почався другий - з режиму «пауза» був знятий процес і за другим позовом, за яким виконком вимагав визнати будинок самовільно побудовою.

«Свей» вимагав через арбітраж узаконити зведений об'єкт «Свей» вимагав через арбітраж узаконити зведений об'єкт. Виконком, в свою чергу, подав позов про визнання будинку самовільно побудовою, вимагаючи зрізати зайві поверхи Фото: «БІЗНЕС Online»

І він подарував цікавий поворот. Так, в ході справи конкурсний керуючий увійшов в процедуру банкрутства «Свея» Сергій Лашкина відкликав довіреність на юристів, що представляють інтереси компанії, Олену Пяткова і Олену Лук'янову. Однак вони залишилися в процесі, заявивши, що представляють інтереси засновників «Свея», тобто що знаходиться в СІЗО самого Аітова. Нещодавно Лашкина був затриманий в рамках кримінальної справи за Аітова, однак лише на пару днів. Втім, після цього на процесі він так і не з'явився - кажуть, хворіє і перестав виходити на зв'язок. Проте в «Свее» стався розкол на саму компанію, її кредиторів (їх інтереси і повинен був представляти Лашкина) і її засновників - кожна сторона грала свою партію.

Можливо, тому що в квітні відбулося ключова подія - експерти КГАСУ на чолі з професором Ілізаров Мірсаяповим оголосили результати судової експертизи. Висновок: стан плітносвайного фундаменту оцінено як аварійне і представляє загрозу життю і здоров'ю громадян, а всі можливі варіанти його посилення експерти назвали «практично не реалізовуються». І однозначно: подальша безпечна експлуатація фундаменту можлива тільки при зменшенні навантаження на 50%.

Представникам вже тепер засновників «Свея» Пяткова і Лук'янової нічого не залишалося робити, як затягувати процес, і робили вони це, треба визнати, майстерно. Результати експертизи Мірсаяпова були оголошені ще в квітні. Здавалося, що суду більше нічого не заважало винести рішення, але юристи зуміли продовжити процес на 7 місяців! Вони заявили таку кількість клопотань, що не витримала сама суддя Румия Гільфанова ... Правда, до цього їй самій представники засновників компанії висловили вотум недовіри. І з розгляду цього клопотання і почався вчора судовий день в іншого судді.

Інтереси знаходиться в СІЗО Рашида Аітова представляли юристи Олена Пяткова і Олена Лук'янова Фото: «БІЗНЕС Online» Інтереси знаходиться в СІЗО Рашида Аітова представляли юристи Олена Пяткова і Олена Лук'янова Фото: «БІЗНЕС Online»

«ВИ ВСЕ ЗАСІДАННЯ СИДІТЬ І посміхається»

Юристи вважають, що суддя, по-перше, може бути афілійована з інвестором проекту «Тімер Банком». По-друге, у неї відсутня неупередженість. Це юристи побачили в її фразі на одному із засідань: «А хто буде нести відповідальність, якщо будинок завалиться?». Мовляв, сказано було запитально, а так, як ніби рішення прийнято заздалегідь. Колега Гільфанова у фразі нічого крамольного не побачила, а доказів в аффілірованності вони не привели. Відвід судді здійснити не вдалося.

І учасники процесу перемістилися в сусідній кабінет, де Пяткова і Лук'янова продовжили «стару пісню про головне». Дійшло до того, що в черговому клопотанні Пяткова, по суті, почала колупатися в сенсі слів в різних документах, наприклад, чому в судову експертизу експерти КГАСУ пишуть, що будівля може становити небезпеку «в майбутньому». Про те, що таке майбутнє і чи можна про нього міркувати в суді, Пяткова говорила хвилин 10. Періодично вона з виразом зачитувала уривки з різних документів і зверталася в зал з питанням на кшталт: «Де тут правда?» Дивлячись на це, юрист виконкому Ксенія Симонова навіть саркастично заусміхалася.

Але в підсумку не витримала суддя - юристи з непомірним кількістю клопотань просто зловживають своїм правом, тому обмежила кількість запитів - ще максимум два клопотання. Нічого не залишалося робити, як, нарешті, перейти до дебатів.

- Чи надовго? - запитала суддя у Пяткова, коли та встала з промовою на листках.

- Не знаю, як вийде, мене не можна обмежувати! - заявила вона.

- Чому ж? Суд має право встановити регламент, - сказала суддя і додала. - На дебати п'ять хвилин.

Пяткова хмикнула. Суддя не витримала.

- Смішного нічого немає, питання дуже серйозне! Ви все засідання сидите, посміхаєтеся і посміхаєтеся. Це неповага до суду і учасників процесу.

На думку Лук'янової, виконком не довів, що порушуються містобудівні норми, що в існуючому вигляді зараз, а не в майбутньому споруда становить небезпеку Фото: Ірина Єрохіна На думку Лук'янової, виконком не довів, що порушуються містобудівні норми, що в існуючому вигляді зараз, а не в майбутньому споруда становить небезпеку Фото: Ірина Єрохіна

Пяткова в регламент не вклалася, і, коли знову почала міркувати про майбутнє, суддя зупинила її.

- Склалося відчуття, що ви затягуєте процес. Навіщо? - запитав кореспондент «БІЗНЕС Online» у Пяткова після процесу.

- А як ви думаєте, навіщо Мінбуд замовив ще одну експертизу? Ось і відповідь на питання, - відповіла вона. Мінбуд дійсно недавно замовив у московській організації повторне обстеження будинку. Назва компанії не розголошується, щоб не чинити тиск, і представники засновників «Свея» розраховували, що вдасться дотягнути процес до листопада, коли експертиза буде оголошена. Мабуть, вважали, що експертиза, навпаки, дасть добро.

- Тепер пропадає сенс в цій другій експертизі, і 6 мільйонів рублів бюджетних грошей на неї витрачені даремно, - заявила Пяткова після оголошення вироку.

Доводи Лук'янової в дебатах були не в приклад більш докладно. На її думку, виконком не довів, що порушуються містобудівні норми, що в існуючому вигляді зараз, а не в майбутньому споруда становить небезпеку, цифри, які б доводили, що при заселенні будинку навантаження збільшиться і плита не витримає, наведені не були. В існуючому вигляді будинок може стояти дуже довго, заявила Лук'янова.

Коли суддя пішла в дорадчу кімнату, Лук'янова і Пяткова обговорювали: ось якби їх підтримали побільше пайовиків, заявивши про участь у процесі в якості третіх осіб, адже вони ж за їх інтереси борються ...

- Ви чому не писали? Не хотіли? - запитала Лук'янова у сидить в залі дольщіци.

- А що писати? Хто хотів будинку добудувати - добудовував! - відповіла вона.

- А що буде з нами, з пайовиками? - запитав чоловік.

- Рішення виробляється і буде озвучено пізніше, - відповіла дольщіца, пояснивши, що особисто питала у першого віце-прем'єра Олексія Песошін, який очолює штаб по пайовикам, і той сказав, що будуть розселяти (правда, поки не вирішено - як, куди і на яких умовах). У перерві вона додала «БІЗНЕС Online»: пайовикам затягування процесу теж невигідно. Скоріше б вже визначитися і почати вирішувати питання з розселенням.

- Ваш «Пісочин», мабуть, не до кінця поінформований! - чомусь заявив чоловік.

Якщо виконком просив, щоб «Свей» розібрав будинок за місяць, то суд дав півроку Фото: Ірина Єрохіна Якщо виконком просив, щоб «Свей» розібрав будинок за місяць, то суд дав півроку Фото: Ірина Єрохіна

Жінка навіть здивувалася. Але суперечка, який почав переходити на підвищені тони, припинила помічниця судді. Чоловік кілька разів важко зітхнув і голосно охнув, мабуть, щоб почула суддя. Очевидно, він знав щось, чого не знає перший віце-прем'єр.

Нарешті, через хвилин 40 суддя була готова оголосити вердикт: визнати самовільної спорудою, привести у відповідність, тобто розібрати з 18 поверхів до 9 і прибрати зайвий під'їзд, оплатити експертизу КГАСУ в 2,8 млн. Рублів. Правда, якщо виконком просив, щоб «Свей» розібрав будинок за місяць, то суд дав півроку. Якщо компанії не вдасться це зробити, то питання буде вирішувати вже виконком.

Чи будуть оскаржувати рішення, представники засновника «Свея» сказати не могли - вирішуватимуть. Якщо так, то процес з апеляцією і касацією може затягнутися ще на два роки і пайовикам, які і так чекають вердикту не один рік, належить запастися залізним терпінням. Втім, оскаржити вердикт буде не так просто, враховуючи, що за роки процесу в хід були пущені, здається, всі можливі і неможливі аргументи.

Чи наважиться на третій?
Це юристи побачили в її фразі на одному із засідань: «А хто буде нести відповідальність, якщо будинок завалиться?
10. Періодично вона з виразом зачитувала уривки з різних документів і зверталася в зал з питанням на кшталт: «Де тут правда?
Чи надовго?
Чому ж?
Навіщо?
А як ви думаєте, навіщо Мінбуд замовив ще одну експертизу?
Ви чому не писали?
Не хотіли?
А що писати?