Реклама
Реклама
Реклама

Зміст кроликів у вольєрі, фото і відео

  1. переваги вольєра Зміст кроликів у вольєрах не так втомлює для власника, як клітинне, і вимагає менше...
  2. облаштування вольєра
  3. Розведення кроликів в вольєрі
  4. Кому підійде вольєр
  5. Відгуки про розведення кроликів в вольєрі
  6. Відео "Простий вольєр для кроликів"

переваги вольєра

Зміст кроликів у вольєрах не так втомлює для власника, як клітинне, і вимагає менше витрат і матеріальних, і фізичного роду. Основна перевага полягає в тому, що часу на догляд та прибирання за тваринами потрібно в рази менше. Екскременти та інші відходи діяльності змішуються з землею і підстилкою, яка з часом ущільнюється, вилучається при збиранні і годиться для використання в якості городнього добрива для овочевих культур. Годування здійснюється не в індивідуальному порядку, а в загальному, що також полегшує роботу кролівникові.

Крім того, вольєр дозволяє кроликам більше рухатися, внаслідок чого тварини менш схильні до усіляких захворювань. Багато і зовсім відмовляються від вакцинації.

Чистити вольєр потрібно вкрай рідко: лише пару раз на рік. Зручно годувати кроликів хмизом з гілок: він не застряє в клітці і місця достатньо. А самки доглядають за молодняком спільно, не розділяючи потомство на своє і чуже, тоді як пересадити кроленят з однієї клітини в іншу і до іншої самиці буває проблематично. Загальний загін значно підвищує шанси молодняку ​​на виживання.

мінуси

Кролики в вольєрах хворіють рідше, проте в разі потрапляння інфекції гинуть зазвичай все. Тоді як при клітинному змісті хворіють тільки ті особини, які знаходяться в одній клітці. Пояснюється це дуже просто: у вольєрі годівниці і поїлки загальні, а в клітинах - практично індивідуальні.

Тому перед заселенням кроликів у вольєр необхідно ретельно перевірити кожну тварину на предмет будь-яких захворювань, щоб виключити можливість зараження всіх особин.

М'ясо тварин, вирощених в умовах вольєрного утримання, грубіше за рахунок більш розвинених м'язів і має яскраво виражений червоний відтінок. М'ясо ж клітинних кроликів «мармурового» кольору, що є великою перевагою при продажу. Тому має сенс будувати як вольєри, так і клітини, в яких перебуватимуть ті тварини, які вирощені для забою.

облаштування вольєра

Вольєр для кроликів необхідно розміщувати на узвишші для того, щоб уникнути затоплення під час дощів і танення снігу. Ігнорування цього факту часто служить причиною не тільки хвороб, але і загибелі тварин.

Матеріал для стін вольєра підійде будь-який: дерево, шифер, бляха та інше. Однак частіше використовують сітку, так як загін повинен добре освітлення і гарну вентиляцію. Важливо, щоб осередок при цьому не була занадто великою.

Важливо, щоб осередок при цьому не була занадто великою

Частина вольєра повинна бути закрита навісом. Це необхідно для захисту тварин від негоди. Крім того, потрібна хоча б одна закрита стіна, щоб у вітряну погоду кролики могли ховатися від протягів. У цій стіни можна розмістити «будиночки», в яких тварини або будуть ховатися, або облаштовувати гнізда. Будиночок може бути і загальним, але з кількома входами.

Щоб кролики не змогли підкопати огорожу, сітку поглиблюють в землю не менше ніж на півметра, обробляючи її засобом проти корозії. Додатковим захистом стануть вбиті в землю залізні прути. Найбільш оптимальна висота стін - півтора метра.

Іноді підлогу вольєра заливають бетоном, присипаючи його шаром тирси. Тирса накопичуються і з часом утворюється «земляний» наст, в якому згодом кролики зможуть рити норки. Але такий варіант скоріше схожий на велику клітку, зате виключена можливість того, що тварини втечуть.

Розведення кроликів в вольєрі

Часто кролиці риють нори для облаштування гнізд. Про це краще подбати заздалегідь, приготувавши кілька так званих маточників. Самців тримають окремо для контролю над процесом розмноження. Крім цього, нерідко кролі б'ються між собою, що також є причиною для їх окремого проживання. Випускають самців тільки тоді, коли необхідно провести злучку. Розведення кроликів в вольєрах не вимагає особливої ​​підготовки і труднощів зазвичай не викликає.

Самки готові до розмноження вже у віці 5 місяців, самці - у віці 6-8 місяців. Кролика запускають у вольєр на кілька днів, після чого прибирають в окреме приміщення. Молодняк відкидають не потрібно: кролики різного віку відмінно уживаються один з одним.

Молодняк відкидають не потрібно: кролики різного віку відмінно уживаються один з одним

Підросло потомство поступово вибивають. В першу чергу необхідно позбутися від самців, щоб не сталося спорідненого схрещування. Зазвичай це робиться після досягнення ними 5 - 6 місяців.

Кому підійде вольєр

Вольєр найбільш популярний у дачників. Тварин можна відвідувати лише раз в тиждень: за цей час з ними нічого не станеться. Крім того, цей тип вмісту ідеально підходить проживають в областях з теплим кліматом, а також для вирощують тварин на м'ясо і для тимчасового утримання.

Після весняно-літнього сезону кроликів вибивають або повністю, або лише частину, пересаджуючи інших в клітини. Вольєрне утримання взимку небажано, але можливо. В такому випадку тварини будуть мерзнути і хворіти, якщо, звичайно, вчасно не вжити деякі заходи, наприклад, по утепленню загону.

Найбільш оптимальним є варіант вольєрного-кліткового утримання, але це залежить від розмірів ділянки, можливостей і цілей кролівників.

Відгуки про розведення кроликів в вольєрі

Відео "Простий вольєр для кроликів"

Схожі статті:

Кролі - що потрібно знати для розведення кроликів

Розведення кроликів в клітці

Як утримувати кроликів в домашніх умовах без клопоту

Порода кроликів "білий велетень"

Кролики Рекс - еліта серед кроликів

Фландр - слон серед кроликів

фото кроликів

злучка кроликів

хвороби кроликів