Реклама
Реклама
Реклама

Індивідуальні підприємці, адвокати, працівники за договором підряду отримають 50% допомоги по догляду за дитиною, чи можна підробити в декретній відпустці і зберегти 100% допомоги

  1. Непрацюючим - по 100%, що працюють - по 50%
  2. матері обурені
  3. Працювати чи не працювати?
  4. Як підробити і не обпектися
  5. Разовий заробіток - це теж підстава урізати допомогу

Новий закон «Про державну допомогу сім'ям, які виховують дітей» позначив, що жінка не може одночасно підробляти і отримувати повне допомогу по догляду за дитиною до 3 років Новий закон «Про державну допомогу сім'ям, які виховують дітей» позначив, що жінка не може одночасно підробляти і отримувати повне допомогу по догляду за дитиною до 3 років. Багато мам цим обурені, адже вони підробляють не з жадібності, а тому що допомоги і без того невеликі. кореспондент порталу interfax.by спробував поглянути на проблему зсередини і заодно з'ясувати, чи є варіанти здобувати повну грошову допомогу й одночасно підробляти.

Непрацюючим - по 100%, що працюють - по 50%

Чіткої інструкції щодо того, як же тепер вважати допомоги, поки не було. Офіційні особи поки побоюються коментувати від свого імені зміни в законі. Всі з нетерпінням чекають, коли буде приведено у відповідність з новою редакцією закону положення про порядок призначення і виплати держдопомоги сім'ям, які виховують дітей.

Але з пісні слів не викинеш, тому ми можемо вже зараз сміливо аналізувати діючий закон.

Щоб стало ясно, про які суми йдеться, наведемо розміри повної допомоги по догляду за дитиною до 3 років:

  • на першу дитину - Br1 470 000 (35% від середньої з.п.);
  • на другого і наступних дітей - Br1 680 000 (40% від середньої з.п.);
  • на дітей-інвалідів - Br1 890 000 (45% від середньої з.п.).

За 100% допомоги покладено робітницям в декретній відпустці, мамам-студенткам, які здобувають професійно-технічне, середню спеціальну або вищу освіту за денною формою навчання (незалежно від отримання стипендії).

Також допомога по догляду за дитиною в повному розмірі виплачуватимуть тим, хто отримує фундаментальну наукову освіту за денною формою навчання та не отримує стипендію.

Відповідно до закону, 50% допомоги на дитину до 3 років отримає мама (або тато в декреті), яка:

  • працює повний робочий день або неповний, але більше половини місячної норми робочого часу у одного або декількох наймачів;
  • працює на умовах неповної зайнятості (не більше половини місячної норми робочого часу) і одночасно виконує роботу на дому у одного або декількох наймачів;
  • виконує роботу на дому більш ніж у одного роботодавця;
  • виконує роботу за цивільно-правовим договором (наприклад, договір підряду), предметом якого є надання послуг, виконання робіт і створення об'єктів інтелектуальної власності;
  • є індивідуальним підприємцем, приватним нотаріусом, адвокатом;
  • здійснює передбачені законодавчими актами види ремісничої діяльності без державної реєстрації як індивідуального підприємця;
  • отримує фундаментальну наукову освіту за денною формою отримання освіти і отримує стипендію;
  • проходить підготовку в клінічній ординатурі в очній формі.

матері обурені

публікація новини   про те, що з цього року підробляють на договорі підряду мами, IP, адвокати, нотаріуси та інші отримуватимуть по 50% допомоги, викликала бурю емоцій у наших читачів публікація новини про те, що з цього року підробляють на договорі підряду мами, IP, адвокати, нотаріуси та інші отримуватимуть по 50% допомоги, викликала бурю емоцій у наших читачів. І справа навіть не в грошах: читачок порталу interfax.by обурила дискримінація за професійною ознакою.

Iris: «Не знаю, за розрахунками якого економіста вони вирішили, що немовля, народжений від ІП, менше потребує матеріальному забезпеченні, ніж немовля, народжений від утриманки, алкоголічки, повії ... І цей закон - дискримінація».

Sipulka: «Якщо хто не в курсі, IP, адвокати і ремісники сплачують до Фонду соцзахисту ті ж 34%, що і роботодавці за своїх працівниць. Цю цифру в 2 рази не зменшують для ІП, а посібник - здогадалися зменшити в 2 рази! Виходить, жінка, яка працює за наймом, може перервати роботу на 3 роки і доглядати за дитиною, отримуючи допомогу, а ІП, адвокати і ремісники (люди, працевлаштовані самі себе) не можуть собі цього дозволити - треба або відмовитися від половини допомоги, або піти закритися, а як підросте дитина, відкритися ».

Наталя, мама - адвокат: «Навряд чи якась мама розраховує виростити свою дитину на допомогу. Справа ж не в цьому, а в соціальній справедливості ... Неможливо, перебуваючи в декреті, офіційно адвокату здійснювати діяльність. І взагалі, чому законодавець обмежився лише ІП, адвокатами і нотаріусами, а перукарі, програмісти, бухгалтери, художники, малярі тощо теж можуть працювати, та й лікарі можуть лікувати дітей в пісочниці ».

Працювати чи не працювати?

Щоб отримати повне посібник, IP доведеться ліквідувати діяльність. Формулювання звучить так: «є індивідуальним підприємцем», тобто не важливо, заробляє ІП або не заробляє, досить бути індивідуальним підприємцем. Те ж саме стосується адвокатів та нотаріусів.

У Міністерстві праці та соцзахисту підтвердили, що почастішали дзвінки і звернення від індивідуальних підприємців, які хочуть закритися, щоб здобувати повну посібник. В основному це жінки в декретній відпустці, чий бізнес давно не приносить нормального доходу.

Вимальовується така ситуація. Допомога в розмірі 50% на першу дитину складе трохи більше 700 тисяч. Якщо справи йдуть добре, то закривати ІП абсолютно невигідно. А якщо бізнес приносить $ 100 в місяць додаткового доходу, то простіше відмовитися від нього і взагалі не працювати.

Таким чином, з'являється дуже багато передумов до розвитку нелегального бізнесу. Ремісники, надомні працівники, позаштатні автори будуть шукати способи підробити без оформлення.

Що стосується адвокатів, то тут теж все складно. Закрити ліцензію на час декрету нереально: буде дуже складно заново її відкрити. Жінки-адвокати зазначають, що неможливо працювати з дитиною на руках. Вони змушені сидіти вдома з малям (при цьому не маючи додаткового доходу), але отримувати будуть тільки 50% допомоги по догляду за дитиною до 3 років. Несправедливо.

Адвокати - розумні і цілеспрямовані люди. Є таке передчуття, що вони разом з нотаріусами так просто цю ситуацію не залишать. Будемо стежити за розвитком подій.

Як підробити і не обпектися

Здобувати повну грошову допомогу й працювати - можливо. Ті, хто працює на півставки і менше, мають право на 100% -е посібник. Зараз тільки так можна одночасно мати і доп. дохід, і допомога держави в повному обсязі.

Важливо додаток до вищесказаного: якщо дитина до 3 років йде в дитячий сад, то мати не позбавляється повної допомоги (раніше його урізали до 50%). Ще один вагомий аргумент на користь роботи на півставки під час декретної відпустки.

Разовий заробіток - це теж підстава урізати допомогу

На окрему увагу заслуговує пункт про роботу по «цивільно-правовим договором». Це може бути договір підряду, договір на надання послуг, тобто будь-який договір з громадянином (крім трудового). Візьмемо найближчий нам приклад: журналістка в декретній відпустці написала статтю за договором підряду і отримала гонорар. Відповідно до закону, вона може розраховувати тільки на 50% допомоги. При розрахунку допомоги буде враховуватися термін договору. Тобто якщо договір укладено на місяць, то в цьому місяці жінка отримає 50%, а в наступному вже матиме 100% допомоги.

Залишається незрозуміло, кому жінка повинна звітувати про свою роботу за договором підряду (адже вона може співпрацювати з різними компаніями), хто і як це буде контролювати і відслідковувати?

Неясностей залишається багато. Співрозмовники журналіста (чиновники і мами в декреті) дали зрозуміти, що не варто чекати більш ясної картини, поки не вийде Положення про порядок призначення та виплати держдопомоги сім'ям, які виховують дітей. Чекаємо.

Ольга Артішевський

Працювати чи не працювати?
Залишається незрозуміло, кому жінка повинна звітувати про свою роботу за договором підряду (адже вона може співпрацювати з різними компаніями), хто і як це буде контролювати і відслідковувати?