Реклама
Реклама
Реклама

Виписка з будинкової книги: де отримати, онлайн

  1. Навіщо потрібно отримання виписки
  2. Види виписки з будинкової книги
  3. Розширена (архівна) форма
  4. Де отримати?
  5. Отримання через інтернет
  6. терміни дії

Останні зміни: Січень 2019

Домова книга є значущим документом, який заводиться з моменту заселення в житло і ведеться протягом усього періоду його експлуатації. У домову книгу вносяться відомості про власників будинку або квартири, а також про всіх осіб, зареєстрованих на житловій площі. Виписка з будинкової книги відображає дані відомості, і тому дана довідка необхідна при проведенні операцій з житловим нерухомим майном, а також в ряді інших ситуацій. Про те, що це за бланк і для яких цілей використовується, пояснюється в даній статті.

Навіщо потрібно отримання виписки

Найбільш затребуваний даний документ при здійсненні операцій з нерухомістю Найбільш затребуваний даний документ при здійсненні операцій з нерухомістю. При покупці будинку або квартири майбутній власник через виписку з будинкової книги має можливість переконатися, що на купується житлоплощі немає зареєстрованих осіб.

Великими проблемами обернеться для нового господаря покупка житла з прописаними мешканцями, особливо, якщо зареєстровані особи є неповнолітніми або обмеженими в дієздатності. Вся справа в тому, що прописаних в квартирі або в будинку дітей, а також недієздатних осіб не можна просто так виписати «в нікуди» на підставі чинного законодавства навіть за умови зміни власника.

Більш того, зареєстровані громадяни зберігають право на користування приміщенням. Подібні казуси можуть статися і при оренді житла. Отримавши необхідну інформацію, можна максимально убезпечити себе, переконавшись, що за адресою відсутні зареєстровані треті особи, які мають законні права на житлоплощу.

Подібні відомості потрібні не тільки при здійсненні угод з житловою нерухомістю. Дана довідка буде потрібно при оформленні різного виду пільг (наприклад, матері-одиначці ), Посібників, державних субсидій , Наприклад, на оплату комунальних послуг.

Крім цього ресурсопостачальними організації при укладенні договорів часто вимагають від власника надати інформацію про прописаних осіб. Така інформація може знадобитися і в процесі судових розглядів, наприклад, у справах про присудження аліментів, коли необхідно підтвердити місце проживання дитини з одним з батьків. І нарешті, документація, що підтверджує реєстрацію, потрібна при заміні паспорта.

Види виписки з будинкової книги

Сам бланк підрозділяється на два різновиди:
Сам бланк підрозділяється на два різновиди:

  1. Звичайна. В даному документі відображається інформація про осіб, зареєстрованих на житловій площі до моменту видачі.
  2. Архівна або розширена. В архівній формі міститися відомості про всіх громадян, які були коли-небудь прописані за заданою адресою.

Розширена (архівна) форма

Розширена або архівна форма являє собою докладну довідку, в якій вказані відомості про громадян, як зареєстрованих на житловій площі в даний момент, так і вже змінили прописку. У бланку представлена ​​наступна інформація:

  • ПІБ зареєстрованих осіб;
  • реквізити основного документа, що ідентифікує особу громадянина;
  • громадянство;
  • дату народження;
  • ставлення до військової служби;
  • інформація про те, де колись був зареєстрований громадянин і коли був прописаний за цією адресою;
  • куди і коли вибув громадянин при знятті з реєстраційного обліку.

Всі відомості в домову книгу вписуються на підставі підтверджуючої документації, тому інформація, представлена ​​в бланку, абсолютно достовірна.

Де отримати?

Отримання виписки з будинкової книги проводиться кількома шляхами.

Видачею такої довідки займаються такі органи:

  • Паспортні столи ГУВМ МВС РФ (колишні підрозділи УФМС);
  • Відділення МФЦ;
  • Керуючі компанії, ТСЖ, Житлово-будівельні кооперативи (організації, що обслуговують МКД);
  • Єдині інформаційно-розрахункові центри.

Крім перерахованих організацій, де проводиться видача даного виду бланків, громадяни можуть отримати довідку самостійно через інтернет за допомогою порталу держпослуг.

Отримання через інтернет

Портал держпослуги пропонує громадянам три способи отримання даного документа:

  1. Особисто.
  2. Через особа, яка представляє інтереси заявника на підставі довіреності.
  3. За допомогою пошти.

Послуга надається безкоштовно, терміни отримання знаходяться в діапазоні 1-30 днів. Для отримання інтерактивним шляхом через сайт держпослуги спочатку потрібно пройти реєстрацію на самому ресурсі. Якщо користувач вже внесений в систему, досить увійти в свій особистий кабінет.

Наступний алгоритм дій такий:

  • вибрати в каталозі пропонованих послуг розділ «Квартира, будівництво, земля»;
  • в контекстному меню розділу перейти до пункту «Видача документів»;
  • із запропонованого списку вибрати «Виписка з будинкової книги» і натиснути «Отримати послугу».

Після проведених дій відкриється форма електронної заяви, яке потрібно заповнити, вказавши необхідні відомості. Повідомлення про готовність надійде у вигляді повідомлення в особистий кабінет користувача. Якщо заявнику достатньо копії бланка, результат може бути висланий електронним листом на прив'язану до аккаунту пошту. При необхідності отримання оригіналу громадянину доведеться отримувати документ у відділенні МФЦ особисто або через довірену особу, однак, якщо у заявника є електронний підпис, довідка може бути відправлена ​​йому поштою рекомендованим листом.

терміни дії

Законом не регламентовано термін дії такої довідки, який залежить від вимог установи, куди потрібно надати даний документ. Зазвичай термін дії складає від двох тижнів до місяця. Терміни виготовлення бланка залежать від того, чи потрібно звичайна форма або розширена.

  • Так, звичайну виписку можна отримати протягом 1-3 днів, найчастіше відразу в день звернення.
  • На виготовлення архівної довідки необхідна попередня перевірка всіх даних, тому термін виготовлення в середньому становить близько семи днів.

У будь-якій організації, уповноваженої на видачу цієї форми бланків, отримання виписки з будинкової книги є безкоштовним. Відсутність документів у заявника, необхідних для видачі довідки, є єдиною підставою для відмови у видачі виписки, при цьому це не є перешкодою для повторного звернення за умови надання необхідної документації.

Є питання по даній темі? Задавайте нашого юриста через форму нижче або телефонуйте за вказаними нижче телефонами.

Де отримати?
Є питання по даній темі?