Реклама
Реклама
Реклама

Позовна заява про виписку з квартири - зразок

  1. Позовна заява про виписку з квартири
  2. Підстави для виселення з муніципального житла (без надання іншого приміщення)
  3. Підстави для виселення з муніципального житла (з наданням іншого приміщення)
  4. Підстави для виселення з перебуває у власності квартири і приватного будинку

Позовна заява про виписку з квартири - зразок документа і коментарі щодо його заповнення розміщені нижче. У цій статті також можна знайти інформацію про важливі нюанси подання такої заяви до суду і відповідну судову практику. Позовна заява про виписку з квартири - зразок документа і коментарі щодо його заповнення розміщені нижче

фото:

Позовна заява про виписку з квартири

Підстави для виселення з муніципального житла (без надання іншого приміщення)

Підстави для виселення з муніципального житла (з наданням іншого приміщення)

Підстави для виселення з перебуває у власності квартири і приватного будинку

Позовна заява про виписку з квартири

Позовна заява про визнання відповідача таким, що втратив право користування житловим приміщенням або про виселення з займаного житла (див. Абз. 6 ст. 7 закону РФ «Про право громадян ...» від 25.06.1993 № 5242-1) (далі - ІЗ) складається з урахуванням положень ст. 131-132 Цивільного процесуального кодексу РФ від 14.11.2002 № 138-ФЗ.

Також необхідно враховувати наступне:

  • З надається в райсуд (ст. 24, п. 1 ст. 30 ЦПК РФ) за місцем знаходження спірного об'єкта нерухомості (див. Визначення Хабаровського крайового суду від 18.05.2011 по справі № 33-3240);
  • держмито за ІЗ обчислюється відповідно до подп. 3 п. 1 ст. 333.19 ч. 2 Податкового кодексу РФ від 05.08.2000 № 117-ФЗ.

Виписати особа можна з:

  • перебуває у власності квартири - ініціювати процес має право тільки власник або законний власник приміщення;
  • муніципальної квартири - по З від наймодавця, власника або інших зацікавлених осіб, органів житлової інспекції (п. 39 постанови пленуму ВС РФ «Про деякі питання ...» від 02.07.2009 № 14 (далі - Постанова)).

Зразок розглянутого ІЗ можна знайти за посиланням:

З - шаблон

Підстави для виселення з муніципального житла (без надання іншого приміщення)

Такими підставами є (ст. 91 Житлового кодексу РФ від 29.12.2004 № 188-ФЗ):

  • використання наданого житла не за призначенням (абз. 5 п. 39 Постанови);
  • порушення прав сусідів (абз. 6 п. 39 Постанови);
  • безгосподарне поводження наймача з житловим приміщенням (абз. 8 п. 39 Постанови);
  • визнання судом неприпустимість спільного проживання осіб, позбавлених батьківських прав, і їх дітей (п. 40 Постанови).

Ст. 83 ЖК РФ доповнює цей список наступними підставами для розірвання договору соціального найму (далі - ДСН) з ініціативи зацікавлених осіб:

  • виїзд наймача разом з сім'єю з квартири в інше місце проживання; визнання осіб такими, що втратили право користування житлоплощею по даній підставі проводиться з урахуванням правил п. 32 Постанови;
  • невнесення платежів за комунальні послуги або житлоплощу протягом більш ніж 6 місяців (див. п. 38 Постанови).

Застосування положень п. 3 ст. 672 ч. 2 Цивільного кодексу РФ від 26.01.1996 № 14-ФЗ по відношенню саме до розірвання і припинення ДСН неприпустимо (див. П. 35 Постанови).

Підстави для виселення з муніципального житла (з наданням іншого приміщення)

Нездійснення наймачем і членами його сім'ї комунальних платежів та плати за житлову площу протягом більш ніж 6 місяців може спричинити виселення в інше житлове приміщення (див. Подп. 1 п. 4 ст. 83, ст. 90 ЖК РФ).

Позов із зазначеним вимогою не може бути задоволений судом, якщо причини несплати будуть визнані поважними (див. П. 38 Постанови).

Доводи про те, що наймач добровільно відмовляється від користування спірним житлом за допомогою відмови від виконання обов'язку по оплаті комунальних послуг, не вважаються беззаперечною підставою для визнання відповідача таким, що втратив право користування даним житлом (див. Рішення Тавдинського райсуду Свердловської області від 26.01.2016 у справі № 2 -150/2016).

Крім того, підставою для виселення з наданням замість наймачеві іншого житла є

  • вилучення земельної ділянки під житловим будинком для державних / муніципальних потреб;
  • аварійний стан будинку;
  • вироблений власником капремонт, в результаті якого площа квартири в соцнайму зменшиться або збільшиться, відповідно, вийде за межі облікової норми або норми надання.

Підстави для виселення з перебуває у власності квартири і приватного будинку

Підстави, найчастіше зустрічаються в судовій практиці:

  • припинення сімейних відносин між позивачем та відповідачем (п. 4 ст. 31 ЖК РФ, пп. 13, 15-18 Постанови) - виписка проводиться в допустимих законом випадках; в тому числі слід враховувати, що спільна дитина розлученого подружжя зберігає право користування житлоплощею, що знаходиться у власності одного з них (див. питання № 4 «Огляду законодавства та судової практики ЗС РФ за III квартал 2007 року», затв. постановою Президії ВР РФ від 07.11.2007);
  • асоціальний спосіб життя відповідача (докази: показання свідків, скарги в правоохоронні органи і відповіді на них, протоколи про адміністративні правопорушення і т. д.);
  • тривала відсутність відповідача за місцем прописки, несплата їм комунальних платежів (як було продемонстровано, що підтверджують зміну постійного місця проживання відповідача, сплату власником комунальних платежів і т. д.).

З про виписку з приватного будинку складається і подається в суд за аналогією з ІЗ про виписку з квартири.

Рекомендується посилатися на ст. 209, 288, 304 ч. 1 Цивільного кодексу РФ від 30.11.1994 № 51-ФЗ.

Таким чином, ІЗ про виписку особи з квартири подається в райсуд за місцем знаходження згаданого об'єкта нерухомості. При оформленні документа слід керуватися правилами ст. 131-132 ЦПК РФ. Даний позов накладається адміністративний збір.

Автор: RusЮріст