Реклама
Реклама
Реклама

Довідка БТІ на квартиру або будинок, де отримати?

  1. різновиди документа
  2. Як отримати?
  3. Термін дії

Бюро технічної інвентаризації - установа, яке призначене для ведення технічного обліку всіх об'єктів нерухомості. Довідка БТІ оформлюється на підставі наявних відомостей і необхідна часто власникам нерухомого майна, які мають намір укласти будь-яку угоду з нерухомим об'єктом. Відповідно до урядових постанов для квартири, іншого житлового або нежитлового приміщення, будівлі, іншого об'єкта нерухомості проводити інвентаризацію потрібно не рідше одного разу за п'ять років. При цьому всі зміни, які відбулися за цей час, повинен містити в собі не тільки технічний, але і кадастровий паспорт і план. Але на практиці за пропущений строк не передбачено ніяких штрафних санкцій, тому багато власників займаються даним питанням тільки при необхідності.

І необхідність ця зазвичай виступає у вигляді угод:

При цьому отримати довідку можуть безпосередньо власники нерухомого майна (будинку, квартири, іншого), скільки б їх не було, одержувачі спадщини, довірені особи та уповноважені співробітники державних органів за офіційним запитом.

різновиди документа

Виписка з Бюро технічної інвентаризації, яка користується найбільшим попитом, включає в себе поверховий план будівлі, технічні характеристики квартири, будинки, пояснення до архітектурного проекту (експлікації) Виписка з Бюро технічної інвентаризації, яка користується найбільшим попитом, включає в себе поверховий план будівлі, технічні характеристики квартири, будинки, пояснення до архітектурного проекту (експлікації). Кожна форма подібної довідки необхідна для перепланувань і дій юридичного характеру. Крім цього, в Бюро технічної інвентаризації нерідко звертаються при необхідності провести оцінку квартири , Будівлі, іншої нерухомості. Особливо це важливо при продажу, обміні, отриманні спадщини, дарування. У зв'язку з діючими нормами російського законодавства, отримана оцінка не буде реальною вартістю, оскільки тут буде враховуватися тільки загальна площа.

Різновид і форма документа

  • технічний (і після кадастровий паспорт);
  • поверховий план будинку;
  • експлікація;
  • реєстраційна виписка;
  • інвентаризаційна виписка;
  • план для ділянки землі;
  • оформлення території;
  • виписка про стан об'єкта нерухомості;
  • виписка для обладнання горищ під житлове приміщення;
  • виписка з технічного паспорта (може бути і кадастровий).

Крім цього, довідку з БТІ часто потрібно отримати при укладанні договору пайової участі з забудовником, щоб підтвердити адресу місцезнаходження придбаної власності.

Як отримати?

Отримати необхідний документ з Бюро технічної інвентаризації, яке його видає, не настільки складно. Для цього бажано заздалегідь знати, чи потрібна:

  • особистий паспорт заявника;
  • правовстановлюючі документи;
  • нотаріально завірена довіреність - для осіб, які діють від імені власника квартири, будинку, земельної ділянки;
  • запит з нотаріальної контори - при оформленні спадщини на квартиру , Землю, будинок, інше;
  • свідоцтво про шлюб, розірвання шлюбу, народження, смерті (в залежності від ситуації, особливо при отриманні спадщини);
  • гарантійний лист для юридичної особи.

Оскільки потрібні папери видає саме БТІ, щоб їх отримати необхідно подати перелік перерахованих вище документів і заява саме в цю організацію. У заяві обов'язково позначається мета, тобто для чого потрібна довідка. Варто відзначити, що відповідальний співробітник перевірить дату видачі технічних документів, кадастровий паспорт, план. Якщо документи були отримані понад п'ять років тому, вам доведеться для початку оформити нові, а це зажадає певного часу.

У деяких випадках можуть знадобитися додаткові папери, особливо при конфліктах в отриманні спадщини, порушеннях при переплануванні і інших ситуаціях.

Термін дії

Термін дії для довідки, яку видає Бюро технічного контролю, не завжди один і той же Термін дії для довідки, яку видає Бюро технічного контролю, не завжди один і той же. Тому задаючись питанням, скільки часу вона актуальна, важливо спочатку визначити, для чого вона потрібна. Терміни залежать від цільового призначення. Наприклад, для перепланування житлової квартири термін дії отриманої довідки складе від року до п'яти років. При цьому власнику знадобиться оформити новий технічний паспорт і план , Кадастровий паспорт і план, якщо вони були видані більше п'яти років тому.

Звичайна виписка має термін дії не більше одного року. Вона відображає інформацію з технічного паспорта (при цьому кадастровий паспорт грає все ж велику роль): загальну площу, поверховий план, дату введення об'єкта нерухомості в експлуатацію (для будівель), які матеріали використовувалися.

Відомості щодо вартості матимуть термін дії один місяць, і найбільш актуальні при оформленні у нотаріуса спадщини. При цьому не слід забувати, що дана оцінка буде відрізнятися і від ринкової вартості, так як кадастровий розрахунок проводиться інакше.

І ще менший термін дії для довідок, форма яких спрямована на обладнання горищ під житлові приміщення. Такий документ можна отримати тільки з актуальністю на десять днів.

Як отримати?