Реклама
Реклама
Реклама

Як виписати людину з квартири за рішенням судаСемья і право

  1. Законодавчі акти, що регулюють примусову виписку
  2. Як проходить виписка з житлової квартири повнолітніх родичів
  3. Як зробити виписку з комунальної кімнати або квартири
  4. Як виписати сторонньої людини з квартири
  5. Як зробити виписку колишнього чоловіка з квартири
  6. Виписка неповнолітню дитину з житлової кімнати (квартири) власника
  7. Зняття з реєстрації неповнолітнього власника
  8. Умови отримання дозволу опікунської ради
  9. Виписка дитини, який не є власником житлового приміщення
  10. Які знадобляться документи для добровільної виписки з квартири
  11. Документи, необхідні для добровільної виписки неповнолітнього
  12. Які документи потрібні для примусової виписки з квартири

Процес зняття з реєстрації   У житті зустрічається безліч ситуацій, коли в квартирі, комунальної кімнаті, приватному домоволодінні є зареєстровані (прописані) люди, але вони не проживають тривалий час

Процес зняття з реєстрації

У житті зустрічається безліч ситуацій, коли в квартирі, комунальної кімнаті, приватному домоволодінні є зареєстровані (прописані) люди, але вони не проживають тривалий час. При цьому виписуватися з власної волі вони не бажають, або місце знаходження їх невідоме. Єдиний вихід з такої ситуації, це виписати людину без його згоди, подавши позовну заяву до суду. Про те, як виписати людину з квартири, іншого житлового приміщення, буде розказано нижче.

Законодавчі акти, що регулюють примусову виписку

Для того щоб зрозуміти, як відбувається процедура виписки з квартири, треба розібратися в законодавстві, яке регулює дані ситуації.

  1. Цивільний кодекс, чинний в Україні. Він регулює основоположні права власності на житлову нерухомість (квартиру, домоволодіння, кімнати в гуртожитках або комунальних об'єктах). Згідно з його положеннями, кожен власник має право користуватися і володіти своїм житлом, на його розсуд. Також він регулює право власника квартири усувати проблеми, що виникли з його правом володіння і розпорядження шляхом звернення до суду.
  2. Житловий кодекс України. Він регулює порядок проживання та обов'язкової реєстрації в квартирах, які не приватизовані, тобто належать муніципальним органам (громаді), знаходяться в приватній власності, а також виписки не проживаючих осіб.
  3. Закон «Про охорону дитинства» та інші закони, що регулюють права осіб, які залишилися без житлової площі, або можуть втратити квартиру, домоволодіння або іншого житла. Він також прописує роль органу опіки та піклування у захисті прав малолітніх.
  4. Пленуми Верховного Суду України, а також Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, в яких аналізується практика з розгляду справ, що стосуються виписки малолітніх та інших осіб, які зареєстровані в житловому об'єкті нерухомості, але не проживають там по будь-яких підстав.

Також потрібно звернути увагу на правові позиції (висновку) Верховного суду. Вони виносяться в тому випадку, коли з одного й того самого спору є кілька різних по суті, вступили в законну силу рішень, і є обов'язковими для судів нижчих інстанцій. Тобто, якщо є правова позиція, то в аналогічному спорі інші суди повинні обов'язково її дотримуватися.

Тепер перейдемо до конкретних ситуацій, коли необхідно примусово знімати з реєстрації (виписувати) громадян, які не проживають в квартирі або іншому житловому приміщенні.

Виписка з квартири чи іншого житлового приміщення через суд матиме такі правові наслідки, як втрата права користування житловим приміщенням.

Як проходить виписка з житлової квартири повнолітніх родичів

Говорячи про те, як виписати з квартири родичів, які є повнолітніми, потрібно відштовхуватися, перш за все, від того, кому належить житлове приміщення.

Розглянемо спосіб, коли квартира знаходиться у володінні фізичної особи.

Якщо житло перебуває в розпорядженні громадянина і в ньому прописані родичі, які не проживають певний час у зв'язку з переїздом до іншого населеного пункту або перебувають за іншою адресою, то відповідно до Цивільного кодексу України, власник (власник) має право на звернення до суду. Тобто подається позовна заява про усунення перешкод в користуванні та розпорядженні своїм нерухомим майном.

При його складанні важливо звернути увагу на два моменти:

  • Цивільний кодекс прямо вказує на те, що зареєстровані громадяни (члени сім'ї, прописані родичі) повинні проживати в житловому приміщенні один рік і більше. Тому, якщо член сім'ї відсутній менше року, то в позовних вимогах може бути відмовлено в повному обсязі;
  • факт про не проживання конкретного громадянина або осіб, повинен бути підтверджений відповідними письмовими доказами, а також поясненнями свідків (зазвичай в судове засідання викликаються сусіди).

Потрібно знати, що в поданій позовній заяві громадянин повинен обов'язково вказати, що наявність реєстрації родича в його житловому приміщенні порушує його права, наприклад, він несе додаткові витрати у вигляді плати за житлово-комунальні послуги за члена сім'ї, який не проживає в спірній квартирі.

Наступне питання полягає в тому, як зняти з реєстрації родича, якщо право приватної власності на квартиру не оформлено.

Як зробити виписку з комунальної кімнати або квартири

Для того, щоб виписка з житла, що належить громаді (не приватизована), пройшла на законних підставах, потрібно керуватися нормами Житлового кодексу.

Він говорить про те, що якщо родич не проживає в даному об'єкті нерухомості більше 6 місяців, то головний квартиронаймач має право звернутися до суду із заявою про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням. Тобто, родич стане людиною, яка втратила будь-яке право на проживання в квартирі.

Розберемося хто такий головний квартиронаймач. Під ним мається на увазі член сім'ї (наприклад, чоловік або дружина), з яким укладено договір соціального найму. Під такою угодою на увазі правовий акт, на підставі якого власник (територіальна громада в особі органу місцевого самоврядування) передає у довгострокову оренду житлове приміщення конкретному громадянину.

Він, в свою чергу, може користуватися житловим об'єктом, прописувати туди своїх родичів або інших громадян, а також зобов'язаний оплачувати всі комунальні послуги, проводити поточний ремонт і т.д. Виходячи з цього, такій людині і належить право звернення до суду для примусового зняття з реєстрації особи (родича), який не проживає певний проміжок часу.

Житловий кодекс, на відміну від Цивільного, встановлює термін, пов'язаний з непрожіваніі рівний 6 місяцям. Тобто в позовній заяві потрібно обов'язково робити прив'язку до цього часу.

Важливо знати, що якщо родич знаходиться в колонії (місцях позбавлення волі), і у нього немає інших «квадратних метрів», то суд ніколи не задовольнить такі вимоги.

Також потрібно звернути увагу, що в разі смерті основного квартиронаймача, у його родичів, які проживають та прописані в житлової нерухомості, настає право успадкування прав спадкодавця на житлове приміщення (першочергового укладення договору найму). Для вступу в спадок відводиться термін півроку.

Як виписати сторонньої людини з квартири

Бувають ситуації, коли в житловому будинку або квартирі зареєстровані сторонні особи, які не є родичами власнику або головному квартиронаймачу. Тоді виникає питання, як виписати з квартири без згоди такої людини.

Тоді виникає питання, як виписати з квартири без згоди такої людини

Виписка сторонньої людини

Розглянемо дві типові ситуації, коли особа є власником житла.

  1. Квартира, кімната або інше житлове приміщення було придбано у старого власника, яка не знявся з реєстрації, і його місце знаходження невідоме або він відмовляється зробити це добровільно. Для цього нового власника потрібно подати позов, до якого підкласти документи, що підтверджують його право власності (правовстановлюючий документ). При цьому річного строку чекати не потрібно.
  2. Друга ситуація пов'язана з людьми, які з яких-небудь причин були зареєстровані за згодою власника (наприклад, для влаштування на роботу). В такому випадку також подається позов, в якому детально описується виникла ситуація. Також очікувати річного (або піврічного) терміну, встановленого Цивільним кодексом, не потрібно.

Юристам потрібно знати, що в таких позовних заявах завжди необхідно ставити третьою особою реєстраційний орган (на сьогоднішній день це міграційна служба), на території якої знаходиться квартира або інше житлове приміщення.

Тепер розглянемо ситуацію, коли будуть виписуватися люди з комунальної квартири.

В принципі, щоб виписати з квартири не власника, тобто стороння особа, також необхідно зібрати всі папери і направити відповідну заяву в суд. Але Житловий кодекс вимагає в обов'язковому порядку дотримуватися піврічного терміну відсутності за місцем проживання.

Це також підтверджується судовими рішеннями (практикою) з таких питань.

Потрібно запам'ятати, що в такому позовній заяві теж необхідно вказувати третіх осіб. Крім органу міграційної служби, обов'язково потрібно вказати і житлово-експлуатаційну організацію, яка обслуговує даний багатоповерховий будинок.

Тому відповідаючи на питання громадян, чи можна виписати з житла сторонніх осіб або родичів, можна з упевненістю повідомити, що проблем в цьому не буде. Головне правильно скласти відповідну заяву і зібрати потрібний перелік документів.

Як зробити виписку колишнього чоловіка з квартири

Розповідаючи про те, як виписати колишнього чоловіка з квартири, потрібно враховувати те, що він відноситься до категорії родичів, але юридична і судова практика виділяє деякі особливості пов'язані з його випискою:

  • коли квартира або кімната належить чоловікові і дружині на праві спільної власності (придбана в шлюбі);
  • коли житловий об'єкт був придбаний одним з подружжя за власні кошти.

Розглянемо кожну правову ситуацію окремо.

Якщо об'єкт нерухомості був придбаний в шлюбі, але оформлений на дружину, то вона має повне право після закінчення одного року звернутися до суду із заявою про зняття з реєстрації її чоловіка. При цьому юридична процедура нічим не буде відрізнятися від виписки родичів.

Але чоловік при розгляді даної справи має право заявити зустрічний позов, в якому може зажадати провести розділ майна. Виходячи з цього, якщо його вимоги будуть задоволені, то виписати примусово його не вийде, і він стає власником частини житлового приміщення.

Якщо говорити про другий ситуації, то виписуємо чоловіка без будь-яких проблем, головне щоб він реально не проживав в кімнаті або іншому приміщенні протягом одного року (якщо квартира у власності), або 6 місяців, якщо житло є муніципальним.

Потрібно запам'ятати, що якщо дружина не зареєстрована в житловому об'єкті, але в ньому прописані її малолітні діти, тоді відразу після зняття з реєстрації дружина, їй потрібно буде самій там прописатися, щоб діти залишилися зареєстрованими по її місцем знаходження.

Чоловік може і добровільно знятися з реєстрації, для цього йому потрібно буде подати заяву до відділу міграційної служби, який курирує дану адміністративну територію.

Виписка неповнолітню дитину з житлової кімнати (квартири) власника

Діючі правові норми охороняють основоположні права малолітніх громадян, тому говорячи про те, як виписати неповнолітню дитину з квартири власника , Потрібно враховувати тонкощі даної процедури.

Щоб відповісти на це питання, знову-таки потрібно виходити з особливостей правових нюансів, що виникають у даному випадку.

  1. Перший полягає в тому, що дитина може бути повним власником житлової кімнати, нерухомості або йому може належати частина (частка).
  2. Другий полягає в тому, що неповнолітній може бути просто зареєстрований за місцем знаходження батьків (одного з них) або в житловому об'єкті інших його родичів.

Кожна ситуація вимагає окремого юридичного підходу.

Зняття з реєстрації неповнолітнього власника

Розглянемо ситуацію, коли неповнолітній є власником об'єкта нерухомості або його частки. Сімейний кодекс України (ст.117) говорить про те, що батьки зобов'язані управляти майном малюка без обмеження його прав, так як, ставши повнолітнім, він буде повноправним власником. При цьому, якщо вони вирішили його виписати для здійснення продажу майна, дарування або іншого способу відчуження, то потрібен дозвіл опікунської ради або згода самої дитини.

Відразу потрібно обмовитися, що письмова згода потрібно від дітей, яким виповнилося 10 і більше років.

Для отримання дозволу від опікунської ради, потрібно звернутися до його посадовим особам і подати відповідну заяву, термін розгляду якого становить 14 календарних днів.

Умови отримання дозволу опікунської ради

Для того щоб дозвіл було отримано, потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • дитині необхідно купити рівнозначне житло або частку, тобто, якщо у нього була двокімнатна квартира, житловою площею 50 метрів квадратних, то аналогічний об'єкт нерухомості повинен бути придбаний в обмін, це стосується і частки;
  • інфраструктура (зупинки громадського транспорту, наявність поруч дитячих установ, розвиваючих центрів, куди ходить дитина) повинна бути аналогічною при покупці нового об'єкта житла;
  • якщо продається частка в житловому приміщенні, тоді в купленому житлі вона повинна бути аналогічна розміром проданої.

Практика судів в таких випадках варто повністю на боці дитини, тому продати кімнату або інший житловий об'єкт, без надання рівнозначної житлової нерухомості малюкові, а також без згоди опікунської ради не вийде. Навіть не вийде примусово зняти його з реєстрації.

Потрібно розуміти, що якщо маніпуляції з нерухомим майном, де малолітній є власником, будуть проведені без погодження з органом опіки та піклування, тоді у суду будуть всі підстави для визнання таких угод недійсними.

Виписка дитини, який не є власником житлового приміщення

У тих випадках, коли малолітній громадянин не є власником об'єкта нерухомості або його частини, питання про те, як виписатися з квартири, також лежить в щільному контакті з органом опіки та піклування.

У тих випадках, коли малолітній громадянин не є власником об'єкта нерухомості або його частини, питання про те, як виписатися з квартири, також лежить в щільному контакті з органом опіки та піклування

Щоб виписати неповнолітнього, потрібно отримати дозвіл від опікунської ради

Аналізуючи існуючу практику, можна прийти до висновку, що законом прямо не передбачено отримання дозволу від опікунської ради на здійснення таких дій, оскільки ніяких дій з майном дитини не відбувається.

Але на ділі, батьки (усиновлювачі) або опікуни, стикаються з тим, що житлово-експлуатаційні організації, а також відділи міграційної служби відмовляють у вчиненні таких дій, посилаючись на відсутність дозволу органу опіки. Тому, подружжя змушене звертатися до опікунської ради.

Якщо добровільно зняти з реєстрації не виходить, значить є один вихід. Це звернення в судові інстанції. Суди в більшості таких випадків стають на бік реєстраційних органів (міграційної служби).

Але ретельно підготувавшись до такого спору і, зібравши всі документи, в тому числі підтверджують, що неповнолітній буде зареєстрований в іншій квартирі або житловому приміщенні (наприклад, домоволодінні), можна розраховувати на перемогу.

Цікаво знати, що якщо необхідно виписати неповнолітнього з комунальної (муніципальної) квартири, то органи, що займаються цим питанням, назустріч не підуть і доведеться доводити правомірність своїх дій у суді.

Виходячи з цього, відповідаючи на питання, чи можуть виписати з квартири неповнолітньої дитини, можна з упевненістю сказати, що така процедура можлива, але потрібно ретельно до неї готуватися.

Які знадобляться документи для добровільної виписки з квартири

Якщо людина добровільно вирішив знятися з реєстрації, то знадобляться наступні документи для виписки з квартири:

  • виписка з будинкової книги або особового рахунку на квартиру, де будуть вказані всі особи, які прописані в конкретному житловому приміщенні;
  • довідка з міграційної служби або житлово-експлуатаційної організації, що такий-то громадянин зареєстрований за вказаною адресою;
  • заяву, в якому вказується, що такий-то громадянин бажає знятися добровільно з місцем його постійної прописки;
  • заяву про згоду на такі дії власника або головного квартиронаймача.

Важливо запам'ятати, що всі позовні заяви, пов'язані з примусовою випискою з жилого приміщення, подаються в ті районні суди, які обслуговують адміністративну територію, де знаходиться об'єкт нерухомості.

Після подачі всіх відповідних документів і рішення суду, відділ міграційної служби, виробляє зняття з місця реєстрації людини і видає відкріпний талон, який повинен бути наданий в міграційну службу при новій прописку.

Документи, необхідні для добровільної виписки неповнолітнього

Список таких документів небагато відрізняється від вищевказаного переліку. Для таких дій знадобляться такі папери:

  • заяву обох батьків, что смороду Не проти виписки свою дитину з зазначеним місця проживання;
  • виписка з будінкової книги або Особова Рахунку, де буде вписаного Неповнолітній;
  • заява власника жилого приміщення, в якому він просить здійснити виписку малолітнього (якщо власниками квартири не є батьки);
  • дозвіл опікунської ради (обов'язкова папір, але без неї в виписці буде відмовлено з формальних обставин).

Батьки отримають відкріпний талон, з яким будуть звертатися для нової реєстрації дитини.

Які документи потрібні для примусової виписки з квартири

Які документи потрібні для примусової виписки з квартири

Збір необхідних документів для зняття з реєстрації місця проживання

Тепер розглянемо, які документи потрібні для виписки з квартири на підставі рішення суду:

  • позовну заяву;
  • акт, складений представниками житлово-експлуатаційної організації або іншого органу, в оперативному підпорядкуванні якого знаходиться квартира або домоволодіння, про відсутність виписується за місцем реєстрації протягом одного року або 6 місяців;
  • довідка про кількість зареєстрованих осіб у житловому об'єкті;
  • свідки, які підтвердять відсутність відповідача за місцем реєстрації;
  • документ, що підтверджує право власності позивача на житло або копія договору найму на відповідального квартиронаймача;
  • дозвіл опікунської ради або відмову (у справах, коли виписуються неповнолітні).

Важливо запам'ятати, що вищевказані документи повинні бути надані до суду, а їх копії додаються до позовної заяви.

Здійснити виписку людини з квартири можна двома способами. Перший це з обопільної згоди, другий - за рішенням суду. Другий спосіб вимагає збору деяких документів і підготовку позовної заяви, до якого зібрані документи будуть долучені.