Реклама
Реклама
Реклама

Як виписати людину з квартири без його присутності

  1. Можливість виписки без особистої присутності
  2. Виписка за дорученням
  3. Виписувати через держпослуги
  4. Як виписатися з іншого міста
  5. Виписка людини, тривалий час не проживає в житловому приміщенні
  6. Зняття з обліку людини, який втратив право користування житлоплощею
  7. Виписка людини, якщо при його прописку були допущені порушення
  8. Виписка безвісти відсутньої або визнаного померлим

Сьогодні у нас ще існує інститут прописки. Правда зараз це називається реєстрацією. Однак діють майже такі ж правила, принципи, і процедури, як і раніше. Все ті ж бюрократичні машини перешкоджають свободі, обіцяної законом РФ «Про право громадян РФ на свободу пересування і вибору місця перебування і проживання в межах РФ» від 25.06.1993 року № 5242-1 (далі Закон).

Процедура зняття з реєстрації не складна, але часом важко вибрати час для її здійснення. Адже при цьому, як правило, має бути особиста присутність в УФМС. Також, добрі громадяни, що дали згоду на реєстрацію знайомих або родичів, потім оббивають пороги установ, домагаючись їх виписки (зняття з реєстрації) з своєї житлоплощі.

Зміст статті

Можливість виписки без особистої присутності

Уважно вивчивши чинні законодавчі акти, можна максимально спростити процедуру зняття з реєстрації (виписки) і зробити це без особистої присутності виписується. У статті 7 Закону перераховані можливі підстави для такого зняття з реєстрації громадян. Розглянемо деякі з них.

Виписка за дорученням

Питання про виписку (зняття з реєстрації) за дорученням законодавством РФ не передбачені. Тому, можливо, що, навіть надавши в УФСМ довіреність людини, свій і його особистий паспорт, співробітниками підрозділу може бути відмовлено в здійсненні цієї процедури.

Для того щоб виписка людини з квартири без його присутності пройшла в УФСМ без зайвих питань необхідно мати довіреність завірену в нотаріальній конторі, в якій зазначено конкретну дію, яке виписується довіряє провести довірителю. Обов'язково необхідно вказати адресу, з якого потрібно виписатися. Також потрібно завірити у нотаріуса особиста заява про зняття вас з реєстрації.

Генеральну довіреність фахівці не радять оформляти. Так як це може привести до відчуження володіння житлом, навіть якщо довіритель і не планував це робити.

Для виписки слід надати нотаріальне заяву людини, якого потрібно виписати і довіреність і паспорта обох: і того на кого оформлена довіреність, і того кого виписують.

Для виписки з квартири не потрібна генеральна довіреність.

Виписувати через держпослуги

У статті 7 цього закону РФ зазначено, що можна знятися з реєстрації на підставі електронного документа про реєстрацію в новому місці проживання, тобто виписатися через інтернет.

Це можна здійснити, зареєструвавшись на сайті www.gosuslugi.ru створивши свій особистий кабінет. Потім можна буде подати в УФМС заяву про виписку. Після оформлення виписки, все-таки необхідно зайти в підрозділ УФМС, щоб в паспорт був внесений штамп про зняття з обліку. До речі, ресурс дуже зручний, з його допомогою громадяни можуть скористатися практично повним спектром державних послуг. Тобто, ви можете не тільки виписатися, але і прописатися в квартирі дистанційно через держпослуги.

За різних обставин власникам доводиться займатися випискою з квартири через суд . Підготовка до спілкування з суддями ніколи не буває зайвою.
Зразок оформлення згоди на прописку в квартирі тут . Без цього документа вас не пропишуть в житловому приміщенні.

Як виписатися з іншого міста

Дуже простий спосіб виписки без особистої присутності людини. Зняття з обліку відбувається при зверненні його в УФМС нового місця проживання для реєстрації із здійсненням одночасної виписки з попереднього адреси. Перерахуємо документи, які потрібно представити до реєструючого органу.

  1. Документи на житло, куди плануєте прописатися (договір купівлі-продажу, дарування, оренди);
  2. Письмова згода власника, а також співвласників (якщо житло не ваше).
  3. Згода наймача і всіх проживаючих на цій житлоплощі, якщо житло державне (не приватизована).

Реєстрація тимчасового перебування до уваги не береться, і виписка з попереднього місця проживання в такому разі не проводиться.

При заповненні заяв на прописку необхідно буде заповнити і нижню частину заяви, в якій є форма на зняття з реєстрації (держмито за проведення процедури зняття з реєстрації не передбачена).

Термін оформлення прописки з одночасною випискою з попереднього місця проживання становить 3 дні. У паспорті буде проставлена ​​одночасно і виписка, і прописка, а заяву на виписку буде направлено в УФМС по вашому попереднім місцем проживання.

бувають ситуації, коли людині потрібно виписатися, але з пропискою за новою адресою потрібно почекати. Чи можна виписатися в нікуди ? Цій темі присвячена окрема стаття.

Виписка людини, тривалий час не проживає в житловому приміщенні

Якщо людина тривалий проміжок часу відсутня за місцем реєстрації, а власнику відоме місцезнаходження цієї особи, то найпростіше, вирішити питання за взаємною згодою. Тобто мешканець повинен звернутися до відповідного органу з особистою заявою про виписку спеціального зразка. Ніяких питань при цьому у співробітників УФСМ не виникне.

Але дуже часто виписка таким способом зареєстрованого мешканця неможлива, або в зв'язку з його явним небажанням знятися з реєстраційного обліку, хоча при прописку часто таке питання з власником житла обговорюється. Тоді власнику нерухомості доведеться звертатися до суду з позовною заявою (проханням виписати людину на увазі його тривалої відсутності). Корисна інформація про те, як виписати з квартири прописаного людини тут . Так вся процедура займе менше часу і моральних сил.

Зняття з обліку людини, який втратив право користування житлоплощею

Виписка після розірвання шлюбу колишнє подружжя, невісток або зятів може бути проведена за рішенням суду про втрату ними права користування житлом. Для цього власник житлового приміщення звертається до суду, надавши аргументоване заяву. Після розгляду судом такого звернення, можливе прийняття рішення про втрату права користування цим житлом зазначених осіб. Детальніше від тому, як виписати колишню дружину з квартири без її згоди ось тут . Теж саме стосується і колишніх чоловіків.

Звичайно ж, судді не беруть такі рішення щодо власників або співвласників житла. Судова процедура може бути тривалою. Рекомендується скористатися послугами адвоката.

Виписка людини, якщо при його прописку були допущені порушення

Бувають випадки, коли при проведенні реєстрації (прописки) особи були допущені які-небудь порушення законодавства, або використовувалися недостовірні відомості або документи, а також, якщо посадовими особами була порушена процедура реєстрації. Тоді можна звернутися:

  • в УФМС РФ,
  • в судові інстанції.

Потрібно подати заяву, що описує причини, що призвели до помилок при реєстрації, для прийняття зазначеними органами відповідного рішення. Після розгляду обставин буде прийнято відповідне рішення.

Виписка на військову службу і в місця позбавлення волі також здійснюється без особистої участі, але після повернення додому ці люди мають повне право відновити реєстрацію за місцем проживання.

Виписка безвісти відсутньої або визнаного померлим

Якщо людина відсутня тривалий час за місцем проживання і його місцезнаходження власнику квартири невідомо, то можливий спосіб виписати цього мешканця, маючи рішення суду щодо визнання його безвісно відсутнім. До суду можуть звернутися родичі зниклого. Тривалість такого судового розгляду зазвичай близько місяця.

Звернувшись в УФМС, власник житлоплощі зможе виписати (зняти з реєстрації) такого людини. При цьому підставою буде це рішення суду. Держмито за виписку не передбачена, а ось за звернення до суду потрібно платити. Єдиний момент, який необхідно дотримати до того, як приступити до виписки - дочекатися того часу, коли рішення суду почне мати законну силу.

Для того щоб отримати визнання людини померлою, його родичі звертаються до суду. Судом враховуються обставини, при яких ця людина могла померти. наприклад:

  • повінь,
  • аварія коробля,
  • знаходження в місцях, де проводяться військові дії.

За виписку не потрібно платити держмито.

Якщо суд врахує аргументи, які підтверджують факт загибелі людини, то виноситься рішення про визнання її померлою. Судовий розгляд з цього питання зазвичай триває близько 3-х місяців. Офіційні органи на підставі рішення суду видадуть родичам свідоцтво про смерть, і потім потрібно звернутися в підрозділ УФСМ для того, щоб виписати померлого з квартири . Також можливий варіант надходження судового рішення від приставів, відповідальних за виконанням рішення суду.

Періодично трапляється, що людина, яка була судом визнаний померлим або безвісно відсутнім по закінченню деякого часу повертається до місця проживання. Тоді, після його звернення до суду, попереднє рішення буде скасовано, а управлінням федеральної міграційної служби буде відновлена ​​його реєстрація (прописка).

У всіх випадках проведення процедури зняття з реєстрації осіб проводиться безкоштовно.

За додатковою інформацією з даного питання звертайтеся в рубрику « прописка " за посиланням.

Безкоштовна юридична підтримка за телефонами:

Москва і Московська область: +7 (499) 703-31-45 (дзвінок безкоштовний)

Санкт-Петербург і Лен.область: +7 (812) 309-78-23