Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно виписати неповнолітнього дитини з квартири?

  1. Права неповнолітнього на житлоплощу
  2. В яких випадках неповнолітнього можна виписати з квартири?
  3. Порядок виписки дитини
  4. Отримання згоди органів опіки
  5. Документи, необхідні для зняття дитини з реєстраційного обліку
  6. Відео: Постановка дитини на реєстраційний облік і зняття з нього

Останнім часом у зв'язку з постійними змінами в цивільному законодавстві проблема виписки неповнолітньої дитини з квартири встала особливо гостро.

Права неповнолітнього на житлоплощу

За загальним правилом, дитина ставиться на облік за місцем реєстрації його батьків .

Дитина, прописаний на певних квадратних метрах, автоматично отримує наступні права: Дитина, прописаний на певних квадратних метрах, автоматично отримує наступні права:

  1. Якщо квартира або інша житлоплоща, на якій зареєстрований неповнолітня дитина, виставляється на продаж, то продавцям квадратних метрів необхідно отримати в органах опіки та піклування згоду на виписку дитини з квартири або будинку.
  2. Якщо батьки дитини були позбавлені батьківських прав, то дитина все одно зберігає право користування квадратними метрами, на яких він був прописаний раніше.
  3. При виписці дитини з квартири або будинку законним представникам необхідно надати документ, що підтверджує, що відразу після виписки неповнолітній буде заново зареєстрований на інший житлоплощі, причому умови проживання (кількість квадратних метрів) повинні бути не гірше, ніж на попередньому місці проживання.

В яких випадках неповнолітнього можна виписати з квартири?

Існує кілька причин, за якими дитина, яка не досягла 18-річного віку, може бути виписаний з квартири Існує кілька причин, за якими дитина, яка не досягла 18-річного віку, може бути виписаний з квартири.

При зміні місця проживання законний представник неповнолітнього громадянина подає до територіального підрозділу ФМС заяву про зняття дитини з реєстраційного обліку за старою адресою і постановці його на облік за новою адресою.

Уповноважені органи зобов'язані розглянути заяву протягом трьох днів і провести відповідні записи в паспорті неповнолітнього громадянина.

Нерідко після розлучення дитина переселяється разом з одним із батьків в іншу житлоплощу, проте перереєстрація неповнолітнього не проводиться.

В даному випадку звернутися із заявою про перереєстрацію в суд може будь-який законний представник дитини. Протягом декількох днів суд розгляне справу і винесе рішення, на підставі якого можна зробити зняття дитини з обліку на одній житлоплощі і реєстрацію його на інший .

Дитина може бути виписаний з житла за рішенням суду , Який припиняє його право на проживання в квартирі.

Досить рідко, але все-таки деяким батькам або іншим законним представникам вдається виграти справу в суді проти своїх дітей, і в такому випадку дитина повинна бути виселений з квартири.

Разом з тим, виселити дитину «в нікуди» не вийде - позивач повинен надати докази переселення дитини на іншу житлоплощу з аналогічними умовами проживання.

Варто відзначити, що у всіх випадках, крім зміни місця проживання, виписка неповнолітнього з житлоплощі здійснюється в судовому порядку.

Порядок виписки дитини

Якщо дитина є одним з власників приміщення, для зняття його з реєстраційного обліку необхідно отримати в органах опіки та піклування згоду на перереєстрацію дитини.

Для цього потрібно звернутися в територіальний відділ даної служби з наступними документами:

  • заявою;
  • довідкою про які проживають в квартирі осіб;
  • паспортами батьків і дитини (або свідоцтвом про народження дитини);
  • технічними паспортами продаваної і купується квартир.

Якщо дитина був прописаний в квартирі вже після її приватизації , Даний крок можна пропустити.

Після отримання дозволу на перереєстрацію неповнолітнього законний представник може оформляти угоду купівлі-продажу нерухомості , а також отримувати свідоцтво про право власності на придбані квадратні метри.

Після того, як свідоцтво про право власності буде отримано, законний представник повинен звернутися з ним до районного паспортного столу для виписки дитини з колишнього місця проживання Після того, як свідоцтво про право власності буде отримано, законний представник повинен звернутися з ним до районного паспортного столу для виписки дитини з колишнього місця проживання.

Для цього також потрібно надати:

  • паспорт заявника;
  • свідоцтво про народження або паспорт дитини;
  • заяву про зняття з обліку (якщо неповнолітньому не виповнилося 14 років, воно заповнюється
  • батьками, якщо дитині є 14 років - пише сам);
  • дозвіл від органу опіки.

Протягом трьох робочих днів заява розглядається і неповнолітнього виписують з квартири.

Після зняття дитини з реєстраційного обліку необхідно ще раз звернутися в паспортний стіл з тими ж документами і листом вибуття з попереднього адреси реєстрації, подавши заяву про реєстрацію на новому місці проживання.

Листок прибуття можна заповнити безпосередньо в паспортному столі.

Через три робочі дні після звернення реєстрація дитини за новим місцем проживання буде завершена і можна буде підійти і забрати документи.

Отримання згоди органів опіки

Щоб отримати можливість продати квартиру, в якій прописаний неповнолітній , Необхідно отримати дозвіл від органів опіки.

Діяти в даному випадку потрібно за наступним алгоритмом:

Крок 1 Крок 1. необхідно відправити в районні органи опіки своє рішення про відчуження квартири в письмовій формі. У заяві необхідно обов'язково вказати, що законні представники дитини зобов'язуються дотримуватися його інтереси при зміні житлоплощі.

Крок 2. Після того, як заяву буде розглянуто органами опіки, законні представники і дитина (якщо він старше 14 років) будуть запрошені на співбесіду, де також буде присутній районний інспектор УСЗН.

Крок 3. Після подачі в органи опіки та піклування всіх потрібних документів (паспорт заявника та дитини або свідоцтво про народження, технічні паспорти продається і купується квартир, а також заяву про згоду на відчуження майна, складене дитиною, якщо його вік перевищує 14 років), органи опіки приступлять до розгляду заяви.

Крок 4. Через 2-3 тижні після подачі заяви виходить постанова глави міста, підготовлене за проектом уповноваженого з прав дитини, яке або надасть право на продаж нерухомого майна, в якому прописаний дитина, або відмовить власникам приміщення в цьому.

Документи, необхідні для зняття дитини з реєстраційного обліку

Щоб виписати дитину, котрий має правом власності на частку в квартирі, необхідно зібрати наступні документи:

У разі якщо дитина є власником частки житлоплощі, законному представнику необхідно надати в паспортний стіл наступний набір документів:

Відео: Постановка дитини на реєстраційний облік і зняття з нього

У сюжеті пояснюється підстави і порядок прописки неповнолітніх за місцем проживання та умови їх виписки при зміні місця проживання.

В яких випадках неповнолітнього можна виписати з квартири?