Реклама
Реклама
Реклама

Вилучення земельних ділянок у власників для державних і муніципальних потреб

Вилучення земельних ділянок для державних або муніципальних потреб здійснюється у виняткових випадках Вилучення земельних ділянок для державних або муніципальних потреб здійснюється у виняткових випадках. Це пов'язано з розміщенням об'єктів державного або муніципального значення, виконанням міжнародних зобов'язань Росією, іншими державними обставинами.

Вилучення земельних ділянок, в тому числі шляхом їх викупу, для державних або муніципальних потреб здійснюється тільки після надання особам, у яких вилучаються земельні ділянки, рівноцінних земельних ділянок, відшкодування в повному обсязі збитків, відшкодування вартості житлових чи інших будівель, що знаходяться на вилучаються земельних ділянках .

В судовому порядку виноситься рішення про вилучення ділянки за умови попереднього і рівноцінного відшкодування вартості земельної ділянки. Цивільне законодавство встановлює:

1. Порядок визначення ціни земельної ділянки;

2. Порядок викупу ділянки у власника;

3. Порядок припинення прав володіння і користування ділянкою;

Після рішення суду про вилучення земельної ділянки здійснюється державна реєстрація прав на землю в Федеральної реєстраційної служби. Про реєстрацію сповіщають власника із зазначенням дати.

Згідно із законом власник землі повинен бути не пізніше, ніж за рік письмово попереджений про майбутнє вилучення землі. Тільки за згодою власника можливе вилучення ділянки раніше терміну. Якщо земельна ділянка належить кільком особам, то письмове попередження отримує кожен з них. А вилучення земельних ділянок згідно із законом не допускається до відшкодування заподіяних збитків.

Якщо вилучається частина земельних ділянок, то правові акти забороняють вилучення землі, що приводить до мінімальних розмірів земельної ділянки. У цих випадках вилучається вся земельна ділянка.

Важливим моментом є викупна ціна, терміни і умови викупу, які визначаються угодою з власником ділянки. Угода включає зобов'язання Російської Федерації, суб'єкта Російської Федерації або муніципального освіти сплатити викупну ціну за вилучається землю. До викупної ціни включається ринкова вартість земельної ділянки і знаходиться на ньому нерухомого майна, всі збитки. За бажанням власника йому може бути надано замість вилучається ділянки, іншу земельну ділянку, який не може бути меншою цінності. Надання іншої ділянки не звільняє державний орган від обов'язку відшкодування власнику інших збитків. А ось пропозиція власнику різних варіантів земельних ділянок не встановлено (зводитися до одного).

Необхідно уточнити, що отримати вартість земельної ділянки мають право його власники, а землевласники, орендарі та землекористувачі мають право тільки на відшкодування збитків.

Якщо Ви опинилися в подібній життєвій ситуації, то може бути досить проблематично розібратися у всіх тонкощах вилучення землі, в тому числі шляхом викупу, для державних і муніципальних потреб. Знати всі тонкощі дотримання обов'язкової процедури, встановленої законом, обов'язкового відшкодування збитків.

Якщо у Вас виникли складнощі в даному питанні, Ви можете звернутися в міжнародний центр правових досліджень « Планета закону »За юридичною консультацією. Вам гарантована допомога професійних адвокатів, навіть в складних випадках. Телефонуйте цілодобово (495) 722-99-33