Реклама
Реклама
Реклама

Як продати частку іпотечної квартири?

Corepics / Depositphotos   Перш ніж Ви почнете здійснювати свій намір, Вам необхідно отримати згоду банку - заставодержателя майна на вчинення будь-яких угод Corepics / Depositphotos

Перш ніж Ви почнете здійснювати свій намір, Вам необхідно отримати згоду банку - заставодержателя майна на вчинення будь-яких угод.

Зробити це можливо наступними шляхами. Перше - Ви звертаєтеся в банк із заявою про переведення прав і обов'язків за кредитним договором в частині передачі Вам всіх прав і обов'язків від Вашого співпозичальника. До такої заяви Ви можете докласти проект додаткової угоди, укладеної між Вами (позичальником) і созаемщиком. Слід зазначити, що дана додаткова угода мають бути підписані (погодженням) з банком і державної реєстрації, як і договір іпотеки.

Переуступка прав: особливості угод

5 варіантів, як продати іпотечну квартиру

Другий варіант - розірвання старого іпотечного договору, в якому фігуруєте Ви і созаемщик, з одночасним укладенням нового, в якому єдиний боржник по іпотеці і власник житлового приміщення Ви.

У разі, якщо банк не погодить варіанти вище перерахованих угод, Ваш созаемщик може поступитися Вам тільки права по іпотеці (в частині отримання власності на все майно після виплати кредиту). При цьому обов'язок по оплаті іпотечних платежів без згоди банку з нього на Вас переведена бути не може, і до моменту завершення договору і повного виконання сторонами зобов'язань належним платником і боржником буде він.

Розпорядження об'єктом нерухомості, який перебуває в заставі, здійснюється в згоді з банком. Першим кроком в даній ситуації буде звернення в банк, в якому закладена нерухомість, щоб прийняти спільне рішення про те, яким чином буде здійснюватися перехід права власності. Також необхідно отримати згоду банку на те, що кредитні зобов'язання в повному обсязі виконуватиме другий созаемщик.

Як продати квартиру в іпотеку?

25 текстів про те, як продати квартиру, кімнату або частку

З Вашого запитання незрозуміло, чи вся квартира знаходиться в іпотеці або тільки ½ житлоплощі, що належить Вам, тому розглянемо обидва варіанти.

  1. У заставі тільки ½ частка квартири, власник якої - Ви, а другий власник виступив созаемщиком, при цьому його частка необтяжена іпотекою. У цьому випадку угода купівлі-продажу ½ частки квартири відбувається в звичайному порядку. Однак потрібно мати на увазі, що для даного виду угод передбачено обов'язкове нотаріальне посвідчення. Після укладення договору купівлі-продажу відповідний пакет документів подається в Росреестр для державної реєстрації переходу права власності на частку до Вас.
  2. Якщо ж в заставі знаходиться вся квартира, і власник іншої ½ частки, що є созаемщиком за кредитним договором, бажає продати Вам свою частку, на угоду необхідно отримати згоду банку-заставодержателя. Договір купівлі-продажу, як і в першому випадку, підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню, а перехід права власності - державної реєстрації.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Хто має право на іпотечну квартиру після розлучення?

Як заощадити, якщо ви взяли іпотеку?

Лікнеп: покупка вторинної квартири в іпотеку

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як продати квартиру в іпотеку?
Як заощадити, якщо ви взяли іпотеку?