Реклама
Реклама
Реклама

Процедура спостереження при банкрутстві юридичної особи

  1. Порядок дій: 1. Визначити можливість початку процедури банкрутства.
  2. Опублікувати повідомлення про звернення до арбітражного суду з заявою боржника шляхом включення його...
  3. Вибрати саморегульовану організацію арбітражних керуючих
  4. сплатити держмито
  5. Направити копію пакета документів сторонам процесу
  6. Направити заяву з додатками до нього в суд
  7. Взяти участь в розгляді справи в суді
  8. Цілі процедури спостереження
  9. Заходи в процедурі спостереження
  10. Закінчення процедури спостереження
  11. нормативна документація

Порядок дій:

1.

Визначити можливість початку процедури банкрутства.

2.

Опублікувати повідомлення про звернення до арбітражного суду з заявою боржника шляхом включення його до Єдиного федеральний реєстр відомостей про факти діяльності юридичних осіб.

Боржник не менше ніж за п'ятнадцять календарних днів до дати подачі заяви про визнання боржника банкрутом зобов'язаний опублікувати повідомлення про звернення до арбітражного суду з заявою боржника шляхом включення його до Єдиного федеральний реєстр відомостей про факти діяльності юридичних осіб. Боржник не менше ніж за п'ятнадцять календарних днів до дати подачі заяви про визнання боржника банкрутом зобов'язаний опублікувати повідомлення про звернення до арбітражного суду з заявою боржника шляхом включення його до Єдиного федеральний реєстр відомостей про факти діяльності юридичних осіб

3.2.

Документи, що підтверджують наявність заборгованості, а також нездатність боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

3.3.

Документи, що підтверджують підставу виникнення заборгованості.

3.4.

Установчі документи.

3.5.

Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи.

3.6.

Свідоцтво про постановку на податковий облік.

3.7.

Список кредиторів і боржників заявника з розшифровкою кредиторської та дебіторської заборгованостей і зазначенням адрес кредиторів і боржників заявника.

3.8.

Бухгалтерський баланс на останню звітну дату або замінюють його документи.

3.9.

Рішення власника майна боржника - унітарного підприємства або засновників (учасників) боржника, а також іншого уповноваженого органу боржника про звернення боржника до арбітражного суду з заявою боржника (при наявності).

3.10.

Рішення власника майна боржника - унітарного підприємства або засновників (учасників) боржника, а також іншого уповноваженого органу боржника про обрання (призначення) представника засновників (учасників) боржника або представника власника майна боржника - унітарного підприємства.

3.11.

Протокол зборів працівників боржника, на якому обрано представника працівників боржника для участі в арбітражному процесі у справі про банкрутство, якщо зазначені збори проведено до подачі заяви боржника.

3.12.

Звіт про вартість майна боржника, підготовлений оцінювачем (при наявності).

3.13.

Документи, що підтверджують наявність у керівника боржника допуску до державної таємниці, із зазначенням форми такого допуску (при наявності у боржника ліцензії на проведення робіт з використанням відомостей, що становлять державну таємницю).

3.14.

квитанція (платіжне доручення з відміткою банку) про оплату держмита.

3.15.

Квитанції про направлення копій заяви та додатків до нього, особам, які беруть участь у справі.

4.

Вибрати саморегульовану організацію арбітражних керуючих

З метою вказівки саморегулівної організації арбітражних керуючих в заяві боржника вона визначається за допомогою випадкового вибору в порядку, встановленому регулюючим органом, при опублікуванні повідомлення про звернення до арбітражного суду з заявою боржника. З метою вказівки саморегулівної організації арбітражних керуючих в заяві боржника вона визначається за допомогою випадкового вибору в порядку, встановленому регулюючим органом, при опублікуванні повідомлення про звернення до арбітражного суду з заявою боржника

5.

сплатити держмито

Держмито - 6000 рублів. Держмито - 6000 рублів

Зразок заповнення квитанції про сплату держмита і необхідні реквізити ви можете знайти на сайті арбітражного суду свого регіону.

6.

Направити копію пакета документів сторонам процесу

Готове заяву з доданими документами направте поштою всім відомим кредиторам: вам знадобляться копії квитанцій про направлення заяви кредиторам, крім інших документів їх потрібно буде додати до заяви в суд.

Готове заяву з доданими документами направте поштою боржнику: вам знадобляться копії квитанцій про направлення заяви, крім інших документів їх потрібно буде додати до заяви в суд.

7.

Направити заяву з додатками до нього в суд

Заява про банкрутство подається в арбітражний суд за місцем знаходження боржника - юридичної особи. Заява про банкрутство подається в арбітражний суд за місцем знаходження боржника - юридичної особи

Знайти арбітражний суд необхідного регіону можна на сайті Федеральних арбітражних судів РФ http://www.arbitr.ru/ .

У суду є п'ять робочих днів, щоб вирішити: прийняти заяву, відмовити в прийнятті, повернути або залишити без руху.

8.

Взяти участь в розгляді справи в суді

Судове засідання з перевірки обгрунтованості заяви про визнання боржника банкрутом проводиться не менше ніж через п'ятнадцять днів і не більше ніж через тридцять днів з дати винесення ухвали про прийняття заяви про визнання боржника банкрутом. Судове засідання з перевірки обгрунтованості заяви про визнання боржника банкрутом проводиться не менше ніж через п'ятнадцять днів і не більше ніж через тридцять днів з дати винесення ухвали про прийняття заяви про визнання боржника банкрутом

Визначення про визнання вимог заявника обгрунтованими і введення спостереження виноситься в разі, якщо вимога заявника відповідає умовам, встановленим п. 2 ст. 33 Федерального закону від 26.10.2002 № 127-ФЗ "Про неспроможність (банкрутство)", визнано обгрунтованим і не задоволено боржником на дату засідання арбітражного суду, встановлено наявність підстав, передбачених п. 2 ст. 3 Федерального закону від 26.10.2002 № 127-ФЗ "Про неспроможність (банкрутство)", або заява боржника відповідає вимогам ст. 8 або ст. 9 Федерального закону від 26.10.2002 № 127-ФЗ "Про неспроможність (банкрутство)".

Процедура спостереження вводиться за результатами розгляду обгрунтованості заяви боржника і винесення ухвали про визнання вимог заявника обгрунтованими і введення спостереження, термін обчислюється з дати прийняття арбітражним судом заяви боржника до виробництва.

Арбітражний суд для здійснення функцій спостереження призначає тимчасового керуючого. Тимчасовий керуючий діє паралельно з керівництвом боржника, яка не усувається від виконання своїх обов'язків.

Вимоги кредиторів за грошовими зобов'язаннями та про сплату обов'язкових платежів, термін виконання по яких настав на дату введення спостереження, можуть бути пред'явлені до боржника тільки з дотриманням встановленого Федеральним законом "Про неспроможність (банкрутство)" порядку пред'явлення вимог до боржника.

За клопотанням кредитора зупиняється провадження у справах, пов'язаних зі стягненням з боржника грошових коштів. Кредитор в цьому випадку має право пред'явити свої вимоги до боржника в порядку, встановленому Федеральним законом "Про неспроможність (банкрутство)".

Призупиняється виконання виконавчих документів з майнових стягнень, в тому числі знімаються арешти на майно боржника та інші обмеження щодо розпорядження майном боржника, накладені в ході виконавчого провадження, за винятком виконавчих документів, виданих на підставі вступили в законну силу до дати введення спостереження судових актів про стягнення заборгованості по заробітній платі, виплати винагороди авторам результатів інтелектуальної діяльності, про витребування майна з чужо про незаконного володіння, про відшкодування шкоди, заподіяної життю або здоров'ю, і про відшкодування моральної шкоди. Підставою для призупинення виконання виконавчих документів є визначення арбітражного суду про майбутнє запровадження спостереження.

Не допускаються задоволення вимог засновника (учасника) боржника про виділ частки (паю) в майні боржника у зв'язку з виходом зі складу його засновників (учасників), викуп або придбання боржником розміщених акцій або виплата дійсної вартості частки (паю).

Не допускається вилучення власником майна боржника - унітарного підприємства належить боржнику майна.

Не допускається виплата дивідендів, доходів по частках (паях), а також розподіл прибутку між засновниками (учасниками) боржника.

12.

Цілі процедури спостереження

12.1.

Забезпечення збереження майна боржника.

12.2.

Аналіз фінансового стану боржника.

12.3.

Складання реєстру вимог кредиторів.

12.4.

Проведення перших зборів кредиторів.

13.

Заходи в процедурі спостереження

13.1.

Повідомлення про введення спостереження - напрямок для публікації.

Відповідно до Федерального закону «Про неспроможність (банкрутство)» №127-ФЗ відомості про введення спостереження підлягають обов'язковому опублікуванню.

Опубліковані відомості повинні містити:

- найменування боржника та його адреса;

- найменування арбітражного суду, який прийняв судовий акт, дату прийняття такого судового акта і вказівку на найменування введеної процедури банкрутства, а також номер справи про банкрутство боржника;

- прізвище, ім'я, по батькові затвердженого арбітражного керуючого і адреса для надіслання йому кореспонденції, а також найменування відповідної саморегулівної організації та її адреса;

- встановлену арбітражним судом дату наступного судового засідання по розгляду справи про банкрутство;

- іншу інформацію.

Термін: Протягом 3 днів з дати отримання ухвали Арбітражного суду.

Рекомендації: Відомості, що підлягають опублікуванню, публікуються в офіційному виданні, визначеному Урядом РФ - газеті «Коммерсант». Відомості, публікуються також в електронних засобах масової інформації в порядку, визначеному Урядом РФ ( ч. 1 ст. 28 Федерального закону від 26.10.2002 № 127-ФЗ "Про неспроможність (банкрутство)" ).

Відшкодування витрат, пов'язаних з опублікуванням відомостей, здійснюється за рахунок майна боржника, якщо інше не передбачено цим законом або зборами кредиторів.

У разі відсутності у боржника майна, достатнього для відшкодування витрат на опублікування, воно здійснюється за рахунок коштів кредитора, який звернувся із заявою про порушення відносно боржника справи про банкрутство.

13.2.

Повідомлення про публікацію - в Арбітражний суд.

Повідомити про публікацію Арбітражний суд.

Рекомендації: Залежно від практики, робиться копія оголошення і з супровідним листом направляється до суду.

13.3.

Повідомлення про введення процедури спостереження - керівництву підприємства - боржника.

Повідомлення керівника боржника, головного бухгалтера, голови Ради директорів про призначення тимчасового керуючого, наслідки введення процедури спостереження і обмеження по здійсненню операцій.

Термін: Протягом 5 днів з моменту отримання Визначення Арбітражного суду.

Рекомендації: Протягом п'яти днів потрібно обов'язково письмово повідомити керівника боржника, головного бухгалтера, а також учасників боржника.

13.4.

Запит керівнику боржника про надання документів.

Запит керівнику про надання переліку документів, із зазначенням поштових адрес. Запити керівнику боржника про подання необхідних документів для аналізу фінансового стану боржника (статутні документи, відомості про розрахункові рахунки боржника, бухгалтерські баланси і звітність за минулі 2 роки, розшифровка дебіторської та кредиторської заборгованості, відомості про склад майна та ін.).

Термін: Протягом 3 днів з моменту отримання Визначення Арбітражного суду.

Рекомендації: Одночасно з повідомленням керівництва, слід направити запит про надання документів. Дані документи необхідні для складання фінансово-економічного аналізу Боржника. Основними документами для проведення аналізу є бухгалтерські баланси зі звітами про прибутки і збитки поквартально за попередні два роки

13.5.

Повідомлення кредиторів.

Повідомлення всіх виявлених кредиторів про введення спостереження.

Термін: Протягом 14 днів з моменту Публікації.

Рекомендації: За поданим керівництвом Боржника списку кредиторів тимчасовий керуючий повинен повідомити всіх виявлених кредиторів Боржника.

13.6.

Договір страхування відповідальності тимчасового керуючого - надати в Арбітражний Суд при необхідності.

При необхідності надати договір страхування професійної відповідальності в Арбітражний суд, в разі, якщо балансова вартість основних засобів на останню звітну дату більш 100 млн. Рублів, надати договір додаткового страхування.

Термін: Протягом 10 днів з моменту Призначення.

Рекомендації: Тимчасовий керуючий зобов'язаний застрахувати відповідальність додатковим договором страхування, якщо балансова вартість активів боржника перевищує 100 млн. Руб. даний договір надається в Арбітражний суд.

13.7.

Повідомлення державних органів про введення спостереження - ФНС, ФССП, ФСС.

Повідомлення ИФНС, ССП, ФСС про введення спостереження.

Рекомендації: Необхідно повідомити всі державні органи про введення процедури спостереження. Це необхідно зробити з метою виявлення майна боржника та запобігання його незаконному відчуженню, а також щоб уникнути в подальшому конфліктних ситуацій. Бажано повідомити найбільшу кількість державних органів і організацій.

13.8.

Повідомлення банку боржника про введення спостереження.

Повідомлення банків про введення спостереження.

Рекомендації: Обов'язково повідомляються всі банки, де є розрахункові рахунки боржника. Це необхідно зробити з метою запобігання незаконного зняття з даних розрахункових рахунків грошових коштів фіскальними органами.

13.9.

Запит про надання протоколу зборів трудового колективу.

Направити запит про надання протоколу зборів Трудового колективу.

Рекомендації: Рекомендуємо сприяти проведенню зборів трудового колективу з метою обрання представника трудового колективу на перших зборах кредиторів. Особливо в разі великої заборгованості Боржника по заробітній платі.

13.10.

Контроль за повідомленням керівником боржника зацікавлених осіб.

Контроль за повідомленням керівником працівників боржника, засновників (учасників) боржника, акціонерів про введення процедури спостереження і призначення тимчасового керуючого.

Термін: Протягом 10 днів з моменту винесення Ухвали Господарського суду.

Рекомендації: Так само для участі в перших зборах кредиторів разом з повідомленням про введення процедури спостереження повідомити учасників Боржника про необхідність обрання представника.

13.11.

Контроль за угодами боржника.

Контроль за угодами, що здійснюються боржником в період спостереження.

Рекомендації: Керуючись вимогами ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)», з моменту призначення тимчасовим керуючим, керуючий здійснює контроль за угодами боржника.

13.12.

Контроль за забезпеченням збереження майна.

Контроль за виконанням заходів щодо забезпечення збереження майна, накладених судом на боржника.

Рекомендації: Тимчасовий керуючий повинен оцінити заходи, що вживаються щодо збереження майна. При недостатності заходів прийнятих Боржником по збереженню свого майна, тимчасовий керуючий здійснює заходи щодо збереження майна боржника.

13.13.

Аналіз фінансового стану.

Аналіз документів, отриманих від керівника боржника.

Складання повного аналізу Фінансово-господарської діяльності боржника.

Висновок про можливість або неможливість відновлення платоспроможності боржника.

Висновок про достатність коштів боржника для покриття судових витрат і виплати винагороди арбітражному керуючому.

Рекомендації щодо доцільності подальшої процедури банкрутства.

Юридичний аналіз документів боржника. Запросити необхідні документи (договори про великі угоди за попередні 3 роки).

Рекомендації: З моменту призначення тимчасовий управляючий вдається до аналізу стану Боржника. Для цілей фінансового аналізу використовується також первинна бухгалтерська документація, а також договору.

13.14.

Напрямок вимог про визнання угод боржника недійсними.

При необхідності направлення від свого імені в Арбітражний суд вимог про визнання недійсними угод боржника, а також про застосування наслідків недійсності нікчемних правочинів.

Рекомендації: При аналізі документації боржника перевіряються угоди Боржника на відповідність закону. При виявленні угод які суперечать чинному законодавству потрібно з позовною заявою звернутися в Арбітражний суд. Виявлені факти рекомендуємо відобразити в аналізі фінансово-економічного стану Боржника.

13.15.

Виявлення кредиторів боржника.

У разі необхідності виявити кредиторів боржника шляхом аналізу фінансових документів.

Рекомендації: При аналізі бухгалтерської документації Боржника виявляються кредитори. Всі виявлені кредитори повинні бути обов'язково повідомлені про процедуру спостереження.

13.16.

Запити в ФНС, ФССП.

Запити в ИФНС, ССП з метою виявлення адрес невстановлених кредиторів і заборгованості з оплати праці.

Рекомендації: У податковому органі запитуються дублікати установчих документів та інші документи. У службі судових приставів запитується інформація про наявних виконавчих провадженнях щодо майна Боржника.

13.17.

Участь в судових засіданнях - заперечення боржника на вимоги кредиторів.

Участь в судових засіданнях по розгляду заперечень боржника на вимоги кредиторів.

Рекомендації: Заявлені вимоги кредиторів розглядаються Арбітражним судом. Тимчасовий керуючий повинен брати участь в засіданнях суду. Але є практика, що тимчасовий керуючий бере участь в судебнихмзаседаніях через представників.

13.18.

Реєстр вимог кредиторів - складання.

Складання реєстру вимог кредиторів з метою участі в перших зборах кредиторів.

Рекомендації: Всі затверджені судом вимоги кредиторів включаються тимчасовим керуючим або іншим реєстроутримувачем до реєстру вимог кредиторів Боржника. Реєстр ведеться за затвердженою формою.

13.19.

Перші збори кредиторів - підготовка.

Визначити дату проведення та порядок денний перших зборів кредиторів.

Повідомлення представника трудового колективу, керівника боржника, представника власника майна боржника, уповноважених органів про проведення зборів кредиторів.

Повідомлення всіх кредиторів про дату, час, місце проведення та порядок денний 1-го зборів кредиторів.

Термін: За 14 днів до проведення Зборів Кредиторів.

Рекомендації: Тимчасовий керуючий заздалегідь визначає дату перших зборів кредиторів. Всі кредитори, включені до реєстру вимог кредиторів повинні побут належним чином повідомлені. При відсутності приміщення відповідного для проведення зборів кредиторів у Боржника, за листом боржника тимчасовий керуючий сам вибирає місце проведення зборів. Місце проведення зборів повинно влаштовувати кредиторів. Секретар зборів вибирається з числа кредиторів або підбирається керуючим заздалегідь. До зборів кредиторів готуватися весь пакет документів, а саме: реєстр вимог кредиторів, бюлетені для голосування, аналіз фінансово-економічного стану, звіт про діяльність, докази повідомлення учасників зборів, журнал реєстрації учасників зборів.

13.20.

Збори кредиторів - проведення.

Підготовка плану проведення та проектів рішень перших зборів кредиторів.

Звіт тимчасового керуючого - підготовка доповіді тимчасового керуючого про фінансовий стан боржника і перспективи відновлення платоспроможності.

Підготовка журналу реєстрації, видачі бюлетенів і голосування учасників перших зборів кредиторів.

Додатки до протоколу зборів кредиторів:

1) реєстр на дату зборів кредиторів;

2) документи, що підтверджують повноваження учасників;

3) матеріали для ознайомлення;

4) докази повідомлення про збори кредиторів;

5) бюлетені для голосування.

Підготовка документів до зборів кредиторів:

1) Повідомлення представника трудового колективу, керівника боржника, представника власника майна боржника, уповноважених органів про проведення зборів кредиторів.

2) Повідомлення всіх кредиторів про дату, час, місце проведення та порядок денний 1-го зборів кредиторів.

3) Підготовка плану проведення та проектів рішень перших зборів кредиторів.

4) Підготовка доповіді тимчасового керуючого про фінансовий стан боржника і перспективи відновлення платоспроможності.

5) Підготовка журналу реєстрації, видачі бюлетенів і голосування учасників перших зборів кредиторів.

Заходи при проведенні зборів кредиторів:

1) Реєстрація учасників перших зборів кредиторів.

2) Доповідь тимчасового керуючого за підсумками проведення процедури спостереження, аналіз фінансового стану боржника та рекомендації щодо доцільності подальшої процедури банкрутства.

3) Вироблення рішення про введення фінансового оздоровлення, зовнішнього управління або конкурсного виробництва, грунтуючись на доповіді тимчасового керуючого.

4) Підрахунок результатів голосування з питань порядку зборів і прийняття рішень шляхом голосування представників кредиторів відповідно ст. 15 , 73 Федерального закону від 26.10.2002 № 127-ФЗ "Про неспроможність (банкрутство)" і на підставі даних реєстру.

5) Можливість збільшення розміру винагороди тимчасового керуючого.

6) Визначення вимог до кандидатури наступного арбітражного керуючого.

7) Визначення саморегулівної організації, яка повинна буде представити в Арбітражний суд кандидатури керівників.

8) Визначення кількісного складу комітету кредиторів та обрання його членів шляхом кумулятивного голосування.

9) Оформлення протоколу перших зборів кредиторів.

Рекомендації: Збори кредиторів проводиться у встановлений термін. Обов'язок по проведенню зборів лежить на тимчасовому управляючому. Рекомендуємо тимчасового керуючого надати повну інформацію про майно боржника і про його фінансовий стан.

13.21.

Звіт Зовнішнього керуючого в Арбітражний суд - про проведення спостереження.

Звіт Тимчасової правлячої в Арбітражний суд про проведення спостереження. Протокол зборів №1 в Арбітражний Суд з доказами повідомлення кредиторів про проведення перших зборів кредиторів.

1) Звіт про проведення спостереження.

2) Відомості про фінансовий стан боржника.

3) Реєстр вимог кредиторів.

4) Пропозиції про можливість або неможливість відновлення платоспроможності боржника.

Термін: Не пізніше 5 днів з моменту проведення Зборів Кредиторів.

Рекомендації: Після проведення зборів кредиторів тимчасовий керуючий готує звіт в Арбітражний суд. Звіт надається в Арбітражний суд з додатком документів по зборам кредиторів.

13.22.

Звіт в СРО.

Направити реєстр кредиторів, фінансовий аналіз, звіт, протоколи тимчасового керуючого в СРО.

Рекомендації: Паралельно з напрямком звіту в Арбітражний суд надсилаються документи для звіту в СРО.

14.

Закінчення процедури спостереження

Питання закінчення спостереження регулюються ст. 75 Федерального закону від 26.10.2002 № 127-ФЗ "Про неспроможність (банкрутство)", відповідно до якої арбітражний суд на підставі рішення перших зборів кредиторів виносить ухвалу про введення фінансового оздоровлення або зовнішнього керування, або приймає рішення про визнання боржника банкрутом і про відкриття конкурсного виробництва, або затверджує мирову угоду і припиняє провадження у справі про банкрутство.

Це все, що необхідно виконати в рамках процедури
для умов, зазначених вами в опитувальному аркуші. залишилося:
• заповнити і роздрукувати документи,
• послідовно виконати інструкцію.

нормативна документація

1.

Норми Арбітражного процесуального кодексу РФ: глава 28 .

2.

Норми Федерального закону від 26.10.2002 № 127-ФЗ "Про неспроможність (банкрутство)": глава IV .