Реклама
Реклама
Реклама

Район Тропарево-Нікуліно: інститути, парки і довгобуди

  1. Екологія Тропарево-Нікуліно
  2. Транспортна обстановка Тропарево-Нікуліно
  3. Освіта і культура в Тропарево-Нікуліно
  4. Спорт в житті Тропарево-Нікуліно
  5. Легенди Тропарево-Нікуліно
  6. Соціальний комфорт мешканців Тропарево-Нікуліно
  7. Вторинна нерухомість Тропарево-Нікуліно
  8. Перспективи розвитку Тропарево-Нікуліно
  9. Рівень комфорту району Тропарево-Нікуліно 15.38 з 20.00

Тропарево-Нікуліно - це невеликий район на південному заході Москви, відомий Олімпійським селом, зосередженням ВНЗ і зеленими парками.

Район сформувався в 1995 р, об'єднавши два муніципальних округу Тропарево і Нікуліно, названих по розташовувався тут колись двом селах.

Площа Тропарево-Нікуліно становить 1 126 га, але житлових кварталів тут менше, ніж в інших районах на окраіне.Однако щільність забудови і чисельність населення досить високі. За даними на 2015 році тут проживає 119,5 тис. Осіб, за період з 2012 року чисельність населення збільшується рівномірно приблизно на 1100 осіб на рік.

Особливу славу здобув район через декількох великих занедбаних будівництв на своїй території.

Межі району Тропарево-Нікуліно

Офіційно район відноситься до ЗАТ, по сусідству знаходяться райони Теплий стан, Обручевскій, Проспект Вернандского, Очаково-Матвіївській. Нижньою межею Тропарево-Нікуліно став МКАД, що відокремлює його від району Солнцево.

Екологія Тропарево-Нікуліно

Велика частина Тропарево-Нікуліно складається із затишних кварталів з зеленими дворами і скверами. Паркова зона займає 40% території району - Тропаревському ландшафтний заказник і лісопарк, Очаківська і Олімпійські ставки. Великий ділянку займає Востряковському кладовищі. Екологічно це сприятливий район, однак, і тут іноді жителі помічають зміни в якості води.

Особливо це відзначають жителі старих багатоповерхівок уздовж проспекту Вернадського. Версій проблеми дві - зношені інженерні комунікації і проведена експериментальна безхлорні система очищення води, яка по факту показала себе неефективною.

Промислових виробництв тут немає, а хіміко-технологічний інститут не представляє ніякої небезпеки. Єдине джерело забруднення - транспортні магістралі. У західній частині району між кладовищем і заказником знаходиться промзона, яка, можливо, в наслідок перетвориться на майданчик для житлової забудови.

промзона

Ландшафтний заказник «Тропаревському» жителі дуже цінують і оберігають. За його територією добре доглядають і регулярно проводять тут муніципальні та міські дитячі заходи і фестивалі. Тут облаштовано альтанки для відпочинку та мангалів, дитячі та спортивні майданчики і навіть є свій аптекарський город. Купатися в заказнику можна тільки в Тропаревському ставку, штучно створеному біля витоку річки Очаковка. Правда, територіально він знаходиться в районі Теплий Стан.

Правда, територіально він знаходиться в районі Теплий Стан

Один з головних входів в Тропаревському заказник

Думка жителів: «Погіршення якості води ми помічаємо по нашим дітям, у яких на шкірі з'являються почервоніння. У довколишніх дворах у всіх діточок однакова алергічна реакція. Виходиш на ігровий майданчик - «О, у вас почалося? Значить, знову щось додали в воду ». На щастя, зараз таке трапляється дуже рідко »Тетяна, 40 років

Транспортна обстановка Тропарево-Нікуліно

Незважаючи на віддаленість від центру Москви, район вельми комфортний в плані транспортної доступності. На МКАД виїхати можна за кілька хвилин (якщо не враховувати пробки), а до ТТК всього 7 км.по проспекту Вернадського.

Правда заторів і пробок тут не минути, особливо це стосується другої половини дня на проспекті Вернадського і Ленінському просп. Сильно завантажується в Тропарево-Нікуліно вулиця Покришкіна і на перетині з нею вул. Рузская. Пропускна здатність цих доріг вже погано справляється з трафіком.

Нерідкі пробки на Нікулінський вулиці при з'їзді на Мічурінський проспект.

Центром тяжіння району є метро Південно-Західна. В першу чергу це зручний для більшості жителів транспортний вузол. Звідси відправляються маршрутки в Солнцево і райони Нової Москви, в ТЦ «Мега Теплий Стан», в аеропорт Внуково і звичайно, це ключовий пункт призначення маршрутів громадського транспорту району. А ось Тропарево - друга станція метро в районі, що відкрилася нещодавно - користується меншим попитом. Вона знаходиться на кордоні Тропарево-Нікуліно в видаленні від житлових кварталів, тому в основному нею користуються жителі 9-го мікрорайону Теплого Стану.

Вона знаходиться на кордоні Тропарево-Нікуліно в видаленні від житлових кварталів, тому в основному нею користуються жителі 9-го мікрорайону Теплого Стану

Станція метро «Тропарево»

У сусідньому районі Очаково-Матвіївській знаходиться ж / д станція Очаково, до якої зручно добиратися з Тропарево-Нікуліно на автобусі або маршрутці. Для жителів району цей факт робить особливо привабливим придбання дачі по Київському напрямку.

Думка жителів: «Іноді проміжок в пару кілометрів між станціями метро Проспект Вернадського і Південно-Західна долаєш три години. І, на жаль, це не метафора і не така вже й рідкість », Борис, 36 років

Освіта і культура в Тропарево-Нікуліно

За кількістю ВНЗ і об'єктів культури можна сміливо називати Тропарево-Нікуліно одним з найбільш інтелігентних районів Москви. Спочатку тут знаходилося 8 незалежних ВНЗ державного масштабу і найрізноманітніших спеціалізацій - хімічної, педагогічної, економічної, в області механіки і електроніці, народного господарства. Після недавньої реорганізації в сфері освіти майже всі ці інститути були об'єднані в одну структуру з назвою Московський технологічний університет (МТУ).

Суверенітет зберегли МПДУ і Військова академія Генерального штабу збройних сил РФ.

Суверенітет зберегли МПДУ і Військова академія Генерального штабу збройних сил РФ

Територія військової академії обгороджена парканом з колючим дротом

Науково-освітній кластер, що включає і гуртожитки для студентів, розтягнувся вздовж усього західного боку проспекту Вернадського. За ним і по іншу сторону розташовуються житлові квартали, а разом з ними і вся необхідна в повсякденному житті інфраструктура.

Майже вся інфраструктура зосереджена біля м. «Південно-Західна». Нещодавно тут відкрився великий ТЦ «Avenue» з кінотеатром

Ще один інфраструктурний центр Тропарево-Нікуліно знаходиться на Мічурінському проспекті в середині Олімпійського селища. Тут так само кілька великих ТРЦ з к / т "Формула Кіно" і кафе.

Є в Тропарево-Нікуліно і унікальні об'єкти культури. Наприклад, Театр на Південно-Заході користується популярністю у жителів столиці, а на Мічурінському проспекті розташовується Музей Оборони Москви. У центрі парку Нікуліно стоїть діюча церква Архангела Михайла, яка зібрала досить великий прихід.

Парк Нікуліно і церква

Спорт в житті Тропарево-Нікуліно

Історія району тісно пов'язана з темою спорту, саме тут до Олімпіади-80 була побудована ціла Олімпійське селище. Крім 18-ти житлових панельних будинків тут звели торгово-побутовий центр і, звичайно, спортивний комплекс з трьома басейнами і спортзалами.

У 1981 році село було передано для заселення черговикам, і сьогодні є самодостатнім кластером, який пропонує великий асортимент секцій для всіх жителів району. Тут навіть є своя філармонія з концертним залом. Приємним доповненням для жителів довколишніх кварталів є каскад з чотирьох Олімпійських ставків. У 2015 році вони і прилегла паркова зона були впорядковані нарівні з іншими міськими парками Москви.

У 2015 році вони і прилегла паркова зона були впорядковані нарівні з іншими міськими парками Москви

У дворах обладнані столи для настільного тенісу і спорт. майданчики

Втім, щоб вести активний спосіб життя не обов'язково вирушати в Олімпійське селище. Наприклад, на протилежному боці пр-ту Вернадського працює Московська академія тенісу, а в готелі «Салют» і при інститутах є свої спорткомплекси і стадіони. У комплексі МИТХТ є навіть скалодром.

У житлових кварталах можна знайти невеликі фітнес центри, а у дворах дитячі та спортивні майданчики. Крім того Тропаревському заказник як і раніше є найпривабливішим місцем в районі для занять спортом на свіжому повітрі.

Крім того Тропаревському заказник як і раніше є найпривабливішим місцем в районі для занять спортом на свіжому повітрі

Скалодром і школа черлідерів

Думка жителів: «У хорошу погоду відвідувати заняття в парку - одне задоволення. Приємно, що в Тропарево чисто і на подив, можна зустріти чимало спортсменів різного віку »Христина, 19 років

Легенди Тропарево-Нікуліно

Легенди Тропарево-Нікуліно

Карта «заброшек» Тропарево-Нікуліно

Візитною карткою Тропарево-Нікуліно можна по праву вважати один з найвідоміших недобудов Москви - бізнес-центр «Зеніт», більш відомий в народі, як «Синій зуб» або «Кристал».

Свою назву об'єкт отримав за блакитні скляні фасади і оригінальну архітектуру

Поки немає ніяких конкретних планів по завершенню будівництва або знесення «Зеніту». Поки було лише прийнято рішення в 2012 році про часткове демонтажі конструкцій, але до сих пір комплекс коштує, як і раніше, оповитий ореолом загадковості і постапокаліптичній романтики.

Поки було лише прийнято рішення в 2012 році про часткове демонтажі конструкцій, але до сих пір комплекс коштує, як і раніше, оповитий ореолом загадковості і постапокаліптичній романтики

Будівля обгороджено, впритул до нього знаходиться корпус РАНХиГС, де завжди жваво

Однак «Синій зуб» не єдине занедбаний будова в Тропарево-Нікуліно. Менш відомий, але настільки ж вражаючий фармфакультет Медичної академії ім. Сеченова, який вже 8 років безгосподарно будує на проспекті Вернадського. Корпусу ВНЗ були частиною комплексу «Міракс Парк». У 2008 році все було практично добудовано, і навіть відбулася урочиста церемонія відкриття. Гримнула криза і сумнозвісні події навколо MiraxGroup поставили хрест на новій будівлі для факультету.

Цікаво, що в фотоогляд 2013 роки жити всередині все ще було недоторканим - збереглася не тільки оздоблення та обладнання, але навіть дрібні предмети побуту, в поспіху залишені робочими. Чи не функціонує і Mirax-School - школа, майже побудована в рамках житлового комплексу M-Park.

Чи не функціонує і Mirax-School - школа, майже побудована в рамках житлового комплексу M-Park

Будівля академії і житлові корпуси «Міракс Парк»

Більше 15 років заростає травою недобудований дитячий садок-ясла, який повинен був стати одним з філій НКО «Класичного пансіону МДУ ім. Ломоносова ».

Покинуте будівництво дитячого садка

Ще кілька занедбаних будмайданчиків належать університетам, так і не знайшли коштів на реалізацію цих планів. На жаль, можна сказати, що Тропарево-Нікуліно дуже наочно ілюструє нинішній стан сфери освіти.

У безпосередній близькості метро Південно-Західна розташовується недобудований об'єкт, що передбачався як торгово-пішохідний міст. Вже 7 років на майданчику припинені роботи, а вид покинутій конструкції сильно псує візуальне враження.

Конструкція недобудованого торгово-пішохідного моста

По інший бік від проспекту, поруч з «Зенітом» знаходиться обгороджена площадка, на якій три роки тому передбачалося звести готель спеціально до ЧС-2018. Зараз ділянка являє собою пустир, що все ж краще, ніж чергова потенційно покинута будівництво.

Зараз ділянка являє собою пустир, що все ж краще, ніж чергова потенційно покинута будівництво

Майданчик майбутнього готелю, на задньому плані давно зданий в експлуатацію ЖК «Олена»

Соціальний комфорт мешканців Тропарево-Нікуліно

Йдучи вулицями житлових кварталів Тропарево-Нікуліно, не можна не звернути увагу, як багато тут гуляє мам з дітьми. Особливо жваво на дитячих майданчиках, а у вихідні дні на них мало не черги. На наявні соціальні установи так само попит вищий, ніж хотілося б для комфортного життя в районі. Навіть платні організації та дитячі центри розвитку дуже затребувані. Всього в районі більше 10-ти шкіл, з них особливо відзначають гімназію №1543 і комплекс освітніх шкіл в кварталі Олімпійського селища.

Говорячи про медицину в Тропарево-Нікуліно, то тут є пара міських поліклінік для дорослих і дітей, а так само кілька медичних центрів, центр мануальної терапії та перинатальне відділення.

Що стосується криміногенної обстановки, то в Тропарево-Нікуліно досить спокійно, а його жителі відчувають себе впевнено і в безпеці. Однак район відзначається, як місце, де часто відбуваються квартирні крадіжки. Найчастіше жертвами стають люди похилого віку і діти, що пускають в будинок шахраїв під виглядом соціальних працівників.

Думка жителів: «Інфраструктура не справляється з навантаженням, черги скрізь - в будь-якій установі. Переповнені навіть всі дитячі секції та групи ». Тетяна, 40 років.

«В районі дуже багато приїжджих з країн СНД, особливо вечорами в сквері. Відпочивають групами, займаються на турніках. Відчуття, ніби це ти опинився в іншій країні ». Анна, 35 років

Вторинна нерухомість Тропарево-Нікуліно

На східній стороні проспекту Вернадського розташовуються великопанельні будинки забудови 1968-86 рр. Тут найнижчі ціни, але і якість будинків, звичайно, не найкращий, особливо це стосується шумоізоляції. Купити «однушку» у метро Південно-Західна можна від 6,2 млн. Рублів.

До речі, біля будинків, що стоять уздовж магістралі (нумерація 111-125), широкі сходові клітки і непогані планування, правда, з маленьким санвузлом. Просторі «двушки» тут коштують 11-14 млн. Рублів.

Ціна на квартиру в Тропарево-Нікуліно залежить від відстані до метро і близькості до парку. В середньому вартість кв. м варіюється від 165 до 265 тис. рублів. Кадастрова вартість становить 201 тис. Руб. за кв.м в околицях метро і у напрямку до центру, будинку ближче до Ленінському проспекту і МКАД оцінені в 187 тис. руб. за кв. м. Причому не завжди нижчий кадастр відповідає меншими цінами реальних пропозицій на вторинному ринку.

На іншій стороні пр-ту Вернадського ще більше пропозицій на вторинному ринку. Тут однокімнатну квартиру можна знайти від 8,4 млн. Рублів, а «двушку» в межах 10-14 млн. Рублів в будинках, побудованих в 1989 або більш сучасних «панельках» 1999-2002 рр. В районі вул. Академіки Анохіна кадастрова вартість становить 212 тис. Рублів за кв.м.

м

Житлові панельні будинки та гуртожитки

В околицях вул. Нікулінського ціни трохи нижче, але і добиратися до метро доводиться довше. У панельних будинках продаються в основному 2- і 3-трикімнатна квартири. Наприклад, «двушку» 54 кв. м можна придбати за 9,5 млн. рублів.

Відносно нові будинки в околицях Олімпійського селища

Розташовані тут же монолітні будинки-вежі, побудовані в 2003 р, пропонують квартири трохи дорожче - «одинички» від 10 млн. Рублів. Цей квартал відрізняється упорядкованою територією, наявністю ставка і ігрових майданчиків. Кадастрова вартість житла в цьому місці 195 тис. Рублів за кв. м.

м

Очаківська ставки і дитячий майданчик

Очаківська ставки і дитячий майданчик

Майданчик для вигулу собак

У панельних будинках, найперших серед побудованих в Олімпійському селищі-80, цінник починається від 189 тис. Руб. за кв. м в трикімнатних квартирах.

Ще дешевше квартири в найвіддаленішому від метро кварталі на перетині Нікулінський вулиці і Мічурінського проспекту. Вартість в середньому становить 181-215 тис. Рублів за кв. м, що навіть збігається з кадастрової оцінкою рівної 182 тис. руб.

руб

У районі можна зустріти і такі ось вдома з неоднорідною архітектурою, немов зліплені з двох старих будівель

Цегляних, блокових і «сталінських» будинків в Тропарево-Нікуліно немає. Будівель, побудованих по монолітним технологіям, небагато.

Кілька цікавих пропозицій є недалеко від Мічурінського проспекту в ЖК «Олімп» (зданий в 2005 р) і великий асортимент в ЖК «Чемпіон Парк» (Зданий в 2013 р). Об'єднує ці два комплекси безпосередня близькість до Олімпійських ставків і об'єктів спортивної інфраструктури. Розкид цін тут дуже великий і залежить від наявності чистової обробки і виду з вікон. В середньому цінник на квартиру знаходиться в діапазоні від 280 до 350 тис. Рублів.

Найбільше число пропозицій на вторинному ринку в ЖК «Міракс Парк» . В основному це «троячки» і багатокімнатні апартаменти. Вартість кв. м. починається від 430 тис. рублів. Багато квартир продаються відразу з шикарною обробкою і меблями, що тільки збільшує їх цінник. Кадастрова ж ціна за кв. м тут удвічі менше - 234 тис. руб.

Корпуси ЖК «Міракс Парк» по сусідству з корпусом медичної академії

Його більш успішний сусід ЖК «Корона» по комфорту проживання на порядок краще. Тут на закритій території є повний спектр послуг - медцентр, фітнес, супермаркет, салон краси, ресторан, дитячий центр і т.д. Велика частина квартир продається з готовим дизайнерським ремонтом, меблями і технікою. Ціни за кв. м починаються від 330 тис. рублів і ростуть в залежності від «начинки» і оздоблювальних матеріалів квартири. Кадастрова вартість становить 234 тис. Рублів за кв.м.

м

ЖК «Корона»

У нових висотних монолітних будівлях вздовж вул. Покришкіна цінник більш прийнятний, а рівень комфорту може бути порівнянний з ЖК «Корона». Тут так само квартири мають великі від 60 кв. м площі, а в продажу в основному «троячки» і «двушки». Багато вже з обробкою і меблями. Вартість кв. м в ЖК «Академія Люкс» в діапазоні в середньому від 275 до 345 тис. руб. Кадастрова вартість трохи нижче - 266 тис. Руб.

У двох хвилинах ходьби від метро Південно-Західна розташовується ЖК за адресою вул. Покришкіна 1к1, побудований в 2008 році. Тут середня ціна кв. м 335 тис. рублів (кадастрова вартість 237 тис. руб. за кв.м). Придбати простору «двушку» (від 82 кв.м) з гарним ремонтом можна в межах 30 млн. Руб.

Руб

ЖК вул. Покришкіна 1к1

Цікаво, що купити студію в Тропарево-Нікуліно практично неможливо. Під час зведення житлового фонду в районі цей тип квартир ще не набув популярності, тому і не знайти відповідних пропозицій.

Цікаво, що в комплексах преміум-класу деякі продавці називають свої дворівневі квартири стильним терміном «студія», йдучи від звичного визначення маленької житлоплощі, об'єднаної з кухнею. Втім, іноді в ЖК «Міракс Парк» трапляються оголошення про продаж маленьких за мірками проекту квартир площею від 40 кв. м і цінником в 25 млн. рублів. Новобудови району Тропарево-Нікуліно

В даний час в Тропарево-Нікуліно немає жодної новобудови на стадії будівництва. Більшість останніх житлових комплексів були здані і заселені більше року тому.

Карта планованих новобудов Тропарево-Нікуліно

Таке затишшя можна пояснити цілим рядом причин. Найбільш «ласі» незабудовані ділянки біля метро знаходяться здебільшого в довгостроковому володінні університетів.

Так за адресою пр-т Вернадського, вл 88 Midland Development планував побудувати великий житловий комплекс. Місце свого часу було розчищено під спорткомплекс МПДУ.

На іншому привабливому ділянці за адресою вул. 26-та Бакинських комісарів вл. 3 повинен був будуватися ЖК «Московський театр» (девелопер Dekra), однак і цей проект з невідомих причин заморожений і значиться на сайті девелопера, як завершений.

3 повинен був будуватися ЖК «Московський театр» (девелопер Dekra), однак і цей проект з невідомих причин заморожений і значиться на сайті девелопера, як завершений

Майданчик під будівництво ЖК пр-т Вернадського, вл 88

Інші вільні для будівництва ділянки або мають надто незручну доступність громадським транспортом, або не мають дозволу на будівництво житлових будинків. У випадку з запланованим ЖК «Бон Апарт» (ЖК «Нікулінський») грають роль обидва ці чинники. Можливо, саме тому комплекс апартаментів від девелопера ApsisGlobe досі на стадії проектування.

Ну і сама репутація району з великою кількістю проблемних об'єктів, мабуть, в період неблагополучної економічної обстановки так само змушує девелоперів діяти обережніше і тричі прораховувати виправданість інвестицій в Тропарево-Нікуліно. Тут не обійшлося без неприємних історій і в галузі житлового будівництва.

Найбільш обговорюваний інцидент стався з ЖК «Академ Палас» , Забудовник якої «Об'єднана будівельна компанія» вже кілька разів переносив термін здачі. Об'єкт, ні багато ні мало претендував на статус преміум-класу, був закладений в 2003 році і має бути введений в експлуатацію в 2007. Однак і на сьогоднішній день його стан далеко від готовності, а будівельні роботи зупинені. У 2016 році термін здачі був в черговий раз перенесено на 2018 рік.

ЖК «Академ Палас»

На форумах обговорюють, що девелопер швидше за все найближчим часом буде оголошений банкрутом, що додасть проблем обдуреним пайовикам. Ускладнює ситуацію те, що земельна ділянка ЖК «Академ Палас» знаходиться у володінні МІРЕА, а так же факт виявлення ряду технічних порушень у проектуванні.

До речі, ціни тут в діапазоні від 245 до 500 тис. Рублів за квадратний метр. Найменші «одинички» мають значну площу від 60 кв.м і цінник від 16,5 млн. Рублів. Пайовики ж намагаються позбутися проблемних метрів, виставляючи їх на продаж зі значним дисконтом на вторинному ринку з позначкою переуступки прав пайової володіння.

Фасад ЖК «Академ Палас»

Друге місце по викликаному в районі резонансу належить проекту точкової забудови в районі Нікулінського проїзду. Тут АТ «Управління експериментальної забудови» планує посеред вже сформувалася зони відпочинку жителів реалізувати двосмуговий Проектований проїзд, а так же побудувати 6 житлових будинків та замінити старі будови школи і гаражів на нові.

Жителі категорично проти ущільнення житлової забудови, що не враховує перевантаженість соціальної інфраструктури та прав мешканців прилеглих будинків. Хто переможе в цьому протистоянні - поки не ясно.

Перспективи розвитку Тропарево-Нікуліно

На сьогоднішній день можна помітити обережні спроби девелоперів «промацати» ґрунт і оцінити перспективи. З великою ймовірністю в найближчі п'ять років в Тропарево-Нікуліно почнеться нова хвиля будівництва житлових комплексів, забудовники яких (якщо їх мета запропонувати якісний продукт, а не шахрайство) постараються продумати і уникнути долі сусідів-довгобудів.

Що стосується вторинного ринку, то ціни на квартири досить високі. Тут досить комфортно буде проживати пенсіонерам і спортсменам, що цінують можливість виходити на свіже повітря недалеко від будинку. Можливо, виправданий варіант покупки житла з метою збереження накопичень в нерухомості, а також отримання доходу від здачі квартири. При цьому попит на оренду в Тропарево-Нікуліно досить стабільний.

Рівень комфорту району Тропарево-Нікуліно 15.38 з 20.00

Екологічні характеристики

Відсутність серйозних джерел антропогенного забруднення 4 4.50 Візуальне середовище 4 Зелені масиви 5 Водойми 5 Зв'язаність міста / району Доступність Москви на особистому транспорті 5 4.00 Зв'язок з іншими населеними пунктами 4 Умови для роботи всередині міста 3 Зручність переміщення всередині міста / району 4 Доступність Москви на общетсвенном транспорті 4 Соціальна інфраструктура Охорона здоров'я 4 4.13 Дитячі дозвільні центри 4 Спорт і фітнес 5 Заклади культури 3 Дитячі садки 5 Культові споруди 4 Школи 5 Торгово-ра звлекательная інфраструктура 3 Якість середовища існування Парковки 3 3.50 Доступність для інвалідів 3 Стан міських інженерних комунікацій 4 Розвиненість ринку нерухомості 4 Ризики і загрози Погіршення екологічної ситуації -2 -0.75 перенасиченість ринку нерухомості 0 Погіршення транспортної ситуації -1 недорозвинення соціальної інфраструктури 0

Автор статті: Пугач Катерина

Виходиш на ігровий майданчик - «О, у вас почалося?