Реклама
Реклама
Реклама

«Як стати студентом в Росії?» Маргіта СПРАНЦМАНЕ, (МК-Латвія, 10-16 вересня 2014 г.)

Старшокласники починають підготовку до навчання в престижних університетах вже в вересні Старшокласники починають підготовку до навчання в престижних університетах вже в вересні. Є питання, які старшокласникам та їх батькам не варто відкладати на кінець навчального року. Головний з них - в який вуз парубок буде надходити після отримання атестата? Рішення потрібно прийняти вже сьогодні, щоб встигнути на підготовчі курси для майбутніх студентів.

На таких заняттях школярам допоможуть підтягнути знання, наприклад, до рівня, необхідного для вступу до найпрестижніших російські університети.

Це працює!
У нашій країні з 2002 року діє спеціальна програма Міністерства освіти РФ і посольства РФ в Латвії: кожної весни школярам Латвії пропонують брати участь в конкурсі на безкоштовне навчання в Росії. Сотні хлопців вже вирушили в кращі вузи Москви, Санкт-Петербурга та інших російських міст. Шанс, звичайно, унікальний!
- Заявки розглядає спеціальна комісія при посольстві Росії, - розповіла Тетяна Фаворська, голова правління Російського товариства в Латвії, - ми ж - одні з технічних кураторів проекту. У нашій організації старшокласники та їхні батьки отримують відомості про програму, ми допомагаємо оформляти документи на вступ і збираємо анкети. Ми ж організуємо підготовчі курси для майбутніх абітурієнтів.

Можна і самостійно
В кінці серпня до російських вузів за програмою вирушили 87 студентів з Латвії. Це трохи менше, ніж в минулому році, говорить Тетяна Фаворська, але є у змін - поважна причина:
- З минулого року Росія запропонувала вузам самостійно набирати хлопців-співвітчизників з-за кордону. Тепер будь-який школяр з Латвії може сам зв'язатися з вподобаним вузом і вступити туди на загальних підставах. Звичайно, доведеться здавати іспити. Але вже наступної весни ЄДІ можна буде здати прямо в Латвії, і це спростить справу - в самій Росії вступники повинні будуть подолати тільки вступні іспити. Вступати ж наші хлопці можуть в будь-який російський вуз зі статусом федерального.
Але інтерес до місць в університетах, які розподіляє посольство Росії в Латвії, аж ніяк не зменшився. Воно й зрозуміло: ті учасники програми підтримки співвітчизників, які отримали путівку саме від посольства, здавати іспити в Росії не повинні. Але Тетяна Фаворська попереджає, що це - палиця з двома кінцями.
- Щороку в Латвії великий конкурс на право безкоштовно навчатися в Росії за квотами. В першу чергу важлива успішність - комісія оцінює середній бал кожного школяра. Чим востребованней спеціальність, тим жорсткіше боротьба. Наприклад, найбажаніші для наших хлопців - творчі напрямки: акторська майстерність, образотворче мистецтво, музика. Тут квота у Латвії невелика, тому нині навесні за кожне місце боролося до 20 осіб.

Курси допоможуть поступити і успішніше вчитися
Багато старшокласники мріють вступити вчитися за напрямками «Міжнародні відносини», «Журналістика», і «Медицина». Тут конкурс менше акторської, але все одно великий. Спокійніше почувають себе хіба що майбутні інженери - технічні спеціальності поки в Латвії не найбажаніші.
- Але і тут відчуваємо зміни, - поділилася Тетяна Фаворська. - В останні роки хлопці подолали страх перед технічними вузами. Раніше вони боялися надходити на інженерів, бо не були впевнені в своїх силах. У Латвії давно говорять, що рівень підготовки в нашій школі низький. Кричать про це і вчителі, і університетські викладачі.
Російські школярі вивчають цілі розділи точних наук, про які наші підлітки навіть не знають, говорить Фаворська. З цієї причини після перемоги в конкурсі на навчання в Росії навіть кращим латвійським хлопцям доводилося на першому курсі туго - особливо в сильних вузах. Ще б! Вони виявлялися в одній аудиторії з краще підготовленими однолітками і повинні були нарівні з усіма здавати заліки та іспити.
Але організатори програми знайшли вихід з несподіваних труднощів. При РОвЛ організовані підготовчі курси, на яких багато предметів читають за програмою російських шкіл. Найбільш затребуваний блок - російська мова та література ( «У школах Латвії залишилося так мало уроків російської мови, що викладачі, як ні геройствують, не можуть розповісти дітям потрібного матеріалу!»). Другий за кількістю слухачів блок - математика і фізика.

Поїхали навіть до Сибіру
- Курси допомагають: цієї весни в списку спеціальностей для навчання у вузах Росії, не залишилося жодного незатребуваного нашими школярами місця, - каже Тетяна Фаворська. - Старшокласники охоче вибирали технічні спеціальності, не вагалися навіть перед пропозиціями університетів з середньої смуги Росії і навіть з Сибіру.
Тут треба додати, що з минулого навчального року школярі вибирають місця для навчання в Росії за новим принципом. Раніше вони подавали заявки на місця в заздалегідь відомих університетах. Тепер в Латвію надсилають тільки список доступних спеціальностей, вузи ж школярі повинні вказати самі, коли заповнюють анкету - можна вибрати до шести навчальних закладів. Виходить ось що: якщо для майбутнього студента не знайдеться місця в Москві, йому запропонують університет в Казані, Новосибірську і т.д.
- Наші юнаки та дівчата в цьому році не наполягали на навчанні в Москві або Санкт-Петербурзі, із задоволенням відгукувалися на запрошення сильних вузів з регіонів, - розповідає Тетяна Фаворська. - Це хороший знак: студенти хочуть не в столицю поїхати, а саме отримати спеціальність.
Щороку РОвЛ проводить опитування серед майбутніх російських студентів з Латвії. Більшість хлопців відповідає, що хотіли б залишитися назавжди в Росії, частина після випуску планує працювати в Європі, дехто обіцяє повернутися до Латвії. У РОвЛ впевнені: якщо рівень добробуту в Латвії підніметься, хто повернувся буде куди більше. Поки ж можна зрозуміти наших молодих людей - в Росії для випускників відомих вузів робота є завжди.

Чекають навіть восьмикласників
Втім, спочатку за місце в гарному університеті, а потім вже і за хорошу роботу потрібно поборотися. І чим раніше починати, тим краще, порахували в РОвЛе і організували підготовчі курси не тільки для старшокласників, а й для учнів восьмого-одинадцятого класів.
- Ми зробили такі групи, щоб позбавити школярів від занадто інтенсивної роботи в випускний рік, - пояснює голова правління РОвЛ. - Вчитися у нас можуть не тільки діти, які прагнуть вступити в російський вуз, чекаємо будь-якого, хто хоче отримувати нові знання, спілкуватися з досвідченими педагогами.
Ясно, що старшокласники повинні готуватися з особливою ретельністю. Заняття в РОвЛ проходять по суботах, уроки про університетському зразком складені парами, вибір предметів - за самим учнем. Вчителі діляться досвідом: «Оптимальне число - три предмети. Якщо учень бере більше, то зазвичай від четвертого уроку скоро відмовляється: освоїти так багато - величезна праця ».
Протягом року предметні блоки можна міняти, брати додаткові.

Боріться!
- Хочу звернутися до хлопців, які планують вступити в серйозні і престижні вузи Росії, - наостанок сказала Тетяна Фаворська. - В останній шкільний рік важливо не тільки домогтися гарної успішності, але і підтвердити свою мотивацію. Для цього потрібно брати участь в олімпіадах, курсах, студіях і т.д. Все це підвищує ваші шанси на перемогу. Також пам'ятайте про терміни подачі заявок на конкурс. До останнього часу нам дозволяли збирати документи до травня, однак в 2014 році хлопці повинні були подати заявки вже до середини березня. Ви не пропустите терміни, якщо вже з січня станете заглядати на сайт посольства Росії в Латвії, де і публікується інформація про програму. Хлопцям же, які відвідують наші курси, ми самі повідомимо про зміни.
Що додати? Вже сьогодні можна прийти в РОвЛ за повідомленнями про надходження в російські вузи на 2015/2016 навчальний рік, а на сайті посольства ( http://www.latvia.mid.ru/ ) Розміщений зразок анкети.

Маргіта СПРАНЦМАНЕ, (МК-Латвія, 10-16 вересня 2014 г.)
[email protected]

Головний з них - в який вуз парубок буде надходити після отримання атестата?
Що додати?