Реклама
Реклама
Реклама

Вторинне житло: що таке, переваги і недоліки

  1. Характеристика типів житла
  2. Різниця в цінах на первинне і вторинне житло
  3. Що впливає на ціноутворення вторинного житла?
  4. Різновиди вторинного житла
  5. Переваги пропозицій вторинного ринку
  6. Недоліки вторинного житла
  7. Де купити?

Нерухомість була і залишається основним показником достатку і методом вкладення грошей. Нас оточують елітні висотки і радянські типові п'ятиповерхівки. Незважаючи на різний вік цих будинків, більшість квартир в них зайняті мешканцями. Ринок рясніє пропозиціями придбання непорушно. Кожен сам вибирає для себе найбільш оптимальний варіант, але щоб правильно визначитися, чи варто задати собі питання: «Первинне, вторинне житло - що таке?». У статті розглянемо їх відмінності, і докладно зупинимося на вторинному ринку.

Характеристика типів житла

Розрізняють два основні методи придбання нерухомості: шляхом участі в пайовому будівництві або укладення договору купівлі-продажу з власником. У першому випадку будинок, в якому розташовується квартира, ще не побудований і не був зданий в експлуатацію. Іншими словами, такий тип нерухомості не має власника. Багато часто плутають пропозиції первинного і вторинного ринку, припускаючи, що первинний - це новобудови, а вторинний - упорядковані більш старі будинки. Останнє твердження ближче до правди.

Первинний ринок - це пропозиція участі в пайовому будівництві. Житло такого типу існує тільки документально - в кошторисі. Складається договір, на підставі якого після завершення будівництва і проведення всіх необхідних комунікацій, забудовник передає права на житло дольщику.

У випадках, коли будинок побудований, а квартири не розпродані повністю, власник земельної ділянки оформляє право власності на себе. Тут і доречно застосувати поняття «вторинне житло». Що таке воно означає? Все просто: у квартири з'явився власник. Вона перейшла в чиєсь володіння і тепер вважається елементом вторинного ринку.

Різниця в цінах на первинне і вторинне житло

Ретельно розглядати і аналізувати ситуацію на різні типи квартир змушує різниця в їх вартості. Первинний ринок зазвичай пропонує більш вигідні угоди, ніж «вторинка». У великих містах працює над проектом новобудов кілька забудовників. Порівнявши їх умови, можна непогано заощадити. Вартість буде залежати від району, транспортної розв'язки і, звичайно ж, етапу будівництва. На стадії «котловану» покупка квартири обійдеться майже в два рази дешевше, ніж в уже зданої в експлуатацію новобудові.

Вторинне житло зазвичай дорожче ще непобудованого квартир. Це цілком можна пояснити тим, що, в порівнянні з первинним ринком, реально існуюча квартира має переваги: ​​її можна подивитися і переїхати досить скоро. Ризики при здійсненні таких операцій мінімальні. Все змінюється з точністю до навпаки в той момент, коли первинна нерухомість набуває власника або квартири продаються на останніх етапах будівництва.

Що впливає на ціноутворення вторинного житла?

У Росії ще великий відсоток прямих продажів квартир, без використання послуг посередника. Часто це призводить до необґрунтованими цінами, які «беруться зі стелі» на підставі того, яку вартість просить за подібну квартиру сусід. Не кожен здатний розрахувати об'єктивну суму угоди. В цілому це значно спотворює дійсність і впливає на ринок. У європейських країнах, наприклад, в 90% випадків продажем нерухомості займаються ріелтори. Крім того, вони знайомі лише з єдиним поняттям - «вторинне житло». Що таке «первинка» європейці не знають, тому що продаж квартир у них починається лише після оформлення права власності.

Фактор зручності також серйозно завищує вартість. Наприклад, вторинне житло в Москві вагомо відрізняється в ціні, в залежності від району, віддаленості від метро. Крім того, продавці «вторинки» рідко поспішають і не зацікавлені сильно поступатися в ціні. Тоді як забудовник потребує надходження коштів, щоб продовжити будівництво і готовий надати непогану знижку, яка покриває всі незручності, пов'язані з очікуванням і можливими ризиками.

Різновиди вторинного житла

Одним з аспектів, що залучають майбутніх власників розглядати пропозиції ринку вторинного житла, є різноманітність вибору. Знайдеться чимало варіантів квартир на будь-який смак: з шикарним ремонтом або голими стінами, в центрі міста або на відшибі. Деякі господарі продають укомплектований всім необхідним житло, що дуже зручно для тих, хто купує його вперше.

Залежно від того, яка якість квартири, вторинне житло умовно ділять на наступні категорії:

  • низькоякісне або невпорядковане - відсутні деякі звичні зручності у вигляді опалення, водопостачання та іншого;
  • стандартне - квартири в типових будівлях поверховістю до 16, що мають суміжні кімнати і невеликі кухні;
  • покращене - характеризується ізольованими кімнатами, додатковими коморами приміщеннями, збільшеними площами кухні, поверховістю до 16;
  • елітне - новобудови, зведені за власними проектами, які мають просторими ізольованими кімнатами і додатковими зручностями у вигляді охорони, парковки і іншого.

Переваги пропозицій вторинного ринку

Розглядаючи до покупки нерухомість, вторинне житло часто висувають на пріоритетну позицію. Чому так відбувається? Невже квартира, поміняла з десяток власників, миліше свіжого, дійсно нового житлового приміщення? Все просто: «вторинка» має безліч переваг, на підставі яких рішення про її придбання наштовхує на думку більшої зручності та вигоди:

  • величезний вибір квартир різного типу, поверховості, району проживання;
  • швидке оформлення документів та переїзд;
  • можливість побачити майбутню квартиру «вживу»;
  • наявність ремонту, а можливо навіть меблів і техніки;
  • менша ставка іпотечного кредитування.

величезний вибір квартир різного типу, поверховості, району проживання;   швидке оформлення документів та переїзд;   можливість побачити майбутню квартиру «вживу»;   наявність ремонту, а можливо навіть меблів і техніки;   менша ставка іпотечного кредитування

На думку багатьох покупців, має більше переваг саме вторинне житло. Що таке придбання б / у квартири? Всього лише переоформлення документів і передача грошей, що займає не більше двох тижнів часу. Це швидкий і «прозорий» варіант придбання нерухомості.

Недоліки вторинного житла

Нерухомість - кращий спосіб вкладення грошей, який 100% окупить себе і принесе вигоду. Але це, на жаль, і поширене зброю шахраїв, які здійснюють операції незаконно. Покупці зазвичай навіть не розглядають «первинку» в зв'язку з високим ризиком заморозки будівництва. Однак, якщо поглянути на проблему тверезо, придбання вторинного житла часом пов'язано з куди більш серйозними юридичними проблемами. Шахраї можуть пропонувати купити квартиру за заниженою ціною, здійснюючи незаконну оборудку. Ставши учасником такої дії, покупець віддає гроші ні за що. Права власності він, врешті-решт, позбавляється, і залишається на вулиці, ще й без засобів. Щоб уникнути подібних проблем, слід переконатися, що квартира:

  • не є предметом майнових суперечок;
  • не перебуває у заставі або під арештом;
  • ніхто з родичів не має права її спадкування;
  • дійсно належить особі, яка здійснює операцію.

не є предметом майнових суперечок;   не перебуває у заставі або під арештом;   ніхто з родичів не має права її спадкування;   дійсно належить особі, яка здійснює операцію

Юридична «чистота» вторинного житла - основна і головна проблема його придбання. Крім цього вагомого негативного моменту, «вторинка» може показати себе не з кращого боку і в наступному:

  • старі комунікації;
  • неприємні сусіди;
  • завищена вартість;
  • встановлені багаторічним проживанням порядки;
  • ветхість конструкцій.

Де купити?

Необхідність купівлі житла особливо гостро стоїть у великих містах і столицях, де дуже складно знайти хороші і недорогі квартири. Вторинне житло (Москва, Санкт-Петербург) - часом єдиний вихід підібрати кращий варіант для себе. Звичайно, щоб знайти підходящу квартиру в цих містах, доведеться переглянути чимало оголошень і зустрітися з безліччю власників. Особливу увагу слід приділяти саме юридичний бік планованої угоди. Махінації з квартирами в столицях зустрічаються набагато частіше, ніж в дрібних містах.

Де шукати пропозиції? Інтернет-ресурси стануть зручним методом пошуку квартири. Вторинне житло на «Авіто» пропонує велику кількість варіантів, які можна підібрати до складного пошуку, що включає вартість, район, площа житлового приміщення, поверховість будинку, кількість кімнат і інші показники. Звичайно, найкращим методом придбання стане звернення за послугами ріелторів перевірених компаній. Професіонали не тільки самостійно підберуть найдостойніші до перегляду варіанти, але і допоможуть в перевірці документів та складанні договору купівлі-продажу.

Вторинне житло з роками не втрачає своєї актуальності. Людям простіше купити те, що вони можуть побачити на власні очі. Грає роль і швидкість угоди: оформлення протягом декількох тижнів додають впевненості в тому, що гроші не пропадуть дарма.

Кожен сам вибирає для себе найбільш оптимальний варіант, але щоб правильно визначитися, чи варто задати собі питання: «Первинне, вторинне житло - що таке?
Що таке воно означає?
Що впливає на ціноутворення вторинного житла?
Чому так відбувається?
Невже квартира, поміняла з десяток власників, миліше свіжого, дійсно нового житлового приміщення?
Що таке придбання б / у квартири?
Де купити?
Де шукати пропозиції?